Čtvrtek 1. listopadu 1951

(Schůze opět zahájena 1. listopadu 1951 v 9 hod. 15 min.)

Podpredseda Komzala (zvoní): Zahajujem prerušenú schôdzu.

K rozprave o prehlásení pána predsedu vlády, urobenom vo včerajšej schôdzi, sa prihlásili títo páni poslanci: Novotný Ant., dr Púll, dr inž. Šlechta, dr Plojhar, dr Ševčík, dr Hájek, Pokojný, dr Mouralová-Úlehlová, Mestek, dr Dolanský Jul., Štětka.

Udeľujem slovo prvému z nich, posl. Ant. Novotnému.

Posl. Ant. Novotný: Soudruzi a soudružky, vážení přátelé!

Klub poslanců Komunistické strany Československa schvaluje vládní prohlášení, pronesené na včerejším zasedání Národního shromáždění ministerským předsedou soudruhem Antonínem Zápotockým.

Bilance minulých tři roků je velikým a významným postupem vpřed v upevnění našeho lidově demokratického řádu. Významným a velikým krokem vpřed na cestě k vybudování socialistické Československé republiky.

Naše veliké budovatelské úspěchy jsou výsledkem práce naší dělnické třídy a všech pracujících, vedených KSČ jako vedoucí složkou Národní fronty. Jsou výsledkem prozíravého a moudrého vedení našeho presidenta soudruha Klementa Gottwalda.

Současně si uvědomujeme, že naše úspěchy jsou výsledkem veliké a všestranné pomoci, kterou nám poskytuje mohutný Sovětský svaz, vedený velikým Stalinem. (Potlesk.) V těchto dnech všechen sovětský lid a s ním i náš lid a všichni pracující a pokrokoví lidé celého světa vzpomínají a oslavují 34. výročí Velké říjnové socialistické revoluce. Doba existence Sovětského svazu, toť jeho nepřetržitý postup vpřed k socialismu, ke komunismu, k té obrovské politické a hospodářské síle, kterou dnes Sovětský svaz představuje. Mohutné úspěchy v budování, kterých Sovětský svaz dociluje v průmyslu i v zemědělství, jsou pro nás příkladem v naší výstavbě. Veliké sovětské zkušenosti nám účinně pomáhají překonávat naše obtíže a usnadňují nám splnit naše velké úkoly. Jsme si vědomí, že spojenectví a věrné přátelství se SSSR je zárukou našeho klidného budování.

Veliký tábor míru, vedený Sovětským svazem a podporovaný stamiliony lidí v kapitalistickém světě, je dnes díky Sovětskému svazu velikou politickou a hospodářskou silou, která brzdí snahy válečných paličů. Američtí imperialisté připravují všechny síly k tomu, aby napadli Sovětský svaz, lidovou Čínu a státy lidové demokracie. Na účet zbídačování pracujících vrstev se v kapitalistických státech horečně zbrojí. Jsou pošlapávány dohody uzavřené na Jaltě a v Postupimi. Je vyzbrojováno západní Německo a Japonsko. Je organisována nová německá Wehrmacht, složená z bývalých nacistických generálů, Halderů, Ramcků, von Manteuffelů a ostatních fašistických hrdlořezů. O tyto lidi se opírá americký imperialismus, který v nich pěstuje a obnovuje revanšistické choutky.

Hitlerovo heslo "boje proti bolševismu" převzali jeho nástupci, američtí imperialisté. Pod záminkou tohoto hesla organisují všechny reakční elementy světa od nacistických generálů počínaje přes papeže a pravicovými sociálními demokraty konče. Tato záminka jim slouží k vykořisťování a potlačování svobody národů, k potlačování všech pokrokových snah. Provádějí diskriminační hospodářskou politiku proti SSSR a státům lidových demokracií, aby podlomili jejich hospodářské úspěchy. Hrozí atomovou zbraní, která má donutit Sovětský svaz a lidové demokracie k povolnosti.

Poslední prohlášení soudruha Stalina o zkouškách s atomovou zbraní v SSSR dopadlo jako rána na hlavy válečných štváčů a stalo se významným přínosem k upevnění světového míru. Slova soudruha Stalina jsou mobilisační výzvou všemu lidstvu, aby boj za mír byl veden s ještě větší houževnatostí.

Řadíme se do jedné fronty míru a chceme být jejím platným činitelem. Naše zahraniční politika je opřena o věrné přátelství se Sovětským svazem, se státy lidové demokracie a lidovou Čínou a Německou demokratickou republikou. Nedávná návštěva presidenta Německé demokratické republiky Wilhelma Piecka je důkazem nových přátelských snah mezi německým a naším pracujícím lidem. Vítáme veliké politické a hospodářské úspěchy, kterých docílila Německá demokratická republika a její pracující lid. Tyto úspěchy a to, že v čele stojí osvědčený bojovník proti fašismu, soudruh Wilhelm Pieck, jsou nám zárukou rozvíjení přátelství mezi našimi národy.

Naším největším příspěvkem v boji za mír je naše úspěšné budovatelské úsilí. Bilance tří let našeho vývoje je úspěšná. Vývoj našeho hospodářství jde neustále vpřed. Vzrůst našeho průmyslu stále stoupá a jeho hospodářská síla roste. Únorovým vítězstvím dělnické třídy a pracujícího lidu byly vytvořeny všechny objektivní možnosti vybudování socialismu v naší republice. Státní moc přešla do rukou pracujícího lidu, vedeného dělnickou třídou. Kapitalistům byl jejich majetek, výrobní prostředky a výrobní nástroje znárodněny. Komunistická strana Československa jako uznaná vedoucí složka Národní fronty je vedoucí silou naší republiky. Únor otevřel veliké perspektivy našeho budování, otevřel cestu k smělým, velkým úkolům.

Gottwaldův pětiletý plán postavil před nás úkol zvýšit naši průmyslovou výrobu na dvojnásobek. Největší váha byla položena na vzrůst těžkého průmyslu.

V několika týdnech budeme končit třetí rok pětiletého plánu. Již dnes můžeme říci, že náš průmysl je o polovinu větší oproti stavu předválečného Československa. Koncem pětiletého plánu v roce 1953 bude se rovnat dvojnásobné síle předválečné republiky.

Ještě vyšší průmyslové úkoly jsou na Slovensku. Koncem pětiletého plánu bude průmysl Slovenska pětinásobně zvýšen proti stavu předválečného Slovenska. Stavíme nové veliké závody, jako Kunčice na Ostravsku a Huko na Slovensku. Rozšiřujeme výrobu o nová průmyslová odvětví, opíráme se stále více v naší výrobě o vytěžené nebo vyrobené hmoty a suroviny u nás. Rozšiřujeme naši energetickou základnu budováním a přípravou nových vodních děl na Vltavě, Váhu, Dunaji a jinde. V červnu na zasedání Ústředního výboru Komunistické strany Československa při rozboru situace prohlásil president republiky soudruh Klement Gottwald, že "nastala nová situace, že stojí před námi nové úkoly a že to pochopitelně také i bude vyvolávat určité obtíže". Viděl novou situaci především v tom, že nežijeme v období dvouletky, v období obnovy našeho hospodářství, ale že jsme v období mohutného vzrůstu výrobních sil, v období rychlé výstavby socialismu, v období nových vysokých úkolů a jejich urychleného plnění. Nové poměry a veliké úkoly naší výstavby vyžadují také od nás nové formy práce, nový způsob zajišťování plnění těchto úkolů.

Je potřebí za plnění úkolů mobilisovat celou dělnickou třídu, všechen pracující lid. Je potřebí ukázat veliké perspektivy, které stojí před námi. Je však potřebí ukázat také na obtíže, kterými procházíme a ještě procházet budeme, a ukazovat cesty, jak obtíže překonávat. Je potřebí vzbudit a podporovat iniciativu pracujících, dělníků, techniků i vědců. Je třeba stále a stále zdůrazňovat odpovědnou úlohu dělnické třídy za vybudování socialismu.

Příklady rozvoje socialistického soutěžení dokazují, že pracující lid si ve stále větší míře tvoří nový poměr k práci. V roce 1949 bylo do socialistické soutěže v průmyslu zapojeno 30,6 % zaměstnanců, v roce 1950 již však 61,3 % a v prvním pololetí 1951 65,4 %. V roce 1949 podali pracující 66.613 zlepšovacích námětů, v roce 1950 80.677 a za prvých 7 měsíců tohoto roku již 57.597. Tyto příklady ukazují, že pracující lid chápe, že novou socialistickou společnost je možno vybudovat jedině překonáním produktivity starého kapitalistického řádu. Je potřebí rozšiřovat a prohlubovat socialistické soutěžení jako hlavního činitele ke zvyšování produktivity práce.

Organisace komunistické strany a ostatní složky Národní fronty a hlavně pak odborové orgány shora až po závody musí se postavit čelem k řešení problémů naší výroby. Musí trvalou a houževnatou přesvědčovací prací vytvářet nový poměr pracujících k práci. Musí pomáhat odstraňovat těžkosti vzniklé ve výrobě a nebát se mnohdy říci otevřenou pravdu a někdy i nepříjemné věci. Je lépe otevřeně a pravdivě vyložit situaci a ukázat na příčiny nedostatků, nežli obíhat kolem, svalovat vinu na kde koho a dělat líbivou politiku. Tak bychom daleko nedošli. Každý si musí uvědomit, že zvýšení životní úrovně je podmíněno jen a jen zvýšenou prací, zvýšenou výrobou. Provedená reorganisace ministerstev, odstranění těžkopádných generálních ředitelství nám pomůže ve zpružnění řízení výroby a zvýšení odpovědnosti. Také ve vedení závodů musí být odpovědnost daleko větší a rozhodnější snaha v řešení vlastních výrobních problémů a v odstraňování nedostatků. Je nutno skončit s obezličkou a nutno vymezit pravomoc a odpovědnost, je nutno odstranit z hospodářského života zbytky způsobů organisace z kapitalistické minulosti.

Lidé zajišťují a plní dané úkoly. Je proto zapotřebí, aby na odpovědná místa byli dáváni nejlepší z řad pracujících, kteří jsou zárukou správného vedení a řízení věci.

V tyto dny probíhají v závodech volby do dílenských a závodních rad. Je důležité, aby dělníci na závodech i ostatní pracující na jiných místech dávali na tato místa nejlepší pracovníky ze svých řad a tím zajistili správné vedení svých odborových orgánů a dobré pomocníky a organisátory naší výroby.

Jsou veliké úkoly našeho průmyslu, jejichž splnění znamená významný krok vpřed. Jsou a budou pochopitelně i potíže, ale musíme si uvědomit, že jsou to potíže růstu, které musíme překonávat.

Tak jako máme úspěchy v průmyslu, tak také můžeme zaznamenat i úspěchy v zemědělství. Na naší vesnici probíhá veliký převrat, který účtuje se starou kapitalistickou minulostí, se zaostalými formami práce. Mohutný rozvoj jednotných zemědělských družstev je zárukou pokroku a nových forem práce v zemědělství. Jednotná zemědělská družstva a československé státní statky jsou již významným činitelem zemědělské výroby.

Dnes již máme jednotných zemědělských družstev - včetně přípravných výborů - na 7772 a z toho II., III. a IV. typu 4319, která obhospodařují půdu ve výměře 1,216.061 ha.

Dohromady s československými státními statky obhospodařuje socialistický sektor 2,018.457 ha, to se rovná 26,9 % výměry veškeré půdy.

Hlavním úkolem našeho socialistického zemědělského sektoru je zvýšení zemědělské výroby, a to jak rostlinné, tak i živočišné. Zvýšené požadavky naší spotřeby vyžadují zvýšení zemědělské výroby.

I když můžeme dnes zaznamenat ojedinělé dobré příklady vysoké úrody dík použití zkušeností Sovětského svazu a rad sovětských kolchozníků, kteří byli u nás, jsou to zatím jen příklady a je potřebí tyto zkušenosti přenášet dál a je následovat.

Úkolem zůstává zpevňovat jednotná zemědělská družstva jak neustálým přesvědčováním a získáváním drobných a středních rolníků při současném odhalování vesnických boháčů, tak zlepšením organisační práce, pomocí stálých pracovních skupin a vymezením odpovědnosti, tak dobrým vedením finančního hospodářství a důsledným využíváním mechanisačních prostředků.

Jako dobrý příklad bych chtěl uvést jednotné zemědělské družstvo III. typu v Chyni, okres Praha-západ, které se vypracovalo na jedno z nejlepších družstev v Československu. Obhospodařuje celkem 423 ha a v družstvu je 217 členů. Všechny práce v družstvu jsou normovány a přesně vedeny v pracovních skupinách. Družstvo pracuje podle plánu a překračuje všechny stanovené úkoly v rostlinné i živočišné výrobě.

Socialistické výrobní závazky, které si družstvo uložilo, jsou již překročeny.

Dobrou organisací práce, správným ošetřením a přípravou polí dosáhli letos průměrně 38 q výnosu pšenice z hektaru, když vždy předtím bylo docíleno jen 22 q.

Také finanční hospodaření je vedeno ve vzorném pořádku.

Tento příklad a ještě další ukazují, že je možné pomocí dobré organisace práce, správným vedením s využíváním všech sovětských zkušeností docilovat značných úspěchů v zemědělské výrobě a tím ukazovat cestu i ostatním rolníkům.

Ovšem není možně chtít sklízet velkou úrodu, když se o ni začínáme zajímat teprve přede žněmi nebo před podzimní sklizní. Jak připravujeme, zajišťujeme a provádíme podzimní a jarní práce, podle toho také sklízíme. To si musí uvědomit všichni zemědělští pracovníci ve státní správě shora až po národní výbory a všichni pracovníci v jednotných zemědělských družstvech, u československých státních statků a státních traktorových stanic.

Je potřebí, abychom si všichni uvědomili, že chceme-li zlepšit a zvýšit naši výrobu, a to jak průmyslovou, tak zemědělskou, že je nutno podle slov presidenta republiky s. Klementa Gottwalda: "Lépe vést, lépe řídit, lépe organisovat, a tomu se musíme ještě všichni učit a tomu se musíme všichni naučit."

Zostření mezinárodní situace a vedení studené války se strany imperialistů proti Sovětskému svazu a zemím lidové demokracie vyžaduje na nás, abychom plně zabezpečili bezpečnost a obranu naší země.

Naše lidová armáda je budována v nejužším spojení s dělnickou třídou a veškerým pracujícím lidem. Je to armáda nová, oddaná lidově demokratickému řádu. Stojí na stráži a ochraňuje budovatelské úsilí našeho lidu.

Také náš SNB je strážcem lidově demokratického řádu a je pěstí proti nepřátelům republiky. Nic nepomohou balónky pouštěné přes hranice, ani organisování záškodníků, synů bývalých fabrikantů, velkostatkářů, velkoobchodníků a vesnických boháčů, kteří jsou posíláni k nám a pracují v žoldu špiónské a záškodnické sítě imperialistů.

Nenecháme si naše budování narušovat. Každý, kdo se o to pokusí, bude rozdrcen. Chceme pokojně pracovat, chceme budovat socialismus a kdo chce škodit, bude našim pracujícím lidem smeten. (Potlesk.) To ať si uvědomí všichni ti Zenklové, Ripkové, Majerové a Lettrichové, kteří dnes stojí v jedné frontě s nacistickými generály a hrdlořezy, kteří kalkulují na válku a na to, že pod ochranou nacistických bajonetů se někdy vrátí do republiky. Náš lid nezapomněl na hrůzy okupace. Stojí pevně ve frontě míru a socialismu, vedené Sovětským svazem.

Soudružky a soudruzi, vážení přátelé! Máme za sebou veliké spěchy. Jsou to skvělé úspěchy gottwaldovské cesty v budování socialistické republiky. Jsme si vědomi, že naše úspěchy tkví především ve věrném a nezištném přátelství a velké pomoci, které se nám v našem budování dostává od Sovětského svazu a zvláště od přítele našich národů, generalissima J. V. Stalina. (Potlesk.)

Jsme si vědomi toho, že organisátorem úspěšné cesty k socialismu je Komunistická strana Československa. Jsme si vědomi také toho, že k dalším úspěchům a vítězstvím v budování socialismu povede nás moudře a prozíravě president republiky soudruh Klement Gottwald. (Potlesk.)

Podpredseda Komzala: Ďalším prihláseným rečníkom je pán posl. dr Púll. Udeľujem mu slovo.

Posl. dr Púll: Vážená poslanecká snemovňa!

V diskusii o prehlásení predsedu vlády Ant. Zápotockého treba pripomenúť, že práve táto vláda Národného frontu pod vedením KSČ ako vedúcej sily Národného frontu a jej predsedu, prezidenta republiky Klementa Gottwalda, že práve táto vláda Ant. Zápotockého úspešne likviduje dedičstvo kapitalistickej minulosti vo vzájomnom vzťahu Čechov a Slovákov a ich spolužití v jednotnom štáte. Tento vzťah kapitalizmus nevedel vyriešiť.

V osudných rokoch Mníchova zločinné fašistické krídlo slovenskej buržoázie sa stalo nástrojom Hitlera v rozbíjaní Československej republiky. S víťazstvom robotníckej triedy nad buržoáziou zvíťazila i stalinská a gottwaldovská národnostná politika. Rozbitím kapitalistického otroctva bol rozbitý i národnostný útlak, a pevná jednota českého a slovenského národa sa stala mohutnou silou, ktorá buduje jednotný, nerozborný, nedeliteľný socialistický československý štát. (Potlesk.)

Nikdy nebol tento štát na Slovensku tak pevný ako je dnes, nikdy jeho prezident a jeho vláda nebola slovenským ľudom tak milovaná, ako je dnes milovaný prezident republiky Kl. Gottwalda vláda Ant. Zápotockého. (Potlesk.)

V nedávnych dňoch odchádzali z bratislavskej stanice brigádnici z bratislavských závodov rúbať uhlie do ostravsko-karvinských baní. Ich nadšenie, s akým odchádzali, je jedným z dôkazov, že robotnícka trieda na Slovensku chápe výstavbu priemyslu za svoju vlastnú vec - a to v celom štáte - tak ako výstavbu na Kladne, v českom pohraničí a v Prahe, že chápe, že výstavba v celom Československu je dielom jednotnej československej robotníckej triedy. A čím je táto jednota pevnejšia, tým rýchlejší je i rozvoj Slovenska, tým väčšie sú naše úspechy.

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP