Středa 23. března 1949

Místopředseda Richter: Ke slovu není nikdo přihlášen, rozprava odpadá.

Jsou nějaké návrhy oprav nebo změn textových?

Zpravodaj posl. dr. Skála: Nejsou.

Zpravodajka posl. Leflerová: Nejsou.

Místopředseda Richter: Osnova má 11 paragrafů, nadpisy §§ 1, 5, 8, nadpis zákona a úvodní formuli.

Poněvadž není pozměňovacích návrhů, dám o celé osnově hlasovati najednou podle zprávy výborové. (Námitky nebyly.)

Námitek není.

Kdo tedy souhlasí s celou osnovou zákona, to je s jejími 11 paragrafy, nadpisy §§ 1, 5 a 8, nadpisem zákona a úvodní formuli podle zprávy výborové, nechť zvedne ruku! (Děje se.)

To je většina. Tím Národní shromáždění přijalo tuto osnovu zákona ve znění zprávy výborové.

Tím je vyřízen 7. odstavec pořadu.

Přistoupíme k projednávání osmého odstavce poradu, jímž je

8. Zpráva výborů zemědělského a ústavně-právního k vládnímu návrhu zákona (tisk 243) o přísežných hajných k ochraně lesů, polního majetku, myslivosti, rybářství a vod a vodních děl (tisk 256).

Zpravodajem za výbor zemědělský je posl. Růzha. Dávám mu slovo. (Předsednictví převzal místopředseda dr. Polanský.)

Zpravodaj posl. Růzha: Paní a pánové!

Vládní návrh zákona o přísežných hajných k ochraně lesů, polního majetku, myslivosti, rybářství a vod a vodních děl (tisk 256) má velký význam unifikační, odstraňuje roztříštěnost norem, vyhlášek a nařízení a zavádí na celém území státu jednotnou úpravu, důstojnou lidově demokratické republiky a vyhovující nynějším poměrům. Řeší a odstraňuje stará ustanovení, která jsou uvedena v § 17. Je to 13 předpisů z r. 1852, 1854, 1857. 1872, 1875, 1885, 1895, 1896 a také z doby okupace z r. 1942.

Upozorňuji zvláště na znění přísahy uvedené v § 6, odst. 1, odpovídající duchu a potřebám naší lidově demokratické republiky. Potřeba tohoto zákona je nezbytná a samozřejmá; zákon si nevyžádá zvýšených nákladů ze státní pokladny, text osnovy je jasný, jednoduchý a srozumitelný.

Zemědělský výbor projednal podrobně tuto osnovu a usnesl se na své schůzí dne 16. března 1949 jednomyslně doporučiti tento zákon, obsahující 18 paragrafů, Národnímu shromáždění k přijetí. (Potlesk.)

Místopředseda dr. Polanský: Zpravodajem za výbor ústavně-právní je posl. Vach. Dávám mu slovo.

Zpravodaj posl. Vach: Vážení pánové a paní!

Když se k nám dostal zákon o přísežných hajných k ochraně lesů, polního majetku, myslivosti, rybářství a vod a vodních děl, každý z nás mohl si docela klidně vzpomenout na doby, kdy měl příležitost dostati se do styku s těmito orgány. Každý z nás musí před sebou rázem vidět císařské, arcibiskupské a knížecí lesy a pochopitelně musí si vzpomenout, že vždycky tam viděl hajného pořádně ozbrojeného alespoň mohutnou sukovicí.

My dnes při tomto porovnávání musíme vidět, že i tady nastala změna, která je opravdu do všech podrobností racionální, a při předložení tohoto zákona vidíme, že i tady je pamatováno na to, aby takový majetek, o kterém jsem hovořil, se stal majetkem všech, celého národa. Dnes již není lidí, kteří by myslili na to, že již do lesa nesmějí. I tady vyrůstá nový člověk, nový hajný, nový hlídač. Tak jak to uvádí zpravodaj výboru zemědělského, i výbor ústavně-právní viděl všecky výhody zákona ve vládním návrhu tisk č. 243 a ve své schůzí konané dne 16. března 1949 se usnesl doporučiti sněmovně tento zákon k přijetí ve znění, které schválil výbor zemědělský. (Potlesk.)

Místopředseda dr. Polanský: Ke slovu není nikdo přihlášen, rozprava odpadá.

Jsou nějaké návrhy oprav nebo změn textových?

Zpravodaj posl. Růzha: Nejsou.

Místopředseda dr. Polanský: Přistoupíme k hlasování.

Osnova má 18 paragrafů, nadpis zákona a úvodní formuli.

Poněvadž není pozměňovacích návrhů, dám o celé osnově hlasovati najednou podle zprávy výborové. (Námitky nebyly.)

Námitek není.

Kdo tedy souhlasí s celou osnovou zákona, to jest s jejími 18 paragrafy, nadpisem zákona a úvodní formuli podle zprávy výborové, nechť zvedne ruku!(Děje se.)

To je většina. Tím Národní shromáždění přijalo tuto osnovu zákona podle zprávy výborové.

Tím je vyřízen pořad schůze.

Sděluji, že se předsednictvo usneslo, aby se příští schůze konala zítra, to je ve čtvrtek dne 24. března 1949 o 9. hodině

s pořadem:

1. Zpráva výboru kulturního k vládnímu návrhu zákona (tisk 239) o vydávání a rozšiřování knih, hudebnin a jiných neperiodických publikací (tisk 250).

2. Společná zpráva výboru soc.-politického a zdravotnického a výboru ústavně-právního k vládnímu návrhu zákona (tisk 258) o placené dovolené na zotavenou v r. 1949 (tisk 260).

3. Zpráva výboru soc.-politického a zdravotnického a výboru ústavně-právního k vládnímu návrhu zákona (tisk 257) o výkonu veřejně správy v oboru organisace a ochrany práce národními výbory (tisk 259).

4. Zpráva výboru ústavně-právního k vládnímu návrhu zákona (tisk 247) o organisaci správy v hlavním městě Praze (tisk 255).

Končím schůzi.

(Konec schůze v 18 hod. 32 min.)


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP