Úterý 21. prosince 1948

Tragická léta 1938 a 1939 přes územní změny nezměnila podmínky, které vedly k citované řadě zákonů, a tak se platnost zákona č. 88/1934 prodloužila bez časového omezení, takže platil i po roce 1945.

V roce 1946 se Ústavodárné Národní shromáždění usneslo na zákonu č. 183 ze 13. září 1946 o celních slevách pro dovoz strojů a přístrojů ve zjednodušené úpravě, kde místo dřívějších slev 15, 20, 25 až 60% všeobecné celní sazby byly stanoveny pevné snížené sazby určitou částkou. Přitom byly zvýšeny slevy pro elektrická zařízení, jak toho vyžadoval zájem elektrisace. Platnost tohoto zákona v souhlase s dvouletým hospodářským plánem byla obnovena na 2 roky a končí dne 31. prosince 1948.

Hospodářské podmínky, které jsem na začátku uvedl, činí nezbytným nejen nový příslušný zákon, ale i revisi dřívějších ustanovení, zejména pokud jde o ustanovení výše slev, ježto vládním nařízením č. 32/1947 byly všeobecné celní sazby valorisovány s účinností od 1. července 1947 a je tedy nutno provésti valorisaci pevných slevových sazeb.

Důležitost tohoto zákona se jeví ve finančních účinech slev: za období 1926 až 1928 činila částka povolených slev průměrně 27 mil. Kč ročně, pak rapidně stoupala až na 75 mil. Kč v roce 1930 a na to klesla až na 12 mil. Kč v roce 1934, načež se opět pomalu zotavovala, až v roce 1938 dosáhla 24 mil. Kč. Za rok 1947 činila tato částka 48 mil. Kčs a letos dosáhne pravděpodobně sumy 100 mil. Kčs. I tato výše celních slev je jakýmsi ukazovatelem hospodářské prosperity.

Návrh zákona obsahuje v § 1 výčet strojů, na které se slevy při dovozu vztahují a všeobecné podmínky pro povolení těchto slev. V § 2 jsou určeny slevové sazby pro různé sazební položky. Paragraf 3 obsahuje ustanovení o zřízení poradního sboru, který jako odborný poradní orgán bude působit při ministerstvu financí. Členy jeho mají být zástupci ministerstva financí, zahraničního obchodu, průmyslu, výživy, zemědělství, dva zástupci Ústředního svazu průmyslu, a to jeden za výrobce strojů a jeden za použivatele slev. Obdobné zastoupení pak by bylo provedeno kooptací ze Slovenska. Je tedy náležitě postaráno o hájení zájmů jak složek výrobních, tak i uživatelských, a zájmu státního.

K návrhu zákona je připojen přehled snížených sazeb v jednotlivých položkách, které v podstatě vyčerpávají sazební třídu XL všeobecného sazebníku. V příloze k osnově zákona jsou pak v jednotlivých položkách uvedeny stroje a přístroje s udáním všeobecné celní sazby, jakož i snížené celní sazby, které jsou proti sazbám zákona čís. 183/1946 valorisovány povšechně stejně jako všeobecná sazba. Na př. položka 528a) měla všeobecnou sazbu 1.000 Kčs a sníženou 100 Kčs za 100 kg. Nyní při valorisované sazbě 1.700 Kčs má sníženou sazbu 170 Kčs za 100 kg. Posuzujeme li zatížení celní ve vztahu k hodnotě dovážených strojů a přístrojů, tedy bylo toto zatížení před valorisací průměrně asi 1,6% hodnoty stroje a po valorisaci asi 2 5%.

Je jisté, že technický pokrok bude produkovati stále dokonalejší a výkonnější stroje a přístroje a také zcela nové stroje pro zavádění dosud neexistujících druhů výroby, a my se budeme muset světovému pokroku přizpůsobovat. Proto návrh zákona nezní na omezenou dobu. Platnost jeho bude samozřejmě trvati, pokud si poměry nevyžádají nové zákonné normy.

Hospodářský výbor projednal návrh zákona o celních slevách při dovozu strojů a přístrojů ve své schůzí dne 13. prosince 1948 a doporučuje jeho přijetí ve znění, uvedeném ve zprávě hospodářského výboru tisk č. 181.

Podpredseda Valo: Zpravodajcom za výbor rozpočtový je pán posl. Žiak. Dávam mu slovo.

Zpravodajca posl. Žiak: Slávne Národné shromaždenie! Rozpočtový výbor prerokoval vo svojej schôdzi dňa 15. decembra 1948 vládny návrh zákona o colných sľavách pre dovoz strojov a prístrojov a usniesol sa doporučiť Národnému shromaždeniu, aby ho prijal v tom znení ako výbor hospodársky. (Potlesk.)

Podpredseda Valo: Ku slovu nie je nikto prihlásený, rozprava odpadá.

Sú nejaké návrhy opráv alebo zmien textových?

Zpravodaj posl. inž. Novák: Nejsou.

Zpravodajca posl. Žiak: Nie sú.

Podpredseda Valo: Pristúpime k hlasovaniu. Osnova má 4 paragrafy, nadpis a úvodnú formulu.

Pretože niet pozmeňovacích návrhov, dám o celej osnove hlasovať naraz podľa zprávy výborovej. (Námietky neboly.)

Námietok niet.

Kto teda súhlasí s celou osnovou zákona, to je s jej 4 paragrafmi, nadpisom a úvodnou formulou podľa zprávy výborovej, nech zdvihne ruku! (Deje sa.)

To je väčšina. Tým Národné shromaždenie prijalo túto osnovu zákona podľa zprávy výborovej.

Tým je vybavený 11. odsek poriadku.

Budeme prerokovávať dvanásty odsek poriadku, ktorým je

12. Zpráva výboru hospodárskeho a pre remeslo a obchod k vládnemu návrhu zákona (tlač 151) o niektorých opatreniach v puncovníctve (tlač 171).

Zpravodajcom za výbor hospodársky je posl. Pexa. Dávam mu slovo.

Zpravodaj posl. Pexa: Slavná sněmovno!

Zákon o některých opatřeních v puncovnictví má v podstatě upraviti jednotné puncování v historických zemích a na Slovensku. Přijetím této osnovy zákona odstraníme jeden z pozůstatků okupace, zajistíme ochranu zákazníkům a současně umožníme státnímu puncovnímu úřadu, aby mohl konati svou povinnost na podkladě zákonném.

Osnova o některých opatřeních v puncovnictví byla jednomyslně přijata hospodářským výborem dne 13. prosince 1948. Proto ji jako zpravodaj hospodářského výboru doporučuji plenu Národního shromáždění k přijetí.

Podpredseda Valo: Zpravodajcom za výbor pre remeslo a obchod je pán posl. Čáp. Dávam mu slovo.

Zpravodajca posl. Čáp: Slávna snemovňa!

Vládny návrh zákona tlač 151 o niektorých opatreniach v puncovníctve prerokoval výbor pre remeslo a obchod na svojej schôdzi dňa 14. decembra 1948 a usniesol sa doporučiť Národnému shromaždeniu jeho prijatie. Ako zpravodajca doporučujem, aby Národné shromaždenie si osvojilo usnesenie výboru a vládny návrh prijalo podľa zprávy výborovej. (Potlesk.)

Podpredseda Valo: Ku slovu nie je nikto prihlásený rozprava odpadá.

Sú nejaké návrhy opráv alebo zmien textových?

Zpravodaj posl. Pexa: Nejsou.

Zpravodajca posl. Čáp: Nie sú.

Podpredseda Valo: Pristúpime k hlasovaniu.

Osnova má 3 paragrafy, nadpis a úvodnú formulu.

Pretože niet pozmeňovacích návrhov, dám o celej osnove hlasovať naraz podľa zprávy výborovej. (Námietky neboly.)

Námietok niet.

Kto teda súhlasí s celou osnovou zákona, to je s jej 3 paragrafmi, nadpisom a úvodnou formulou podľa zprávy výborovej, nech zdvihne ruku! (Deje sa.)

To je väčšina. Tým Národné shromaždenie prijalo túto osnovu zákona podľa zprávy výborovej.

Tým je vybavený 12. odsek poriadku.

Prerokujeme teraz trinásty odsek poriadku, ktorým je

13. Zpráva výboru hospodárskeho k vládnemu návrhu zákona (tlač 161) o viazaných stavebninách a ich prídele (tlač 170).

Zpravodajcom je posl. Zuzaňák. Dávam mu slovo.

Zpravodaj posl. Zuzaňák: Pane předsedo, paní a pánové!

Vládní návrh zákona o vázaných stavebninách a jejich přídělu, který je dnes předložen plenu ke schválení, je nezbytným doplňkem zákona o pětiletém plánu, pokud jde o úkoly, vytyčené v něm pro stavebnictví. Jemu jsou v pětiletce uloženy veliké úkoly, které, zvláště pokud jde o rozvojové stavební investice v průmyslu, jsou úkoly prvořadými. K provádění stavebních prací je však třeba stavebních hmot a řady jiných výrobků. Proto v rámci plánovaného hospodářství, aby úkoly ve stavebnictví byly zvládnuty musí být za prvé zajištěna výroba stavebních hmot a jiných výrobků v takové míře, aby postačily pro úkoly dané pětiletým plánem, a za druhé musí být zajištěna řádná distribuce stavebních hmot a výrobků.

Zajištění výroby těchto hmot je řešeno přímo v zákoně o pětiletém plánu, kde jsou vytyčeny úkoly výroby cihel, cementu, vápna atd. Zajistit, aby se vyrobené stavební hmoty a výrobky dostaly na stavby, prováděné podle tohoto plánu, je právě posláním předloženého vládního návrhu zákona o vázaných stavebninách a jejich přídělu.

Vládní návrh řeší tento úkol tím, že za prve určuje, které hmoty a výrobky, určené ke stavbám a pomocným pracím stavebním nebo potřebné pro provádění průmyslových prací, budou prohlášeny za vázané stavebniny. Osnova sama však neurčuje přímo, které hmoty to budou, nýbrž dává zmocnění ministerstvům průmyslu, vnitřního obchodu a techniky, pokud jde o dřevo, také ministerstvu zemědělství, aby vyhláškou v Úředním listě přesně tyto hmoty za vázané stavebniny prohlásila. Toto řešení se navrhuje proto, aby příslušná ministerstva podle stavu výroby mohla některé hmoty uvolnit, aniž by se musel proto měnit zákon.

Druhou podstatnou částí vládního návrhu je určení stavebního kontingentu. Určuje jej generální sekretariát hospodářské rady a bude vcelku prováděn ministerstvem techniky, které je jediným správcem a distributorem celého stavebního kontingentu. To je to hlavní a podstatné a řeší se tím celá dosavadní spletitost v přídělu stavebních hmot.

Těmito opatřeními bude konečně zaveden pořádek v přidělování stavebních hmot, neboť dosavadní stav nejen že byl nepřehledný, ale i velmi složitý a administrativně zdlouhavý, protože až dosud zákony, pojednávající o stavebnictví, řešily příděl materiálu zcela odlišně. Ještě větší chaos byl v přídělu stavebních hmot, pokud jde o údržbu.

Předložený vládní návrh zákona se vypořádává i s tímto stavem jednak zrušením všech dosavadních předpisů, odporujících tomuto zákonu, jednak ustanovením, jak se bude stavební kontingent dělit, komu a jak se bude přidělovat, jak ho smí být používáno. jak bude zajištěna kontrola, a současně stanovením trestů pro ty, kdož by předpisy podle tohoto zákona porušovali. Rozdělení kontingentů i jejich přidělování na stavby je řešeno v této osnově rovněž jen rámcově a ministr techniky se zmocňuje, aby příslušnými vyhláškami určil přesný způsob přidělování a rozdělování stavebního kontingentu. A tu si lze jenom přáti, aby skutečně na základě všech dosavadních zkušeností, které s přidělováním stavebních hmot máme - a jsou to, bohužel, zkušenosti smutné - aby přidělování stavebního materiálu bylo co nejjednodušší a administrativně co nejsrozumitelnější, aby tak právě způsob přidělování stavebního materiálu nebyl brzdou ve stavebnictví, aby nám nakonec neležel vyrobený materiál někde ve skladištích jenom proto, že není dostatek pohyblivého distribučního aparátu a způsobu přidělování, a aby úkoly ve stavebnictví jen proto vázly.

Proto bych chtěl s tohoto místa říci na adresu ministerstva techniky, jemuž je tento úkol svěřen, aby přihlíželo ke všem zkušenostem, které do dnešního dne máme, a aby skutečně celá otázka přídělu byla zjednodušena tak, aby byla ne brzdou, ale pomocníkem při plnění všech úkolů ve stavebnictví, které - jak již jsem řekl - jsou veliké. Vcelku je vládní návrh zákona o vázaných stavebninách a jejich přídělu dalším příspěvkem celému našemu plánovanému hospodářství a doplňkem našeho pětiletého plánu, který je, přirozeně, stěžejním zákonem plánovaného hospodářství.

Hospodářský výbor, který projednával tuto osnovu, doporučuje plenu sněmovny ke schválení vládní návrh zákona o vázaných stavebninách a jejich přídělu podle zprávy výborové. (Potlesk.)

Podpredseda Valo: Ku slovu nie je nikto prihlásený, rozprava odpadá.

Sú nejaké návrhy opráv alebo zmien textových?

Zpravodaj posl. Zuzaňák: Není jich.

Podpredseda Valo: Pristúpime k hlasovaniu.

Osnova má 10 paragrafov, nadpisy paragrafov, nadpis zákona a úvodnú formulu.

Pretože niet pozmeňovacích návrhov, dám o celej osnove hlasovať naraz podľa zprávy výborovej. (Námietky neboly.)

Námietok niet.

Kto teda súhlasí s celou osnovou zákona, to je s jej 10 paragrafmi, nadpismi paragrafov, nadpisom zákona a úvodnou formulou, nech zdvihne ruku! (Deje sa.)

To je väčšina. Tým Národné shromaždenie prijalo túto osnovu zákona podľa zprávy výborovej.

Tým je vybavený poriadok schôdze.

Pred ukončením schôdze oznamujem, že dovolenú podľa § 1, ods. 4 rok. poriadku obdržali na dnešnú schôdzu posl. R. Svoboda, Dvořák, Polák, Mjartan, dr. Štefánik, Sýkora; na dnešnú a zajtrajšiu schôdzu posl. Klícha, Hajšman, Janečková, Vetiška, Pramuka; na zajtrajšiu schôdzu posl. Malík, a dodatočne na schôdze dňa 1. a 2. decembra posl. Vodička.

Posl. dr. Burian žiada o udelenie zdravotnej dovolenej na dobu 4 týždňov. Lekárske vysvedčenie predložil.

Navrhujem udelenie tejto dovolenej. Kto s týmto návrhom súhlasí, nech zdvihne ruku! (Deje sa.)

To je väčšina. Navrhnutá dovolená sa udeľuje.

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP