Pátek 2. listopadu 1951

(Začátek schůze v 9 hod. 5 min.)

Přítomni:

Předseda dr. John.

Místopředsedové: Komzala, dr. Polanský, Fiala, Valo, David.

Členové vlády: Náměstek předsedy vlády a ministr zahr. věcí Široký; ministři arm. gen. dr. Čepička, Kopecký, Kopřiva, dr. Neuman, dr. inž. Šlechta.

227 poslanců podle presenční listiny.

Z kanceláře NS: Gen. tajemník NS Kováčik; jeho náměstkové dr. Ramajzl, dr. Rattinger.

Předseda (zvoní): Zahajuji 59. schůzi Národního shromáždění.

Sděluji, že výbor mandátový ve své schůzi konané dne 1. listopadu 1951 prozkoumal a ověřil poslanecké mandáty poslanců Stanislava Baudyše, Františka Gracela, Františka Havlína, Václava Hoška, Josefa Hulínského, Jana Kalaše, Josefa Palečka, Adolfa Pimpary, Jana Piláta, Josefa Rychvalského, inž. Jarmily Taussigové - Potůčkové, Růženy Zahrádkové, Alexandra Dubčeka, Františka Haducha, Josefa Kadury, Eleny Koyšové, JUDr Jaroslava Krofty, Alexandra Pavloviče, Jána Repky.

Jsou nějaké námitky? (Nebyly.)

Námitky nejsou. Národní shromáždění vzalo tedy na vědomí usnesení mandátového výboru ve věci poslaneckého mandátu jmenovaných poslanců.

Přistoupíme k projednávání prvého bodu pořadu, jímž je

1. Zpráva výboru branného a bezpečnostního k vládnímu návrhu zákona o branné výchově (tisk 590).

Zpravodajem je posl. Janulík; dávám mu slovo.

Zpravodaj posl. Janulík: Soudružky a soudruzi, paní a pánové!

Branný a bezpečnostní výbor ve své schůzi dne 24. října projednal vládní návrh zákona tisk 588 o branné výchově.

Zákon o branné výchově má významnou úlohu při prohlubování mírového úsilí pracujícího lidu a při zvyšování obranyschopnosti naší země. Utužuje jednotu pracujících s lidově demokratickou armádou, vychovává k věrnosti vlasti a spojeneckému svazku se Sovětským svazem a zeměmi lidových demokracií, zvyšuje jejich odhodlanost a schopnost k obraně vlasti a tím i úsilí o zajištění světového míru.

Podle zákona o branné výchově má být rozšířeno a zlepšeno provádění branné výchovy na nové organisační základně.

Proč je třeba zlepšit a rozšířit brannou výchovu, upevnit svazek armády s lidem, zvýšit obranyschopnost země? Proto, že světový mír, naše bezpečnost, naše svoboda i budovatelské úsilí jsou vážně ohroženy válečnými přípravami anglo-amerických imperialistů. Anglo-američtí imperialisté, jdouce ve šlépějích Hitlerových, připravují III. světovou válku. Zbrojí, budují válečné základny, podporují reakční režimy na celém světě, uzavírají válečné útočné bloky - Atlantický pakt a další, pomocí Marshallova plánu hospodářsky ruinují jiné země, snaží se narušovat mírové budovatelské úsilí pracujících v Sovětském svazu a v zemích lidových demokracií vysíláním diversantů, špionů a vrahů, kteří vraždí obětavé budovatele socialismu, jak jsme toho byli svědky v Babicích a jinde. Provádějí soustavné přelety letadel nad naším územím a shazováním amerického brouka chtějí mařit úsilí našich zemědělců o zajištění výživy pracujících.

Anglo-američtí imperialisté kují útočné válečné plány a provádějí otevřené válečné akce. Od Atlantických bloků přes zřizování útočných základen a vyzbrojování fašistických hrdlořezů přešli k útoku na svobodnou Koreu, aby si zde za pomoci znovuvyzbrojeného Japonska vytvořili základnu pro útok proti Sovětskému svazu a lidové Číně, tvoří další ohnisko války v titovské Jugoslávii a v poslední době se tito nepřátelé míru a lidstva dohodli ve Washingtone na vyzbrojení západního Německa, na obnovení německého Wehrmachtu, proti vůli německého lidu i ze západního Německa.

Pro své útočné cíle budují novou armádu, která má být vytvořena v příštím roce a začleněna do západoevropské armády. Tuto armádu budují z bývalých esesmanů a gestapáků a do čela této armády stavějí bývalé hitlerovské generály, které propouštějí z věznic, aby mohli po starém způsobu vraždit pokojné obyvatelstvo, budující si šťastný život.

Obnovují západoněmecký válečný průmysl, aby se stal jejich vojensko-průmyslovou základnou agrese proti Sovětskému svazu, proti nám a ostatním státům lidové demokracie a později proti celému světu.

Propouštějí z vězení německé velkoprůmyslníky jako Kruppa a další, kteří jako váleční zločinci byli odsouzeni mezinárodním soudem pro spoluúčast na zvěrstvech, napáchaných hitlerovskými zločinci v celé Evropě.

Anglo-američtí imperialisté potlačují demokratické síly v zemi a brání sjednocení Německa. V činnosti anglo-amerických imperialistů vyrůstá pro mír a pro naši nezávislost a svobodu vážné nebezpečí, na které je třeba náš lid a celou naši zem důkladně připravit. To především znamená posilovat republiku a zvyšovat její obranyschopnost tak, abychom mohli kdykoliv odrazit každý pokus napadnout naši zem.

Silná a obranyschopná republika, spojená se Sovětským svazem, zeměmi lidových demokracií a celým pokrokovým světem je nejlepší zárukou, že váleční paliči své zločinné plány a naděje na úspěch uskutečnit nemohou.

Imperialisté vědí velmi dobře, že druhá světová válka díky vítězství a rozhodné úloze Sovětského svazu od základů změnila poměr sil ve světě. Aby mohli zahájit novou světovou válku, potřebovali by tento poměr sil změnit ve svůj prospěch a vytvořit takovou situaci, jaká byla v roce 1938.

Nám a všemu našemu pracujícímu lidu je zcela jasné, jaké nebezpečí tkví pro nás v těchto šílených plánech imperialistů. Jejich uskutečnění by pro nás znamenalo nový Mnichov, novou okupaci, při čemž, jak řekl president s. Klement Gottwald, by byl Mnichov a hitlerovský protektorát pokud možno překonán.

Chtěli by prostě zvrátit vše to, co si náš lid díky osvobození slavnou sovětskou armádou od roku 1945 vybudoval a vytvořil. Jenže od choutek k jejich uskutečnění je cesta daleká. A jádro věci tkví právě v tom, že je dnes zcela jiná situace než v roce 1938, že je zde zcela jiný poměr sil.

Dnes zde stojí světový tábor míru, kde lid vzal věc míru pevně do svých rukou, tábor míru, který pod vedením mocného a silného Sovětského svazu je pevně odhodlán zkřížit šílené plány imperialistických dravců, zabránit novému Mnichovu, zabránit nové válce tak, aby každý pokus válečných paličů byl v zárodku rozdrcen. (Potlesk.)

Proto je branná výchova prohlubováním úsilí pracujících součástí boje za mír. Náš lid, veden dělnickou třídou a Komunistickou stranou Československa, osvobozen sovětskou armádou, smetl buržoasii a převzal moc do svých rukou, nastoupil cestu mírové výstavby, která vede ke štěstí, blahobytu a socialismu. Je si vědom, že budovatelská práce zkříží plány válečných paličů, současně posílí republiku a celý tábor míru, vedený Sovětským svazem a velikým Stalinem. (Potlesk.)

Naši úderníci a zlepšovatelé na závodech stojí v prvních řadách světových obránců míru, naši zemědělci zajišťováním výživy pracujících včasným plněním dodávek dávají pádnou odpověď imperialistickým dravcům, kteří by chtěli svět zatáhnout do třetí světové války. Ale jenom budovatelské úsilí pracujících k obraně míru nestačí. Je třeba republiku posilovat i po stránce brannosti. Náš lid nechce válku, náš lid nemá cílů, směřujících na výboj, ale musí být připraven odrazit útočníka tak, jak to řekl veliký praporečník míru generalissimus Stalin v rozhovoru s redaktorem Pravdy, že agresora je třeba přivítat v plné zbroji. (Hlučný potlesk.) Proto musíme budovat naši vlast silnou a mocnou a proto musíme zvyšovat i její obranyschopnost.

Náš lid ve své slavné historii nesčíslněkrát prokázal, ze obranu země a vlasti chápe nejen jako povinnost, ale jako nejvyšší čest. Ve slavné historii našich dějin, v době husitské, utíkala křižácká vojska, která měla mnohonásobnou převahu a rekrutovala se skoro z celé tehdejší Evropy, z naší vlasti pod údery cepů a sudlic lidového vojska Jana Žižky z Trocnova. Tak bránil a ubránil lid svoji vlast proti křižáckému tažení.

Náš lid prokázal svou lásku k vlasti i v době nejvyššího ohrožení republiky německým fašismem. V září 1938 náš lid v mobilizaci s nadšením odcházel na hranice bojovat za svobodu a nezávislost naší republiky; byl však hanebně podveden, oklamán a zrazen domácí buržoasií, byl zrazen západními spojenci. Naše zrádná buržoasie a její nohsledi nedovolili lidu, aby se bránil, protože věděli, že když se budem bránit, Sovětský svaz nám přijde na pomoc stůj co stůj, a toho se oni báli, báli se o své měšce. Kapitalistům nikdy neležel na srdci osud národa a republiky, jim šlo jen a jen o zisky a o majetky, které vydřeli z našeho pracujícího lidu.

Náš lid nezapomněl na mnichovskou zradu a prokázal před celým světem, že mu osud naší vlasti nebyl lhostejný. Prokázal to během okupace, kdy tisíce a tisíce vlastenců bojovalo aktivně proti fašistickým vetřelcům. Důkazem toho jsou desítky tisíc mrtvých nejlepších synů a dcer obou našich národů, kteří padli buď v koncentrácích, nebo jako partyzáni, nebo jako vojáci v prvním československém armádním sboru po boku slavných rudoarmějců v SSSR.

Slovenské národní povstání, květnové povstání pražského lidu, což to nejsou důkazy o tom, jak náš lid miluje svou vlast? Jan Šverma, Julius Fučík, naši národní hrdinové, které vychovala naše rodná Komunistická strana Československa a na které je hrdý náš pracující lid, nejsou důkazem toho, že kořeny husitské slávy našich dějin nebyly a nemohly být z národa vyrvány? Připomeňme si slova s. Fučíka, která řekl gestapáku, jenž ho vodil po nejkrásnějších místech Prahy, kterou Fučík tak miloval, a tím ho chtěl zlomit, aby z něho dostal vše, co potřebovali tito katané vědět k dalšímu vraždění našich lidí. Gestapák mu sliboval, lákal, ukazoval na jarní krásu Prahy a soudruh Fučík mu odpověděl: "Ano, Praha je krásná, ale bude ještě krásnější, až vy tu nebudete."

Ano, soudruhu Fučíku, naše Praha je krásnější, krásnější je i naše vlast, protože je svobodná, šťastná, budujíc si šťastný život, ten šťastný život, za který jsi Ty bojoval a padl. Proto Ti slibujeme, že nedovolíme nikomu, aby štěstí našeho lidu, vykoupené krví tisíců a tisíců rudoarmějců, krví vaší, bylo znovu ohrožováno. Rozdrtíme pokus každého, kdo by se toho odvážil.

Náš pracující lid, sdružený v Národní frontě, neprokázal v historickém únoru 1948, když kontrarevoluční banda novodobých Mnichovanů chtěla naši republiku lidu vyrvat a vrhnout ji znovu do kapitalistického otroctví, jak miluje svoji vlast?

Ano, náš lid ve své zdrcující většině šel za soudruhem Klementem Gottwaldem, protože věděl, co Komunistická strana Československa a soudruh Gottwald pro něj udělali.

V současné době náš pracující lid, sdružený v obrozené Národní frontě, úspěšně budující socialismus pod vedením dělnické třídy a Komunistické strany Československa, se znovu, jako v slavné husitské minulosti, postaví novodobým křižákům na našich hranicích a požene je tak, jako je hnal Žižka, kdyby se pokusili napadnout naši vlast a tak ohrozit světový mír. (Potlesk.)

Jde nyní o to udržet tuto převahu sil a stupňovat ji, neboť jak známo, imperialisté jedině takové řeči rozumějí a jedině sílu a moc dovedou respektovat. Proto obranyschopnost naší země není a nemůže být jen věcí armády, nýbrž věcí všeho našeho pracujícího lidu obou našich národů.

Je třeba upevnit spojení armády s lidem formou patronátů, posilovat naši armádu výchovou mladých lidí pro službu v armádě, zdokonalovat záložníky ve výcviku a další pracující tak, jak nás to učí zkušenosti Sovětského svazu v branné výchově a stalinská vojenská věda.

Zkušenosti z poslední války nás totiž učí, že není možno dělat rozdíl mezi frontou a zázemím, ale naopak, že stejně je ohrožen voják na frontě jako dělník v továrně v zázemí nebo rolník na poli, že jeden jako druhý musí být v každém okamžiku připraven chopit se zbraně a bránit svou vlast.

Velikým vzorem je nám sovětsky člověk, který průběhem Velké vlastenecké války se vyznačuje hromadným hrdinstvím v obraně své vlasti. Nesmrtelnými se stali obránci Stalingradu, Moskvy, Leningradu, nesmrtelným se stal Oleg Koševoj, Zoja Kosmoděmjanská, Alexander Matrosov a tisíce a tisíce dalších hrdinů Sovětského svazu, kteří bezmezně milovali svoji socialistickou vlast a neváhali za ní položit svoje životy.

Na frontě, v zázemí, kde ženy nastoupily na místa mužů do továren, aby vyrobily dostatek zbraní na rozdrcení nepřítele, v týlu nepřítele drtí v pevné jednotě fašistického útočníka až do konečného vítězství. Tak bojoval a zvítězil sovětský člověk v pevné jednotě fronty a zázemí.

Velká vlastenecká válka jasně prokázala prvořadost tohoto faktoru a sovětští lidé nám prakticky dokázali, jak fronta a zázemí úzce spolu souvisí a jak fronta a zázemí musí spolutvořit jednotný bojový tábor.

V poslední době nám pravdivost této stalinské poučky potvrzuje i vlastenecká válka korejského lidu proti imperialistickým lupičům, kteří nemohli uskutečnit svůj ďábelský plán jedině proto, že narazili na nerozbornou jednotu fronty a zázemí korejského lidu.

Je proto branná výchova jedním z důležitých činitelů, zajišťujících pevnost zázemí.

V roce. 1937 byl v branném výboru Národního shromáždění taktéž projednáván zákon o branné výchově za přítomnosti ministra národní obrany Machníka, který měl úvodní slovo k navrhovanému zákonu. Pan ministr v projevu uvedl, že každý občan naší vlasti musí republiku bránit v případě napadení a že to má pokládat za svoji nejvyšší povinnost.

Jakou ošklivou hru hráli tito zrádci s naším lidem! Pan Machník vyzývá náš lid k obraně vlasti, kterou dávno spolu s vládnoucí buržoasií zaprodali Hitlerovi. Podtrhuji, že v tomto branném výboru seděl poslanec Kundt za Henleinovu partaj, který byl přímým agentem Hitlerovým.

Zákon o branné výchově z roku 1937 má všechny znaky kapitalistické úpravy; nebyl nikdy v plném rozsahu proveden, protože vládnoucí buržoasie se bála, aby náš lid nebyl ozbrojen a vycvičen. Buržoasie se bála našeho pracujícího lidu proto, že naše rodná Komunistická strana Československa burcovala a vyzývala lid k boji nejen proti narůstajícímu a hrozícímu fašismu, ale i proti bezmeznému vykořisťování pracujících vládnoucí buržoasií a jejími nohsledy, kteří se dávno s fašistickými hrdlořezy domluvili.

Soudruh Gottwald správně předpověděl, jak by si počínala československá buržoasie v případě války Hitlera proti republice: "Především to bude pro ní kšeft, za druhé bude chtít úplně spoutat lid, za třetí to bude zrada a kapitulace." Ukázal, že má-li být obrana republiky úspěšná, musí být vedena na základě třídního boje, t. j. mobilizací nejširších vrstev pracujících. Bude-li rozhodovat lid, republika Hitlerovi vydána nebude.

Slova s. Gottwalda se v plném rozsahu potvrdila. Náš pracující lid v době nejvyššího ohrožení naší republiky fašistickým Německem chtěl bránit svoji vlast, a buržoasie to byla, která zaprodala náš pracující lid a nakonec celou republiku Hitlerovi.

Tak vypadala branná výchova za první republiky, kde buržoasie nechtěla, aby náš lid byl vyzbrojen a vycvičen.

Zákon o branné výchově a jeho prováděcí předpisy byly zrušeny v době nesvobody vládním nařízením č. 105/1939 Sb., jímž se zbavují účinnosti zákon č. 184/1937 Sb. a předpisy jej provádějící. Platnost citovaných předpisů byla však obnovena v § 7 dekretu č. 125/1945 Sb. o zřízení Svazu brannosti. Podle tohoto dekretu měl Svaz brannosti provádět veškerý branný výcvik. Nesplnil však úkoly, které mu byly uloženy, právě proto, že tkvěl svými kořeny v předmnichovské republice a dokonce ve svých řadách sdružoval do února 1948 převážně živly protilidové. Svaz brannosti nezakotvil v našich továrnách, nebyl záležitostí našich pracujících na vesnicích; proto byl také zrušen.

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP