Středa 26. května 1954

Posl. Mjartan: Vážené Národné zhromaždenie!

Rok 1954 je rokom upevnenia ľudovodemokratickej moci v našej drahej vlasti. Svedčia o tom prenikavé výsledky volieb do národných výborov, ktoré sú triumfom jednoty pracujúcich a úprimnej snahy dobudovať v našej otčine socializmus a tak z našej vlasti vybudovať nerozborný pilier svetového mieru. Výsledky volieb sú svedectvom vernosti všetkého pracujúceho ľudu ľudovodemokratickej vlasti, našej vláde, vedúcej sile Národného frontu Komunistickej strane Československa, sú svedectvom lásky a oddanosti nášmu veľkému spojencovi a priateľovi - Sovietskemu sväzu.

Voľby do národných výborov nám ukázali, aký veľký je záujem nášho ľudu o ľudovú správu, o štátne zriadenie, o upevnenie ľudovodemokratickej republiky a o mier na celom svete. Prenikavá a presvedčivá účasť voličov na voľbách do národných výborov ukazuje nielen politickú vyspelosť občanov, ale nadovšetko úprimný pomer občanov k nášmu ľudovodemokratickému zriadeniu. Výsledky volieb, v ktorých náš pracujúci ľud v celej republike svorne hlasoval za kandidátov Národného frontu, hovoria toto: My, robotníci, roľníci a pracujúca inteligencia, Slováci a Česi, Maďari a Ukrajinci, Poliaci a Nemci, katolíci, evanjelici i občania bez konfesie, starí i mladí, my všetci milujeme svoj ľudovodemokratický štát (Potlesk.), všetci ochotne budujeme socializmus, všetci sme vernými priateľmi Sovietskeho sväzu, všetci odhodlane bojujeme za mier na svete.

Víťazné ľudovodemokratické voľby do národných výborov sú dôkazom, že politika Národného frontu, vedená komunistickou stranou, je politikou svedomitej starostlivosti štátu o hospodársky, kultúrny a sociálny rozvoj našich krajov, okresov a obcí, sú dôkazom starostlivosti štátu o človeka, o jeho blaho a šťastie. Tešíme sa z radostných výsledkov volieb na našom Slovensku. Jednomyseľná dôvera slovenských voličov kandidátom Národného frontu je prejavom lásky slovenského človeka k ľudovodemokratickému štátu za to, že až teraz, keď ľud vládne v našej vlasti, Slovensko sa prebudovalo zo zaostalej krajiny na modernú priemyselnú a poľnohospodársky vyspelú súčasť našej republiky. Slovenský človek miluje svoju vlasť, ktorá zo Slovenska odstránila nezamestnanosť a biedu a dala slovenskému človeku široký hospodársky rozlet a príležitosť k tvorivej práci.

Ústava 9. mája dala slovenskému národu vlastné národné orgány, Slovenskú národnú radu a Sbor povereníkov, aby tieto v spoločnom úsilí Slovákov a Čechov prispeli k povzneseniu Slovenska na úroveň hospodársky, kultúrne a sociálne vyspelého celku v rámci jednotného, celistvého Československa.

Slovenská národná rada vykonáva podľa ústavy zákonodarnú moc vo veciach národnej a regionálnej povahy. Takto pomáha rozvoju hmotných a duchovných síl slovenského ľudu v peknom súlade s ukrajinskými a maďarskými obyvateľmi na Slovensku.

Slovenský ľud si hlboko uvedomuje, že ústavné slovenské národné orgány môžu existovať len v ľudovodemokratickom Československu, že ohromné hospodárske, kultúrne a sociálne úspechy slovenský ľud mohol a môže dosiahnuť len v bratskej zhode a v úprimnej spolupráci s českým národom za výdatnej pomoci Sovietskeho sväzu.

Tieto skutočnosti utužili pevný zväzok Slovákov a Čechov a našu spoločnú prítulnosť k Sovietskemu sväzu a k celému táboru mieru.

Tieto skutočnosti našli svoj radostný výraz vo voľbách do národných výborov a mohutne posilnili našu drahú ľudovodemokratickú vlasť.

Predvolebná príprava na dedinách a odľahlých kopaniciach poskytla nám nejednu príležitosť poznať, ako slovenský človek vyznal svoje stanovisko k socializmu a mieru.

V Beňadove v Námestovskom okrese starý maloroľník na otázku, či žije lepšie ako vo svojej mladosti, skoro urazený povedal, ako sa vraj možno pýtať na takú samozrejmú vec. Mal šesť detí, poľa málo, aj to neúrodné. Bolo treba zarábať. "Chodil som - hovorí - šesť hodín cesty do Erdútky - teraz Oravskej Lesnej - drevo rúbať. Často som prešiel cestu za hory - za doly nadarmo, lebo v Orave bolo mnoho drevorubačov a páni si vyberali len tých silných. Neraz som zbytočne chodil, robotu som nedostal. Teraz moji synovia nevedia o biede. Do roboty do Nižnej a Mokrade, predtým na Oravskú priehradu, ich vozia autobusy. Zarábajú dobre. Aj mne na stará kolena pomáhajú. Našej vláde prajem mnoho šťastia. Dobre sa stará o pracujúci ľud."

Na sobotištských lazoch hovoril mi maloroľník, kandidát do MNV: "Za bývalej republiky som ovdovel. Moja žena zomrela pri pôrode. Prečo? Preto, lebo cesta bola zlá a tak sa jej nedostalo lekárskej pomoci. Dnes je na naše kopanice dobrá cesta. Chodí lekár a sanitka odvezie chorých do novej nemocnice. Ďakujem nášmu štátu, že sa stará o zdravie ľudu."

Tieto skúsenosti jasne hovoria, ako sa zmenil život slovenského človeka v ľudovodemokratickom Československu.

Aj v poľnohospodárstve i pri rôznych nedostatkoch dosiahli sme značné výsledky. Slovenská i česká dedina prechádza hlbokým prerodom. Pomoc nášho priemyslu poľnohospodárstvu je obsiahla a výdatná. Tisícky traktorov spievajú novú roľnícku pieseň o krajšom živote na dedine. Prechod od poľnohospodárskej malovýroby k družstevnej veľkovýrobe sa ukazuje ako výhodný a získava nových a nových roľníkov za členov družstva. Stovky dobre prosperujúcich družstiev sú im dobrým príkladom.

Ako roľník som presvedčený o plnom úspechu socializácie poľnohospodárstva i o tom, že roľníka a jeho rodinu čaká plný blahobyt a šťastie len v jednotnom roľníckom družstve. Pravda, poľnohospodárstvu sme povinní venovať mnoho pozornosti a nadovšetko pomoci. Prípravné práce k X. sjazdu KSČ dosvedčujú, ako táto vedúca zložka nášho šťastného života s vážnou zodpovednosťou rieši problémy poľnohospodárstva a my sme presvedčení, že ich aj šťastne dorieši. Pri ich riešení nestojíme a nebudeme stáť stranou, cítime svoj záväzok a kladný vzťah k spolupráci.

S takýmito argumentmi pôjdeme tohto roku aj do volieb do Národného zhromaždenia a do Slovenskej národnej rady. Príde vhodnejší čas, keď zhodnotíme dobrú zákonodarnú prácu Národného zhromaždenia a prácu ľudovodemokratických poslancov. Ale i dnes možno povedať, že Národné zhromaždenie, ktoré vyšlo z jednomyseľnej vôle pracujúceho ľudu roku 1948, splnilo veľké historické úlohy v záujme ľudovodemokratického štátu. Náš štát si predsavzal úplne oslobodiť pracujúcich od vykorisťovania, vybudovať socializmus pre šťastie ľudu a pre mier na svete a tak splniť vznešenú úlohu vlády robotníckej triedy.

Návrhy zákonov o voľbách do Národného zhromaždenia a Slovenskej národnej rady prijímame my, poslanci Národného frontu, s rovnakým súhlasom, ako ich prijme aj všetok pracujúci ľud našej vlasti. Osnované sú v duchu a podľa zásad našej Ústavy 9. mája, ale sú ešte dokonalejšie, demokratickejšie, ako boli volebné zásady pred šiestimi rokmi. Svojím obsahom zavŕšia súlad všetkých orgánov štátnej moci i národných výborov s ústredným zákonodarným sborom a na Slovensku aj so Slovenskou národnou radou.

Vo voľbách do národných výborov sa jasne ukázala prednosť voliť kandidátov ako známych a dobrých ľudí. To je významný krok v demokratizácii volieb. Voľba kandidátov Národného frontu do Národného zhromaždenia a do Slovenskej národnej rady vo volebných obvodoch bude zárukou, že poslancami sa stanú najlepší občania našej vlasti a tak naše zákonodarné sbory budú vynášať zákony, ktoré budú slúžiť záujmom ľudu.

Voľba poslancov vo volebných obvodoch je významná a veľmi demokratická vec. Vo volebnom obvode zvolený poslanec bude natrvalo spojený so svojimi voličmi. Bude počúvať hlas ľudu, držať ruku na tepne života. Získané poznatky a skúsenosti bude tlmočiť v zákonodarnom sbore. V takomto nepretržitom spojení so svojimi voličmi poslanec bude učiteľom, starostlivým otcom, ktorý povedie svoj ľud v aktívnej jednote do tvorivej práce pre prospech a šťastie všetkých spoluobčanov, pre šťastie celej vlasti. Povedie svojich voličov po ceste, ktorú kliesni vodkyňa Národného frontu Komunistická strana Československa, povedie ich po ceste, ktorú nám ukazuje žiarivý vzor socializmu Sovietsky sväz.

Voliči budú kontrolovať prácu poslanca. Majú na to sväté právo. Táto kontrola veľmi prospeje politickej práci poslancov. Ona bude ochranou, aby poslanec nerobil chyby a neskĺznul do politických omylov, aby sa neodcudzil pracujúcemu ľudu.

Poslanec Národného zhromaždenia a Slovenskej národnej rady má a bude mať všetky podmienky, aby bol statočným, nezištným a čestným služobníkom svojho ľudu.

Ústavný zákon, o ktorom rokujeme, v plnej šírke sa vzťahuje aj na voľby do Slovenskej národnej rady. S voľbami do Národného zhromaždenia vykonáme aj skutočne demokratické voľby do Slovenskej národnej rady. Je demokratické a správne, že volebný poriadok pre voľby do Slovenskej národnej rady ako vlastný zákon vynesie Slovenská národná rada. Takto demokraticky zvolená Slovenská národná rada stane sa významnou oporou ďalšej výstavby Slovenska, slovenského kultúrneho zveľadenia, upevnenia bratského zväzku Slovákov a Čechov i nerozborného priateľstva našich národností v jedinej našej drahej vlasti, v Československej republike.

Oba návrhy, tak ústavného zákona o voľbách do Národného zhromaždenia a Slovenskej národnej rady, ako aj volebného zákona do Národného zhromaždenia, sú významným prínosom do nášho ľudovodemokratického života. My, poslanci z klubu Strany slovenskej obrody, budeme za uzákonenie týchto návrhov jednomyseľne hlasovať. (Potlesk.)

Podpredseda Valo: Ďalším prihláseným rečníkom je pán posl. Fiala. Prosím, aby sa ujal slova.

Posl. Fiala: Vážení soudruzi a soudružky, bratři a sestry!

Projednávané osnovy zákonů, o jejichž obsahu a dalekosáhlém významu nás zde oba poslanci zpravodajové informovali, vyplývají ze současné situace našeho úspěšného postupu na cestě k socialismu a z přirozené potřeby dovršit demokratickou soustavu naší jednotné státní moci v duchu Ústavy 9. května. Vycházejí z ústavní zásady, že lid je jediným zdrojem veškeré moci ve státě a že státní moc vykonává zastupitelskými sbory, které jsou lidem voleny, lidem kontrolovány a lidu odpovědny. Jsou to tytéž zásady, na nichž za součinnosti našich pracujících byly vypracovány a schváleny zákony o národních výborech, které se 16. května tak skvěle osvědčily.

Ještě dnes defilují před našimi zraky ony krásné zážitky volebního dne, když před otevřením volebních místností čekali rozradostnělí voliči, aby svou čestnou vlasteneckou povinnost mohli splnit jako první. Ulice a náměstí našich měst, jakož i návsi našich vesnic, rozezpívaly se radostnými budovatelskými a lidovými písněmi a neděle 15. května stala se všude svátkem a manifestací našeho lidu za jednotu, mír a socialismus. Už předběžná hlášení o stoprocentní účasti voličů v mnoha obcích dávala tušit i dobrý výsledek voleb. A skutečnost byla překrásná. K volebním urnám dostavilo se v některých krajích přes 99 % voličů a pro kandidáty Národní fronty odevzdali v celostátním měřítku téměř 94 % hlasů. Je to veliký úspěch lidu sjednoceného v Národní frontě Čechů a Slováků.

Vítězné volby do národních výborů ještě více upevnily morálně politickou jednotu našeho lidu a vytvořily předpoklady pro ještě rychlejší rozvoj našeho hospodářství a kultury. Rostoucí jednota lidu a neochvějné přátelství a spojenectví s bratrským Sovětským svazem jsou plnou zárukou naší svobody a šťastné budoucnosti našich národů. Je proto třeba, abychom se stali strážci této jednoty a abychom ji dále upevňovali u vědomí veliké historické pravdy, že naše národy vždy vítězily nad vnitřními i vnějšími nepřáteli, když panovala jednota lidu, avšak že jsme se stávali hříčkou nepřátel tehdy, když se podařilo pánům tuto jednotu lidu rozrazit.

Všichni víme, jak v slavných revolučních dobách husitských působil na tehdejší křižácká vojska bojový husitský chorál. Zděšeně před ním prchali, poněvadž už mnohokrát poznali, že za ním následuje tvrdá pěst a nezdolné odhodlání našich slavných předků vyhnat nepřítele ze své krásné země. Stejně i dnes hrdinné písně našich budovatelů a velkolepé výsledky naší socialistické výstavby nahánějí hrůzu všem novodobým imperialistickým křižákům a vyvolávají jejich hněv. Náš pracující lid však 16. května ukázal, že naši svobodu, nezávislost a jednotu, naše socialistické budování si nedáme nikým narušovat, ani v přípravách voleb ani po volbách. A tak jako splaskly balónkové bublinky amerických mocipánů a jejich emigrantských stvůr v západním Německu, tak splaskne každá další bublina, ať je sebevětší. Dokázala to porážka imperialistů v Koreji i u Dien Bien Fu a dokazují to v nemenší míře diplomatické neúspěchy jejich válečné politiky v Ženevě.

Stejných výsledků a zklamání dočkala se při našich volbách i poražená reakce a zrádci v zahraničí. Jejich proroctví se opět nesplnilo a navíc jeden z nich - Bohumil Laušman, který uznal marnost a bezvýslednost svého čtyrletého počínání - se vrátil do Československa. Zde znovu potvrdil, že utečenci a zrádci stojí v cizích službách, že nemají s národem nic společného a že za americké peníze provádějí špionáž, teror a diversi a vymýšlejí pomluvy a hanobení naší lidově demokratické republiky. Přitom jim nejde o nic jiného než o návrat kapitalismu a vykořisťování i za cenu zničení československé samostatnosti. Tak tedy vypadají všichni ti Zenklové, Majerové, Lettrichové, Procházkové, Peroutkové, Černí a jim podobní. Jejich činy každý náš slušný člověk odsuzuje a opovrhuje jimi.

Stejně tak odsuzují válečnou politiku americké vlády i američtí občané, jak dokazují další dva nedávné případy, kdy příslušníci amerických okupačních vojsk v západním Německu požádali naše úřady o poskytnutí politického asylu. 14. května to byl poddůstojník James F. Davis, který oznámil v československém rozhlase důvody svého rozhodnutí, a 16. května to byl desátník Petr Rank.

To jen dokazuje, že lid kapitalistických zemí stále více nesouhlasí s válečnou politikou svých vlád a že touží po klidném, mírovém životě a politické svobodě, jaká je vlastní ve státech budujících socialismus a komunismus. Vždyť naše ústava, to je charta občanských svobod a práv a všechny zákony vycházejí z jejích demokratických zásad.

Navrhované zákony, stejně jako zákony o volbách do národních výborů, jsou prolnuty hlubokou demokratičností, která se projevuje v tom, že lid si své zástupce do všech stupňů orgánů státní moci prostřednictvím Národní fronty a organisací pracujících navrhuje, přímo volí a jejich činnost po zvolení kontroluje. Velikou předností naší volební soustavy je to, že zvolený poslanec může být lidem odvolán, neplní-li vůči němu řádně své povinnosti. Takovéto ustanovení se neobjevuje v žádném buržoasním volebním řádu a také v předmnichovské republice nebyl poslanec odpověden svým voličům, nýbrž musel být poslušen jedině příkazu své strany, která ho na kandidátku pojala. Nebyl tedy služebníkem lidu, ale své strany a jejích vůdců, kteří kromě KSČ byli stejně ve službách buržoasie.

Je proto stálým úkolem nás poslanců, abychom byli v denním styku s lidem a dbali, aby jeho jednota, vyjádřená svazkem dělníků, rolníků a pracující inteligence, byla stále více posilována a upevňována. Vzorem nám budiž poslanec Nejvyššího sovětu SSSR a ukazatelem vzácná slova nezapomenutelného presidenta Klementa Gottwalda, která nám zde jako odkaz zanechal při slavnostním otevření Leninova musea. Řekl, že je zapotřebí milovat svůj lid a věřit v jeho tvůrčí síly, neboť bez lásky k pracujícím masám a bez důvěry v jejich nezměrné síly a schopnosti nelze vybudovat socialismus. Být nesmiřitelný k nepřátelům, pracovat věcně, houževnatě a důsledně, nevypínat se při úspěších a nefňukat při obtížích, to vše jsou leninskostalinské vlastnosti, které jsou dnes zvláště důležité nejen pro komunisty, nýbrž i pro všechny poctivé budovatele a vlastence naší země.

Výsledky voleb do národních výborů nás přesvědčují, že náš pracující lid dbal těchto moudrých rad svého zvěčnělého presidenta a že zvolené národní výbory všech stupňů jsou skutečným výrazem Národní fronty Čechů a Slováků, pevného to svazku dělníků, rolníků a pracující inteligence, bloku komunistů s bezpartijními a jinostraníky.

Výrazným způsobem projevila se při těchto vítězných volbách i správná národnostní politika, neboť občané všech národností žijící v našem státě si zvolili své kandidáty Národní fronty. Zvlášť příznivě se to na př. projevilo ve smíšených česko-polských okresech na Ostravsku. Nadobro zmizelo staré partajnictví, nesváry a šovinistické třenice, které provázely každé volby v předmnichovské buržoasní republice a ještě i do února 1948.

Radostným výsledkem voleb do národních výborů je však zejména skutečnost, že na volbách i na jejich přípravě se podílelo statisíce občanů, kteří se dříve o náš veřejný život nezajímali. Volby je zaktivisovaly a zainteresovaly i o náš politický život. Je třeba nyní tuto aktivitu ve všech složkách Národní fronty udržet až do voleb do Národního shromáždění. To znamená být ve stálém styku s lidmi a ukazovat jim zajímavosti, velkolepost a radostnost našeho socialistického budování a seznamovat je se všemi problémy současné mezinárodní politiky.


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP