Úterý 22. února 1949

(Začátek schůze v 10 hod. 12 min.)

Přítomni:

Předseda dr John.

Místopředsedové Hodinová - Spurná, Komzala, dr Polanský, dr Procházka, Richter, Valo, V. David, Žiak.

Zapisovatelé Pelikán, Pexa.

Členové vlády: předseda vlády Zápotocký; náměstkové předsedy vlády Široký, Fierlinger, dr Ševčík; ministři dr Clementis, dr Čepička, dr Dolanský, Ďuriš, dr Gregor, inž. Jankovcová, Kopecký, Krajčír, dr Nejedlý, dr Neuman, Nosek, Petr, Plojhar, arm. gen. Svoboda, inž. dr Šlechta, dr Šrobár.

Předseda nejvyššího účetního kontrolního úřadu dr Friedmann.

231 poslanců podle presenční listiny.

Z kanceláře NS: gen. tajemník NS Kováčik; jeho náměstkové dr Ramajzl, dr Rattinger.

Pořad

25. schůze Národního shromáždění republiky Československé,

svolané na úterý dne 22. února 1949 na 10. hod.

1. Zpráva výborů hospodářského a ústavně-právního k vládnímu návrhu zákona (tisk 218) o hospodářském plánování (plánovací zákon) (tisk 230).

2. Zpráva výborov hospodárskeho a rozpočtového k vládnemu návrhu zákona (tlač 219) o oceňovaní (tlač 237).

3. Zpráva výboru ústavno-právneho o vládnom návrhu zákona (tlač 198), ktorým sa upravujú niektoré pomery v odbore stavebnej obnovy na Slovensku (tlač 227).

4. Zpráva výboru rozpočtového o vládním návrhu zákona (tisk 200), kterým se mění a doplňují některá ustanovení zákona o dávce z majetkového přírůstku a dávce z majetku (tisk 232).

5. Zpráva výborů ústavně-právního a rozpočtového k vládnímu návrhu zákona (tisk 213) o promlčení trestnosti měnových přestupků (tisk 234).

6. Zpráva výborov zahraničného a ústavno-právneho k vládnemu návrhu zákona (tlač 201) o predbežnom prevádzaní medzinárodných hospodárskych smlúv obecnej povahy (tlač 228).

7. Zpráva výboru zahraničního o vládním návrhu (tisk 205), kterým se předkládá Národnímu shromáždění republiky Československé k projevu souhlasu Dohoda o prozatímní úpravě hospodářských styků mezi republikou Československou a Lidovou republikou Rumunskou, podepsaná v Bukurešti dne 21. července 1948 a uvedená v prozatímní platnost vládní vyhláškou ze dne 8. října 1948, č. 327 Sb. (tisk 222).

8. Zpráva výborů branného a bezpečnostního, soc.-politického a zdravotnického a rozpočtového k vládnímu návrhu zákona (tisk 215) o úpravě právních poměrů souvisících s reorganisací velitelského sboru vojska (tisk 238).

9. Zpráva výboru branného a bezpečnostného k vládnemu návrhu zákona (tlač 217) o odňatí vojenskej hodností niektorým dôstojníkom, rotmajstrom a poddôstojníkom vojska mimo činnej služby (tlač 223).


Předseda (zvoní): Zahajuji 25. schůzi Národního shromáždění.

Dovolenou podle § 1, odst. 4 jedn. řádu dal jsem na dnešní schůzi posl. Holečkové, Podborskému, Škrlantové, Šalgovičovi, Zimákové; na dnešní a zítřejší schůzi posl. Šlíngovi, P. Dávidovi, Pytlíkovi, Vyhnálkovi, Kišové, Navračičovi, Ušiakovi; na tento týden posl. Šmidkemu; dodatečně na schůzi dne 1. února 1949 posl. Šmidkemu, Valovi, na schůze dne 1. a 2. února 1949 posl. Kubantovi, Mrázovi, Novomeskému a na schůzí dne 2. února posl. Bašťovanskému, Bínovi, Pokornému a Vaverkové.

Posl. Plechatý žádá o udělení dovolené na dobu 6 měsíců.

Posl. Horklová žádá o udělení dovolené pro mateřství. Navrhuj i udělení dovolené prozatím na 3 měsíce.

Posl. Šťastný žádá o udělení zdravotní dovolené na dobu 6 týdnů. Lékařské vysvědčení předložil.

Posl. Pelikán žádá o udělení zdravotní dovolené na dobu 6 týdnů. Lékařské vysvědčení předložil.

Posl. K. Kliment žádá o prodloužení dovolené o další 4 týdny.

Posl. dr Mouralová žádá o udělení zdravotní dovolené na dobu 1 měsíce. Lékařské vysvědčení předložila.

Navrhuji udělení těchto dovolených.

Kdo s tímto návrhem souhlasí, nechť zvedne ruku! (Děje se.)

To je většina, dovolené se udělují.

Paní a pánové! Národní shromáždění republiky Československé se schází tentokrát ve dnech, kterými před rokem burácely únorové události ke svému vyvrcholení. Český a slovenský lid za vedení Klementa Gottwalda rozhodoval a vítězně i slavně rozhodl o svém osudu a o osudu svého státu. Nikoliv jenom na časově omezený úsek několika let, ale navždy, a nikoliv pouze v uzavřeném území hranic této země, ale současně i pro celý svět. Byl to dialektický závěr naší časové i prostorové etapy a zároveň a právě proto i jeden z nových počátků všeho: míru na celém světě a svobody pracujících celého světa.

Čím víc se budeme vzdalovat od loňského února, tím výrazněji budou před námi vyvstávat tyto Široké souvislosti a tento jeho obecně platný význam. V rozhodném okamžiku a na klíčovém místě Evropy jsme dovršili kritický přesun části světových sil a hmot. Posunuli jsme těžiště na stranu míru a na stranu pokroku a socialismu. Rozhodovali jsme tak a nakonec spolu rozhodneme pro mír, pokrok a socialismus na celém světě.

A právě proto loni v únoru tak mnoho lidí na západ od nás přetáhlo své oči železnou oponou neskrývané nenávisti i proti nám a proti našemu lidu. Stín a hrozba války jsou na ní vrhány proti světlu míru, temno kořistění proti planoucí jiskře svobody všech pracujících. I vnitrostátně se do naha odhalují mátožné a zrádné postavy Zenklů, Majerů, Lettrichů a Hálů, aby malost, odvozenost a odvislost svých slov, pohybů i činů skryly v této rodné oponě železné nenávisti celé světové reakce.

Proti tomuto světu jiný svět. Svět našeho pracujícího lidu, prostoupený vroucí a vděčnou jednotou se Sovětským svazem, svět tvůrčí, radostné a budovatelské družby, jejímž cílem je štěstí a mír všech pracujících. Svět socialistické věrnosti a solidarity.

A přece bylo potřebí, abychom my všichni prošli tou velkou a bolestnou zkušeností od osvobození v květnu 1945 až k počátku únorových dní. Abychom prožili střetnutí, jež vystupovalo již kolem košického vládního programu a bylo v počátcích vytvoření Národní fronty a potom se světovým nástupem poválečné reakční světové vlny postupně prosycovalo skoro každý úsek našeho politického, kulturního i hospodářského života.

I parlament se stává stále víc jeho nástupním prostorem. Protokoly o plenárních zasedáních jsou sice přeplněny slavnostními sliby věrnosti socialismu a spojenectví se Sovětským svazem. A přece jimi už od prvních schůzí na podzim 1945 často a mnohdy nestoudně proniká ona věrolomnost košickému programu, Národní frontě i našemu mezinárodnímu zajištění ve velké slovanské rodině, věrolomnost, která útočí v plné síle, bezohlednosti a neskrývaně ve všech zasedáních každého parlamentního výboru. Je takto skryta pod povrchem, ale je tím soustavnější a zavilejší.

Už Prozatímní Národní shromáždění prožívá vlastně své překvapení, když hned v jedné z jeho prvních schůzí národní socialisté zcela oficiálně zaútočí na koncepci dvou rovnoprávných národů Čechů a Slováků v jediném státě. A hned potom se rozvíjí urputná, i když v přemíře slov a právních pojmů celkem dobře maskovaná kampaň, jež rozdělením hlasování o znárodňovacích dekretech presidenta republiky se snaží zmařit účinnost a platnost některých z nich. Je to vlastně první veřejný útok proti znárodňovacímu programu a zabraňování jeho možnému dalšímu pokračování. Samozřejmě, že tehdy pravice již také počíná svou důslednou a soustavnou kampaň proti provedení očisty národa od zrádců a kolaborantů, kteří se zachycují v řadách všech pravicových stran a kteří za svou záchranu jim přinášejí svou podporu a přímo reakční pomoc. Konečně organisovaný a společný boj proti zavedení bílých lístků pří volbách v r. 1946, jež před celým světem mají dokumentovat slabost skutečné a aktivní reakce u nás, a neskrývaná touha započíst tuto zjevnou a obecně známou reakci do vlastních řad je přihlášením se ke zbytkům pochybného dědictví po zakázaných mnichovanských stranách, jež se tak přímo zmocňují i národních socialistů i lidovců a zcela přímo a v plném rozsahu pak především slovenských demokratů.

Volby v r. 1946 jenom zesilují napětí, které se do té doby mezi politickými stranami v našem státě vytvořilo. Agrární koryfejové z první republiky vydatně doplňují útočný aparát pravice a hned první zasedání Ústavodárného Národního shromáždění znamená téměř otevřenou krisi. Národní socialisté vystupují na scénu nového parlamentu s dravostí ještě větší a jsou silnější svou touhou po moci než skutečným počtem svých poslanců. Dravě sahají po předsednictví parlamentu, jež prý jim patří ad personam označeného kandidáta a současně oběma rukama drží ministerské křeslo, na které nemají nárok. Přesto se jim daří strhnout i tři nebo čtyři jasně pravicové demokraty s Majerem a Vojtou Benešem v čele a teprve opětovná volba po urputném a dlouhotrvajícím bojí v klubech přináší zvolení Antonína Zápotockého.

To je ovšem jenom úvod, vlastní nástup se rozvíjí ostrou diskusí o tom, kdo má podat návrh nové ústavy, a dál vzrušenou a jizlivou kritikou zákona o dvouletém hospodářském plánu a potom stejně vzrušenou diskusí o novém rozpočtu. A znovu jsou to útoky proti provádění očisty, zjevná ochrana známých nepřátel republiky a usvědčených Mnichovanů, soustava útoků proti ministerstvu vnitra a otevřená a důsledná sabotáž naší státní bezpečnosti. Nejdůsledněji ovšem a nejbojovněji vystupuje reakce v zemědělských otázkách a zemědělský výbor se stává arénou každodenních neomalených a nejbezohlednějších nájezdů a výpadů.

V tě době je již ovšem v parlamentě fronta reakce pevně formována a soustředěna. Národní socialisté, slovenští demokraté a lidovci, to je už stmelená a jednotná falanga vzájemně se podporující ve všech útocích proti znárodnění, proti našemu hospodářství, proti jakémukoli rozvedení a provádění košického a Gottwaldova vládního programu a především proti naší jednotě a spojenectví se Sovětským svazem. Zenklovo volání - ne východ, ale Východ i Západ - se už ani příliš nesnaží zastřít kampaň proti Sovětskému svazu, jež je rozpoutána už na všech schůzích pravicových poslanců parlamentu a jež nenávistně a nepříčetně plivá nejfantastičtější výmysly na naše přátele a spojence. Je to přímá a otevřená zrada naší dohodnuté a jedině možné zahraniční politiky, která zájem tohoto státu a tím tento stát vědomě chce převést v hospodářské i v politické područí západních kapitalistů a imperialistických států. Dokonce i iredenta slovenských luďáků, krytých demokratickou stranou, zločinná a prokázaná jejich činnost proti republice ještě dále stmeluje v parlamentě tuto společnost, která se již pomalu připravuje ke generálnímu útoku. Její drzost a domýšlivost je neslýchaná. Jenom si vzpomeňte na ty Zibríny, Krajiny a Ducháčky, kteří už nejsou osamělými zjevy, jenom si vzpomeňte na tu smečku národně socialistických poslanců, vrhajících se na každého komunistu a každého opravdového socialistu v tehdejším parlamentě! Parlament je samozřejmě jenom odrazem onoho politického dění, které v podobných formách probíhá ve vládě a které se ve formě daleko zpěněnější rozlévá československým tiskem a na veřejných stranických schůzích. Konec prázdnin v roce 1947 přináší již téměř vládní krizi, jež je však v posledním okamžiku utlumena dohodou mezi komunistickou stranou Československa a československou sociální demokracií, dohodou, jež tak těžce byla vybojována uvnitř této strany, štěpící se již hluboce ve svém nitru. To je již doba, ve které dochází ke známému protikomunistickému projevu na zimním stadionu v Praze, doba, která je už jasnou předzvěstí toho, co přijde a nakonec přijít musí.

Ale jak zcela jinde byl skutečný život v Československé republice, jak byl vzdálen a cizí tomuto schůzovému parlamentnímu a časopiseckému útočení a vřavě! Pracující lid pokojně a důvěřivě nastoupil do práce na všech úsecích své republiky, rozvíjel svou lidovou demokracii, očišťoval zemi od zrádců a kolaborantů, osídloval s pionýrskými obtížemi pohraniční kraje, zápasil důsledně a tvrdě s odstraňováním škod způsobených válkou, a dvouletkou počínal nadšeně budovat svou republiku, jejímž byl a musel být jediným pánem. Věděl bezpečně, že nesmí připustit, aby byl znovu zrazen, že nesmí připustit, aby se opakovalo to, co prožil po roce 1918 a potom v celé tragické a přesmutné šíři v roce 1938.

To však československá reakce neviděla a ani nechtěla vidět. Byla vzdálena a neznala náš pracující lid. Domnívala se, že může dosáhnout svých cílů parlamentní matematikou, formálním připočítáváním a přeskupováním několika poslanců bez ohledu na skutečné zájmy českých a slovenských dělníků i zemědělců. Proto ten soustavný nápor na československou sociální demokracii, proto ten tlak na ni i ze západního zahraničí i z nejvyšších míst v tomto státě. A proto nakonec i neskrývaný a vítězný jásot nad jejím brněnským sjezdem, který se měl stát základem nového sčítání a násobení jedinců ve vládě i v parlamentě proti lidu a proti Československé republice.

Je zcela zbytečné si připomínat, které byly bezprostřední záminky pro demisi ministrů v únoru minulého roku. Vůbec nezáleželo na odvolání několika důstojníků SNB a na problematické pomoci veřejným zaměstnancům. Jakákoli zevní záminka byla v této době už dobrá těm, kteří smetli vládní program, i jimi podepsaný, pod stůl a kteří odmítli jakékoliv jednání o ústavě naší republiky, která přece i s nimi už byla téměř zcela dohodnuta. Československá reakce opřela výpočet své papírové formy o mezinárodní reakční dravost proti Sovětskému svazu, proti lidovým demokraciím a proti socialismu a vnitrostátně pak o pokřik a nezřízený halas, který sama tropila. Bezhlavě a nezadržitelně se hnala k vysněnému vítězství. Zapomněla jenom na zcela málo. Na československý pracující lid, na komunistickou stranu Československa a na Klementa Gottwalda. (Hlučný potlesk.)

Mám ještě živě před očima těch několik posledních schůzí Národní fronty v lednu a v únoru loňského roku a podivuhodný klid Klementa Gottwalda, s kterým varoval a s kterým opětovně vybízel k dodržení zásad spolupráce v Národní frontě a k dodržení a splnění společného vládního programu. Vidím stále jeho úsměv, když v nejprudší bouři už ironicky nabízí svůj kalumet míru. A vidím konečně jeho neotřesitelnou rozhodnost, s níž uzavírá poslední stránku první předúnorové kapitoly nové lidově demokratické republiky Československé.

V rozhodných únorových dnech však Národní shromáždění není bojištěm. Anebo, lépe řečeno, není bojištěm přímo, neboť přesto, že se neschází, zvučí jeho zdi přímou ozvěnou a odrazem mohutného únorového vzepětí našeho lidu. Ožívá ve vlastním slova smyslu teprve 10. března 1948, kdy před ně znovu předstupuje předseda doplněné vlády republiky Československé Klement Gottwald a uvádí svůj vládní program těmito stručnými, výraznými větami: "Dne 20. února 1948 podali demisi členové vlády za stranu národně socialistickou, lidovou a demokratickou. Tím byla vyvolána otevřená vládní krise. Dne 25. února 1948 přijal president republiky demisi zmíněných členů vlády a potvrdil naše návrhy na doplnění a rekonstrukci vlády. Tím byla vládní krise překonána."

Rozprava, která se o vládním prohlášení rozvinula v parlamentě den nato, potvrdila předpoklad předsedy vlády, že velká většina tohoto sboru vysloví důvěru doplněné vládě. Dvěmastytřiceti hlasy, tedy svou zdrcující většinou stvrdilo Ústavodárné Národní shromáždění únorové vítězství pracujícího lidu měst i venkova nad československou i zahraniční reakcí. Naše cesta k socialismu v pevném spojenectví se Sovětským svazem a s ostatními lidovými demokraciemi byla široce a také ústavně rozevřena. Národní shromáždění stmeleno obrozenou Národní frontou před celým světem vydalo takto jasné svědectví o skutečné vůli našeho lidu a vzdalo nadšený dík prozíravému vedení Klementa Gottwalda v čele komunistické strany Československa.

V dnešní své vzpomínce jsme se mohli jenom zcela krátce dotknout událostí, jež předcházely loňské únorové rozhodnutí. Jsou ostatně již jen minulostí, která stále víc mizí v časovém odstupu. Naproti tomu však význam února je stále živější a větší, únor je žhavou součástí našeho dneška a celé budoucnosti našeho lidu a našeho státu. Jeho plný význam chápeme ještě lépe v odstupu jednoho roku a na pozadí berlínských událostí, Atlantického paktu, vojenských útočných dohod západních mocností, marshallovského zotročování většiny evropských států a konečně a znovu na pozadí válečného štvaní proti Sovětům, proti komunismu, proti socialismu a proti nám. Ale současně také na pozadí té nesmírné práce, která byla vykonána v této republice od února loňského roku. A na pozadí mohutnění demokratických socialistických a mírových sil v celém světě. Na pozadí vítězství v Číně a na ostatním Dálném Východě. Na pozadí statečného boje řeckých vlastenců. A konečně na pozadí mohutného osvobozeneckého hnutí dělnické třídy a pracujícího lidu ve Francii, v Itálii a v celé Evropě a také v celém světě.


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP