Středa 26. března 1952

A přes to nevoláme po přerušení obchodních styků s těmito kapitalistickými zeměmi, jak to provádí mnoho vlád kapitalistických zemí v obráceném směru, nýbrž hledáme možnosti zintensivnění obchodu s nimi podle zásad rovnoprávnosti a nevměšování se do našich vnitřních záležitostí. Děláme to ze dvou příčin. Za prvé proto, že hospodářské vztahy nutně vedou ke spolupráci mezi národy a tím i k udržení míru, a za druhé, že to prospívá též našemu hospodářství. Nevyvoláváme rekriminace na to, jak nás vykořisťovaly, nýbrž hledáme trpělivě způsob soužití.

V táboře míru a demokracie jsme zemí, která má značně vyvinutý průmysl, který se i dále prudce rozvíjí. K tomu přichází stará průmyslová tradice českých a slovenských dělníků a techniků. Ne nadarmo mluví naši přátelé z bratrských zemí o zlatých rukou našich dělníků. Oba tyto statky nás však zavazují, abychom ještě lépe plnili svou povinnost vůči Sovětskému svazu a ostatním lidově demokratickým zemím. Je zahanbující, že přes tyto zkušenosti některé statky zvláště důležité pro hospodářství těchto zemí se nedodávají včas. Každý stroj a každé zařízení, které dodáváme do druhých zemí o jeden či více měsíců opožděně, narušuje jejich plány a zpomaluje jejich cestu k socialismu. Zahraniční obchod v této oblasti našich vztahů přestal být obchodem ve starém slova smyslu a stává se čím dále tím více pojítkem mezi národohospodářskými plány jednotlivých zemí. Jestliže jsme tedy po prvé v historii střásli se sebe závislost na zahraničním kapitálu, je nutné, abychom jako svobodný národ na svých závodech učinili vše k dochvilnému plnění svých dodávkových povinností. Proto by měl být dík za první skutečné osvobození našich národů vyjádřen závazkem všech vedoucích činitelů našeho hospodářství, že vyvinou maximální úsilí, aby v žádném kraji nebylo závodu, který by nesplnil své dodávkové povinnosti do zahraničí ve slíbených lhůtách, a aby stovky našich techniků a dělníků, kteří pracují a v ještě větším počtu budou pracovat zejména na výstavbě průmyslu v zemích lidové demokracie, byly opravdovými representanty naší svobodné vlasti a průkopníky socialistického způsobu práce. Tím posloužíme druhým i sobě, neboť podle slov soudr. Gottwalda: "Vzájemná bratrská spolupráce, v niž samozřejmě nejvýznačnější úloha připadá Sovětskému svazu, je jedním ze základních předpokladů, které nám umožňují budovat Československou republiku jako stát svobodný a nezávislý i jako stát lidový a socialistický." A jestliže takto ještě účinněji pomůžeme druhým i sobě, pomůžeme současně v boji za udržení míru. (Potlesk.)

Podpredseda Žiak: Dávam slovo p. posl. dr. Berákovi.

Posl. dr. Berák: Soudružky a soudruzi, paní a pánové!

Jednáme o státním rozpočtu. Je to významná politická událost, která je sledována celou naší veřejností. V jednotě stanoviska všech poslanců Národní fronty k tomuto jednotnému základnímu plánu finančnímu odráží se i politická jednota národa, politická jednota našeho pracujícího lidu. Při projednávání rozpočtu se setkáváme s významnou problematikou, která je důležitá pro naše hospodářství. Bylo zde hovořeno o odvodu zisků národních podniků, o jejich ziscích, o rozpočtu jako finančním plánu atd. Ve všech těchto otázkách připadá významná úloha našemu peněžnictví.

Jak podstatně se dnes liší jeho funkce a úkol od ponižující úlohy peněžnictví v období kapitalistickém! Za kapitalismu je peněžní aparát v soukromém majetku jedinců, které hlad po zisku vede ke koncentraci peněžnictví. Taková koncentrace znamená ovšem současně stálé svírání kleští plných rozporů, ve kterých se ocitl hospodářský život kapitalismu. Na jedné straně vede tato koncentrace ke hromadění majetku u několika málo finančních magnátů, na druhé straně k ožebračování milionů příslušníků dělnické třídy a pracujících vůbec.

Můžeme si tyto skutečnosti ozřejmiti ostatně i na našem vlastním, československém příkladu. Předmnichovská Československá republika byla přímo klasickou zemí vlády finančního kapitálu, který také využil hned zrodu předmnichovské republiky k tomu, aby v ní získal nadvládu. Při veliké moci tehdejších bank, zejména Živnostenské banky, znamenalo to především posílení jejich vlivu. Mezi jednotlivými skupinami bankovního kapitálu se brzy rozvinul boj o nadvládu, který měl svůj odraz ve vývoji našeho peněžnictví až do roku 1938. Není pochyby o tom, že tento zápas a současně sepětí tehdejšího finančního kapitálu nejrůznějšími, přímými i nepřímými cestami s kapitálem francouzským, anglickým i německým vedlo ve svých důsledcích k mnichovské kapitulaci. Ministři financí od Rašina přes Kuneše Sontága až po Engliše byli představiteli jednotlivých skupin tohoto finančního kapitálu. Banky na této osobní unii mezi státní politikou finanční a politikou bankovní vydělávaly zcela nestoudně. A vydělávaly na kom? Na těch, kdož museli svými daněmi, vydřenými z práce svých mozolných rukou, přispívat do státního rozpočtu, na pracujícím lidu.

Historie našeho peněžnictví v předmnichovské republice podává nám o tom celou řadu dokladů, nad nimiž žasneme, marně si kladouce otázku, jak něco podobného bylo vůbec možno. Nestačí mně bohužel čas, abych o všech těchto finančních kouzlech, která současně byla vykrádáním republiky a ožebračováním pracujícího lidu, mohl hovořit podrobně, jak by si toho vyžádala třeba historie kolkování měny anebo historie nostrifikace akcií.

Zmíním se aspoň o historii deflační politiky z r. 1922, na níž těžké miliony vydělala Živnobanka s dr. Preissem, která si při této příležitosti vyřídila účty se svými konkurenty. Způsob provedení deflační politiky byl velmi prostý, ale pro československý lid neobyčejně nákladný. Na jaře r. 1922 byla obstarána v cizině velmi drahá půjčka, zúročitelná 8 %, z jejíhož výnosu Bankovní úřad ministerstva financí nakoupil v Anglii a v Americe cizí valuty a devisy. Půjčka byla spojena s těžkými podmínkami politického rázu. Tak na př. londýnská City si vymínila při jejím sjednání, že filiálky Anglo-rakouské banky na čs. území nebudou podléhat nostrifikaci akcií, nýbrž že se z nich vytvoří Anglo-československá banka, která bude ovládána anglickou finanční skupinou.

Devisové reservy takto získané bylo ihned použito ke zvyšování kursu koruny na zahraničních bursách, především ve Švýcarsku. Zatím co v r. 1921 kurs Kč v Curychu se pohyboval od 5 do 8 c za 1 Kč, brzy potom, co dr. Rašín nastoupil na úřad ministra financí, stoupl tento kurs na 10, 12 a 19 a dosáhl posléze 23 švýc. centimů. Pracujícím byl tento postup odůvodňován tím, že kurs koruny byl prý nedůstojně nízký a že cizina - rozuměj kapitalisté v západních zemích - bude mít větší důvěru k Československé republice, totiž k čs. kapitalistům, jestliže bude kurs koruny vyšší.

Rašínova politika zvyšování kursu koruny vedla však současně k podlomení našeho vývozu. Jestliže v r. 1921 jsme vyvezli zboží za 29 miliard, vyvezlo se ho v r. 1922 už jen za 19 miliard a v roce 1923 jen za 13 miliard. Na Rašínově deflační politice vydělala Živnobanka jednak levným dovozem surovin, jednak ovládnutím dalších posic v průmyslu i bankovnictví. Vývozní průmysl utrpěl těžké ztráty. Řada podniků ohlásila úpadek nebo vyrovnání. Počet vyrovnání a úpadků začíná stoupat v posledním čtvrtletí r. 1922, kdy dochází k nejprudšímu vypětí deflační politiky. Vývozní průmysl se proto snaží co nejvíce snížit výrobní náklady, které jsou konec konců určovány cenou pracovní síly. Proto v r. 1923 podniká ostrý útok na mzdy, k němuž se přidávají i ostatní kapitalisté, kteří si brali za záminku snižování mezd ve vývozních odvětvích. Dělnická třída doplácí na politiku Živnobanky a dr. Preisse snižováním mezd a růstem nezaměstnanosti.

S úpadky průmyslu souvisí také úpadky bank. První z nich byla Moravsko-slezská banka v Brně, která požádala ministerstvo financí o výpomoc. Rašín jako představitel konkurenční skupiny ji samozřejmě pomoc nehodlá poskytnout, nýbrž nařizuje likvidaci. Po ní následuje úpadek banky Bohemie a Pozemkové banky. Vkladatelé těchto bank přicházejí o peníze, ale Živnobanka rozšiřuje své posice.

Rašínova deflační politika poškodila však současně čs. stát. Na umělé zvýšení kursu koruny byla vyplýtvána větší část zahraniční půjčky, kterou náš pracující lid musí potom splácet dlouhá léta. Koncem r. 1922 nemá už Bankovní úřad ministerstva financí dost prostředků, aby udržel kurs naší koruny. Cizí kapitalisté začínají spekulovat na její pokles a vyvolávají její nabídku v cizině, takže Bankovní úřad ministerstva financí spotřeboval poslední zbytek drahé půjčky. Byla způsobena nezaměstnanost, snížena životní úroveň pracujících, podlomen vývozní průmysl a ztraceny zahraniční trhy. Ovšem zahraniční kapitalisté a Živnostenská banka při tom vydělali.

Neméně příznačnou je historie kolem sanace bank a bankovního zákona z r. 1930 a 1931. Nynější president republiky s. Klement Gottwald ve své řeči, kterou pronesl v poslanecké sněmovně dne 16. prosince 1930, odhaluje, jak tehdejší ministr financi Engliš dává ze státních peněz nových 200 milionů Kč Moravské bance, aby tato banka, která je v nesnázích po krachu Liebiga a jiných průmyslových podniků, byla sanována. V této době, kdy vládnoucí kruhy odmítají návrhy na pomoc nezaměstnaným, vyplácí se ze státních peněz 300 mil. Kč Anglobance a 200 mil. Kč Moravské bance. Ve své řeči v poslanecké sněmovně dne 25. listopadu 1931 upozorňuje nynější náš president Klement Gottwald, že připravovaný bankovní zákon nebude zákonem na ochranu vkladatelů, nýbrž zákonem na ochranu bank proti drobným vkladatelům, a volá: "Proto chcete dělat bankovní zákon, abyste bankovní ředitele chránili před drobnými vkladateli. Takový je státně kapitalistický princip: Na účet pracujícího lidu zachránit zisky kapitalistů a plánovitě rdousit výrobu."

A to, co se kdysi odehrávalo u nás, dosud se děje v kapitalistických státech.

V Anglii právě dnes zvyšují sazbu bankovních úroků na 4 %, aby bankovní kapitály ještě ovládly průmysl a aby se zvýšila beztak vysoká nezaměstnanost.

Finanční kapitál v Americe se neštítí daňových korupcí a podvodů, které zasahují až do nejbližšího okolí presidenta Trumana, jak se o tom dočítáme v anglických a amerických novinách.

U nás dnes peněžní kapitál nenáleží soukromníkům, nýbrž lidu. Je státním vlastnictvím a tak se mění z kořistnické soustavy v soustavu socialistické služby. Pravda, i v socialismu dochází ke koncentraci peněžnictví, která však nemůže sloužit vykořisťování, ani jednostranné akumulaci. Naopak socialistická koncentrace peněžnictví posiluje rovnoměrnost hospodářského vývoje socialistického státu tím, že umožňuje, aby hospodářských výtěžků mohlo být účelně používáno ve prospěch celku.

Peněžní soustava v socialismu mobilisuje ohromné peněžní zdroje, které nejsou zachyceny redistribucí prostřednictvím rozpočtu. Socialistické peněžnictví obstarává ve své každodenní činnosti kontrolu oběhu i hospodárného používání peněžních prostředků, kontrolu plnění hospodářských i finančních plánů v podnicích, neboť v socialismu mění se i funkce peněz, které přestaly být nástrojem vykořisťování.

Vývoj našeho peněžnictví od května 1945 se shoduje s celkovou linií boje pracujících Československa v čele s jejich předvojem, komunistickou stranou, o nové socialistické peněžnictví. Boj o znárodnění bank a pojišťoven, boj o jejich reorganisaci, reorganisaci lidového peněžnictví byl v podstatě bojem o novou jejich funkci.

Ústřední místo v našem peněžnictví zaujala Státní banka československá, která se stala peněžním ústředím celého našeho hospodářství a o níž dnes už plně platí slova Vladimíra Iljiče Lenina, zdůrazňující velký význam bank, postavených do služeb budování socialismu. Hlavní úkoly našeho peněžnictví, zejména obou našich bank, Státní a Investiční banky, při kontrole korunou můžeme stručně shrnout do těchto bodů:

1. kontrola plnění plánu výkonu,

2. kontrola obratu peněžních prostředků a vykonávání tlaku na zrychlení jejich obratu a odkrývání reserv,

3. kontrola plnění plánu akumulace, jakož i odvodů akumulace a v souvislosti s tím i kontrola snížení nákladů,

4. kontrola mzdových fondů.

Máme a budeme tu mít řadu nesnází, obtíží a problémů, se kterými se musíme vyrovnat a které musíme rozřešit. Nejsou to otázky a problémy lehké. Každé jejich podceňování by se mohlo šeredně vyplatit. Avšak v Československu lidovém a demokratickém, v Československu pracujícího lidu, najdeme prostředky, jak se s těmito problémy vypořádat.

Významné úkoly tady připadají zaměstnancům našeho peněžnictví. Je zapotřebí, aby s tohoto místa bylo poděkováno těm, o nichž se jinak tak málo mluví.

Je však nutno zaměřovat se těž na sebe, na vlastní chyby a nedostatky, je nutno zvýšit úroveň našich finančních plánů a sledovat je s ostatními částmi celostátního hospodářského plánu dokonaleji než loni.

Je nutno zvyšovat snahu o soustavné zvyšování vlastní kvalifikace. Podstatně musíme zlepšit kádrovou práci, věnovat nejvyšší pozornost rozmístění kádrů, jejich výchově a růstu. Máme v peněžnictví na jedné straně zaměstnance přestárlé (s průměrným věkem 50 let), na druhé straně je tu řada nově přijatých žen, které mají dobrou vůli osvědčit se a již se také uplatňují, ale které je ještě nutno školit a zapracovat. Je nutno zajistit užší styk funkcionářských kádrů našeho peněžnictví s masou pracovníků a zabezpečit rozvoj socialistického soutěžení a zlepšovatelského hnutí, upevnit jeho dosavadní formy a pak je zaměřit k vyšším formám, především k těm, které by vedly a mobilisovaly k dokonalejšímu plnění vlastních hospodářských funkcí peněžních.

Upevnění peněžní soustavy v Československu je výsledkem hospodářského rozvoje naší vlasti. Je v příčinné souvislosti se stálým růstem průmyslu a zemědělské výroby. A tento stálý růst naší výroby, toto stálé posilování a upevňování naší peněžní soustavy právě tak jako stálé rozpočtové přebytky jsou zárukou jistoty pevnosti naší měny. Není pochyby o tom, že postavení naší měny bude ještě pevnější, poněvadž jejím základem je socialistická hospodářská soustava, která je základem neustálého rozvoje výrobních sil a neustálého růstu všeobecného blahobytu. Proto naše měna bude ještě pevnější navzdory všem šuškalům a navzdory soptění zahraničního rozhlasu. (Potlesk.)

Podpredseda Žiak: Prerušujem prejednávanie poradu schôdze a oznamujem, že v rozprave o štátnom rozpočte na rok 1952 a štátnom záverečnom účte za rok 1950 budeme pokračovať zajtra vo štvrtok 27. marca 1952 o 9. hodine.

(Schôdza bola prerušená o 14. hod. 25 min.)

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP