Středa 12. července 1950

Až dosud jsme na tomto úseku trpěli mnohými přežitky ze starých kapitalistických poměrů. Péče o pracující dorost byla roztříštěna, opatření různých úředních míst se křížila anebo se účelně nedoplňovala. Přijetím předložené osnovy umožníte, paní a pánové, takové soustředění a jednotné plánovité řízení péče o dorost a jeho výchovu, jak je toho v zájmu naší výroby a našeho pracujícího dorostu potřeba. Ujišťuji vás při té příležitosti, že veškerá výchova pracujícího dorostu, řízená a prováděná podle projednávaného zákona, bude zaměřena k tomu účelu, jak je vytyčen v paragrafu prvém osnovy: "Umožnit šťastný a spokojený život pracujícímu dorostu vytvářením předpokladů pro plný rozvoj jeho tvůrčích sil a pro jeho uplatnění v budovatelské práci podle schopností a v souladu s potřebami jednotného hospodářského plánu."

Myslím, že můžeme mít všichni oprávněnou naději, že účel tohoto zákona bude splněn. Máme k tomu velmi cenné zkušenosti ze Sovětského svazu a při přípravě osnovy zákona dostalo se nám příležitosti seznámit se podrobně se sovětskou organisací, pečující o mladé pracovní kádry. Máme za sebou dobré začátky v některých závodech, které nám budou sloužit jako vzor při vytváření středisek pracujícího dorostu v závodech, v nichž bude soustředěna a jednotně řízena výchova prováděná na pracovišti, v základní odborné škole i v domově pracujícího dorostu. O zaměření této výchovy s hlediska zájmů jednotlivých sektorů výroby a celého našeho hospodářství bude postaráno vytvořením dorostových referátů, zřízených generálními ředitelstvími nebo obdobnými ústředními hospodářskými orgány.

Ústředí pracujícího dorostu stane se ze zákona oním ústředním místem, odkud bude řízena veškerá výchova pracujícího dorostu a všechno, co s tím souvisí, zvláště nábor a rozmisťování mládeže do 18 let a péče o hmotné zajištění její výchovy. Zapojení Ústředí pracujícího dorostu do ministerstva práce a sociální péče jakožto ústředního úřadu pro otázky pracovních kádrů je předpokladem toho, že příprava pracujícího dorostu pro produktivní práci bude se dít v plném souladu s ostatními úkoly pětiletého hospodářského plánu, zvláště pokud jde o dosažení jednoho z nejzávažnějších našich hospodářských úkolů, totiž získání dostatečného počtu stálých pracovních kádrů pro všechny obory našeho národního hospodářství.

Po dosavadních zkušenostech jsme přesvědčeni, že nezůstane mrtvou literou ustanovení zákona o spolupráci lidové správy a celonárodních organisací při řešení všech závažných otázek náboru a rozmisťování pracujícího dorostu a jeho hmotného zabezpečení. Jsem přesvědčen, že tak jako se uplatnila lidová správa až dosud ve stoupající míře při obtížném úkolu náboru pracovních sil pro základní úseky naší výroby a zvláště při náboru chlapců do hornictví, stejně tak úspěšně rozvinou jistě národní výbory svou činnost ve smyslu zákona, jehož osnova je tu dnes projednávána.

Používám této příležitosti, abych jako resortní ministr poděkoval Československému svazu žen a jeho vedení v čele s místopředsedkyní Národního shromáždění Anežkou Hodinovou-Spurnou za účinnou a obětavou pomoc, kterou poskytuje vládě a celé veřejné správě při řešení závažných a rozhodujících problému naší socialistické organisace práce. Mohu konstatovat, že zvláště v tomto roce se stala iniciativa Československého svazu žen rozhodující jak při náboru pro hornictví ve formě přesvědčování matek, tak při získávání žen do určitých povolání ve výrobě a na jiných místech našeho hospodářství a při řešení obtížných sociálních problémů, které s tím souvisí. (Potlesk.) S ohledem na předsudky nejen části žen, které dosud nejsou v pracovním procesu, ale též prostředí, do něhož další ženy přicházejí pracovat, stala se činnost Československého svazu žen s hlediska úkolů mého resortu prostě nepostradatelnou. Proto také se svého resortního stanoviska velmi vítám doporučení sociálně-politického a zdravotnického výboru Národního shromáždění, aby členem poradního sboru pro otázky pracujícího dorostu byl vedle příslušných hospodářských ministerstev a jiných míst též Československý svaz žen. Takto složený poradní sbor Ústředí pracujícího dorostu bude nám všem zárukou, že všechna rozhodnutí, jež vydám podle zákona o pracujícím dorostu, budou činěna ve shodě všech míst, která jsou na výchově pracujícího dorostu zainteresována.

Považuji nyní za svou povinnost uvést tu stručně alespoň nejdůležitější úkoly, před kterými stojí Ústředí pracujícího dorostu. Po předběžné dohodě zúčastněných ústředních úřadů začalo už toto Ústředí pracujícího dorostu fakticky pracovat v rámci ministerstva práce a sociální péče a osvědčilo se zvláště při celostátním řízení Lánské akce a koordinaci všech jejich složek. Nábor chlapců a děvčat do nejdůležitějších výrobních oborů bude nejúčinnějším prostředkem, jak dosáhnout po určité době plánovaného počtu stálých pracovních kádrů. To je jednou z velkých bolestí naší výroby. Dřívější vývoj v této věci byl nepříznivý. Stále ještě se uplatňovaly předsudky kapitalistické společnosti vůči výrobní práci a dalekosáhlé preference, které jsme tam zavedli, nedovedly ještě dostatečně ovlivnit veřejné mínění, mládež a zvláště rodiče. Teprve Lánská akce, dík iniciativě a autoritě presidenta republiky, pomohla nám odstranit podceňování produktivní práce, jejího významu a hodnocení. Jestliže jsme v jediném roce Lánské akce, za přísně dodržované zásady dobrovolnosti, dovedli získat - dík spolupráci lidové správy, školy a celonárodních organisací - deset tisíc mladých lidí pro hornictví, zatím co rok předtím jen tisíc, pak - myslím - můžeme právem očekávat, že největší těžkosti se získáváním dorostu pro výrobu vůbec jsou překonány, a to dík iniciativě a vážnosti, které požívá v řadách pracujících náš president Klement Gottwald. (Potlesk.)

Používám této příležitosti, abych veřejně poděkoval všem činitelům, osobám a organisacím, které sa zasloužily o zdar přijetí hornických učňů u presidenta republiky a jejich návštěvy v hlavním městě Praze. Děkuji zejména příslušníkům naší armády, která svou péčí o učně dokázala, že je armádou skutečně lidovou. Dále vyslovuji svůj dík všem pracovníkům Československé automobilové dopravy, kteří vzornou organisací dopravy návštěvníků přispěli do velké míry k hladkému průběhu akce. Uznání patří dále našim kulturním a sportovním pracovníkům za obstarání programu návštěvy, zaměstnancům, kteří se vzorně a obětavě starali o stravu a obsluhu mladých hostů, dále pracovníkům ministerstva informací a osvěty a všem ostatním složkám naší veřejné výchovy, které tiskem, rozhlasem a publikacemi referovaly naší veřejnosti vzorně o celém průběhu návštěvy. Konečně vyslovuji svůj dík činitelům ředitelství Čs. dolů, Svazu zaměstnanců v hornictví, Československého svazu mládeže, Československého svazu žen, pracovníkům ve zdravotnictví, zvláště průvodcům chlapců a děvčat, a všem těm, kteří obětavě pomáhali při organisaci celé akce.

Díky tomu, že předložená osnova je projednávána po významném projevu presidenta republiky v Lánech, můžeme při této příležitosti na půdě Národního shromáždění konkrétně uvést hlavní náborové úkoly. Po projevu pana presidenta je jasné, že i nadále těžištěm naší péče bude získat především dorost pro prvovýrobu a těžký průmysl. V druhém roce Lánské akce zvyšuje se náš úkol ze šesti tisíc prvního roku na 8 tisíc. Je třeba zdůraznit, že president republiky Klement Gottwald ihned vedle úkolu získat značný počet dorostu pro hornictví postavil úkol získat v jednom roce nejméně dva tisíce učňů do hutnictví. To odpovídá projevu, který přednesl na únorovém zasedání ÚV KSČ jako její předseda a v němž zdůraznil nutnost dalšího rozvoje těžkého průmyslu v zájmu rychlejšího postupu k socialismu.

Dále bude třeba zvláště provádět nábor a školení dorostu v zemědělství, stavebnictví a mezi dívčím dorostem pro kovoprůmysl. Z celkového počtu mládeže, která odchází ze škol druhého stupně, bude začleněno do různých oborů našeho hospodářství 78 %, a to téměř 40 % do průmyslu, 17 % do zemědělství, 6 % do stavebnictví atd. 46 % této mládeže jsou dívky.

Při provádění náboru budeme dbát, aby byl dodržen princip dobrovolnosti a aby se souladně uplatňovalo hledisko zájmů a způsobilosti dorostu s potřebami hospodářského plánu. Právě Lánská akce nás přesvědčila, že při vhodně řízené péči o pracující a jejich preferování na nejdůležitějších úsecích výroby je možné vyřešit i nejobtížnější otázky organisace práce v našem hospodářství výsledky Lánské akce byly také důstojnou a jasnou odpovědí na ubohé lži kapitalistické propagandy o nucené práci v socialistickém zřízení. Všechny přednostní nároky, které poskytujeme pracujícím v uhelné produkci a v těžkém průmyslu po vzoru Sovětského svazu, jsou neklamným a nikoli jediným důkazem, že hodláme i do budoucna řešit problémy pracovních kádrů, souvisící s velkým průmyslovým rozvojem, při respektování zásady dobrovolnosti. Jsme si vědomi, že naše síla proti síle kapitalismu je právě v tom, že naše národní bohatství je produkováno velkým kolektivem všech pracujících, kteří vyrábějí pro sebe a proto pracují z přesvědčení, iniciativně a obětavě.

Soustředění náboru pracujícího dorostu a péče o něj nám umožní také přikročit úspěšněji než dosud k postupnému získávání stálých pracovních kádrů tam, kde je jich dosud nedostatek. Pracujeme v ministerstvu ve spolupráci se Státním úřadem plánovacím na perspektivních plánech pracovních sil především pro hornictví a hutnictví, které nám ukáží, v jaké době a za jakých předpokladů můžeme dosáhnout plánovaného počtu stálých pracovních sil. Současně tyto plány po jejich schválení stanoví úkoly ministerstvu práce i ostatním hospodářským ministerstvům a stejně tak pomohou celonárodním organisacím konkretisovat jejich činnost na podporu dosažení těchto závažných úkolů.

Další naší základní starostí při rostoucím počtu mladých dělnických kádrů je dostatečná výstavba domovů pro učně, především hornické a hutnické, dále výstavba svobodáren pro vyučené a dostatečného počtu bytů, jež jsou základním předpokladem k získání a udržení stálých pracovních sil na nejvýznamnějších místech výroby. Proto musíme přivítat osnovu zákona o organisaci bytového majetku a o Fondu bytového hospodářství, který má být zřízen při ministerstvu práce a sociální péče, kterážto osnova je rovněž na pořadu tohoto zasedání Národního shromáždění. Umožňuje soustavně plánování výstavby nových bytů podle potřeby jednotného hospodářského plánu a poskytuje zvláštní výhody novým zaměstnancům v hornictví, hutnictví a těžkém strojírenství. Osnova dává těmto občanům možnost stavět si rodinné domky prostřednictvím podniku za třetinu pořizovacího nákladu a vynikajícím pracovníkům v jiných oborech a členům JZD bude umožněno získat rodinné domky splátkami na pořizovací náklad nebo úhradou vlastní prací. V nájemních domech a svobodárnách, které budou vystavěny z prostředků fondu, bude nájemné udržováno na nejnižší všeobecné úrovni.

Byla učiněna všechna nezbytná opatření, aby byl do 1. září k disposici dostatečný počet lůžek v nově získaných domovech pro hornické učně. Věříme, že organisace na staveništích učiní všechno, aby byl tento úkol splněn a tak do všech důsledků zabezpečen plný zdar Lánské akce. V současné době jsou činěna opatření, aby také pro zvýšený počet učňů v hutnictví bylo zabezpečeno ubytování.

Dosavadní průběh náboru mládeže pro výrobu a plánovaný růst počtu učňů staví nás před okamžitý úkol: jednak rozšířit, jednak zkvalitnit kádry vychovatelů, učitelů a instruktorů. Je to úkol velmi odpovědný, který se zdarem vyřešíme jen za těsné spolupráce s ministerstvem školství, s výrobními ministerstvy, s Revolučním odborovým hnutím a Československým svazem mládeže. Jsme si vědomi, jak mnoho záleží na práci těch, kteří nesou odpovědnost za výchovu budoucích kádrů v naší výrobě. Byly již zahájeny kursy pro instruktory a vychovatele v hornictví, kde jejich nedostatek v počtu i kvalifikaci je zvláště závažným problémem. Bude třeba, aby vychovatelé a instruktoři byli za svou odpovědnou a těžkou práci při výchově pracujícího dorostu náležitě odměňováni. Za tímto účelem a na základě návrhů jednotlivých ústředních ředitelství pracuje se na platové vyhlášce pro vychovatele. Prozatímní úprava byla již provedena v hornictví. Konečná úprava musí ovšem souviset s novou organisací středisek - v souhlase se zákonem o pracujícím dorostu - a musí urychlovat proces výstavby středisek. Proto nová chystaná úprava se zavede především tam, kde bude plánovitý odborný výcvik a výchova v domovech.

Cennou pomůckou pro práci všech vychovatelských kádrů na závodech budou nové směrnice pro výchovu pracujícího dorostu. Týká se to zvláště vnitřního života v domovech mládeže, vzájemného poměru praktické a theoretické části školení pracujícího dorostu, týká se to také cílevědomě řízené a prováděné kulturní a tělovýchovné péče, zaměřené na harmonický růst schopností a sil pracujícího dorostu. Na tomto místě je nutno zdůraznit, že tu ponesou ze své funkce plnou odpovědnost ředitelé závodů, z nichž mnozí měli často málo pochopení pro tyto tak životně důležité otázky našeho průmyslového rozvoje. Bude třeba podle potřeb rozrůstající se výroby stanovit nové učební obory a revidovat staré. Dále se budeme zabývat úpravou odměňování učňovské práce.

Paní a pánové, to jsou jen v stručnosti nejzávažnější úkoly, které před námi stojí na useku péče o pracující dorost. Jsou to úkoly veliké a nesmírně odpovědné. My je splníme, jako všechny ostatní, které před námi stojí na cestě k socialismu. K optimismu nás opravňují výsledky, kterých dosahuje dělnická třída ve výrobě a pracující lid v budování socialismu. V rozvoji naší výroby máme nejjistější záruky toho, že nezůstaneme na půl cestě, že dosáhneme toho, aby naše mládež žila v radostném očekávání krásné budoucnosti, ale také v jejím spoluvytváření v prvých řadách a po boku starších soudruhů, a to za podmínek příznivých rozvoji tělesných sil, kulturní úrovně i odborných znalostí.

Dnes, kdy se náš zákonodárný sbor zabývá otázkami naší mládeže a také její budoucností, vzpomínáme znovu těch, kteří jsou nám učiteli a vzorem toho, že naše mládež může žíti v míru a uprostřed budovatelského ruchu. Děkujeme všemu sovětskému lidu bojujícímu za mír, svobodu a štěstí nejen pro sebe, ale pro všechen pracující lid, děkujeme jeho padlým i žijícím hrdinům a jeho hlavě, generalissimu Stalinovi. (Potlesk.) Vzdáváme současně úctu a dík našemu presidentu Klementu Gottwaldovi (Potlesk.) za to, že nás vede k uskutečnění dávných ideálů dělnické třídy, které se staly ideály našich národů a stávají se stále podstatnější částí jejich nového národního života. (Hlučný potlesk.)

Místopředsedkyně Hodinová-Spurná: Zpravodajem k této osnově je p. posl. Burda. Prosím, aby se ujal slova.

Zpravodaj posl. Burda: Paní místopředsedkyně, paní a pánové!

Po referátu p. ministra práce a sociální péče čeká mne v celku snadná úloha, podat zprávu o vládním návrhu zákona o pracujícím dorostu. Účelem tohoto zákona je umožnit ještě šťastnější a spokojenější život pracujícímu dorostu. Zákon umožní plánovité zařazení dorostu na všechny úseky našeho hospodářství, zejména pak na ty úseky, které jsou rozhodující při plnění pětiletého plánu. Pracujícímu dorostu bude poskytnuta ještě větší péče tak, aby z něj vyrostli schopní pracovníci a skuteční mistři svého oboru.

Mládež již dnes svými činy dokazuje, že i péče jí všestranně věnované plně zaslouží. V dnešních podmínkách vyrůstají nám noví lidé, oddaní dělnické třídě, noví nadšení hrdinové práce. Viděli jsme je na nedávném sjezdu ČSM a vidíme je denně na pracovištích v závodech, ba již i na vesnicích. Na sjezdu ČSM mezi delegáty závodních, školských, vesnických i útvarových organisací ČSM seděli zástupci mládeže, kteří svou prací jsou vzorem mládeži ostatní.

Mezi jinými byl také úderník Jiří Žirovnický z českolipského závodu, který již v roce 1948 začal údernické hnutí. Na počest sjezdu se zavázal, že druhý rok své pětiletky dokončí hned po svém návratu do závodu a bude plnit svoji normu na 140 %. Údernický týden odpracoval s výkonem 147 %. Nebo Milan Matulík, 19letý nástrojař Slovenské armaturky v Myjavě, úderník, který již dvakrát zpevnil svoji normu, i 19letý Jan Dedecius, textilní dělník, který ze dvou stavů přešel postupně na 12 stavů, zpevnil normu o 5 % a třetí rok pětiletého plánu splnil 21. dubna 1950. Zavázal se, že čtvrtý rok 5LP dokončí do 28. dubna 1950 a že celou pětiletku splní nejdéle do poloviny příštího roku. Dosud obsluhoval 4 stavy, vydělával za hodinu 8 až 10 Kčs. Dnes pracuje podle státního katalogu a vydělává téměř 50 Kčs za hodinu. To jsou jen někteří z těch tisíců nových mladých lidí, kteří vyrůstají na závodech a kteří ukazují cestu ostatní mládeži.

Mezi delegáty byli i mladí tvůrci šťastnějšího života na vesnici - vzorní pracovníci JZD, přední traktoristé i traktoristky, ti, kteří názorně ukazují rolníkům, jak lépe a výnosněji hospodařit společnou prací na půdě, s využitím vědy a techniky. Je celá řada dokladů, že v podmínkách lidově demokratického zřízení nám roste nová mládež, mládež, která všechny své mladistvé síly dává výstavbě socialismu, mládež, která se nebojí překážek ani nepřátel, mládež, hluboce vlastenecká a nezlomná v boji za světový mír. Všichni, kteří sledují toto hnutí, žijí a cítí s ním, hluboce souhlasí se slovy našeho presidenta Klementa Gottwalda, pronesenými na témže sjezdu slovy, kterými vyjádřil nejen nás poměr k mládeži, ale i zhodnotil mládež samu, když řekl: "Naše mládež, toť květ, toť pýcha naší lidově demokratické republiky."

A proto naší mládeži je třeba věnovat všechnu péči, dát jí všechny předpoklady, které k rozvinutí svých schopností potřebuje. A tento cíl je sledován také navrhovaným zákonem o pracujícím dorostu. Jeho význam vynikne tím více, když porovnáme postavení pracujícího dorostu dnes s postavením mládeže v předmnichovské, kapitalistické republice, ba i v dnešních kapitalistických státech. Tehdy, za předmnichovské republiky, šla také mládež do učení se snahou ovládnout techniku, vyučit se řemeslu a uplatnit pak své získané vědomosti v tvůrčí práci. Učení však nebylo přípravou pro budoucí zaměstnání, ale formou vyssávání pracovních sil mladých lidí, bez jakékoli mzdy nebo za žebráckou odměnu, která nestačila mladým lidem ani na živobytí. Zaměstnavatel v učni viděl lacinou pracovní sílu, ze které pod rouškou pracovního poměru vyssával, co se vyssát dalo. A tak učeň se učil jednoduché operaci třeba půl roku, ač za tu dobu se mohl naučit daleko více. Zaměstnavatel však z toho měl prospěch, a že učni nebyla věnována patřičná péče, bylo vedlejší. Mnozí viděli v učni chůvu, zametače a děvče pro všechno. A pak ještě řada těchto lidí po vyučení nenašla uplatnění ve svém oboru. Vyučení a kvalifikovaní lidé, aby se uživili, přijímali každou práci, která se naskytla, stávali se prodavači novin a pod., a nemohli-li najít zaměstnání, stali se z nich mladí žebráci a trampové, shánějící obživu, jak se dalo. Téměř každý ze starší generace by mohl vyprávěti, za jakých podmínek se učil. Tak na př. Jaroslav Vítek z Gottwaldova říká: "Učil jsem se u bývalé firmy Švach v tehdejším Zlíně jako strojní zámečník. Bylo nás v dílně pět mladých učňů. Podle příkazu našeho mistra pracovní doba byla vždy od svítání do setmění, nikdo se nám nevěnoval, a tak čemu se kdo sám nenaučil, neuměl. Mistr z nás dělal posluhy. Chodili jsme věčně pro seno, stahovali králíky paní mistrové, nosili uhlí, bouchali koberce, vyváželi hnůj a pod. Asi po 14 dnech jsem přišel pro první výplatu. Všichni dostali, jen mne mistr odmítl se slovy: Můžeš jít domů, ty ještě nedostaneš nic. První měsíc jsem nedostával vůbec nic. Pak v prvním roce učení jsem dostával 5 Kčs-týdně. Chtěli jsme se přihlásit do odborové organisace, bylo však z toho velké peklo, mistr nás nazval bolševiky a pohrozil nám vyhazovem. Takové byly tehdy asi methody v zacházení s mladými lidmi u soukromých podnikatelů. Když se dívám na dnešní výchovu mladých lidí - říká soudr. Jaroslav Vítek - vidím ten ohromný rozdíl. Mladým lidem je poskytována všemožná péče, mají k disposici všechny prostředky k zvýšení odborné kvalifikace a svého celkového vzdělání. Mají možnost se dnes zúčastnit a také se skutečně skvělým způsobem zúčastňují na budování našeho lepšího zítřku." A tak by mohly mluvit desetitisíce.

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP