Pátek 20. června 1952

Ve dnech, kdy zástupci vašich vlád podpisovali ony smlouvy, tehdy se otevírala v Sovětském svazu prvá stavba komunismu - volžsko-donský kanál. A to je jen prvá z oněch velkých staveb, před kterými každému, kdo má svůj národ rád a kdo věří ve šťastnou budoucnost lidstva, se úžasem zatají dech. I vaše Times musely o ní přinést úvodník, ve kterém psaly, že "stala se úžasná věc". A to je prvá stavba, za kterou budou následovat další a další. I u nás rostou velké stavby socialismu, o jakých se bývalým kapitalistickým vládcům ani nesnilo. Ti jsou dnes v emigraci; tam spřádají pošetilé sny o Panevropě a o tom, jak by se k nám vrátili na špičkách esesáckých bajonetů. Ale to se nikdy nestane, poněvadž náš národ je ze svého středu vyvrhl jako špinavou přítěž jako směšný cár špinavé minulosti. Nám už neublíží, ale vás a vaše vlastní zájmy svými lživými výmysly poškozují, vás svádějí a matou.

Nezvítězí morová fronta Truman-Ridgway, ale zvítězí mírová fronta Stalin, Gottwald, Pieck. (Velký potlesk.)

My, poslanci čs. strany lidové, jednomyslně prohlašujeme, že souhlasíme s navrženými dopisy, které mají být zaslány parlamentům západoevropských zemí, že se ztotožňujeme s každým jejich písmenem a že rádi budeme pro jejich odeslání hlasovat. (Potlesk.)

Místopředseda dr. Polanský: Dávám slovo panu posl. Pokojnému.

Posl. Pokojný: Slávne Národné shromaždenie!

Celý demokratický a slobodomilovný ľud túži po mieri. Boj za mier je dnes prvoradou úlohou ľudstva, láska k pokoju spája dnes stamilióny ľudí na celom svete v mohutný tábor mieru, ktorý má pred sebou tú najvznešenejšiu úlohu: odvrátiť novú vojnu. Prežili sme dve hrozné vojny. Stopy druhej svetovej vojny sú ešte príliš čerstvé, aby ich bolo možno nevidieť. Vôňa vytečenej krvi sa ešte stále vznáša vo vzduchu, ešte neuschly slzy matiek, vdov a sirôt, ešte žalujú milióny hrobov, ešte burcujú svedomie rozbité mestá a dediny. Príliš veľká je tá púšť materiálna aj morálna, ktorú tu zanechala vojna, aby sme ju nevideli, aby sme necítili bolesť a hlboký odpor proti podobnému šialeniu. Pod živým dojmom všetkých hrôz, ktoré tu vojna zanechala, sa zdvíha svedomie ľudstva, zaznieva mohutný hlas miliónov, ktoré si žiadajú zastaviť zbrojenie, ktoré v mene detí, v mene viery, v mene šťastnej budúcnosti celého ľudstva si žiadajú trvalý mier. (Predsedníctvo prevzal podpredseda Fiala.)

Tento hlas, tak živý v srdciach všetkých ľudí dobrej vôle, zostáva hluchým v kamenných srdciach imperialistických dobyvateľov a kapitalistických vykorisťovateľov. Vo svojej honbe za zlatom, vo svojej nenásytnej túžbe za svetovládou pripravujú títo nepriatelia ľudstva otvorene novú svetovú vojnu. Namiesto toho, aby počúvali volanie ľudstva, aby prijali mierové ponuky Sovietskeho sväzu, aby prerokovali ťažkosti svetovej situácie a dohodli sa na trvalom mierovom usporiadaní sveta, horúčkovito zbroja, podpisujú a vytvárajú vojnové pakty, ktorými chcú dostať národy a štáty do svojej moci a zapriahnuť ich do svojich zločinných plánov. Na Kórei už dlho tečú potoky nevinnej krvi a vojnoví zločinci sa ani netaja, že podobný osud chystajú aj Európe.

Osudným krokom k tomuto ich cieľu je podpísanie smluvy o takzvanom európskom obrannom spoločenstve a podpísanie takzvanej generálnej smluvy, ktorú s imperialistami podpísala bábková vláda záp. Nemecka v Bonne. Západní imperialisti chcú využiť bohaté ľudské a materiálne zdroje západného Nemecka a zapojiť ich do svojej vojnovej mašinérie, ktorú proti vôli vlastného ľudu tak horúčkovito budujú. Rátajú s tým, že v chystanej vojne proti táboru mieru a pokroku, proti Sväzu sovietskych socialistických republík a krajinám ľudovej demokracie, dobre použijú nemeckých revanšistov, že obnovená hitlerovská soldateska bude ochotne prelievať krv za ich záujmy, že znovuvyzbrojené Nemecko bude v Európe ich policajtom. Preto otvárajú dvere väzení a vypúšťajú z nich vojnových zločincov, preto forsírujú hitlerovských generálov, ktorí sa smutne preslávili ukrutnosťami, preto si vytvárajú nové SS divízie, ktoré chcú pod svojou zástavou použiť proti mierumilovnému ľudstvu.

Táto hanebná smluva, podpísaná Adenaurom proti vôli nemeckého ľudu, vyvolala živý odpor na celom svete, no najmä v Nemecku samom. Pracujúci ľud západného Nemecka vypočul hlas svojich bratov z Nemeckej demokratickej republiky a dal sa do boja, lebo jasne vidí, že sa tu hrá o jeho život a budúcnosť. Mohutné protestné stávky a demonštrácie, uskutočňované aj napriek policajnému teroru, dokazujú, že ten nemecký ľud, ktorý bol v minulosti svedený a znásilnený a bol postrachom sveta, ten ľud, zbavený svojich imperialistických a hitlerovských vodcov, si našiel pravú a správnu cestu. Nechce, aby bol znova kanónenfutrom, nechce už vidieť svoje mestá v rozvalinách, nechce obetovať milióny svojich najlepších synov za cudzie záujmy, nechce už bojovať proti vlastnému životu a šťastnej budúcnosti. Nemecký ľud chce mier. Ukázalo sa pravdivým, čo povedal náš prezident Gottwald, že nie je Nemec ako Nemec, lebo vidíme, ako pracujúci ľud východného aj západného Nemecka túži po mieri, ako za tento pracuje a bojuje. Táto radostná skutočnosť je vedľa nezdolnej sily Sovietskeho sväzu najsilnejšou zárukou, že svetový tábor mieru je takou mohutnou pevnosťou, ktorú nemožno poraziť.

My, ako slobodomilovní a pracujúci ľudia, ale aj ako veriaci kresťania, prevážne katolíci, nemôžeme súhlasiť s týmito prípravami novej svetovej vojny. Naše kresťanské "Nepokradneš" a "Nezabiješ" volá k svedomiu celého sveta. Naplnení činorodou láskou k svojim bližným, preniknutí hlbokou vierou v spravodlivosť a človeka, počúvajúc príkaz boží, chceme vynaložiť všetky svoje sily a schopnosti, aby sme mier zachovali, upevnili a zveľadili. Pevne a neochvejne stojíme po boku pracujúceho ľudu Nemecka, spolu s ním rozhodne protestujeme proti vojnovej generálnej smluve. Veď cieľom tejto zločinnej smluvy nie je láska a sloboda, ale otroctvo, vykorisťovanie a smrť. Spolu s mierumilovnými ľuďmi celého sveta budeme stáť po boku nemeckých pracujúcich, ktorí nedovolia, aby táto smluva vstúpila v platnosť a prekazia plány vojnových podpaľačov a ich pomáhačov, ako je Adenauer a hŕstka karieristov a revanšistov okolo neho.

Západní imperialisti do svojich plánov často a radi zaťahujú aj náboženstvo a radi sa falošne vydávajú za jeho obrancov. Využívajú a zneužívajú vysokých cirkevných predstaviteľov, navštevujú a ovplyvňujú Vatikán, pestujú politický katolicizmus, no drobný veriaci ľud odsudzuje a odsúdi vojnových podpaľačov i keď by pre svoje ciele použili pláštika náboženstva. Lebo vieme dobre, že nič nie je nenásytnému molochovi, buržoáznemu kapitalizmu tak cudzie, ako pravé učenie Kristovo. Zatiaľ čo Kristus hlásal chudobu, pokoru a spravodlivosť, je pre bankárov a veľkofabrikantov jediným bohom zlaté teľa. Tomuto sa klaňajú, jemu prinášajú krvavé obete, jemu zapaľujú mestá a dediny. Na slzách a biede pracujúceho ľudu, z jeho krvi a mozoľov si stavajú svoje paláce. Šialené zbrojenie, ktoré im prináša nesmierne zisky, je im dnes hlavným prikázaním. Vyrábajú zbrane hromadného ničenia, neváhajú používať bakteriologické zbrane, lebo si myslia, že všetka krv, ktorú zločinne prelievajú, a chcú ešte prelievať, sa im premení na zlato a tučné zisky. Toto je tá ich "kresťanská láska", preto tak zlovoľne odmietajú všetky mierové návrhy SSSR, preto nechcú pristúpiť na odzbrojenie, preto nechcú vypočuť hlas ľudstva, ktorý volá po spravodlivom mieri.

Ale proti týmto plánom stoja národy celého sveta a pracujúci ľud aj v krajinách kapitalizmu. V tejto bojovej fronte, mohutnej a nezdolnej, popredné miesto prislúcha dnes pracujúcej triede západného Nemecka. Ona si dnes uvedomuje, že tu ide o jej vlastný život, o budúcnosť národa a štátu, preto jej boj je taký odhodlaný a húževnatý, preto tak ochotne prináša aj obete. Za stranu slobody s vedomím dejinnej zodpovednosti vyhlasujem, že sa s týmto spravodlivým bojom stotožňujeme, nemeckým bojovníkom za mier prejavujeme svoju úplnú solidaritu a spolu s nimi veríme, že sa uskutočnia slová generalissima mieru Stalina, ktorý povedal, že mier bude zachovaný, keď národy vezmú vec mieru do svojich rúk a budú zaň bojovať do konca. Nemecký ľud si berie vec mieru do svojich rúk a podporovaný mierumilovnými národmi sveta zmarí zločinné plány západných imperialistov. Pevne veríme, že v tomto boji zvíťazíme a najväčší poklad ľudstva - mier - bude ubránený!

Za predložený návrh dokumentu budeme hlasovať. (Potlesk.)

Místopředseda Fiala (zvoní): Dávám slovo panu posl. Tymešovi.

Posl. Tymeš: Vážení přátelé, soudružky a soudruzi!

Podepsání t. zv. generální smlouvy, která ve skutečnosti je separátní smlouvou tří západních velmocí s Adenauerovou vládou, a uzavření smlouvy o utvoření t. zv. evropského obranného společenství vyvolalo velké rozhořčení a roztrpčení u všech mírumilovných lidí na celém světě. Zvlášť živý odpor a pobouření je v západním Německu a v zemích, které s Německem sousedí. Mírumilovní lidé si uvědomují, že t. zv. generální smlouva je ve skutečnosti vojenským svazkem USA, Velké Britannie a Francie s vládou západního Německa a že touto smlouvou je lid západního Německa zatahován bonnskou vládou do příprav třetí světové války. Je to úmluva mezi revanšistickými vládnoucími kruhy západního Německa a vládnoucími kapitalistickými kruhy západních států. Dohoda vlád bez souhlasu lidu těchto zemí, proti jeho vůli a proti jeho zájmům.

Utvoření t. zv. evropského obranného společenství je nerozlučnou součástí útočných plánů amerického imperialismu proti Sovětskému svazu a zemím lidové demokracie, proti táboru míru, ale současně také proti svobodě a demokratickým právům národů západní Evropy, proti demokratickému a mírovému sjednocení Německa. Náš ministr zahraničí, náměstek předsedy vlády s. Široký ve svém dnešním projevu zdůrazňuje, že jediným cílem tohoto společenství je jakýsi pokus "legalisovat" remilitarisaci západního Německa a uskutečnit jeho zapojení do agresivního severoatlantického bloku.

Autoři generální smlouvy pokračují ve své politice rozdělování světa, rozdělení Evropy a také rozdělení Německa. Proti koncepci s. Stalina o možnosti mírového soužití různých hospodářských a sociálních soustav, důsledně sledované sovětskou politikou, proti koncepci, vyjádřené též v Chartě Spojených národů, staví koncepci solidarity t. zv. svobodného světa. V tomto jejich "svobodném světě" jsou vedle wallstreetských miliardářů, rasistických otrokářů z jižních států USA, také hitlerovští váleční zločinci, vrahové z Lidic, Osvětimi, Buchenwaldu a Dachau, hrdlořezové generála Franca, kati monarcho-fašistické řecké vlády spolu s. bandou Titovou, s Lisynmany a jim podobnými obhájci "svobody". A tento svět, který se falešně označuje jako "svobodný" a jejž spojuje jedině bezohledná snaha kapitalistických monopolů vykořisťovat pracující lid, celé národy, závislé země a kolonie, má se stát pro lid západoevropských států nejvyšší hodnotou, pro jejíž obranu je třeba dále trpět režim okupace, nezaměstnanosti a hladu.

Na válečné smlouvy imperialistů odpovídá lid západního Německa západních kapitalistických zemí stupňováním boje pro remilitarisaci a za uzavření mírové smlouvy s jednotným Německem. V čele boje je dělnická třída, vedená komunistickými stranami, avšak na boji se již také účastní nejširší vrstvy obyvatelstva bez rozdílu politické a náboženské příslušnosti.

Tato situace staví před vážné rozhodnutí příslušníky sociálně demokratických stran a jejich poctivé funkcionáře. Předáci těchto stran - kromě Nenniho socialistické strany Itálie - sabotují, ba přímo pronásledují světové mírové hnutí. Místo společného postupu proti kapitalistickým válečným silám namlouvají svým členům, že je možno jít vlastní samostatnou cestou. Nazvali ji "třetí silou", střední cestou mezi Moskvou a Washingtonem.

Tato t. zv. "třetí síla" je podvodnou hrou pravicových socialistických předáků, která má desorientovat mírový tábor, rozbíjet a oslabovat dělnické hnutí a zachraňovat kapitalistický svět. Ve skutečnosti žádná "třetí síla" neexistuje. Pravicoví předáci socialistických stran nikde nešli vlastní cestou. Stále více se podřizují válečné politice Wall Streetu a diktátu vlastní buržoasie.

Ve Francii, kde nejvíce o "třetí síle" mluvili, jsou úplně ve službách Washingtonu. Pařížský policejní prefekt pravicový socialista Baylot jel si přímo pro rozkazy do Spojených států a na příkaz vládnoucích amerických kruhů pronásleduje francouzské vlastence, obránce míru a předvoj dělnické třídy, komunistickou stranu Francie.

Předáci francouzských pravicových socialistů slibovali francouzskému lidu samostatnou socialistickou mírovou politiku, podporují však válečnou politiku amerických imperialistů. Slibovali zajištění a upevnění demokratických svobod a nezávislosti země, pomáhají však k fašisaci Francie a k její úplné závislosti na amerických monopolistech. Slibovali ochranu Francie před obnovou německého militarismu, nyní souhlasí s vybudováním reakční německé armády v čele s bývalými nacistickými generály. Vítají Ridgwaye a přejímají tak úlohu Lisynmanů v Evropě.

V západním Německu vůdce německé sociální demokracie dr. Schumacher byl mezi prvními Němci, kteří začali křísit německý šovinismus a revanšismus. Jeho protisovětská politika slouží agresivním kapitalistickým silám, které ze západního Německa chtějí mít nástupiště k válce proti Sovětskému svazu. Dnes sice Schumacher hovoří proti separátní smlouvě, avšak neupřímnost jeho oposice proti politice remilitarisace západního Německa je nepochybná. Jeho dnešní oposice je vynucena odporem lidových mas proti válečným přípravám, má obelstít lid a pomoci mu k tomu, aby mohl vystřídat Adenauera a jinou formou pokračovat ve stejné politice. Potvrzuje to i dohoda, kterou v těchto dnech sjednal s Adenauerem odborářský předák poslanec Fette. Poslanec Fette slíbil Adenauerovi, že v budoucnu nebude zavádět žádná bojová opatření proti reakčnímu zákonu o podnikovém řádu a svolil k zastavení všech akcí odborů proti generální smlouvě. Je to zrada boje proti Adenauerově vládě.

Labour Party v důsledku politiky pravicového vedení prožívá největší krisi ve své historii. Ani po prohraných volbách nehledá Labour Party východisko ze slepé uličky v nastoupení nové cesty, cesty spolupráce s pokrokovými silami země a mírového světa, cesty, která jedině může zabrániti hospodářskému a politickému bankrotu Anglie. Při jednání o zbrojním programu v anglické sněmovně nepostavila se poslanecká frakce labouristů proti překotnému zbrojení, ale na naléhání Attleeho a Morrisona přijala většinou 115 hlasů proti 41 hlasům resoluci, která schvaluje zbrojení, avšak zároveň vyslovuje nedůvěru ve schopnost konservativní vlády zbrojní program uskutečnit. Tedy ne odmítnutí šíleného zbrojení a válečných příprav, ale prohlášení, že jsou schopnější připravit agresivní válku než konservativci. Je pochopitelné, že členové strany s touto politikou vedení Labour Party nesouhlasí. V důsledku toho se přiostřují i rozpory mezi předáky strany. Nejsou to ovšem rozpory zásadní. Bevan, který utvořil oposiční skupinu proti vedení, jistě nepomýšlí na podstatný obrat v politice Labour Party. Využívá pouze nespokojenosti členů strany s vedením a se zbrojním programem Churchillovy vlády k tomu, aby se zmocnil aparátu a vedení Labour Party. Bevanova skupina chce vlastně zachránit program zbrojení za cenu nepatrného omezení jeho rozsahu. Při diskusích v anglické sněmovně přiznal přední člen této skupiny Crossman, že "nikdo z nich nic nenamítá proti zbrojení. Jde jenom o rozsah zbrojení a tento spor není zásadní". Z toho je jasné, že Bevanově skupině nejde o boj proti zbrojení, ale o využití nespokojenosti lidu k získání moci.

Podobná situace jako v Anglii, západním Německu a ve Francii je i v ostatních zemích. I tam sociálně demokratické strany prožívají hlubokou krisi. Prohlubuje se rozkol mezi vedením a členstvem a v důsledku toho se přiostřují spory i ve vedení strany. Právě poslední události ukazují příslušníkům a stoupencům sociálně demokratických stran, jak falešné a nepoctivé jsou všechny řeči o třetí samostatné cestě. Jsou jen dvě možnosti v boji o válečné smlouvy: ano nebo ne. Buď schválit diktát amerických miliardářů - válečné smlouvy - nebo bojovat proti nim. Buď pro remilitarisaci nebo proti ní. Buď pro rozdělení Německa nebo pro jednotné Německo! Na tyto otázky musí odpovědět v této vážné chvíli všichni příslušníci reformistických stran.

Před tyto otázky staví komunistická strana Německa všechny sociální demokraty v prohlášení, v němž vyzývá sociálně demokratickou stranu a odborový svaz ke společnému postupu proti Adenauerově válečné smlouvě. Tato výzva komunistické strany Německa má mimořádný význam a staví německé sociální demokraty před historickou odpovědnost. Předseda komunistické strany Německa Max Reiman říká: "Dělnická třída stojí před velkým nebezpečím. Znovu jsme v podobné situaci jako v letech 1932-33. Nesmíme ztrácet čas. Nasazení všech bojových prostředků může zastavit osudný vývoj, který hrozí v podobě válečné generální smlouvy, může zkřížit Adenauerův plán ratifikovat válečnou generální smlouvu, a může svrhnout Adenauera. Mohutné bojové akce dělnické třídy rozhodují dnes o všem. Vytvoření jednotné bojové fronty - zdůrazňuje soudruh Max Reiman - všech pracujících společným bojem sociálních demokratů, komunistů, křesťanů a bezpartijních je dnes naléhavější než kdy jindy."

Ano, cesta jednoty je nejbezpečnější cestou k odvrácení válečného nebezpečí. Víme, že v sociálně demokratických stranách je mnoho poctivých lidí, kteří dnes vážně promýšlejí otázku společného postupu proti silám války a nesouhlasí s pravicovými předáky, kteří společný postup mírových sil maří. Při projednávání dnešního významného dokumentu obracíme se k nim a ke všemu lidu kapitalistických zemí s výzvou, aby nedbali hlasů zrádných vůdců a prodejných vlád a vytvořili jednotné mohutné mírové hnutí proti ratifikaci válečných smluv. Před jednotnou vůli všeho lidu musí ustoupit strůjcové války i jejich přisluhovači. Jednota lidu zmaří válečné plány amerických zbrojařů a zajistí trvalý mír! (Potlesk.)

Zdravíme hrdinný boj lidu západního Německa, Francie, Itálie a ostatních kapitalistických zemí proti válečným smlouvám a ujišťujeme obránce míru všech zemí naší bratrskou solidaritou v tomto boji. Žádný teror diktovaný a řízený americkými kapitalisty neumlčí obránce míru ve Francii, ani v západním Německu, ani v Itálii, nikde na světě.

Hnutí obránců míru, vedené Světovou radou míru, každým dnem nezadržitelně vzrůstá. Na celém světě roste odpor lidu proti americké válečné politice. Američtí imperialisté jsou nenáviděni v Evropě stejně jako v Asii a ostatních dílech světa. V korejské válce ukázali, že jsou schopni ještě větších zločinů než Hitler.


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP