Pátek 24. dubna 1953

Další vládní nařízení, a to vládní nařízení o podnicích státního obchodu, stanoví novou organisační výstavbu a právní postavení podniků státního obchodu, neboť dosavadní zákonná ustanovení se stala brzdou rozvoje a správné funkce státního obchodu. Ale organisační formy socialistického obchodu nemohou ustrnout. Jak vyplývá z poslední geniální práce s. Stalina "Ekonomické problémy socialismu v SSSR", má socialistický obchod nesmírný význam pro socialistický společenský řád. Existence zbožní výroby za socialismu předpokládá, že výrobní svazek mezi městem a vesnicí musí být doplněn zbožním svazkem, to je vzájemnou směnou zboží proto, aby se stal trvalým a nerozborným. A právě socialistický obchod se všemi svými tepnami je jednou z hlavních pák k upevnění tohoto svazku mezi městem a vesnicí. Přizpůsobení organisační výstavby našich státních obchodních podniků potřebám socialistické výstavby podle sovětských zkušeností bude proto i u nás znamenat další krok k tomu, aby náš socialistický obchod plnil správně své poslání.

Vládní nařízení o zajištění bezpečnosti a hospodárnosti některých technických zařízení sleduje opatření k bezpečnosti lidského života a zdraví, národního majetku a jiných hospodářských hodnot při provozu technických zařízení a nově organisuje technický dozor.

Konečně vládním nařízením o placené dovolené na zotavenou v r. 1953 se jenom s malými odchylkami přebírá úprava dovolené, jako byla v minulém roce.

Výbor pro hospodářské plánování a jeho kontrolu projednal ve své schůzi dne 12. března t. r. uvedená vládní nařízení a doporučuje je plenu Národního shromáždění ke schválení ve znění, jak byla uveřejněna ve Sbírce zákonů. Jde o důležitá vládní nařízení, která nám pomáhají plnit úkoly posledního roku Gottwaldovy pětiletky a která nám i v další budoucnosti pomohou pod vedením věrného strážce gottwaldovského odkazu, presidenta republiky soudruha Zápotockého, budovat a vybudovat socialismus v naší vlasti. (Potlesk.)

Místopředseda dr. Polanský: Ke slovu není nikdo přihlášen, rozprava odpadá.

Přistoupíme k hlasování.

Kdo souhlasí s návrhem na schválení vládních nařízení, vydaných podle § 42 odst. 1 zákona č. 241/1948 Sb. o prvním pětiletém hospodářském plánu rozvoje Československé republiky a uvedených ve zprávě výboru pro hospodářské plánování a jeho kontrolu, a to ve znění, jak tato nařízení byla uveřejněna ve sbírce zákonů, nechť zvedne ruku! (Děje se.)

Děkuji. - To je většina.

Tím Národní shromáždění schválilo uvedené vládní nařízení.

Tím je vyřízen sedmý bod pořadu schůze.

Přistoupíme k projednávání osmého bodu pořadu schůze, kterým je

8. Doplňovací volba členů výborů Národního shromáždění.

Byl mi podán návrh poslanců Hodinové-Spurné, Štětky, dr. Mouralové-Úlehlové, Koktána, dr. Beráka, Jury, Töröka, dr. Němce a druhů

na doplňovací volby členů výborů Národního shromáždění podle § 68 odst. 2 a § 39 jedn. řádu.

´

Žádám za jeho přečtení.

Gen. tajemník NS Kováčik (čte):

Návrh poslanců Anežky Hodinové-Spurné, Josefa Štětky, dr. Viery Mouralové-Úlehlové, Františka Koktána, dr. Jaromíra Beráka, Josefa Jury, Vojtecha Töröka, dr. Jana Němce a druhů na doplňovací volbu členů výborů Národního shromáždění podle § 68 odst. 2 a § 39 zákona č. 195/1949 Sb. o jednacím řádu Národního shromáždění.

Podepsaní navrhují, aby do výborů Národního shromáždění byli zvoleni tito poslanci:

do výboru kulturního poslanci: 1. Anděla Sukupová, 2. Květoslav Innemann, 3. Josef Zvára;

do výboru pro hospodářské plánování a jeho kontrolu poslanci: 1. Jan Krátký, 2. František Kutiš, 3. Jan Nedělka, 4. František Janata, 5. Oleg Homola, 6. Ludvík Skála;

do výboru rozpočtového poslanci: 1. Oldřich Svoboda, 2. František Dostál;

do výboru sociálně-politického a zdravotnického poslanci: 1. Evžen Erban, 2. Juraj Libovič, 3. Marie Sklenářová, 4. Josef Uher, 5. Bohumil Čihák;

do výboru ústavně-právního poslanci: 1. dr. Antonín Gregor, 2. František Vodsloň, 3. Stanislav Chalánek;

do výboru zahraničního poslankyně Marie Matějková;

do výboru zemědělského poslanci: 1. Imrich Daniš, 2. Pavel Bučák.

Místopředseda dr. Polanský: Budeme hlasovat o celém návrhu, to jest o doplňovací volbě členů do všech výborů, o které jde, najednou.

Jsou nějaké námitky? (Námitky nebyly.)

Námitek není.

Kdo tedy souhlasí s přečteným návrhem na doplňovací volbu členů do výborů: kulturního, pro hospodářské plánování a jeho kontrolu, rozpočtového, sociálně-politického a zdravotnického, ústavně-právního, zahraničního a zemědělského tak, jak byl přečten, nechť zvedne ruku! (Děje se.)

Děkuji. - V návrhu uvedení poslanci byli tedy zvoleni jednomyslně členy jmenovaných výborů.

Tím je vyřízen pořad schůze.

Končím schůzi.

(Konec schůze ve 13 hod. 12 min.)

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP