Čtvrtek 13. července 1950

za předsedu Národního shromáždění posl. dr Oldřich John;

za místopředsedy Národního shromáždění poslanci: Václav David, Anežka Hodinová-Spurná, František Komzala, dr Dionysius Polanský, dr Vladimír Procházka, Ferdinand Richter, Jozef Valo, Andrej Žiak;

za členy předsednictva Národního shromáždění poslanci: Karol Bacílek, Gustav Bareš, dr Jan Bartuška, Marek Čulen, Josef Frank, Zdeněk Hejzlar, Josef Jura, dr Jaroslav Kokeš, František Koktán, Božena Machačová-Dostálová, dr Věra Mouralová-Úlehlová, Josef Smrkovský, Josef Štětka, František Tymeš, Emil Vojanec.

Místopředsedkyně Hodinová-Spurná: Konstatuji, že Národní shromáždění je způsobilé se usnášet.

Podle ustanovení § 64 odst. 1 ústavy volba předsedy Národního shromáždění a místopředsedů se koná zvláštním hlasováním.

Budeme nejprve hlasovat o návrhu na volbu předsedy Národního shromáždění.

Jak bylo uvedeno, byl podán návrh, aby předsedou Národního shromáždění byl zvolen poslanec dr Oldřich John.

Přistoupíme k hlasování.

Kdo souhlasí s návrhem, aby předsedou Národního shromáždění byl zvolen posl. dr Oldřich John, nechť zvedne ruku! (Děje se.)

Kdo je proti návrhu? (Nikdo nehlasoval proti.)

Je tedy předsedou Národního shromáždění jednomyslně zvolen posl. dr. Oldřich John. (Potlesk.)

Žádám nově zvoleného pana předsedu, aby se ujal řízení schůze. (Předsednictví se ujal předseda dr John.)

Předseda: Nyní přistoupíme k volbě místopředsedů Národního shromáždění.

Není-li námitek, budeme hlasovat o všech kandidátech najednou.

Jsou nějaké námitky? (Námitky nebyly.)

Námitek není. Přistoupíme tedy k hlasování.

Kdo souhlasí s návrhem, aby za místopředsedy Národního shromáždění byli zvoleni poslanci Václav David, Anežka Hodinová-Spurná, František Komzala, dr Dionysius Polanský, dr Vladimír Procházka, Ferdinand Richter, Jozef Valo a Andrej Žiak, nechť zvedne ruku! (Děje se.)

Kdo je proti návrhu? (Nikdo nehlasoval proti.)

Jsou tudíž zvoleni místopředsedy Národního shromáždění poslanci: Václav David, Anežka Hodinová-Spurná, František Komzala, dr Dionysius Polanský, dr Vladimír Procházka, Ferdinand Richter, Jozef Valo, Andrej Žiak.

Přistoupíme k volbě ostatních členů předsednictva Národního shromáždění.

Podle předneseného návrhu jsou za členy předsednictva Národního shromáždění navrhováni poslanci Karol Bacílek, Gustav Bareš, dr Jan Bartuška, Marek Čulen, Josef Frank, Zdeněk Hejzlar, Josef Jura, dr Jaroslav Kokeš, František Koktán, Božena Machačová-Dostálová, dr Věra Mouralová-Úlehlová, Josef Smrkovský, Josef Štětka, František Tymeš, Emil Vojanec.

Není-li námitek, vykonáme volbu o všech kandidátech najednou.

Jsou nějaké námitky? (Námitky nebyly.)

Námitek není. Budeme tedy hlasovat, jak jsem uvedl.

Kdo souhlasí s návrhem, aby za členy předsednictva Národního shromáždění vedle předsedy a místopředsedů byli zvoleni poslanci Karel Bacílek, Gustav Bareš, dr Jan Bartuška, Marek Čulen, Josef Frank, Zdeněk Hejzlar, Josef Jura, dr Jaroslav Kokeš, František Koktán, Božena Machačová-Dostálová, dr Věra Mouralová-Úlehlová, Josef Smrkovský, Josef Štětka, František Tymeš, Emil Vojanec, nechť zvedne ruku! (Děje se.)

Kdo je proti návrhu? (Nikdo nehlasoval proti.)

Navržení členové předsednictva jsou tedy zvoleni.

Tím bylo zvoleno předsednictvo Národního shromáždění podle § 63 a § 64 odst. 1 ústavy na dobu dalšího jednoho roku.

Tím je vyřízen pořad schůze.


Paní a pánové, dovolte, abych v závěru dnešní schůze především vám jménem svým a jménem všech členů nově zvoleného předsednictva poděkoval za vaši důvěru a dále abych aspoň několika slovy připomenul a zdůraznil, že Národní shromáždění republiky Československé ukončuje právě druhý rok své činnosti. Tato činnost byla zahájena volbou Klementa Gottwalda presidentem republiky a je vyznačena jím vytčenou generální politickou linií, znamenající vybudování socialismu v naší vlasti, dále nerušeným a věčným přátelstvím a spojenectvím se Svazem sovětských socialistických republik a s lidovými demokraciemi, a konečně udržením míru na celém světě.

Uskutečňujíc tento program na všech úsecích své činnosti, plní Národní shromáždění skutečnou a pravou vůli všeho našeho pracujícího lidu měst i venkova, který v čele se svou dělnickou třídou je nositelem a pánem veškeré moci ve svém státě a tak i strůjcem své šťastné a radostné budoucnosti.

Hodnotíme-li s těchto hledisek svou činnost v uplynulém roce a jsouce si sebekriticky vědomi všech nedostatků, jež naše práce dosud má, domnívám se, že v celku můžeme být s jejími výsledky v podstatě spokojeni. Do jejího souhrnu nutno jistě zahrnout všechnu odpovědnou činnost, kterou, paní a pánové, konáte na svých pracovních místech jako zástupci našeho lidu a v nejužším kontaktu s ním. Tedy především vaši každodenní práci v krajích, na místech vašeho každodenního určení, na schůzích, poradách a vůbec při vší vaší politické činnosti. Z tohoto nejužšího soužití s naším lidem mohla přece vyrůst ona neobyčejně bohatá, podnětná činnost, kterou jste dovedli v posledním roce rozvinout i zde, na půdě naší sněmovny, a jež je dobrým pomocníkem k nejrychlejšímu uskutečňování socialismu v našich zemích. O ni se opírá také mimolegislativní činnost našich výborů, která rovněž, i když zatím se všemi nesnázemi začátku, přináší dobrý prospěch vám, ale současně pomáhá zlepšovat a prohlubovat i vaši práci legislativní a tak celou práci našeho zákonodárného sboru.

Díváme-li se na naši práci legislativní, vidíme, že co do počtu projednávaných zákonů se její rozsah zmenšuje, jak ostatně je to možno pozorovat i při srovnání s počtem plenárních a výborových schůzí jednak v prvním, jednak v druhém roce naší činnosti. V době od 10. června 1948 do dneška konalo naše Národní shromáždění 48 plenárních schůzí, jež trvaly 182 hodiny, z toho v posledním roce 14 plenárních schůzí v trvání 60 hodin. Výbory měly v posledních dvou letech 254 schůze, předsednictvo Národního shromáždění 47 schůzí, v posledním roce výbory 87 schůzí, předsednictvo 14 schůzí. Tiskem bylo rozdáno v době od 10. června 1948 246 vládních návrhů včetně mezinárodních smluv, 252 zprávy výborové, 4 iniciativní návrhy, 4 závěrečné účty, a oznámeno bylo 7 vládních nařízení. V posledním roce bylo pak rozdáno 85 vládních návrhů včetně mezinárodních smluv, 82 zprávy výborové, 3 státní závěrečné účty a oznámena 4 vládní nařízení.

Za dobu činnosti našeho Národního shromáždění bylo projednáno 209 vládních návrhů, 4 vládní návrhy byly odvolány, 26 mezinárodních smluv bylo ratifikováno, dále byly projednány 3 iniciativní návrhy, 4 státní závěrečné účty, 4 vládní nařízení, zpráva ministra-předsedy Státního úřadu plánovacího a konečně mírová resoluce našeho Národního shromáždění. Z toho v posledním roce byly projednány 74 vládní návrhy, 3 vládní návrhy byly odvolány, 5 mezinárodních smluv bylo ratifikováno, byly projednány 3 státní závěrečné účty, zpráva ministra-předsedy Státního úřadu plánovacího a konečně mírová resoluce.

V plenu sněmovny za dvě léta promluvili 32 ministři, referovalo 346 zpravodajů a řečníků bylo 237, z čehož v posledním roce promluvilo 16 ministrů, referovalo 85 zpravodajů a promluvili 44 řečnici.

Již z tohoto číselného výpočtu je jasně vidět, jak postoupilo i na tomto úseku přebudování našeho společenského řádu směrem k socialismu, jak se proto také nepoměrně zvětšila možnost, abychom pracovali ještě lépe, abychom důkladněji a hlouběji projednali každý zákon a konečně abychom ještě šíře rozvinuli všechnu mimolegislativní činnost, o níž jsme hovořili a jež umožňuje v nejširší míře právě zkvalitnění naší práce.

Jestliže se tedy počet projednávaných osnov v posledním roce co do počtu zmenšil, jak to ostatně odpovídá již vykonané legislativní práci v naší lidově demokratické republice, tož na druhé straně nijak to nezmenšuje jejich význam. Vzpomeňme si jen, jak dalekosáhlé důsledky pro přestavbu našeho života znamenají všecky tyto projednávané zákony, z nichž chci aspoň prostým výpočtem vzpomenout zákonů nejdůležitějších.

V oboru hospodářském jde zejména o tyto zákony: státní rozpočet na rok 1950, zákon o územním plánování a výstavbě obcí, zákon o soustavné elektrisaci venkova, zákon o úpravě podnikání v silniční dopravě, zákon o telekomunikacích, zákon o národních podnicích průmyslových, zákony novelisující dekrety č. 100 a 101, dále zákon o Státní bance Československé, zákon o financování národních a komunálních podniků, zákony o dani ze samostatné činnosti a o dani z literární a umělecké činnosti.

Jde dále o důležité zákony, upravující sociální, zdravotní a kulturní vztahy. Jmenuji zde několik nejvýznamnějších: zákon o rodinném právu, zákon o organisaci bytového majetku a Fondu bytového hospodářství, zákon o věrnostním přídavku horníků, zákon o výrobě a distribuci léčiv, zákon o pracovních a platových poměrech státních zaměstnanců, soudcovský zákon, zákon, kterým se zřizuje Státní úřad pro věci církevní a zákon o hospodářském zabezpečení církví a náboženských společností státem. Je to také magna charta našich vysokých škol - vysokoškolský zákon. Konečně jsou to zákony upevňující státní moc, vykonávanou dělnickou třídou a pracujícím lidem. Jsou to právě námi usnesené zákony trestní. Je to rovněž zákon o opatřeních souvisících s úpravou kázeňského práva příslušníků ozbrojených sborů atd.

Víte sami, jakou událostí v pravém slova smyslu bylo projednávání našeho rozpočtu a konečně jednání o mírové resoluci, kterou se naše Národní shromáždění obrátilo k většině parlamentů světa s výzvou, aby se postavily do předních řad bojovníků za mír.

Vstupujíce dnes do nového roku své činnosti, vidíme, jak správná je cesta, kterou náš lid nastoupil po únoru 1948 a po níž za vedení presidenta republiky Klementa Gottwalda bezpečně a jistě jde ke svému štěstí, k socialismu, pevně opřen o Sovětský svaz, o tuto bezpečnou a jistou záruku pokroku a míru v celém světě, o tuto bezpečnou oporu proti všem zločinným pokusům válečných imperialistických štváčů.

Úspěchy, jež v posledním roce byly dosaženy pro náš lid jeho vládou v čele s Antonínem Zápotockým, vládou mající plnou důvěru nás všech a našeho lidu, nás zavazují, abychom své pracovní úsilí v příštím roce ještě zvýšili.

Přeji vám, paní a pánové, dobrý odpočinek pro další a nádhernou práci, na níž máme štěstí a čest se podílet: pro práci, jejímž cílem je socialismus v naší vlasti. (Potlesk.)

Sděluji, že se předsednictvo usneslo, aby příští schůze byla svolána písemně nebo telegraficky.

Končím schůzi.

(Konec schůze v 11 hod. 49 min.)

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP