Středa 16. září 1953

Náš pracující lid přijal s velkou radostí a zadostiučiněním uzavření příměří v Koreji. Tříletá barbarská válka amerických agresorů a jejich li-synmanovských loutek proti korejskému lidu byla zastavena a zvítězil tak požadavek všech mírumilovných lidí, tlumočený již v prvních dnech války sovětskou vládou. Rozhodnutí naší vlády poskytnout korejskému lidu veškerou možnou hospodářskou a technickou pomoc při mírové rekonstrukci válkou zpustošených zemí našlo vřelý ohlas v našich továrnách a dílnách, v našich městech a vesnicích. Naši pracující učiní vše, aby tento čestný závazek byl splněn. (Potlesk.)

Současně si náš lid uvědomuje, že boj za uzavření míru v Koreji není ukončen. Náš lid bděle sleduje všechny provokace amerických agresorů a Li-Synmanů proti lidově demokratické Koreji a proti velké lidové Číně. Hrdinský boj korejského lidu a čínských lidových dobrovolníků proti útočníkům byl a je našemu pracujícímu lidu vzorem skutečného vlastenectví a odhodlání bránit svou národní a státní nezávislost. (Potlesk.)

Budujíce socialismus v naší vlasti, řídíme se heslem: "Buduj vlast - posílíš mír". To je nám též vodítkem v naší zahraniční politice, ve které, jak to řekl president republiky soudruh Zápotocký, jsme sledovali a sledujeme pevné spojenectví se Sovětským svazem, Čínskou lidovou republikou, lidově demokratickými republikami, Německou demokratickou republikou a všemi silami tábora míru. Sledovali jsme a sledujeme dále cíl mírového spolužití se všemi národy a státy na podkladě zásady nevměšování se, uzavírání dohod, hospodářských a obchodních smluv a pěstování mírových styků na podkladě hesla "rovný s rovným".

Předseda vlády s. Široký, podávaje zprávu o stavu naší hospodářské výstavby a o úkolech, které nás čekají v nejbližší budoucnosti, ukázal, jak strana a vláda je pevně rozhodnuta uskutečnit směrnice soudruha Gottwalda, že smyslem všeho našeho snažení je péče o člověka a starost o jeho dobro.

Díky obětavé práci naší dělnické třídy, našich techniků a inženýrů, jsme dosáhli během pětiletky takového rozkvětu našeho hospodářství, že naše průmyslová výroba se zdvojnásobila proti roku 1948 a v těžkém průmyslu více než zdvojnásobila. Československá republika dnes představuje co do průmyslové kapacity dvě předmnichovská kapitalistická Československa. Také skutečnost, že pomocí českého pracujícího lidu byla odstraněna hospodářská zaostalost Slovenska, a že Slovensko prožívá rozkvět za kapitalismu nemyslitelný, naplňuje hrdostí nejen slovenského, ale i českého člověka. Bratrské soužití Čechů a Slováků a jednota naší republiky je tím nesmírně upevněna.

Výsledky, kterých bylo během provádění pětiletky dosaženo, potvrzují správnost celého dosavadního vývoje našeho národního hospodářství, potvrzují správnost generální linie vytyčené IX. sjezdem KSČ.

Při těchto úspěších si znovu uvědomujeme, že nejde o jakékoliv budování, ale o budování socialistické, kde výsledky všeho snažení jsou zaměřeny jen ve prospěch pracujících, že ty tam jsou časy nezaměstnanosti, bídy a vykořisťování. I když naše republika byla za kapitalismu průmyslově vyspělou zemí, byl tento průmysl budován tak, aby sloužil výlučně zájmům domácích a zahraničních kapitalistů. A proto v zájmu finančních zisků kapitalistů nebyl budován těžký průmysl, nebyla rozvíjena surovinová základna, což pochopitelně zeslabovalo obranyschopnost země a posilovalo závislost na zahraničních monopolech. Tato protinárodní a protilidová politika dříve vládnoucích tříd skončila úplným hospodářským krachem a nakonec zradou národních zájmů v Mnichově.

Generální linie naší socialistické výstavby, jak je vyjádřena první pětiletkou, směřovala k zajištění rozvoje našeho hospodářství, k upevnění samostatnosti a nezávislosti našeho státu, ke zvýšení odolnosti proti důsledkům kapitalistických krisí, k upevnění obranyschopnosti země a k zajištění zvýšené kulturní a hmotné úrovně našeho lidu.

Jak prohlášení předsedy vlády soudruha Širokého, tak i sama rozprava ukázala, že tyto úkoly stanovené generální linií úspěšně zvládneme. Těchto úspěchů jsme nedosáhli lehce, nýbrž v boji při překonávání obtíží a překážek, které přináší s sebou rychlý růst našeho hospodářství a obrovský rozmach našeho budování. V průběhu naší výstavby bylo třeba bojovat proti škůdcům, zejména proti protistátnímu spikleneckému centru Slánského a spol., které záměrně způsobovalo vážné disproporce v našich plánech, a které zvláště poškozovalo investiční výstavbu.

Nutno současně vidět, že celou řadu nesnází jsme si způsobovali sami. Ne vždy byly úkoly plánu stanoveny v souladu se zákonem proporcionálního rozvoje našeho hospodářství, zejména pokud se týká úkolů určených těžkému průmyslu. Je třeba též přiznat, že jsme vždy nedovedli správná usnesení strany a vlády zajišťovat a jejich provádění kontrolovat. A zde právě prohlášení vlády a její usnesení o hlavních úkolech vlády v oboru hospodářské politiky v nejbližším období je nám jasnou směrnicí, jak tyto nedostatky a obtíže našeho budováni překonat a zjednat nápravu. Je nám směrnicí, jak pokračovat ve výstavbě socialismu v naší vlasti a přitom rychleji zvyšovat úroveň našeho lidu.

Jsme si plně vědomi toho, že v očích našeho lidu je jedním z měřítek našich úspěchů i neúspěchů to, jak jsme schopni zásobovat široký okruh spotřebitelů spotřebním zbožím průmyslovým nebo zemědělským, jak kvalitní bude zboží, jak bohatý bude jeho výběr a jaká bude jeho cena. Náš pracující lid právem žádá rychlejší bytovou výstavbu, lepší péči o údržbu domů a bytů, právem žádá kvalitní a levné opravy prováděné komunálními a družstevními podniky. Z toho důvodu se zvyšují podstatně finanční a materiální prostředky pro výrobu spotřebního zboží. Ještě v roce 1953 budou dány na trh všechny druhy spotřebního zboží, u něhož poptávka spotřebitelů nebyla v poslední době kryta. Ještě v letošním roce bude mnoho set milionů korun investováno do bytové výstavby a ještě letos bude započato s výstavbou 6000 nových bytových jednotek a 5000 nových rodinných domků. Bude učiněno vše, aby se podstatně zlepšilo a zlevnilo provádění řemeslných prací pro úpravu a údržbu domů a bytového zařízení.

Celá naše hospodářská politika je vedena tak, aby v brzké době bylo uskutečněno snížení státních maloobchodních cen. Všechna tato opatření, o kterých nemůže být nejmenší pochybosti, že budou stranou a vládou důsledně provedena, nutno vidět v souvislosti s obrovským zvýšením společenské spotřeby, která byla uskutečněna na úseku naší sociální, zdravotní a školské politiky.

Při všech těchto opatřeních je třeba, abychom si byli vědomi těchto skutečností: Nadále musíme učinit vše pro to, aby se uskutečňovaly naše dalekosáhlé plány ve výstavbě surovinové základny, ve výstavbě zdrojů elektrické energie a využití naší mohutné hutnické základny. Tato základní odvětví našeho hospodářství, jejich výstavba a plné využití zajistí nám v budoucnosti vše to, co je třeba ve výrobě spotřebního zboží, vše, co je třeba i v další výstavbě našeho strojírenství, vše to, čeho je třeba pro rozsáhlejší a účinnější mechanisaci našeho zemědělství.

Musíme mít neustále na paměti, že tyto dalekosáhlé úkoly si vyžadují neustálé zvyšování produktivity práce, vyžadují, abychom dovedli odshora až dolů ne slovy, ale činy organisovat socialistické soutěžení, aby na všech úsecích bylo s materiálními a finančními prostředky úsporně hospodařeno, abychom si uvědomili, že každý kilogram nebo metr prohospodařeného materiálu, každý zmetek, každá koruna zbytečně vydaná, znamená zkrácení životní úrovně nás všech, i těch kdo lehkomyslností i lajdáctvím tyto škody, ať velké nebo malé, způsobují.

Je třeba dbát na to, abychom v organisaci naší výroby ať již v ministerstvech nebo v závodech postupovali na základě přesné znalosti úkolů, abychom správně rozestavovali odborné a technické kádry tak, aby dané úkoly byly co nejlépe plněny, abychom zlepšovali methody plánování a stále si byli vědomi toho, že plán není pouhou literou, ale především činorodou prací širokých mas. A čeho je nám zvláště třeba, je stálá kontrola, jak plníme usnesení strany a vlády, jak plníme úkoly odshora až dolů, jak dovedeme směle a otevřeně odhalovat nedostatky a rychle je odstraňovat.

Plníce úkoly naší průmyslové výstavby jsme si plně vědomi toho, a prohlášení předsedy vlády to v celé šíři rozvádí, že socialistická výstavba naší vesnice je prvořadým úkolem. Politickým základem budování socialismu na vesnici je pevný, nerozborný a dobrovolný svazek dělnické třídy a malých a středních rolníků. Základem tohoto svazku je těsný hospodářský vztah mezi městem a venkovem, prospěšný jak dělnické třídě, tak pracujícímu rolnictvu. Tato politika byla vždy politikou naší strany jak v boji proti zbídačování rolnických mas finančním agrárním velkokapitálem, tak i nyní v období budování socialismu. Cesta k socialistické zemědělské velkovýrobě vede přes jednotná zemědělská družstva. Jen tento způsob hospodaření může zemědělcům plně a bohatě zajistit výsledky jejich práce. Jen tato cesta může nám zajistit zlepšení výživy veškerého obyvatelstva a veškeré suroviny pro náš lehký a potravinářský průmysl.

V budování JZD máme nesporně dobré výsledky, avšak třeba vidět, že i v zemědělství máme vážné nedostatky, brzdící vývoj vpřed. Jsou to nedostatky jak hospodářské tak i politické povahy. Vládní prohlášení i usnesení vlády jasně ukazují, jak dalekosáhlá opatření budou uskutečněna pro zvýšení produktivity práce v zemědělské výrobě. Velké zvýšení mechanisačních prostředků, které již letos budou dány k disposici zemědělcům, velké investice určené jednotným zemědělským družstvům i soukromě hospodařícím malým a středním rolníkům, velké zvýšení výroby hnojiv a lepší zásobování vesnice průmyslovým zbožím, jakož i zvýšení počtu pracovních sil v zemědělství - to vše nutně povede k upevnění socialistického sektoru a ke zvýšení blahobytu malých a středních rolníků. Poslední zvýšení výkupních cen zemědělských produktů svědčí o velké péči naší vlády o pracující zemědělce.

Všechna tato hospodářská opatření, mají-li být plně účinná, si vyžadují správný postup našich stranických organisací, národních výborů, výkupního aparátu, všech pracovníků v zemědělství. Zkušenosti nám ukázaly, že všude tam, kde při budování JZD bylo dbáno zásady dobrovolnosti, kde nově vzniklým družstvům byla věnována veškerá politická a organisační pomoc, kde v čelo družstva byli postaveni dobří hospodáři, všude tam se družstva upevňují, rozkvétají a jsou přitažlivým vzorem. Tam, kde došlo k porušení těchto zásad, vidíme, že družstevnictví bylo diskreditováno, družstevníci jsou právem nespokojeni a hospodářské výsledky takových družstev jsou neuspokojivé.

Musíme si být vědomi toho, že výstavba JZD a výstavba celého socialistického sektoru v zemědělství včetně STS musí být prováděna v plném souladu se zájmy individuálně hospodařících malých a středních rolníků. Bude naším úkolem pokračovat ve výstavbě JZD, odstraňovat všechny chyby a nedostatky a trpělivě přesvědčovat i ty družstevníky, kteří v důsledku učiněných chyb zaváhali v nastoupené cestě.

Důsledné provádění politiky strany a vlády si vyžaduje, abychom učinili vše pro upevnění svazku dělníků a rolníků, protože - jak nás učí soudruh Gottwald - je to hlavním příkazem, je to hlavním sloupem naší politiky i nadále, i do budoucna, i pro období socialismu.

Prohlášení vlády nám všem ukládá, že musíme skoncovat se všemi zjevy, které vážně brzdí důsledné provádění usnesení strany a vlády, ať jde o nedostatečné uplatňování zásady osobní odpovědnosti, zejména vedoucích, ať jde o nedostatečnou odbornou a politickou kvalifikaci pracovníků státního i hospodářského aparátu, nebo ať jde o povrchní a kolektivně neověřené stanovení úkolů.

Vážně brzdí veškeré naše počínání porušování socialistické zákonnosti a státní discipliny. Soudruh Široký v dubnovém prohlášení vlády výslovně říká, že vláda bude nesmiřitelně přísná vůči sobě, současně však náročná vůči všem pracovníkům státních, lidových a hospodářských orgánů. "Vláda se nespokojí řečmi, ale bude žádat činy, uvědomělou a dobrovolnou disciplinu, která vyplývá z politické vyspělosti a z plného pochopení velkých úkolů naší socialistické výstavby."

Je jasné, že každé porušení socialistické zákonnosti a státní discipliny má za následek nesplnění úkolů, oprávněnou nespokojenost našich pracujících, a to umožňuje nepřátelům naší vlasti provádět nekontrolovatelně svou škůdcovskou činnost.

V boji za upevnění scialistické zákonnosti a státní discipliny máme zvláště my komunisté velkou odpovědnost. Jako řídící síla naší společnosti odpovídáme za každý nedostatek, který se vyskytuje v činnosti státních a hospodářských orgánů. Je především na nás, abychom úkoly uložené nám stranou a vládou plnili čestně a neoblomně v nejtěsnějším svazku s milionovou masou pracujících měst a venkova.

Naše dělnická třída, naši malí a střední rolníci, naše inteligence jsou milionovou armádou nadaných pracovitých lidí, kteří ve své zdrcující většině mají na mysli jen rozkvět vlasti, štěstí lidu a mír pro naše domovy. Pro tyto cíle jsou ochotni a připravení učinit vše, co je v jejich silách.

V boji za uskutečnění našich vznešených socialistických a vskutku demokratických cílů je zachovávání demokratických práv lidu jednou ze základních směrnic strany a vlády. Dělnická třída vedená komunistickou stranou sváděla v minulosti těžký boj za demokratická práva pracujícího lidu proti kapitalistickým kořistníkům. A když československý finanční kapitál zradil národ a vydal jej fašistickému útočníkovi, byla to dělnická třída a všechny pokrokové síly národa vedené Komunistickou stranou Československa, které vysoce pozvedly buržoasií zrazený a pošlapaný prapor občanských svobod a národní nezávislosti.

Nyní, kdy pracující lid pod vedením naší strany zvítězil a uskutečňuje všechna ta dalekosáhlá lidově demokratická práva, za která generace bojovníků za socialismus a demokracii byly pronásledovány, znemožníme každé porušování těchto práv a naší socialistické zákonnosti, ať se jedná o kohokoliv.

Prohlášení vlády je nám zákonnou směrnicí pro další práci. A nebudeme litovat sil a obětí za uskutečnění našich spravedlivých cílů výstavby socialismu v naší vlasti, za blaho a spokojenost našeho lidu, za vítězství demokracie, pokroku a míru ve světě.

Půjdeme dále pod praporem Marxe, Engelse, Lenina a Stalina v boji za vítězství naší spravedlivé věci. Ve veškerém počínání budeme se opírat o našeho nejlepšího přítele a spojence, Sovětský svaz, o tuto vlast demokracie, míru a socialismu. (Potlesk.) Budeme dbát moudré rady soudruha Klementa Gottwalda, že "stále širší a hlubší využívání sovětských zkušeností a tedy stále větší přibližování se sovětskému příkladu, toť jeden z hlavních zákonů rozvoje lidově demokratických států".

Budeme nadále upevňovat bratrské svazky s lidovou Čínou a lidově demokratickými státy a všemi zeměmi tábora míru a demokracie. Budeme neochvějně pokračovat v boji o zachování světového míru a v upevňování spojenectví se všemi mírumilovnými lidmi na celém světě. (Předsednictví se ujal předseda Fierlinger.)

Jménem poslanců Komunistické strany Československa prohlašuji, že budeme pro toto vládní prohlášení nejen hlasovat, ale že je též budeme důsledně plnit. Pevně semknuti kolem naší rodné strany a vlády Národní fronty Čechů a Slováků, v pevném svazku se všemi pracujícími lidmi našich národů, půjdeme vpřed v boji za štěstí našeho lidu, za rozkvět naší vlasti, za demokracii, mír a socialismus! (Potlesk.)

Předseda (zvoní): Ke slovu již není nikdo přihlášen, rozprava je skončena.

Přistoupíme k hlasování o prohlášení vlády a o vyslovení důvěry vládě.

Národní shromáždění je způsobilé se usnášet.

Kdo souhlasí s prohlášením vlády ze dne 15. září 1953, tak jak je předseda vlády včera přednesl, a s návrhem, aby Národní shromáždění vyslovilo vládě důvěru, nechť zvedne ruku! (Děje se.)

Děkuji. - Tím Národní shromáždění jednomyslně schválilo prohlášení vlády, přednesené předsedou vlády dne 15. září 1935 v Národním shromáždění, a vyslovilo podle § 83 odst. 3 ústavy jednomyslně vládě důvěru. (Shromáždění povstává. - Hlučný dlouho trvající potlesk. - Shromáždění opět usedá.)

Tím je vyřízen pořad schůze.

Příští schůze se bude konat dnes v 15 hod.

Končím schůzi.

(Přítomní povstávají a obráceni k presidentu republiky hlučně tleskají a provolávají: Ať žije soudruh Zápotocký! President republiky se svým doprovodem odchází ze zasedací síně, provázen místopředsedou NS Fialou.)

(Konec schůze ve 13 hod. 40 min.)

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP