Pátek 28. března 1952

Tím odsouzeníhodnější jsou tyto methody v socialistické výrobě. Chtěl-li by kdo dnes v socialistické výrobě zlepšovat svoji existenci podváděním, t. j. udržováním měkkých norem, zabraňováním v uplatnění nových výrobních method, zlepšovacích návrhů, znemožňováním vyšších výkonů a vyšší produktivity práce a pod., byl by na špatné cestě. Nebyl by třídně vědomým stavitelem socialistické výroby, byl by jejím sabotérem. Stával by se nepřítelem pracujících a pomahačem a spojencem pozůstatků nepřátelských kapitalistických a reakčních živlů, toužících po restauraci kapitalismu a po obnovení vykořisťování dělnické práce.

Proti těmto zjevům, ať by se kdekoliv vyskytly, musí celá dělnická třída, pracující inteligence i pracující zemědělci neúprosně bojovat.

Řádné vybudování výroby průmyslové i zemědělské, její nerušený chod a prosperita, jsou základní otázkou zajištění šťastné budoucnosti českého i slovenského lidu. (Potlesk.)

S ní je spojena i otázka obrany míru a zabezpečení svobody a samostatnosti naší vlasti.

Je opět pozoruhodné a svědči to o naprosto novém hospodářském uspořádání celého našeho života, že můžeme obranu vlasti zajišťovat, aniž bychom novými finančními a daňovými břemeny výpůjčkami a dluhy naše národní hospodářství a náš lid zatěžovali. Není tomu tak v kapitalistických státech a nebylo tomu tak ani u nás v první republice. Stačí opět jen nahlédnout do stenografického protokolu Národního shromáždění, když byl projednáván rozpočet na rok 1938.

Finanční ministr dr. Kalfus, odůvodňuje rozpočet, poukazoval na to, že na prvním místě stojí:

"Vydání na obranu státu, t. j. v podstatě na výzbroj armády a upevnění hranic." "Prvenství těchto výdajů" - prohlásil ministr - "zatlačovalo samozřejmě všechny potřeby a nároky jednotlivých resortů."

Přes toto prvenství a ohromná vojenská břemena, která tehdejší koaliční vláda na pracující lid republiky uvalila, v rozhodujícím okamžiku buržoasie republiku proti náporu fašistických vetřelců ubránit nedovedla a bránit ji ani nechtěla.

Vydala ji na pospas fašistickým okupantům. Také my dnes jsme v té situaci, že musíme obranu míru a republiky proti novým válečným štváčům a jejich zločinným úmyslům organisovat. Organisujeme obranu, aniž bychom proto potřeby a nároky druhých resortů omezovali. Nezmenšujeme vydání na sociální úkoly, zdravotnictví, školství, kulturu atd.; naopak, my i dnes, budujíce obranu vlasti a míru, mírovou činnost zaměřenou k zvýšení životní úrovně obyvatelstva po všech stránkách rozšiřujeme. Návrh rozpočtu na rok 1952 podává o tom ve všech svých kapitolách a číslech nezvratné důkazy.

Chci poukázat na rozdíl mezi budováním kapitalistické obrany vlasti a naší socialistickou obranou. Nebudujeme obranu vlasti a míru, abychom v rozhodující chvíli před útočníkem kapitulovali tak, jak to udělala naše buržoasie před náporem fašistických hitlerovských band. My víme a jsme přesvědčeni, že kapitalističtí okupanti jsou stejně špatní a zločinní. Víme, že hrůzy americké okupace nebyly by pro náš národ o nic menší a škodlivější, než byly hrůzy hitlerovské okupace. Názorně nás o tom poučuje řádění amerických útočníků na Koreji.

Budujeme svoji obranu i armádu proto, abychom uhájili mír a v případě, že by se zločinný útočník odvážil svůj krvavý zlodějský spár přes hranice natahovat, jsme odhodláni urazit mu jej i s pařáty. (Dlouhotrvající potlesk.)

Budujeme svoji obranu proto, aby každý náš občan byl proti zločinům násilníků zabezpečen, ať žije ve vnitrozemí nebo v pohraničí.

Pro obranu míru a vlasti je pro nás vedoucím heslo: Žádní novodobí fašističtí okupanti ani pod hakenkreuzlerskými, ani pod hvězdnatými prapory skrze naše pohraniční hory neprojdou! (Dlouhotrvající hlučný potlesk.)

Naše stanovisko k obraně vlasti není žádným novým stanoviskem. Přes všechny výhrady, které měli naši pracující k první buržoasní republice a k jejímu kapitalistickému hospodářství, když šlo o obranu naší samostatnosti proti fašistickému vetřelci a okupantu, byli pracující ochotni republiku bránit.

Svědčí o tom provolání Rudých odborů z července 1938, ve kterém se praví: "Doba je vážná a kritická. Nad Evropou plouží se hrozivé válečné mraky. Nebezpečí nepřátelského válečného vpádu ohrožuje zvláště Československo a jeho lid bez rozdílu národností. Musil by být raněn slepotou ten, kdo by v této chvíli nechápal nutnost rychlého a všestranného budování obrany proti hrozícímu válečnému nebezpečí. Výroba je rozhodující částí obrany. Proto je nutno v zájmu obrany výrobu co nejlépe rozvinout a organisovat. Zájem pracujících dnes je: budovat obranu, t. j. znemožnit každou výrobní sabotáž, zabránit spekulačnímu zdražování životních potřeb, stavebních hmot a pod. zajistit řádné vyřizování dodávek, zvláště vojenských, dokonalé provedení opevňovacích prací, rychlé stavby silnic, kanálů, stavby letišť, nemocnic, rozvoj motorisace atd."

Takto mluvily Rudé odbory, vedené Komunistickou stranou Československa, tak smýšlel pracující lid, když šlo o ochranu první republiky proti fašistickým okupantům.

Mohli bychom smýšlet a jednat dnes jinak, když jde o obranu míru a samostatnost skutečně naší, lidově demokratické, k socialismu spějící a štěstí národů zajišťující vlasti? (Potlesk.) Zradit mohou jednotlivci. Mohou se najít Slánští, Šlingové, Clementisové a podobná třídně bezpáteřná kosmopolitická sebranka odrodilců, která s dělnickou třídou nesrostla a socialistickým cílům se zpronevěřila. Ani spekulace na jejich zrádnou pomoc nepomůže kapitalistickým podpalovačům války, kteří cítí, že v boji tváří v tvář pozbývají čím dále tím více půdy a naděje na vítězství. Nás ani útoky zvenčí, ani úklady zevnitř nemohou odvrátit od klidného, budovatelského díla míru, od kladení čím dále tím pevnějších a širších základů opravdového socialistického života, záruky blahobytu všech. (Potlesk.)

Jednota našich národů, Čechů i Slováků, je tím více a pevněji stmelována, čím dále pokračuje dílo budování socialismu. Sledujte jen jednání našeho Národního shromáždění v době rozpočtové debaty. Co znamenala pučistická secese zrádných stoupenců restaurace kapitalismu z tábora Zenklů, Šrámků, Lettrichů a pod.?

Obrozená Národní fronta Čechů a Slováků semkla se ještě pevněji kolem Komunistické strany a jejího předsedy a presidenta republiky soudruha Klementa Gottwalda. (Dlouhotrvající bouřlivý potlesk. Poslanci povstávají.)

Ještě věrněji a odhodlaněji vykročili jsme v naší obrozené Národní frontě na cestu výstavby nových společenských řádů, vedeni jsouce příkladem sovětského lidu, vděčni a věrni svému osvoboditeli a příteli, mírotvorci generalissimu Stalinovi. (Dlouhotrvající bouřlivý potlesk. Poslanci stojíce provolávají.: Ať žije soudruh Stalin! Gottwald - Stalin!)

Vážení přátelé, v několikadenní rozpočtové debatě měli jsme možnost otevřeně mluvit před naším lidem s tribuny parlamentu o velkých cílech a úkolech našeho socialistického budování. Pochlubili jsme se právem svými velikými úspěchy, které nabývají zvláště na jasné přesvědčivosti, když je porovnáme s poměry a situací první buržoasní republiky, i když je porovnáme se současnou hospodářskou situací kapitalistických států. Stejně tak otevřeně a bezohledně zjišťovali jsme vlastní slabiny, chyby, nedostatky, obtíže a těžkosti.

Posoudíme-li objektivně dosavadní naši činnost, můžeme s uspokojením prohlásit: Obrozená Národní fronta Čechů a Slováků a všechny její složky nemusí se podávajíce našemu českému a slovenskému lidu účty ze své dosavadní činnosti za výsledky své práce v uplynulém období stydět. (Potlesk.)

Můžeme směle hledět i další budoucnosti vstříc. Jsou zde ještě obtíže a překážky, které náš pochod vpřed ztěžují a brzdí. Daleko větší je však růst nových sil, které jsou zárukou, že překážky a obtíže budou zdolány.

Tyto nové síly vyrůstají nám z masy pracujících dělníků, z řad žen i mládeže, technické inteligence i zemědělců. Poučují, inspirují a posilují je obdivuhodné příklady výstavby socialismu v Sovětském svazu. Ve světle úspěchů sovětské práce, vědy, techniky i kultury se teprve ukazuje, jak úpadkové, nic nového neslibující, rozvoji pokroku i kultury i udržení míru přímo nebezpečné je hospodářství starého kapitalistického světa.

Jsme šťastni, že se naše Československá republika vyprostila z vklínění do hospodářského organismu kapitalistického světa, že není v zajetí ani vykořisťujícího Marshallova plánu, ani účastníkem Atlantického paktu, strojícího úklady světovému míru. Vysoko si ceníme našich přátelských svazků a spojenectví s lidově demokratickými republikami - Maďarskou, Polskou, Rumunskou, Bulharskou, Albánskou i Korejskou, s lidovou republikou Čínskou, s demokratickou republikou Německou a celým pokrokovým táborem míru, vedeným mírumilovným Sovětským svazem. (Bouřlivý potlesk.) Jsme hrdi na to, že v této mírové společnosti a spojenectví můžeme klást základy nového, šťastného a radostného života v naší vlasti i mírumilovného soužití všech pracujících lidí na celém světě.

Hlasujíce jednomyslně pro návrh rozpočtu na rok 1952 budeme se starat o to, aby tento rozpočet, jakož i všechny hospodářské a výrobní plány 4. roku první Gottwaldovy pětiletky byly důsledně naší obrozenou Národní frontou Čechů a Slováků a všemi jejími složkami ve spolupráci se všemi lidmi dobré vůle k štěstí a rozvoji naší vlasti i lidu důsledně vyplněny. (Bouřlivý, dlouhotrvající potlesk. - Poslanci povstávají a skandují: Ať žije soudruh Zápotocký!)

Předseda (zvoní): Děkuji panu předsedovi vlády za jeho projev.

Ke slovu už není nikdo přihlášen, společná rozprava je skončena.

Přistoupíme tedy k hlasování, a to nejprve o druhém bodu pořadu, t. j. o vládním návrhu usnesení (tisk 613), jímž Národní shromáždění uděluje souhlas podle § 7 rozpočtového zákona na rok 1950 a schvaluje podle § 62 ústavy státní závěrečný účet za rok 1950,

a potom o prvém bodu pořadu, t. j. o vládním návrhu rozpočtového zákona na rok 1952 (tisk 614) a o státním rozpočtu na rok 1952, který je přílohou tohoto zákona.

Podle § 24 odst. 2 jedn. řádu rozhodne Národní shromáždění o tomto pořadu jednání prostým hlasováním bez rozpravy.

Dám tedy hlasovat. Kdo souhlasí s navrženým pořadem jednání, nechť zvedne ruku! (Děje se.)

Děkuji vám. Navržený pořad je jednomyslně schválen.

Dávám nyní slovo panu posl. Janoušovi, zpravodaji o vládním návrhu usnesení (tisk 613), jímž Národní shromáždění uděluje souhlas podle § 7 rozpočtového zákona na rok 1950 a schvaluje podle § 62 ústavy státní závěrečný účet za rok 1950.

Zpravodaj posl. Janouš: Vzdávám se slova. Předseda: Děkuji.

Přistoupíme tedy ke hlasování.

Zjišťuji, že sněmovna je způsobilá se usnášet.

Kdo tedy souhlasí s vládním návrhem usnesení (tisk 613), aby Národní shromáždění udělilo souhlas podle § 7 rozpočtového zákona na rok 1950, aby schválilo podle § 62 ústavy státní závěrečný účet za rok 1950 a schválilo přidělení vykázaného přebytku hospodaření za rok 1950 v částce 30.735,355.68 Kčs Fondu znárodněného hospodářství ve znění výborové zprávy (tisk 620), nechť zvedne ruku. (Děje se.)

Děkuji, to je jednomyslné schválení.

Dávám nyní slovo k doslovu předsedovi rozpočtového výboru posl. Valo, zpravodaji o vládním návrhu rozpočtového zákona na rok 1952 (tisk 614) a o státním rozpočtu na rok 1952.

Zpravodajca posl. Valo: Vzdávam sa slova.

Předseda: Děkuji.

Dávám tedy hlasovat o vládním návrhu rozpočtového zákona na rok 1952 (tisk 614) a o návrhu státního rozpočtu na rok 1952, který je přílohou tohoto zákona.

Státní rozpočet tvoří tyto skupiny:

I. Národní podnikání a jeho správa s příjmy 262.215,872.000 Kčs a výdaji 217.499,273.000 Kčs;

II. Kulturní a sociální opatření s příjmy 9.280,673.000 Kčs a výdaji 58.779,269.000 Kčs;

III. Národní bezpečnost s příjmy 829,838.000 Kčs a výdaji 22.452,996.000 Kčs;

IV. Správa s příjmy 51.955,913.000 Kčs a výdaji 20.095,605 tisíc Kčs;

V. Státní dluh s výdaji 4.701,798.000 Kčs, takže úhrn příjmů činí 324.282,296.000 Kčs a úhrn výdajů 323.528,941.000 Kčs. Vyplývá tedy z rozdílu úhrnu příjmů a výdajů přebytek 753,355.000 Kčs.

Zjišťuji, že sněmovna je způsobilá se usnášet.

Kdo tedy souhlasí s vládním návrhem rozpočtového zákona na rok 1952 a s návrhem státního rozpočtu na rok 1952, který je jeho přílohou, ve znění výborové zprávy (tisk 619), nechť zvedne ruku. (Děje se.)

Děkuji. To je jednomyslné přijetí. (Shromáždění povstává. Dlouhotrvající hlučný potlesk.)

Tím Národní shromáždění republiky Československé schválilo jednomyslně rozpočtový zákon na rok 1952 a státní rozpočet na rok 1952, který je přílohou tohoto zákona.

Tím je, paní a pánové, vyřízen pořad této schůze.

Sděluji, že příští plenární schůze Národního shromáždění se bude konat dnes ve 14 hodin.

Končím schůzi.

(Konec schůze ve 12 hod. 49 min.)


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP