Úterý 14. prosince 1954

Vládní prohlášení nás orientuje na to, abychom především stále chránili a upevňovali základ jednoty našeho lidu, základ našeho socialistického státu, svazek dělníků s drobnými a středními rolníky. Pevnému spojenectví dělníků s pracujícími rolníky pod vedením dělnické třídy děkujeme za vítězství nad kapitalisty a statkáři, i za úspěchy, kterých jsme dosáhli při budování socialistické vlasti. Od dalšího upevnění tohoto svazku záleží náš postup vpřed i vybudování socialismu. (Předsednictví se ujal předseda Fierlinger.)

Další upevňování svazku dělnické třídy s pracujícím rolnictvem v současně době směřuje k zabezpečování růstu zemědělské výroby. Veliké úkoly ve zvyšování zemědělské výroby, které na základě směrnic X. sjezdu KSČ určuje vládní prohlášení, musí se stát proto celonárodní záležitostí.

Naše dělnická třída jistě odpoví na tyto úkoly zvýšeným úsilím,aby pomohla především v další mechanisaci zemědělské výroby a předávala rolníkům své výrobně technické zkušenosti, především prostřednictvím státních traktorových stanic. Tisíce dělníků i techniků půjdou do zemědělství jako mechanisátoři, traktoristé, inženýři, organisátoři zemědělské výroby.

Poskytnutí takové pomoci naší zemědělské výrobě - a to jak družstvům, tak jednotlivě hospodařícím malým a středním rolníkům - ještě šíře rozvine jejich výrobní iniciativu, ještě názorněji přesvědčí drobné a střední rolníky o výhodách a perspektivách družstevní zemědělské velkovýroby.

Další upevňování svazku dělnické třídy s rolnictvem vyžaduje, jak to ukázalo prohlášení vlády, abychom rázně a do důsledků odstranili všechny chyby, které se v poměru k malým a středním rolníkům projevovaly. Bude úkolem komunistů ve vesnických organisacích, v národních výborech, ve výkupním aparátě, dbát a s veškerou energií usilovat o to, aby prohlášení vlády, jasně určující konkretní úkoly v upevňování svazku dělnické třídy s pracujícími rolníky, bylo do slova a do písmene plněno.

Vládní prohlášení dává velké úkoly a smělé perspektivy těžkému průmyslu, který je základem našeho hospodářství a obranyschopnosti naší země. Velikost a smělost těchto perspektiv nepochybně bude inspirovat naše dělníky a techniky k usilovné práci a k dalšímu rozmachu tvůrčích sil.

Široká iniciativa pracujících je zárukou, že zabezpečíme další všestranný rozvoj našeho hospodářství a kultury, že zabezpečíme vysokou životní úroveň našeho lidu i za té situace, která bude vyžadovat nová opatření a větší prostředky k zajištění obranyschopnosti naší republiky.

Splnění tohoto obtížného úkolu je v našich silách. Je jen třeba zmobilisovat všechny skryté reservy, které na všech úsecích jsou, dále bojovat za neustálé zvyšování produktivity práce a vést pracující k důslednému uplatňování režimu hospodárnosti ve výrobě a na všech ostatních pracovištích. Vládní prohlášení nám ukazuje, že boj za zvýšení produktivity práce konkretně vedený na každém pracovišti je hlavní podmínkou růstu hospodářské a tím i politické síly našeho státu.

Plnění plánu,.nepřetržitý růst produktivity práce, snižování vlastních nákladů, jsou těsně spjaty s dodržováním pracovní a státní discipliny. Vysokou uvědomělost a disciplinovanost musí prokázat komunisté, kteří na všech pracovištích budou s mimořádnou obětavostí a odhodlaností dávat, spolu s veškerým naším lidem, svůj zápal a energii ve prospěch našeho díla.

Prohlášení vlády je vlasteneckým programem, který náš pracující lid přemění ve skutečnost.

Nic nerozdělí náš lid, vládu a komunistickou stranu. V jednotě lidu, vlády a strany je nepřemožitelná síla, která zmaří všechny plány západních imperialistických agresorů.

Věrně po boku bratrského Sovětského svazu a spolu se všemi našimi spojenci do boje za mír, za vítězství naší společné, správné, spravedlivé věci. (Potlesk.)

Předseda: Ke slovu již není nikdo přihlášen, rozprava je skončena.

Přistoupíme k hlasování o vládním prohlášení, obsahujícím program vlády, a o vyslovení důvěry vládě.

Národní shromáždění je způsobilé se usnášet.

Kdo souhlasí s vládním prohlášením, obsahujícím program vlády, tak, jak je předseda vlády dne 13. prosince 1954 přednesl, a s návrhem, aby Národní shromáždění schválilo podle § 82 ústavy program vlády a vyslovilo vládě důvěru, nechť zvedne ruku! (Děje se.)

Je někdo proti? (Nikdo.)Zdržel se někdo hlasování? (Nikdo.)

Děkuji. - Tím Národní shromáždění jednomyslně schválilo vládní prohlášení ze dne 13. prosince 1954, které obsahuje vládní program, a vyslovilo podle § 82 ústavy jednomyslně vládě důvěru. (Poslanci povstávají. - Dlouhotrvající potlesk.)

Užší předsednictvo Národního shromáždění se usneslo předložiti Národnímu shromáždění návrh usnesení. Žádám místopředsedu Národního shromáždění Valo, aby návrh usnesení přednesl.

Podpredseda Valo (číta): "Ratifikácia parížskych dohôd, ktorých zmyslom je obnova militarizmu v západnom Nemecku a zapojenie remilitarizovaného západného Nemecka do útočných blokov niektorých západných štátov, by znamenala vytvorenie novej wehrmacht priamo na našich hraniciach, zvýšenie nebezpečia vojny a ohrozenie národnej bezpečnosti nášho štátu.

Vo vedomí toho Národné zhromaždenie republiky Československej

1. plne sa stotožňuje s postupom delegácie vlády republiky Československej na moskovskej konferencii európskych krajín o zaistení mieru a bezpečnosti v Európe, konanej vo dňoch 29. novembra až 2. decembra 1954,

2. bezvýhradne sa stavia za deklaráciu vlád SSSR, Poľskej ľudovej republiky, Československej republiky, Nemeckej demokratickej republiky, Maďarskej ľudovej republiky, Rumunskej ľudovej republiky, Bulharskej ľudovej republiky a Albánskej ľudovej republiky, prijatú dňa 2. decembra 1954 v Moskve." (Dlho trvajúci potlesk. - Zhromaždenie povstáva.)

Předseda: Slyšeli jste návrh usnesení.

Kdo s tímto návrhem souhlasí, nechť zvedne ruku! (Děje se.)

Je někdo proti? (Nikdo.)

Zdržel se někdo hlasování? (Nikdo.)

Tím Národní shromáždění republiky Československé schválilo jednomyslně usnesení, kterým vyslovilo souhlas s postupem delegace vlády republiky Československé na moskevské konferenci a kterým se bezvýhradně staví za moskevskou deklaraci ze dne 2. prosince 1954. (Dlouhotrvající potlesk.)

Tím je vyřízen pořad schůze.

Příští schůze Národního shromáždění se koná dnes v 10 hod. 45 min. (President republiky Antonín Zápotocký odchází ze zasedací síně. Poslanci povstávají a zdraví presidenta dlouhotrvajícím potleskem.)

(Konec schůze v 10 hod. 5 min.)

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP