Úterý 22. února 1949

Ale historie učí, že reakce se nevzdá svých posic dobrovolně, a tak čím dále od května, tím šíře a hlouběji se rakovina reakce rozžírala v těle národa i tam, kde bychom ji nejméně čekali, na příklad v odbojových organisacích. vždyť musel přijít únor, abychom došli k jednotě I. a II. odboje po odstranění reakčních a nežádoucích jednotlivců, zejména z vedení, kteří z malicherných důvodů, zvláště prestižních a ovšem i politických - platí i nyní "rozděl a panuj", bránili se mermomocí opatření tak samozřejmému. Idea svobody národa a státní svrchovaností je přece jen jedna a ta osvěcovala naše buditele, vedla legionáře ze zajateckých táborů do boje proti témuž nepříteli jako účastníky t. zv. II. odboje. Není tu rozdílu. Náš voják od Arrasu, Terronu, Vouziers, Doss Alto a od Piavy, zrovna tak jako náš voják od Sokolova, Kyjeva, Bielej Cerkve, ze slovenských hor, i nesčetní mučedníci v koncentračních táborech - všichni jsou ztělesněním jediné a sjednocující idee, tvoří jediný odboj proti našemu odvěkému nepříteli. Musela být provedena čistka jak všeobecná, tak zejména v odbojových organisacích. K nim národ vzhlížel vždy jako ke svému vzoru a ukazovateli cesty, kterou se bráti, aby mohly tuto jednotu vytvořiti fakticky ve Svazu bojovníků za svobodu a založiti svou činnost na bezvýhradné věrnosti lidově demokratickému režimu, jakožto nespornému výrazu politické vůle národa.

Ale ani tato čistka nezbavila nás definitivně reakce a zrádců. Případ bývalého divisního generála Piky a generála Mrázka, proces s vyzvědačskou skupinou Erkvie, soud nad generálem Janouškem a skupinou vyšších důstojníků a konečně případ skupiny generála Kutlvašra dokazují, že chceme-li revoluční vymoženosti navždy zabezpečiti, chceme-li, aby náš ledově demokratický režim mohl se zdárně rozvíjeti, abychom mohli jíti svou československou cestou k socialismu, musíme býti stále na stráži a musíme neúprosně stíhat podle zákona na ochranu lidově demokratické republiky každého, kdo by ohrozil naši svobodu a naše zřízení státní, tak draze vykoupené statisíci životů v koncentračních táborech i na bojištích jak našich občanů, tak zejména sovětských bojovníků.

Je skutečně těžko vysvětlitelné, že stále ještě jsou osoby, které staví se mimo milionové masy národa a záškodnicky připravují nový Mnichov, nové ponížení národa, nové nacistické peklo, staví se do řad našich odvěkých nepřátel. Nemohou naprosto doufati, že cestou vývoje by mohl nastati zvrat, neboť doby, kdy naše reakce mohla míti naději, že vlastními silami stačí na převrat, jsou nenávratně pryč, jak řekl president Gottwald, a my jsme nastoupili definitivně cestu k socialismu. A tak mohou tito ztroskotanci počítati jen na válku. Děla a pušky, ve které doufali, kosily by jejich národ a bomby by dopadaly na jejich města, kde stály jejich kolébky. Cítíte ten hrozný morální pád, tu propast, která je dělí od pracujícího lidu československého, jehož všechno úsilí je upřeno na plnění úkolů daných našim hospodářským plánem, jehož cílem je zvýšení kulturní i hmotné úrovně celého národa, jehož cesta není válečné šílenství, nýbrž tvoření nových statků k blahu a štěstí národa? Je pochopitelné, že úspěchy našeho socialistického snažení musí vzbuzovati rozhořčení v kapitalistických kruzích západu, tím spíše, že u Československa jde o zemi, která svým průmyslovým potenciálem, pokročilým zemědělstvím, značně vysokým životním standardem řadila se ihned za velmoci. Příklad prosperity socialistického státu je velmi nebezpečným poučením pro vykořisťované třídy kapitalistických států. Dovedeme si tedy dobře vysvětliti jejich postoj k našemu státu i jejich politický a hospodářský bojkot.

Ale tím více musíme obrátit svojí pozornost dovnitř, musíme pečlivě odstraňovat každou stopu nespolehlivosti, každou možnost tvoření páté kolony. Nesmíme však tuto starost ponechat jen úřadům, jen vojákům, jen Sboru národní bezpečnosti. Každý z nás musí se cítit vojákem ve službách národa a strážcem bezpečnosti státu.

Musíme zasáhnout i tam, kde dosud očista nebyla provedena, t. j. v řadách záložního velitelského sboru, a k tomu je potřebí součinností všeho obyvatelstva. Zbavili jsme veřejný i politický život reakcionářů, zbavili jsme naše hospodářství nežádoucích osob i živlů kapitalistických a vyloučíme tím spíše z velitelského sboru každého, kdo by na tak důležitý úsek státního života, jako je armáda, mohl vrhnouti třeba jen stín nespolehlivosti, neboť velitelský sbor musí být vzorem občanské důstojnosti a nezlomným, věrným strážcem a bojovníkem naší lidově demokratické republiky.

Nejsme tu sami, a naše smlouvy s velkým Sovětským svazem a ostatními lidově demokratickými státy nám ukládají určité povinnosti tím spíše, že váleční štváči svoji osudnou činnost stupňují až k politickým vraždám. Generální tajemník komunistické strany Iráku byl oběšen spolu s demokratem Šibibi, organisátorem strany národního osvobození. Vrahy těchto dvou demokratů jsou právě petrolejoví miliardáři, kteří připravují válku. K válce je třeba petroleje, vojenských základen poblíž sovětských hranic, připravovaných i nadále v rámci severoatlantického paktu nebo zamýšleného paktu středomořského. Je záhodno odstraniti překážky, a možno-li, oběsit ty demokraty, kteří v čele národů bojují o mír. Kde jsou ti, kteří hlučně se dovolávali respektování práv člověka, když šlo o zrádce Mindszentyho? Zvítězila samozřejmě třídní příslušnost nad humanitou a papež exkomunikoval členy maďarské vlády, ale neodsoudil tento zločin. A proto my s plným vědomím odpovědnosti zařazujeme se do systému lidových demokracií pod vedením velkého Sovětského svazu.

Buď naším nejvyšším cílem, aby náš stát tvořil jak svou naprostou spolehlivostí a duchem, tak vysokou úrovní naší armády ve všech směrech jeden ze základních kvádrů mírové pevnosti, o níž se rozbíjí všechny snahy kapitalistických válečných štváčů. Chceme svou usilovnou prací, důsledností a spolehlivostí jak v hospodářském, tak i v politickém směru, tak i na poli vojenském zařaditi se mezi první bojovníky za světový mír, za nový, lepší a spravedlivější život na světě. (Potlesk.)

Místopředseda dr Polanský: Ke slovu není již nikdo přihlášen, společná rozprava je skončena.

Dávám slovo k doslovu zpravodaji k odst. 8 za výbor branný a bezpečnostní, posl. Dolejškovi.

Zpravodaj posl. Dolejšek: Vzdávám se slova.

Místopředseda dr Polanský: Dávám slovo k doslovu zpravodaji k odst. 8 za výbor soc.- politický a zdravotnický, posl. Paterovi.

Zpravodaj posl. Patera: Vzdávám se slova.

Místopředseda dr Polanský: Dávám slovo k doslovu zpravodaji k odst. 8 z.a výbor rozpočtový, posl. Sajalovi.

Zpravodaj posl. Sajal: Vzdávám se slova.

Místopředseda dr Polanský: Dávám slovo k doslovu zpravodaji výboru branného a bezpečnostního k odst. 9, posl. ing. Kútikovi. Zpravodajca posl. ing. Kútik: Vzdávám sa slova.

Místopředseda dr Polanský: Vykonáme nyní oddělené hlasování o každé ze společně projednávaných osnov.

Národní shromáždění je způsobilé se usnášeti.

Budeme hlasovat o osmém odstavci pořadu.

Ad 8. Hlasování o osnově zákona o úpravě právních poměrů souvisících s reorganisací velitelského sboru vojska (tisk 238).

Zpravodajem za výbor branný a bezpečnostní je posl. Dolejšek, za výbor soc.- politický a zdravotnický posl. Patera, za výbor rozpočtový posl. Sajal.

Jsou nějaké návrhy oprav nebo změn textových?

Zpravodaj posl. Dolejšek: Nejsou.

Zpravodaj posl. Patera: Není změn.

Zpravodaj posl. Sajal: Nikoliv.

Místopředseda dr Polanský: Přistoupíme k hlasování.

Osnova má 5 článků, první o 3 částech a 24 paragrafech, nadpisy částí, nadpis zákona a úvodní formuli.

Poněvadž není pozměňovacích návrhů, dám o celé osnově hlasovati najednou podle zprávy výborové. (Námitky nebyly.)

Námitek není.

Kdo tedy souhlasí s celou osnovou zákona, to jest s jejími 5 články, prvním o 3 částech a 24 paragrafech, nadpisy částí, nadpisem zákona a úvodní formulí podle zprávy výborové, nechť zvedne ruku! (Děje se.)

To je většina. Tím Národní shromáždění přijalo tuto osnovu zákona podle zprávy výborové.

Tím je vyřízen 8. odstavec pořadu.

Budeme hlasovat o devátém odstavci pořadu.

Ad 9. Hlasování o osnově zákona o odnětí vojenské hodnosti některým důstojníkům, rotmistrům a poddůstojníkům vojska mimo činnou službu (tisk 223).

Zpravodajem je za posl. Šalgoviče posl. ing. Kútik.

Jsou nějaké návrhy oprav nebo změn textových?

Zpravodajca posl. Ing. Kútik: Níe sú.

Místopředseda dr Polanský: Přistoupíme k hlasování.

Osnova má 6 paragrafů, nadpis a úvodní formuli.

Poněvadž není pozměňovacích návrhů, dám o celé osnově hlasovat najednou podle zprávy výborové. (Námitky nebyly.)

Námitek není.

Kdo tedy souhlasí s celou osnovou zákona, to jest s jejími 6 paragrafy, nadpisem a úvodní formulí podle zprávy výborové, nechť zvedne ruku! (Děje se.)

To je většina. Tím Národní shromáždění přijalo tuto osnovu zákona podle zprávy výborové. (Potlesk.)

Tím je vyřízen pořad schůze.

Prosím o pozornost.

Ustavující schůzi výboru pro kontrolu plnění dvouletého plánu, zvoleného ve 24. schůzi dne 2. února 1949, určují na den 23. února 1949 v 8,30 hod do místnosti č. VI.

K řízení volby předsedy určuji posl. Koštejna.

Sděluji, že se předsednictvo usneslo, aby příští plenární schůze se konala zítra, ve středu dne 23. února 1949 v 9 hodin

s pořadem:

1. Zpráva výboru zemědělského k vládnímu návrhu zákona (tisk 216) o jednotných zemědělských družstvech (tisk 229).

2. Zpráva výborů branného a bezpečnostního a výboru ústavně-právního k vládnímu návrhu zákona (tisk 211) o hlášení obyvatelstva a o povolování pobytu cizincům (tisk 233).

3. Zpráva výborů zahraničního a ústavně- právního k vládnímu návrhu zákona (tisk 210) o cestovních pasech (tisk 235).

4. Zpráva výborů ústavně-právního a rozpočtového k vládnímu návrhu zákona (tisk 204) o úpravě právních poměrů některých veřejných zaměstnanců a příjemců odpočivných (zaopatřovacích) platů, kteří zůstali v době nesvobody na území Československé republiky obsazeném cizí mocí (tisk 231).

5. Zpráva výborů ústavně-právního a rozpočtového k vládnímu návrhu zákona (tisk 206) o minimálních veřejných odpočivných (zaopatřovacích) platech a o změně některých ustanovení, upravujících pensijní nároky a vstup do výslužby, jakož i o některých výhodách pro státní zaměstnance (tisk 236).

6. Zpráva výboru ústavně-právního o vládním návrhu zákona (tisk 203), kterým se mění předpisy o uznání rozhodnutí v manželských věcech, vydaných soudy nebo úřady v cizině, v oblasti československého právního řádu (tisk 226).

7. Zpráva výborů zahraničního a ústavně- právního o vládním návrhu (tisk 221), kterým se předkládá Národnímu shromáždění republiky Československé k projevu souhlasu smlouva mezi republikou Československou a republikou Polskou o vzájemných právních stycích ve věcech občanských i trestních, podepsaná ve Varšavě dne 21. ledna 1949 (tisk 225).

8. Zpráva výboru sociálně-politického a zdravotnického k vládnímu návrhu zákona (tisk 208) o Státním zdravotnickém ústavu (tisk 224)

Končím schůzi.

(Konec schůze v 15 hod. 3 min.)

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP