Středa 7. prosince 1949

Ústředí pro vědecký výzkum má zajistit lepší organisací dokumentace v celostátním měřítku, vyplnit dosud existující mezery ve využití světové literatury, zajistit dobré podmínky pro všechnu tvůrčí vědeckou, výzkumnou i praktickou činnost umožňující tak šetřiti vlastní prací využitím cizích poznatků umožňující začínati tam, kam až dospěl dosavadní vývoj.

Jde o to, aby výzkum byl na vědecké výši a dokumentace mu dobře sloužila. To je včas připravila již dnes využití všech dosavadních poznatků, na nichž zítra výzkum nebo praxe bude stavět při rozvíjení vlastní tvůrčí činnosti našich vědeckých pracovníků.

Dokumentace tu však není jen pro výzkum. Musí připravovat a dávat k disposici literaturu i širokým masám, aby přispěla ke zvyšování jejich odborné technické úrovně a tak pomohla zvyšovat celkovou kulturně technickou úroveň. Dokumentace musí býti proto zaměřena k potřebě mas a připravovati potřebnou literaturu i učebné pomůcky. Dokumentační služba se musí postarat o její opatření, sloužiti nejenom výzkumu, ale starati se i o zvyšování kulturní a technické úrovně našich úderníků a zlepšovatelů. V tom je její nové poslání.

Závěrem lze říci, že navrhovaná osnova zákona vytváří základ k netušenému rozvoji našeho technického, hospodářského, sociálního a zdravotního výzkumu a současně dává záruku likvidace neplánovitosti v úseku výzkumu a dokumentace. Plánování vědy v socialismu je samozřejmostí a nezbytností. Plán rozvoje vědy je nerozlučně spjat s celým národohospodářským plánem. Zákon předpokládá zřízení ústředí vědeckého výzkumu, v jehož čelo je postaven předseda jmenovaný presidentem republiky. Jako poradní orgán bude jmenována výzkumná rada. Pro Slovensko se zřizuje slovenské ústředí a slovenská výzkumná rada.

Zákon předpokládá dále zřízení nových ústředních výzkumných ústavů. Velmi důležité je též předpokládané zestátnění výzkumných zařízení.

Osnova zákona, předložená slavnému Národnímu shromáždění, má pro naši další cestu k socialismu stěžejní význam. Vládní návrh zákona tisk 376, o organisaci výzkumnictví a dokumentační služby, byl projednán v hospodářském výboru dne 30. Listopadu t. r., a navrhuji jménem hospodářského výboru, aby Národní shromáždění osnovu přijalo. (Potlesk.)

Místopředseda David: Ke slovu není nikdo přihlášen, rozprava odpadá.

Má pan zpravodaj nějaké návrhy oprav nebo změn textových?

Zpravodaj posl. inž. Šmok: Ne.

Místopředseda David: Poněvadž není pozměňovacích návrhů, dám o celé osnově hlasovat najednou podle zprávy výborové. (Námitky nebyly.)

Námitek není.

Kdo tedy souhlasí s celou osnovou zákona ve znění zprávy výborové, nechť zvedne ruku! (Děje se.)

To je většina. Tím Národní shromáždění přijalo tuto osnovu zákona podle zprávy výborové. Tím je vyřízen pořad schůze.

Sděluji, že se užší předsednictvo NS usneslo, aby příští schůze Národního shromáždění byla svolána písemně nebo telegraficky.

Končím schůzi.

(Konec schůze v 15 hod. 15 min.)


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP