Čtvrtek 18. května 1950

Návrh stanoví jako vedoucí myšlenku, že telekomunikační zařízení lze zřizovat a provozovat jen na základě povolení. Výjimku stanoví zákon pro určité taxativně uvedené orgány státní správy a národní podniky.

Návrh nového telekomunikačního zákona přináší také právní podklad chystané úpravy, která má zajistit telekomunikace před rušením. Do návrhu byla pojata podstata dlouho už připravovaného a diskutovaného návrhu zákona o ochraně rozhlasu před rušením. Toto ustanovení uvítají zejména posluchači rozhlasu, i když jeho provedení si vyžádá se zřetelem k velké řadě technických otázek ještě jisté doby.

Péči a věci telekomunikační soustřeďuje návrh zákona v rukou poštovní správy, ovšem ponechává se tam kompetence ostatním oborům veřejné správy, jimž, po případě podnikům v jejich oboru působnosti, se dává zmocnění ke zřizování a provozování vlastních telekomunikačních zařízení. Ke správě věcí telekomunikačních náleží zejména péče o koordinaci telekomunikací, jejíž význam vyniká zvláště u zařízení radioelektrických, u nichž pořádek v etheru je nezbytným předpokladem jejich řádné funkce.

Návrh respektuje vedoucí myšlenku našeho lidově demokratického státního zřízení, vyjádřenou v § 124 ústavy, podle níž veřejnou správu na území, pro které byly zvoleny, vykonávají v zásadě národní výbory, a umožňuje proto, aby národním výborům mohly být svěřeny vládním nařízením i úkoly veřejné správy v oboru telekomunikací. Návrh řeší však tuto otázku též se zřetelem ke zvláštní povaze telekomunikačních zařízení a služeb jimi obstarávaných a umožňuje proto také jinou úpravu, t. j. pověření národního podniku Čs. pošta prováděním některých úkolů veřejné správy v oboru telekomunikací, a to v těch případech, kde pro to svědčí důvody účelné hospodárnosti. Jde v podstatě o zachování dosavadního stavu, který je účelný tam, kde činnost správní je organicky spjata s činností podnikovou, na př. při udělování povolení pro rozhlasové přijimače nebo neveřejné telefony.

Slavná sněmovno, to je zhruba vše, co jsem pokládal za správné říci k návrhu nového zákona o telekomunikacích. Závěrem bych rád dodal, že úprava věcí telekomunikačních, která je předmětem zákona, byla během legislativního řízení uvážena co nejsvědomitěji a nejpečlivěji. Návrh, který máte před sebou, je vypracován tak, aby nejen odpovídal dnešnímu stavu techniky, ale aby ani předčasně nezastaral. Je to návrh zákona, o kterém mohu poctivě říci, že nejen vystihuje svou věc a plní svůj úkol, ale je přitom i tak pružný a pohotový, že hledí vpřed k onomu tradičně rychlému vývoji techniky a přitom má na mysli, aby byl především dobrým nástrojem našeho lidu při budování socialismu.

Je to, paní poslankyně a páni poslanci, opravdu dobrá osnova zákona. Umožní další úspěšný rozvoj našich telekomunikací, na němž mají živý a oprávněný zájem všichni uvědomělí občané tohoto státu. Proto vám doporučuji osnovu a prosím o její schválení. (Hlučný potlesk.)

Podpredseda Valo: Ku slovu už nie je nikto prihlásený. Dávam slovo k doslovu zpravodajcovi posl. Šimánkovi.

Zpravodaj posl. Šimánek: Vzdávám se slova.

Podpredseda Valo: Má pán zpravodajca nejaké návrhy oprav alebo zmien textových?

Zpravodaj posl. Šimánek: Nemám.

Podpredseda Valo: Pristúpime k hlasovaniu.

Pretože niet pozmeňovacích návrhov, dám o celej osnove hlasovať naraz podľa zprávy výborovej. (Námietky neboly.)

Námietok niet.

Kto teda súhlasí s celou osnovou zákona v znení zprávy výborovej, nech zdvihne ruku! (Deje sa.)

To je väčšina. Tým Národné shromaždenie prijalo túto osnovu zákona podľa zprávy výborovej.

Tým je vybavený 9. bod poriadku.

Pristúpime k prerokovávaniu desiateho bodu poriadku, ktorým je

10. Zpráva výboru zemedelského k vládnemu návrhu zákona (tlač 450) o hospodárení s lesnými semenami a sadenicami (tlač 461).

Zpravodajcom je posl. Haško. Dávam mu slovo.

Zpravodajca posl. Haško: Slávna snemovňa, panie a páni!

Zemedelský výbor prerokoval dňa 10. mája t. r. vládny návrh zákona o hospodárení lesnými semenami a sadenicami, tlač č. 450. Týmto zákonom sa zaistí dostatočné množstvo kvalitných semien a sadeníc, aby sa mohla zalesniť všetka potrebná pôda i podľa zákona č. 206/1948 o zalesňovaní a zriaďovaní ochranných lesných pásov. Podľa pokynov Ministerstva zemedelstva hlavnú úlohu vykonávajú Krajské národné výbory, ktoré za pomoci Okresných národných výborov a príslušných štátnych výskumných ústavov uznávajú vhodné lesné čiastky, oblasti, stromové skupiny a jednotlivé stromy za spôsobilé k získavaniu lesných semien a sadeníc. Ministerstvo zemedelstva určuje druhy, ktoré sa majú pestovať len z lesných semien a sadeníc. Rúbať drevo v týchto oblastiach môže povoliť výnimočne okresný národný výbor. Majiteľ lesa musí svoju potrebu kryť z vlastného sberu semien. Sbierať semená je oprávnený len príslušný podnik, a majiteľ musí sber trpieť. Pôjde však vždy o dohodu medzi majiteľom lesa a podnikom. Majiteľ lesa na vyzvanie podáva zprávu o stave sberu. Sber semien pre iné účely než lesnícke je dovolený len po krytí celoštátnej potreby u príslušnej dreviny. Podnik môže žiadať, aby majitelia pestovali určité druhy. Táto požiadavka sa nevzťahuje na cvičné školky. Výmena semien medzi majiteľmi v rámci vlastnej potreby je dovolená. Zákon dáva Ministerstvu zemedelstva za účelom pružnosti možnosť robiť výnimky z ustanovenia. Vojenská lesná správa bude spolupracovať po dohode Ministerstva národnej obrany s Ministerstvom zemedelstva. Tento návrh zákona rieši obchodovanie lesnými semenami a sadenicami tak, že obchod prechádza výlučne do rúk znárodneného sektoru, do rúk Československých štátnych lesov, n. p. Vyhovuje sa takto ustanoveniu § 1 ods. 2 poslednej vety zákona o päťročnom pláne, lebo skutočne vytlačuje kapitalistický spôsob podnikania z národného hospodárstva.

Tento zákon bude podkladom plánovitého rozvoja a rozširovania lesníctva u nás, ktoré má a bude mať veľké úlohy tiež pri vodohospodárskych plánoch, pri ochrane lesných zvierat a pri mnohých iných podujatiach. Vieme, že dosiaľ nikto nemyslel na to, ako skončí to šafárenie s našimi lesmi, ktoré bolo charakteristické v kapitalistickej spoločnosti a ktoré sa riadilo honbou za ziskom. Všetky staré krivdy, napáchané dosiaľ na našom lesnom hospodárstve, sa budú musieť napravovať postupne a plánovite.

Ďalej tento zákon odstraňuje rozdielny stav, ktorý dosiaľ trvá, že totiž v Čechách platí vládne nariadenie č. 350 z r. 1940 Sb. a s tým súvisiace vyhlášky o lesnom semenárstve, o sbere lesných semien, o pestovaní lesných sadeníc, o obchode s nimi a o uchovaní a vypestovaní dedične hodnotného stromového dorastu, kým na Slovensku platí vládne nariadenie č. 174/1939 Sb. o výbere lesného osiva sadeníc, s príslušnou vyhláškou. Tieto nariadenia sú veľmi odlišné, rozdielne, nejednotné, nevyhovujú dnešnej potrebe plánovitého zaistenia dostatočného množstva kvalitných semien a sadeníc. Za takéhoto stavu je ozaj nutné toto zákonné opatrenie už tým skôr, že si nevyžiada žiadnych nových výdavkov.

Vzhľadom na to, že pôvodné znenie § 8 vládneho návrhu nezabezpečovalo, že krytie celoštátnej lesníckej potreby bude včas vyhlásené, a opomenutie včasného vyhlásenia by mohlo spôsobiť národnému hospodárstvu značné škody, zemedelský výbor pri prerokovávaní tohto vládneho návrhu urobil zmenu tak, ako je vytlačená v priloženej zpráve výboru, tlač 461. Iných zmien nebolo a preto menom zemedelského výboru doporučujem takto upravenú osnovu zákona prijať slávnym plénom Národného shromaždenia tak, ako ju upravil a schválil zemedelský výbor. (Potlesk.)

Podpredseda Valo: Ku slovu nie je nikto prihlásený, rozprava odpadá.

Má pán zpravodajca nejaké návrhy opráv alebo zmien textových?

Zpravodajca posl. Haško: Nemám.

Podpredseda Valo: Pristúpime k hlasovaniu.

Pretože niet pozmeňovacích návrhov, dám o celej osnove hlasovať naraz podľa zprávy výborovej. (Námietky neboly.)

Námietok niet.

Kto teda súhlasí s celou osnovou zákona v znení zprávy výborovej, nech zdvihne ruku! (Deje sa.)

To je väčšina. Tým Národné shromaždenie prijalo túto osnovu zákona podľa zprávy výborovej.

Tým je vybavený poriadok dnešnej schôdze.

*

Oznamujem, že budúca schôdza Národného shromaždenia bude svolaná písomne alebo telegraficky.

Končím schôdzu.

(Koniec schôdze o 14. hod. 55 min.)


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP