Středa 26. května 1954

Je třeba vděčně kvitovat velikou iniciativu pracujících, která se v předvolební kampani projevila v hodnotných závazcích k X. sjezdu KSČ a která i po volbách je zaměřována k uskutečnění akčních plánů, vytyčovaných kandidáty Národní fronty. Je to zárukou toho, že nemalé úkoly národních výborů budou úspěšně zvládnuty a dosavadní krásné výsledky našeho budování budou zmnoženy, a není toho málo, co náš pracující lid za vedení Komunistické strany Československa a vlády Národní fronty Čechů a Slováků vykonal. My, příslušníci Čs. strany socialistické, jsme hrdi na to, že jsme se na těchto krásných výsledcích dosavadní práce celé Národní fronty aktivně podíleli. Jménem všech příslušníků naší strany a i našeho poslaneckého klubu mohu slíbit, že i nadále budeme rádi politiku Národní fronty a její vedoucí složky KSČ účinně podporovat, neboť jsme se mnohokrát přesvědčili, že je to politika správná, moudrá a prozíravá, která nás bezpečně vede k vybudování socialismu v naší vlasti, k jejímu soustavnému rozkvětu a štěstí všech našich pracujících. Je to politika dalšího upevňování přátelství a spojenectví s velikým Sovětským svazem, s lidovou Čínou a všemi zeměmi lidových demokracií - politika míru a přátelství s pracujícími celého světa.

Proto také budeme pro navrhované zákony jednomyslně hlasovat a přičiníme se všemi silami o to, abychom po jejich schválení přispěli co největší měrou k ještě úspěšnějšímu výsledku voleb do Národního shromáždění. (Potlesk.)

Podpredseda Valo: Ďalším prihláseným rečníkom je pán posl. Bohuš. Prosím, aby sa ujal slova.

Posl. Bohuš: Slávna snemovňa!

Náš pracujúci ľud prežil v poslednom čase slávne dni a chvíle, keď si volil vlastných zástupcov do národných výborov, orgánov to štátnej moci. Išiel s rozjasnenou tvárou k volebným schránkam, aby odovzdal svoj hlas - ako znak svojej dôvery - kandidátom Národného frontu, ktorých si sám vopred vybral ako najlepších z najlepších. Boli to jeho kandidáti, dnes sú to už jeho riadni zástupcovia ako členovia národných výborov. Náš pracujúci ľud, pevne zomknutý v obrodenom Národnom fronte, ktorý je výrazom jeho mravnej a politickej jednoty pod vedením KSČ, už šesť rokov cieľavedome buduje nový život, život socializmu, v ktorom nebude vykorisťovateľov ani vykorisťovaných a kde na podklade hospodárskej a sociálnej rovnosti bude mať každý pracujúci zaručené demokratické slobody a práva slobodného občana. Bolo by pri tejto príležitosti zbytočné vyratúvať všetky úspechy vo výstavbe socializmu v našej vlasti. Náš život sa zmenil od základu a skoro na nepoznanie. Treba sa len okolo seba rozhliadnuť, aby sme videli ten veľký prerod, vzrast a napredovanie ku krajšej budúcnosti. Netreba k tomu žiadnych štatistických dát a údajov. Len slepý by to mohol nevidieť. Výstavba priemyslu, zvlášť na Slovensku, regulácie riek a potokov, hydroelektrárne, priehrady, kanalizácie, vodovody, stavby školských budov a nemocníc, veľký rozmach na poli kultúry, osvety, školstva a ľudového umenia, s ktorým sa stretávame v každom kraji, skoro v každom zastrčenom kúte našej vlasti - to všetko hovorí jasnou rečou za všetky papierové štatistické dáta. Sú to úspechy na šesť rokov cieľavedomého budovania nebývalé a veľké.

Vysvetlenie týchto úspechov treba hľadať v jednote a zomknutosti robotníkov a roľníkov, miest a dediny, pracujúcej inteligencie, komunistov aj nekomunistov v Národnom fronte pod vedením KSČ. Manifestačná jednota nášho pracujúceho ľudu pri voľbách do národných výborov bola takto prirodzeným dôsledkom a odrazom jeho jednoty v budovaní socializmu. Bola ďalším markantným výrazom jeho túžby po krajšom živote a hlavne výrazom túžby po ďalšom mierovom budovateľskom úsilí. Bol to príspevok k upevneniu svetového mieru a škrt cez rozpočet pripravovateľov novej vojny i škrt cez rozpočet rozleptávačov jeho jednoty zo strany našich, v službách kapitalizmu stojacich utečencov a zradcov. Vietor narazil na protivietor a zaniesol všetky pokusy roztrhať jednotu nášho ľudu tam, odkiaľ boli poslané.

Náš pracujúci ľud volil svojich zástupcov do národných výborov po prvý raz na podklade najširších demokratických práv a slobôd, ktoré si sám dal a uviedol do života. Je to hlavne právo svojich zástupcov si vopred vyberať, voliť, ich prácu kontrolovať a tých, ktorí sa v práci neosvedčia alebo spreneveria sa jeho dôvere, kedykoľvek odvolať. Tieto zásady volebného práva ešte viacej utužia a zaistia nielen jednotu pracujúcich medzi sebou, ale hlavne jednotu pracujúcich na jednej strane a ich volených orgánov na strane druhej, lebo každý člen národného výboru si musí byť vedomý, že ľud ho volil a ľudu je zodpovedný. Po tejto stránke predložené návrhy zákonov o voľbách do Národného zhromaždenia a Slovenskej národnej rady zdokonaľujú predošlý volebný zákon a systém do týchto najvyšších orgánov smerom k ešte väčšej demokratizácii.

Keď sa na spôsob volieb dívame čo len z perspektívy jednej generácie do minulosti, vidíme veľké zmeny a pokrok aj vo volebnom práve a systéme. Bolo by zbytočné a snáď aj nevhodné prirovnávať k dnešným voľbám voľby ešte z čias Rakúsko-Uhorska, t. zv. grófske, panské voľby, ktorých mnohí sme boli svedkami, zvlášť na Slovensku. Také stupavské voľby v roku 1906 a sučianske voľby vošli do dejín ako prejav najhoršieho fyzického a mravného útlaku nášho ľudu zo strany vládnúcej kasty, ktorá v bývalom Uhorsku vládla, kasty grófov, nepriateľov to pokroku a pracujúceho ľudu zvlášť. Volebný systém za kapitalistickej republiky tiež neslúžil v plnej miere prospechu pracujúcich. Systém veľkého počtu politických strán nijako nepoškodil a nenaštrbil jednotu vládnúcej vykorisťovateľskej triedy. Veď to boli oni, ktorí pomocou rôznych politických strán znemožňovali jednotu pracujúcich a svoju si takto uchovali. Pred voľbami na oko pred svojimi voličmi bili sa medzi sebou o rôzne prázdne heslá, zásady, ale po voľbách svorne sedeli spolu za jedným stolom, svorne vykorisťovali pracujúci ľud. Pracujúci ľud takto volil kandidátov, na výber ktorých nemal žiadneho vplyvu ani možnosti a nikto sa vopred na jeho mienku o ich kvalite ani nepýtal. O kontrole takto volených "zástupcov" ľudu a o ich odvolaní ľudom nemohlo byť ani reči. Boli prípady, že mnohé politické strany mandáty, hlavne poslanecké, draho predávali a takto hriešne obchodovali aj s dôverou vlastných voličov, ako sa to stalo v prípade veľkostatkára Polyaka zo Záblatia pri Trenčíne, ktorý si poslanecký mandát na listine bývalej Hlinkovej ľudovej strany kúpil a ktorý, ako je dokázané, svojho bíreša, ktorého vyhodil zo služby, dal ubytovať v chlieve. Keď som bol v tejto obci v predvolebnej kampani a bývalí t. zv. bíreši tohto veľkostatkára - dnes už zamestnanci na majetku štátnej roľníckej školy - hodnotili doterajšie úspechy, zhodne potvrdili, že byt, ktorý bol za panstva veľkostatkára považovaný za najlepší, dnes nie je súci ani za maštaľ a chliev pre dobytok a ošípané. Dnes každý zamestnanec býva si v peknom, novo vystavanom zdravom rodinnom domčeku. Volebný systém, ktorý sa pri voľbách do národných výborov tak dobre osvedčil, treba dobudovať a zaviesť až do najvyšších orgánov štátnej moci, a to v celoštátnom meradle do Národného zhromaždenia a na Slovensku do Slovenskej národnej rady ako zákonodarného orgánu Slovákov na Slovensku.

Predložené návrhy zákonov, a to ústavný zákon a zákon o voľbách do Národného zhromaždenia a Slovenskej národnej rady, vychádzajú z tých istých zásad, ako zákon o voľbách do národných výborov. Predložené návrhy zákonov vychádzajú zo zásady, že ľud si svojich zástupcov aj do týchto orgánov štátnej moci vyberá ako najlepších z najlepších, volí všeobecným, priamym a rovným hlasovacím právom a tajným hlasovaním, prácu týchto kontroluje a nevhodných hocikedy odvoláva. Týmto stávajú sa členovia Národného zhromaždenia a Slovenskej národnej rady závislí od vôle ľudu nielen pri voľbách, ale nepretržite počas celého svojho účinkovania. Sú to opravdu zástupcovia ľudu závislí od ľudu. Volebné zákony zrovnoprávňujú práve všetkých občanov bez rozdielu náboženského a politického presvedčenia a hlavne - čo treba zvlášť podotknúť - bez rozdielu národnosti. Znemožňujú akúkoľvek národnostnú diskrimináciu a prejav akéhokoľvek škodlivého buržoázneho nacionalizmu a stmeľujú všetky národy a národnosti v jeden celok, idúci za jediným cieľom vo výstavbe socializmu, ktorým je blaho a dobro všetkých. Volebný zákon plne rešpektuje právo Slovákov na ich osobitné svojské národné orgány Slovenskú národnú radu a Sbor povereníkov ako na orgány štátnej moci na Slovensku v zmysle Ústavy z 9. mája 1948. Návrhy zákonov robia rovným a rovnakým hlas každého voliča, keď stanovia, že na jednaký počet obyvateľov, a to 35.000, všade pripadne voliť len jedného poslanca.

Návrhy zákonov - pri doteraz vytvorených podmienkach - celkom zdemokratizujú celý náš verejný život po každej stránke, budú ďalším krokom vpred k pokroku a blahobytu nášho ľudu a hlavne dajú pevný podklad pre jednotu a nedeliteľnosť našej republiky nielen po stránke hospodárskej, ale aj zákonodarnej a volebného práva a systému.

Budeme a chceme mať ešte vo väčšej miere jednotnú, nedeliteľnú demokratickú Československú republiku a v nej jednotný, slobodný pracujúci ľud. Žijeme v republike pokojne, v mieri. Je to predpoklad nášho mierového budovania a je to posilnenie svetového tábora mieru na čele so Sovietskym sväzom.

Návrhy zákonov dávajú rovnakú možnosť uplatniť sa v budovaní socializmu každému jednako, či komunistovi alebo nekomunistovi, bezpartajným i príslušníkom iných strán v pevnom zväzku obrodeného Národného frontu. V mene Strany slobody vyhlasujeme, že z uvedených dôvodov budeme hlasovať za predostreté návrhy zákonov. Nech žije jednotná demokratická Československá republika, nech žije pevný zväzok všetkých pracujúcich a pokrokových ľudí, zomknutých v Národnom fronte okolo nášho pána prezidenta a vlády republiky! (Potlesk.)

Podpredseda Valo: Ďalším prihláseným rečníkom je posl. Innemann.

Posl. Innemann: Vážené Národní shromáždění, soudružky a soudruzi, přátelé!

Národní shromáždění přistupuje dnes, několik málo dnů po vítězných volbách do národních výborů, k projednávání ústavního zákona o volbách do Národního shromáždění a Slovenské národní rady a zákona o volbách do Národního shromáždění.

Nemůže proto být ani jinak, než že k tomuto projednávání přistupujeme právě s tohoto hlediska, s hlediska prošlých vítězných voleb, jsouce ještě pod živým dojmem dosud nevídané politické aktivity pracujících mas, která se projevila v celém průběhu předvolební kampaně, ve všech jejích etapách a nakonec i v průběhu vlastního volebního dne. Na desetitisících schůzích, na kterých byli vyzvedáváni kandidáti Národní fronty do národních výborů, a na dalších desetitisících schůzí a besed pracujících, na kterých kandidáti vystupovali a kde bylo hovořeno a diskutováno o příštích pracovních programech národních výborů, se zúčastnilo více než 4 1/2 milionu voličů. Na těchto schůzích se do nejširší míry projevila veliká demokratičnost našeho volebního systému, který dává každému občanu možnost volného vyjádření, volného projevu a názoru na kandidáta i na pracovní program příslušného národního výboru. Živost diskuse na všech těchto shromážděních voličů i aktivní práce na přípravách voleb, v jichž komisích se účastnilo přes čtvrt milionu lidí bez ohledu na politickou příslušnost, ukázala přesvědčivě vysokou politickou vyspělost našeho lidu. A pro náš dnešní radostný život je také zcela přirozené, že celá předvolební kampaň byla pracujícími v závodech i na polích úzce spojována s přípravami X. sjezdu KSČ tím, že pracující uzavírali masově socialistické závazky jednotlivců i celých pracovních kolektivů, závodů a podniků. Tak jsme současně svědky jak velikého volebního vítězství, tak i nebývalého rozvoje socialistického soutěžení, tohoto znaku, který charakterisuje období výstavby socialismu v naší vlasti.

Nebývalá účast 8,492.918 voličů - to je větší účast než ve volbách r. 1946, kdy byla účast 7,130.766 voličů, a r. 1948, kdy se účastnilo voleb 7,419.823 voličů - a 93,6 % hlasů odevzdaných pro kandidáty Národní fronty mohlo přesvědčit každého, že naši občané nechtějí zůstávat stranou politického dění a rozhodování. Tato vysoká politická vyspělost československého pracujícího lidu, jeho neobyčejná politická aktivita nemohla se také ve volební den projevit jinak, než jako drtivá porážka, než jako těžká rána zasazená všem nadějím a všem snahám imperialistů a jejich zrádných emigrantských služebníků, i jako rána zbytku reakce, kulakům a jim podobným uvnitř republiky.

Před volbami i v den voleb jsme byli svědky veliké tak zvané balónkové akce našich nepřátel ze zahraničí. Hrubým a všem mezinárodním právům odporujícím způsobem se pokoušeli vměšovat se do našich vnitřních záležitostí. Všechny jejich snahy skončily však naprostým a úplným krachem, neboť narazily na pevnou jednotu československého pracujícího lidu. A správně na mnoha místech v pohraničních okresech a krajích charakterisovali voliči tyto pokusy nepřátel jako příspěvek k našemu sběru starého papíru. Ostatně miliony našich voličů při této záplavě papíru si živě vzpomínaly na podobné papírové záplavy ve všech volbách v buržoasní předmnichovské republice, kdy záplava papíru představovala také záplavu lží a podvodů, kterými byli pracující opřádáni, aby byli sváděni s cesty boje proti buržoasii a jejímu vykořisťovatelskému systému. Pracující dělali srovnání minulosti s dneškem, viděli na straně svých nepřátel dnes jako v minulosti lži a zákeřnost, ale současně při tomto srovnání své smutné minulosti s radostným dneškem viděli i veliké pokroky docílené v letech socialistického budování, své stále se zlepšující hmotné a kulturní postavení, svou svobodu a dělali přirozeně jediný možný závěr a svým hlasováním, na vzdory všem pokusům svých nepřátel, učinili hrdé a jasné přiznání k Národní frontě; dokumentovali svoji morálně politickou jednotu i sílu této jednoty.

Výsledek voleb a zvolení 180.384 členů národních výborů všech stupňů také ukázalo, že náš lid stojí pevně a neochvějně za vedoucí silou Národní fronty, za Komunistickou stranou Československa, že věří straně a její politice, zaměřené na neustálý růst hmotné i kulturní úrovně lidu. Opět se ukázalo, že Komunistická strana Československa je skutečně rodnou stranou svého lidu.

Volbami byly samozřejmě neobyčejně zpevněny národní výbory již také tím, že v nich napříště bude pracovat široká masa bezpartijních občanů, kteří svým zvolením jsou vtaženi do budovatelské aktivity a spolu s komunisty i příslušníky ostatních politických stran budou spoluuskutečňovat veliké perspektivy obsažené v pracovních programech národních výborů.

Veliká politická aktivita lidu, projevená ve volební kampani, skýtá také záruku, že národní výbory budou obklopeny širokým aktivem spolupracovníků že rad občanů soustředěných v komisích, a že tak členové národních výborů za pomoci tohoto aktivu zvládnou i sebevětší úkoly. A my komunisté budeme neochvějně pečovat a starat se o to, aby tento doslova milionový aktiv byl do práce plně zapojen.

Naše volební vítězství je také vítězstvím všech těch, kteří, rozeseti po celém světě a po všech jeho kontinentech, bojují za mír a proti imperialistickému útlaku a vykořisťování. Naše volební vítězství znamená mocnou podporu boje za mír, za mírové řešení korejské a indočínské otázky ve prospěch lidu Koreje, lidu Vietnamu, Pathet Laa i Chmeru.

Volby do národních výborů také dokázaly, že naše nová volební soustava, založená na volebních obvodech, se plně osvědčila a že tudíž nadešel čas, abychom toto své dílo dovršili. Proto právě Národní shromáždění jedná dnes o navržených zákonech. Přistupujeme ke stanovení stejných zásad pro volbu nejvyšších zákonodárných sborů, jaké platí pro národní výbory. Novými zákony zakončujeme a uzavíráme jednu z etap vývoje lidově demokratických orgánů tím, že v budoucnu i nejvyšší zákonodárné sbory budou postaveny na stejných organisačních principech i stejných způsobech a metodách práce jako národní výbory. Ústavní zákon podtrhuje také význam Slovenské národní rady, dávaje jí právo vlastní zákonné úpravy volby i způsobu odvolávání jejích poslanců. Tak i tento zákon je nesen duchem bratrské spolupráce Čechů a Slováků a přispěje jistě k dalšímu upevnění svazku mezi našimi oběma národy. Při tomto našem jednání vzpomínáme velikého našeho příkladu - Sovětského svazu, sovětské volební soustavy, krásného příkladu práce poslanců sovětského lidu a chceme se jim co nejvíce přiblížit. Chceme se jim přiblížit nejen formou, ale i obsahem, náplní práce nově zvolených členů národních výborů i příštích poslanců Národního shromáždění a Slovenské národní rady jako služebníků, pomocníků i rádců svého lidu. Jestliže volby do národních výborů neobyčejně upevnily jejich spojení s lidem, upevnily dále pevný svazek dělnické třídy s pracujícím rolnictvem, přispějí k tomu jistě i dnes námi projednávané zákony a jejich schválení, neboť i tyto zákony přispějí k dalšímu zpevnění základních pilířů lidem váženého a milovaného lidově demokratického zřízení. Po zkušenostech, které jsme načerpali z desítek tisíců schůzí před volbami do národních výborů, na kterých se pracující s uspokojením vyslovovali o zásadách zákona o volbách do národních výborů, jsme přesvědčeni, že československý pracující lid přivítá i tyto námi dnes projednávané zákony a že přivítá také zásady široké demokracie v nich obsažené, že s nimi bude naprosto souhlasit, proto také my komunističtí poslanci budeme pro ně s radostí hlasovat. (Potlesk.)

Podpredseda Valo: K slovu už nie je nikto prihlásený, spoločná rozprava je skončená. Dávam slovo k doslovu zpravodajcovi k vládnemu návrhu ústavného zákona o voľbách do Národného zhromaždenia a o voľbách do Slovenskej národnej rady posl. dr. Haimovi.

Zpravodajca posl. dr. Haim: Vzdávam sa slova.


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP