Středa 26. května 1954

Vládní nařízení počítá s tím, že je třeba využít zvláště vynikající odborníky, kteří vykazují mimořádně úspěšné pracovní výsledky, a stanoví proto v § 9 možnost přiznat takovýmto pracovníkům osobní plat, který plně vyjádří spravedlivou odměnu za jejich vynikající a mimořádnou práci. Vládní nařízení pak řeší i otázku hospodárnostních prémií, jednorázových mimořádných odměn, nebezpečnostního příplatku a příplatku za zastupování i práce přes čas ve dnech pracovního klidu. Stanoví tu, že nárok na odměnu za práci přes čas nemají ti zaměstnanci, u nichž je vzhledem k povaze jejich funkce stanoven plat již s přihlédnutím k práci konané nad stanovenou pracovní dobu. Tím se prakticky uvádí v život praxe platná v Sovětském svazu, kde jsou t. zv. zaměstnanci s nenormovaným pracovním dnem, kteroužto zákonnou úpravu má definitivně přinést připravovaný pracovní kodex.

Vládní nařízení řeší tak všechny otázky spojené s aktuální potřebou zlepšit práci státního aparátu, zvýšit politickou i odbornou úroveň všech jeho pracovníků a plně tak vyhovuje odst. 1 § 14 zákona o státním plánu rozvoje národního hospodářství republiky Československé na rok 1954, neboť je opatřením nutným ke splnění úkolů tohoto státního plánu.

Ústavně-právní výbor Národního shromáždění na své schůzi dne 24. t. m. projednal vládní nařízení č. 17 Sb. ze dne 12. února 1954 o platových poměrech zaměstnanců státního aparátu a doporučuje plenu Národního shromáždění ve smyslu odst. 3 § 14 zákona o státním plánu rozvoje národního hospodářství republiky Československé na rok 1954 jeho schválení. (Potlesk.)

Místopředseda Štětka: Ke slovu není nikdo přihlášen, přistoupíme k hlasování.

Kdo souhlasí s návrhem na schválení vládního nařízení ze dne 13. února 1954 č. 17 Sb., vydaného podle § 14 odst. 1 zákona č. 2/1954 Sb. a uvedeného ve zprávě výboru ústavně-právního a to ve znění, jak toto vládní nařízení bylo uveřejněno ve Sbírce zákonů, nechť zvedne ruku! (Děje se.)

Je někdo proti? (Nikdo.)

Zdržel se někdo hlasování? (Nikdo.)

Děkuji. - Tím Národní shromáždění jednomyslně schválilo uvedené vládní nařízení.

Sděluji, že ministerstvo vnitra povolalo na uprázdněný poslanecký mandát posl. Ladislava Češku. Poslanec Češka se dostavil do dnešní schůze a protože předtím podle § 89 jedn. řádu podepsal v kanceláři Národního shromáždění prohlášení, obsahující formuli poslaneckého slibu, přistoupíme ke slibu podle § 42 ústavy a § 90 jedn. řádu Národního shromáždění tím způsobem, že bude předem přečtena ústavou předepsaná formule slibovací, posl. Ladislav Češka ke mně přistoupí a vykoná slib podáním ruky a slovem "Slibuji".

Žádám o přečtení slibovací formule a jmenovaného poslance žádám, aby ke mně přistoupil vykonat slib. (Poslanci povstávají.)

Gen. tajomník NS Kováčik (číta): "Sľubujem, že budem verný republike Československej a jej ľudovodemokratickému zriadeniu. Budem zachovávať jej zákony a svoj mandát vykonávať podľa najlepšieho vedomia a svedomia na prospech ľudu a státu."

Posl. Češka (podávaje místopředsedovi Štětkovi ruku): Slibuji. (Poslanci usedají.)

Místopředseda Štětka: Tím je vyřízen pořad dnešní schůze.

Končím schůzi.

(Konec schůze ve 12 hodin 45 minut.)


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP