Pondělí 19. prosince 1949

Dosavadní finanční prokuratury v zemských městech, jejich věcné vybavení a jejich zaměstnanci se stanou základem pro nové finanční prokuratury. V přítomné době však pravděpodobně by nebylo možné vybavit náležitě, zejména po stránce osobní, všechny prokuratury v jednotlivých krajích, a proto je vyhrazena ministru spravedlnosti možnost zříditi dočasně finanční prokuraturu pro obvod dvou, případně i více krajských soudů.

Celková úhrada nákladů, které vzniknou provedením projednávaného zákona, je pro rok 1950 zajištěna v rámci směrného čísla pro státní rozpočet. Se zřetelem k rozšíření působnosti finančních prokuratur a k jejich nové územní organisaci se počítá se zvýšením výdajů asi o 61/2 mil. Kčs proti roku 1949.

Ústavně-právní výbor uvážil pečlivě všechny mnou uvedené okolnosti a projednal všechny podrobnosti vládního návrhu. Doporučuji proto, paní a pánové, jménem ústavně-právního výboru, aby Národní shromáždění předložený návrh zákona o finančních prokuraturách schválilo ve znění zprávy výborové. (Potlesk.)

Předseda: Ke slovu není nikdo přihlášen, rozprava odpadá.

Má pan zpravodaj nějaké návrhy oprav nebo změn textových?

Zpravodaj posl. dr Polišenský: Nemám.

Předseda: Přistoupíme k hlasování.

Poněvadž není pozměňovacích návrhů, dám o celé osnově hlasovat najednou podle zprávy výborové. (Námitky nebyly.)

Námitek není.

Kdo tedy souhlasí s celou osnovou zákona ve znění zprávy výborové, nechť zvedne ruku! (Děje se.)

To je většina. Tím Národní shromáždění přijalo tuto osnovu zákona podle zprávy výborové.

Tím je vyřízen 10. bod pořadu.

Budeme projednávat jedenáctý bod pořadu, jímž je

11. Zpráva výboru soc.-politického a zdravotnického o vládním návrhu zákona (tisk 398), kterým se mění předpisy o překládání veřejných zaměstnanců do výslužby (tisk 406).

Zpravodajem je posl. Hejzlar. Dávám mu slovo.

Zpravodaj posl. Hejzlar: Paní a pánové!

Sociálně-politický a zdravotnický výbor Národního shromáždění projednal ve své schůzi dne 16. prosince t. r. vládní návrh zákona, kterým se mění předpisy o překládání veřejných zaměstnanců do výslužby a který byl dnešnímu zasedání předložen jako tisk 406.

Uskutečněním navrhovaného zákona bude provedena změna v přeřazování do výslužby vojenských osob z povolání a veřejných zaměstnanců mladších 50 let. Podle tohoto zákona budou takové osoby, mladší 50 let, přeřazeny do výslužby jen tenkráte, jestliže důvodem vyřazení z práce v armádě nebo státním a lidosprávním aparátu bude fysická nezpůsobilost a jejich zdravotní stav. Jiné osoby, vyřazené především z důvodů politické nespolehlivosti, do výslužby převáděny nebudou, pozbudou nároku na odpočivný plat a jejich svazek se státní správou bude tak zrušen. Léta strávená ve státním a veřejném aparátě budou jim započítána do národního pojištění. Stanou se tudíž, zařadí-li se do práce - tak jako všichni ostatní pracující, předmětem péče národního pojištění. Opatření podle tohoto zákona bude použito ve všech případech přeřazení, k nimž dosud došlo, a bude používáno i ve všech takových případech v budoucnosti.

Potřeba takového zákona je naprosto zřejmá. Výstavba lidově demokratického řádu a jeho rozvoj k socialismu předpokládá nejen přestavbu hospodářství a ostatních úseků národního života, ale i přestavbu státního aparátu. Ti, kteří nechtějí sloužit lidové demokracii, nebo nedávají záruku, že budou pracovníky věrnými a oddanými, musí ze státního aparátu odejít. Síla a moc státu závisí i na jednotě a oddanosti státního aparátu, a jeho očista ve chvíli, kdy se od základu změnily třídní vztahy, je naprosto zřejmá. Lidově demokratické republika při tom osoby vyřazované ze státního aparátu nijak nelikviduje. Dává jim plnou možnost zapojit se do práce a nalézt obživu. Ohromný rozmach výrobních sil jim poskytuje dostatečnou příležitost širokého výběru pracovního zařazení podle jejich schopností. Ve většině případů také tito lidé sami a dobrovolně do nových pracovních poměrů vstupují.

V takové situaci je zbytečné, aby zůstávaly svými odpočivnými platy ve svazku s armádou nebo veřejnou správou a aby požívaly jiného sociálního postavení než ostatní pracující. Jejich další setrvávání ve svazku s veřejnou správou bylo by nejen nelogické, ale mohlo by vést i k nepořádkům a bezpracným důchodům u těch, kteří mohou pracovat, ale nechtějí. Poměrně mladí lidé mohli by se chránit postavením pensistů a vyhýbat poctivé práci.

Navrhovaný zákon poskytuje všem, kterých se dotýká, příznivé podmínky pro přeřazení do péče národního pojištění. Poskytuje i tři měsíce vyplácení pense po vyřazení tak, aby si mohly vyřazené osoby podle své vůle novou práci hledat. Je tedy navrhovaný zákon nejen potřebný, nýbrž i spravedlivý a odpovídá plně duchu právního řádu v naší lidově demokratické republice. Sociálně-politický a zdravotnický výbor doporučuje proto Národnímu shromáždění jeho schválení. (Potlesk.)

Předseda (zvoní): Ke slovu není nikdo přihlášen, rozprava odpadá.

Má pan zpravodaj nějaké návrhy oprav nebo změn textových?

Zpravodaj posl. Hejzlar: Nemám.

Předseda: Přistoupíme k hlasování.

Poněvadž není pozměňovacích návrhů, dám o celé osnově hlasovat najednou podle zprávy výborové. (Námitky nebyly.)

Námitek není.

Kdo tedy souhlasí s celou osnovou zákona ve znění zprávy výborové, nechť zvedne ruku! (Děje se.)

To je většina. Tím Národní shromáždění přijalo tuto osnovu zákona podle zprávy výborové.

Tím je vyřízen pořad schůze.

*

Užší předsednictvo Národního shromáždění se usneslo ve schůzi dne 8. prosince 1949, aby na úterý dne 20. prosince 1949 na 11. hodinu byla svolána slavnostní schůze Národního shromáždění republiky Československé na počest 70. narozenin generalissima J. V. Stalina (Potlesk.)

s pořadem:

Projev předsedy Národního shromáždění dr Oldřicha Johna k 70. narozeninám generalissima J. V. Stalina a

návrh zdravice generalissimu Stalinovi.

Podle § 24, odst. 1 jedn. řádu rozhodne Národní shromáždění o pořadu prostým hlasováním bez rozpravy.

Dám tedy hlasovat.

Kdo souhlasí s navrženým pořadem zítřejší schůze, nechť zvedne ruku! (Děje se.)

To je většina. Navržený pořad je tedy schválen.

Žádám pány poslance, aby se dostavili na slavnostní schůzi pokud možno v tmavém obleku a aby zaujali svá místa nejpozději do 10 hod. 45 min.

Poněvadž zítřejší schůze je schůzí slavnostní, dovolte mi, paní a pánové, abych vám již dnes přál příjemné vánoční svátky a mnoho pracovních úspěchů v novém roce. (Potlesk.)

Děkuji vám a končím schůzi.

(Konec schůze v 19 hod. 32 min.)

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP