Středa 12. července 1950

Náš pracujúci ľud vytvára hodnoty svojou prácou, socialistickým súťažením, zvyšovaním a stupňovaním noriem; vytvára podmienky pre všetok pracujúci ľud republiky. Má teda náš pracujúci ľud, naša robotnícka trieda aj právo, aby plody svojej práce chránila pred nepriateľmi a škodcami. Sme pevne presvedčení, že len účasť na výkone štátnej moci, ktorú má robotnícka trieda, zaistí našu bezpečnú cestu k socializmu.

Urobili sme veľký kus cesty na našej dráhe k socializmu. Mohli sme tak urobiť preto, že vďaka nášmu osloboditeľovi, veľkému Sovietskemu sväzu, môžeme rozhodovať sami o svojom osude. Môžeme tak robiť vďaka sile, ktorú SSSR predstavuje a ktorej plody môžeme užívať aj my v našom pokojnom budovaní socializmu.

V pevnom sväzku s veľkým Sovietskym sväzom a s ľudovodemokratickými štátmi, v pevnom sväzku so všetkými pokrokovými silami sveta, pod múdrym vedením nášho prezidenta pôjdeme s týmto mocenským nástrojom, ktorý si dnes dávame, ešte smelšie a odvážnejšie za vytýčeným cieľom k socializmu. (Potlesk.)

Podpredseda Žiak: Ku slovu nie je už nikto prihlásený, spoločná rozprava je skončená.

Dávam slovo k doslovu zpravodajcu, posl. dr Kokešovi.

Zpravodaj posl. dr Kokeš: Vzdávám se slova.

Podpredseda Žiak: Dávam slovo k doslovu zpravodajcovi, posl. dr Popaďákovi.

Zpravodajca posl. dr Popaďák: Vzdávam sa slova.

Podpredseda Žiak: Dávam slovo k doslovu zpravodajcovi posl. dr Jelínkovi.

Zpravodaj posl. dr Jelínek: Vzdávám se slova.

Podpredseda Žiak: Dávam slovo k doslovu zpravodajcovi posl. dr Verichovi.

Zpravodaj posl. dr Verich: Vzdávám se slova.

Podpredseda Žiak: Vykonáme teraz oddelené hlasovanie o spoločne prerokovávaných osnovách.

Národné shromaždenie je spôsobilé sa usnášať.

Budeme hlasovať najprv o bode prvom.

Ad 1. Hlasovanie o osnove trestného zákona (tlač 491).

Pretože niet pozmeňovacích návrhov, dám o celej osnove hlasovať naraz podľa zprávy výborovej. (Námietky neboly.)

Námietok niet.

Kto teda súhlasí s celou osnovou zákona vo znení zprávy výborovej, nech zdvihne ruku! (Deja sa.)

To je väčšina. Tým Národné shromaždenie prijalo túto osnovu zákona podľa zprávy výborovej. (Hlučný potlesk.)

Pristúpime k hlasovaniu o bode druhom.

Ad 2. Hlasovanie o osnove zákona o trestnom pokračovaní súdnom (trestný poriadok) (tlač 500).

Pretože niet pozmeňovacích návrhov, dám o celej osnove hlasovať naraz podľa zprávy výborovej. (Námietky neboly.)

Námietok niet.

Kto teda súhlasí s celou osnovou zákona vo znení zprávy výborovej, nech zdvihne ruku! (Deje sa.)

To je väčšina. Tým Národné shromaždenie prijalo aj túto osnovu zákona podľa zprávy výborovej. (Potlesk.)

Pristúpime k hlasovaniu o bode treťom.

Ad 3. Hlasovanie o osnove trestného zákona správneho (tlač 499).

Pretože niet pozmeňovacích návrhov, dám o celej osnove hlasovať naraz podľa zprávy výborovej. (Námietky neboly.)

Námietok niet.

Kto teda súhlasí s celou osnovou zákona vo znení zprávy výborovej, nech zdvihne ruku! (Deje sa.)

To je väčšina. Tým Národné shromaždenie prijalo túto osnovu zákona podľa zprávy výborovej. (Potlesk.)

Pristúpime k hlasovaniu o bode štvrtom.

Ad 4. Hlasovanie o osnove zákona o trestnom pokračovaní správnom (trestný poriadok správny) (tlač 501).

Pretože niet pozmeňovacích návrhov, dám o celej osnove hlasovať naraz podľa zprávy výborovej. (Námietky neboly.)

Námietok niet.

Kto teda súhlasí s celou osnovou zákona vo znení zprávy výborovej, nech zdvihne ruku! (Deje sa.)

To je väčšina. (Dlho trvajúci hlučný potlesk. Poslanci povstávajú.)

Tím Národné shromaždenie prijalo túto osnovu zákona podľa zprávy výborovej.

Prerušujem schôdzu.

Schôdza bude opäť zahájená o 14. hod. Prosím o dochvilnosť.

(Schôdza bola prerušená o 12. hod. 22 min., opäť zahájená o 14. hod. 9 min.)

Místopředsedkyně Hodinová-Spurná (zvoní): Zahajuji přerušenou schůzi.

Sděluji, že ministerstvo vnitra oznámilo přípisem ze dne 10. července 1950, zn. 214/12-10/7-1950-I/3, že povolává na poslanecký mandát" uprázdněný resignací posl. Adolfa Vodáčka, posl. Marii Šachovou. (112-12/7-50-S.)

Paní posl. Šachová dostavila se do dnešní schůze.

Protože předtím podle § 89 jedn. řádu podepsala v kanceláři Národního shromáždění prohlášení, obsahující formuli poslaneckého slibu, přistoupíme ke slibu podle § 42 ústavy a § 90 jedn. řádu Národního shromáždění tím způsobem, že bude přečtena ústavou předepsaná formule slibovací, posl. M. Šachováke mně přistoupí a vykoná slib podáním ruky a slovem "slibuji".

Žádám o přečtení slibovací formule a poslankyni Šachovou žádám, aby ke mně přistoupila vykonat slib. (Poslanci povstávají.)

Gen. tajemník NS Kováčik (čte): Slibuji, že budu věrna republice Československé a jejímu lidově demokratickému zřízení. Budu zachovávat její zákony a svůj mandát vykonávat podle nejlepšího vědomí a svědomí k prospěchu lidu a státu.

Posl. Šachová (podávajíc místopředsedkyni Hodinové-Spurné ruku): Slibuji. (Poslanci usedají.)

Místopředsedkyně Hodinová-Spurná: Dále sděluji, že posl. Kobylka se vzdal přípisem ze dne 15. června 1950 poslaneckého mandátu (č. j. 112-21/6-1950-S.)


Přistoupíme k projednávání pátého bodu pořadu, jímž je

5. Zpráva výboru soc.-politického a zdravotnického k vládnímu návrhu zákona (tisk 474) o pracujícím dorostu (tisk 492).

Dříve než přikročíme k projednávání tohoto vládního návrhu zákona, vyžádal si slovo p. ministr práce a sociální péče Evžen Erban. Prosím p. ministra, aby se ujal slova.

Ministr Erban (uvítán potleskem): Paní a pánové!

Toto Národní shromáždění je skutečně slavné a historické. Přijalo mnoho zákonů, které mají hluboký, revoluční význam pro život našich národů. Zatím co kapitalistické parlamenty se zmítají v hysterických křečích válečných projevů a vyhrůžek, bez ohledu na volání hladových pod okny, naše Národní shromáždění, sbor zákonodárných zástupců československého pracujícího lidu, zvolených po únorovém vítězství, řeší důstojně a v plném pracovním vypětí všechny závažné životní otázky našich národů. Řešíme je tak, jak to odpovídá našemu národnímu programu míru a lepšího života pracujících. Netrpíme ani bezvládím, ani nezaměstnaností, ani válečnou hysterií. Nemobilisujeme mládež do výbojných válek a imperialistických agresí, neposíláme ji vyvražďovat nevinné národy a umírat v jejich probouzejících se zemích za ziskulačné zájmy úzké, parasitní třídy.

Máme ovšem také své starosti a problémy, ale problémy civilisovanější a lidštější, demokratičtější. Pod vedením Komunistické strany Československa a presidenta Klementa Gottwalda odstranili jsme hlavní opory vykořisťovatelského řádu. Pod tímto vítězným vedením z bojů za práva a svobodu československého lidu budujeme nyní nový svět práce, solidarity a míru. Myslíme na krásnou budoucnost a slávu svých národů. Chceme ji vytvářet a zbudovat nikoli z útisku a krve jiných národů, ale z vlastní práce, z vlastního národního bohatství, za podpory Sovětského svazu a ve spolupráci se všemi národy, které se staly mírumilovnými a pokrokovými svržením vlastních a cizích sil imperialismu a vykořisťování.

Při tom všem myslíme na krásnou budoucnost naší mládeže. Pracujeme pro ni. Učíme ji vážit si osvobozené budovatelské práce jako měřítka hodnoty člověka, jako zdroje lepšího života, jako bojového prostředku, bez něhož nemůže být vítězství socialismu.

Starý řád učil mládež společenské pasivitě a úctě ke zchátralým oporám starého světa. My ji učíme a budeme učit revoltě proti starým kapitalistickým předsudkům a zájmům, proti sobectví, sebepodceňování, politické nevědomosti, učíme ji hrdosti, opírající se o vědomí historické úlohy dělnické třídy a o vlastní dobře konanou, nepostradatelnou práci, kterou pomáhá budovat socialismus.

A taková je už nyní naše mládež. Mnozí z našich mladých spolubojovníků jsou tu dnes s námi, aby se jako vzorní pracovníci, mladí úderníci a funkcionáři mládeže zúčastnili ukončení našich prací na osnově zákona o pracujícím dorostu a jeho odhlasování. Manifestují tak jistě svůj uvědomělý souhlas s tou národní politikou, kterou uskutečňujeme pod vedením našeho presidenta Klementa Gottwalda a která se tak výrazně a úspěšně odráží v životě naší pracující mládeže. Boj o její tvář a její bojovou posici je už vítězně vybojován. Naše mládež jde v drtivé většině s dělnickou třídou, s pracujícím lidem, se svou lidově demokratickou republikou, se svým presidentem. Víme to dobře a jsme na to hrdi. Vědí to také nepřátelé republiky a dělají si s tím neúčinné starosti.

Jen my, budovatelé pokroku, můžeme právem říci: mládež je naše budoucnost. Kapitalisté se bojí mládí. Za miliony odporně pokryteckých slov reakční propagandy třesou se nejistotou z důsledků vlastní politiky kapitalistické monopoly, ženoucí znovu a znovu mladé lidi vlastních i jiných národů do nezaměstnanosti, bídy, zoufalství a nakonec do krveprolití imperialistických válečných zločinů.

Události posledních měsíců v Československu ukázaly, jaká je nepřekonatelná propast mezi světem kapitalismu a naší mládeží. Sjezd ČSM nebyl jen velkou organisační akcí našeho slavného Svazu. Byla to nadšená přehlídka sil mládí naší lidové demokracie, jejích nekonečných záloh, její budoucnosti. ČSM může býti hrdý na svou práci a na své členstvo. Jeho funkcionáři plně pochopili - a podle toho pracují - že jejich hlavním úkolem je vychovat i nám mládež, která bude schopna plně zúčtovat s kapitalistickým dědictvím a vybudovat socialistický řád. A neklamně se ukazuje, jaká je naše mládež, podle jejího podílu na budovatelské práci. V mnohých závodech je to právě náš dělnický dorost, který strhuje své starší soudruhy k soutěžení a do zlepšovatelského hnutí. Z hnutí mládeže vyrostlo na sta nejlepších úderníků a zlepšovatelů.

Všichni jsme s úctou sledovali, jakou práci vykonala mládež na svých stavbách v Horním Litvínově, ve Vizovicích a na trati mládeže na Slovensku a jakou práci dnes koná všude, kde je třeba mimořádného pracovního vypětí, na příklad při výstavbě Ostravska a při stavbě domovů hornických učňů.

Proč jde mládež s námi a proč se obrací proti reakci? Chce žít, tvořit, chce bojovat a obětovat se za lepší život pro sebe a všechen pracující lid.

Stačí, když srovnáme postavení mládeže dvou, tří posledních generací, abychom pochopili, co získala mládež vítězstvím dělnické třídy a budováním socialismu. Kapitalisté vždy viděli a ještě vidí v učni a mladém dělníkovi nebo dělnici objekt zvlášť bezohledného vykořisťování. Kapitalista nikdy pochopitelně neměl a nemůže mít zájem na tom, aby se mladý proletář, v němž vidí svého nepřítele, připravil dobře na svůj život jak odbornou výchovou, tak všeobecným vzděláním. Mladí lidé nastupující dříve do kapitalistických továren museli nejčastěji sami ještě platit podnikateli, který jich v práci používal bez jakéhokoliv ohledu na jejich potřebu. Sociální ochrana byla tak minimální a neúčinná, že každý učeň se cítil být vydán zcela na milost a nemilost podnikateli. Po vyučení nebo zapracování musel se každý chlapec nebo děvče obávat o svou existenci. Vykořisťovatelský systém stavěl ho často před eventualitu buď se zřeknout podstatné části svých nuzných mzdových nároků, nebo v zájmu kapitalistických zisků stát se nezaměstnaným a ustoupit své místo jinému druhovi, který byl ochoten pracovat pro podnikatele v době učení nebo zapracování zdarma nebo skoro zadarmo. Taková všeobecně byla a je situace učňů, mladých dělníků a převážně také mladé inteligence v kapitalistických zemích. Podstatně hůře je tomu ještě s právy a materiálním postavením mladých proletářů v zemích porobených a kolonisovaných cizím kapitálem, v nichž ještě žije velká část mládeže světa. Tam je vykořisťování daleko bezohlednější a všestranně se uplatňuje barbarský rasismus.

Díky tomu, že jsme měli před sebou zkušenosti a vzor Sovětského svazu v péči o mladé pracovní kádry, podařilo se nám v několika málo letech po porážce kapitalistického systému odstranit v rozhodující míře nesociální postavení pracujícího dorostu a zabezpečit po materiální stránce jeho výchovu tak, jak to odpovídá zásadám a potřebám socialistické skutečnosti. Chlapci a děvčata, kteří vstupují do výroby, mají zabezpečeno hygienické bydlení, vydatnou stravu, dostatečné zaopatření šatstvem a obuví a jsou pojištěni podle zákona o národním pojištění. Mladiství do 18 let mají dovolenou tři a v hornictví čtyři týdny a je postaráno převážně ze státních prostředků o to, aby mohli svého volna využít k upevnění svého zdraví a ke všeobecnému vzdělání.

Před námi, paní a pánové, stojí však ještě podstatná část úkolu učiniti všechno, aby v takto vytvořených materiálních podmínkách byla co nejplněji zabezpečena vzorná výchovná péče o pracující dorost. Aby toho bylo co nejdříve dosaženo, je třeba po osvědčených zkušenostech Sovětského svazu soustředění a zharmonisování všech výchovných prostředků pracujícího dorostu, a to jak na závodech, tak v celostátním měřítku. To je hlavní účel dnes projednávané osnovy zákona o pracujícím dorostu.

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP