Úterý 22. března 1955

Přesto se nám na vesnici stává, že se setkáváme s názory zemědělců - když mluví o návratu pracovních sil - že je nutno nejdříve vyrovnat zemědělce na úroveň průmyslového dělníka. Tyto mylné názory se shodují na tom, že je třeba zvýšit výkupní ceny zemědělských výrobků. Těmto mylným představám propadají i naši funkcionáři národních výborů.

Tak tomu bylo i na schůzi zemědělců v Lužci nad Cidlinou, kde několik zástupců národních výborů a zemědělských komisí vystoupilo s tímto názorem. Myslím, že je nutné, abychom před tímto nezdravým zjevem varovali, nastoupili cestu podle zásad socialistického rozvoje a hledali zvýšení životní úrovně a tím hmotné zainteresování v tom, jak nám ukládá hospodářský plán: ve zvýšení produktivity práce, t. j. ve vyšších hektarových výnosech a ve větší užitkovosti dobytka. To si můžeme velice dobře porovnat na výsledcích našich JZD. Tam, kde jsou hektarové výnosy nízké, je nízká i pracovní jednotka. Tam, kde jsou hektarové výnosy vysoké, je odměna za práci dostatečná.

Když budeme porovnávat odměny za práci zemědělce a dělníka, uvidíme, že příjem našeho zemědělce je dnes již vyšší. Chtěl bych to dokázat na jednom příkladu: Vezmeme-li za základ čistý příjem průmyslového dělníka 1.500 Kčs, jde jistě o člověka dobře výkonného. Jestliže rozebereme odměnu jednoho z našich výkonných družstevníků, tu na příklad Josef Tobolka, který pracuje s koňským potahem, obdržel na rok 1954 na penězích 16.220 Kčs, t. j. měsíčně 1.350 Kčs. Mimo to obdržel 17 q obilí a 20 q brambor. Přepočteme-li naturálie na peníze, vidíme, že družstevník obdržel dalších 4.568 Kčs, tudíž odměna v penězích i v naturáliích činila měsíčně 1.730 Kčs, to je o 230 Kčs měsíčně více, nehledě k dalším výhodám, které plynou ze záhumenkového hospodářství. Takové jsou výsledky práce a odměna zemědělců, i když je nutno si uvědomit, že možnosti ve zvýšení produktivity práce nejsou ještě zdaleka vyčerpány.

Je důležité, aby se otázka zvýšení zemědělské výroby stala záležitostí všech vrstev našeho obyvatelstva. Našemu zemědělství by prospělo, aby družstevníci pomáhali našim pracovníkům v JZD i v ČSSS přesvědčovat naše zemědělce o nutnosti reorganisace naší zaostalé zemědělské výroby, aby se stala platným odvětvím našeho národního hospodářství pro zvýšení životní úrovně.

Zvýšení životní úrovně na vesnici je třeba ještě vidět v něčem jiném, a to hlavně po stránce kulturní a v sociálních vymoženostech. Po této stránce bylo na vesnici vykonáno ještě velmi málo. Přitom je třeba si říci, že je to jedna z hlavních příčin, proč nám mladí lidé utíkali z vesnic. Je třeba kladně hodnotit rozpočtové částky právě pro tyto účely, které pro rok 1955 představují velkou položku, jenomže my na vesnici jí ještě neumíme dobře využívat. Přes mnohé nedostatky je však vidět, že naše JZD se konsolidují a jejich výsledky v práci budou dobrým ukazatelem ke splnění úkolů v zemědělství. (Potlesk.)

Místopředseda dr Polanský (zvoní): Dávám slovo posl. Josefu Škodovi.

Posl. Josef Škoda: Vážený pane místopředsedo, váženě Národní shromáždění!

Uskutečnit plán hospodářského rozvoje na letošní rok znamená postoupit dále vpřed na naší cestě k socialismu, k šťastnému a spokojenému životu všeho našeho lidu ve městech i na venkově. Bude proto jistě snahou všech našich pracujících, aby se každodenní obětavou a poctivou prací přičiňovali o splnění plánu na svých pracovištích, aby důsledně usilovali o další růst hmotné i kulturní úrovně našeho života.

Velké a důležité úkoly vytyčuje plán hospodářského rozvoje pro letošní rok našemu zemědělství. Činí tak v plné shodě s velkorysým budovatelským programem, který vypracoval X. sjezd KSČ, vedoucí složky Národní fronty. Po úspěšném vybudování průmyslu v Gottwaldově pětiletce je nyní třeba, abychom všecko své úsilí věnovali rozmachu zemědělské výroby.

Obdělat další desetitisíce ha půdy, dosáhnout vyšších výnosů a užitkovosti, zvýšit stupeň mechanisace zemědělských prací, prohloubit spolupráci zemědělské vědy s praxí, zlepšovat řízení zemědělské výroby, zajistit růst odborné kvalifikace zemědělských kádrů a další úkoly - to vše klade velké požadavky na družstevníky i jednotlivě hospodařící rolníky, na zaměstnance strojních a traktorových stanic i státních statků, členy národních výborů, vědce a výzkumníky. Věřím, že ve společném úsilí se nám podaří všechny plánované úkoly splnit.

Přičiní se o to i naši jednotlivě hospodařící drobní a střední rolníci. Naše vláda učinila již mnohá opatření, aby pomohla rozvoji individuálního hospodaření rolníků. I naši rolníci vědí, že za veškerou pomoc vlády se mohou nejlépe odvděčit tím, že jako poctiví vlastenci své země budou řádně a včas plnit všechny své výrobní a dodávkové úkoly.

Dovolte mi, abych na příkladu dvou malých obcí ze svého volebního obvodu ukázal, jak odpovědně chtějí drobní a střední rolníci z Pacovska přispět našemu národnímu hospodářství. Zemědělci v obci Domamyšl se zavázali, že na počest 10. výročí osvobození naší vlasti hrdinnou sovětskou armádou překročí povinné dodávky o 4.440 kg vepřového masa, o 1.500 kg hovězího masa, o 3.650 vajec, o 200 centů brambor. Zemědělci z obce Bradáčov se zavázali překročit povinné dodávky o 1.250 kg vepřového masa, o 300 kg hovězího masa, o 2.500 l mléka, o 3.300 vajec, 7 kg vlny, 35 centů obilí a 46 centů brambor. Takto vyjadřují zemědělci z obou obcí svoji radost z úspěšného budování naší vlasti, ke kterému chtějí upřímně přispět.

Věřím, že podle příkladu těchto dvou obcí přidají se i zemědělci z ostatních okresů a krajů se svými závazky. Naše vláda vynakládá veliké úsilí, aby výrobu mohly úspěšně rozvíjet všechny naše zemědělské závody. Je ovšem třeba, aby tato snaha vlády byla co nejšíře podporována prací národních výborů i všech ostatních složek, které mohou zemědělské výrobě účinně pomáhat.

Možností pro zvyšování zemědělské výroby máme mnoho. Velké reservy leží v neobdělané půdě anebo v takové, kterou obhospodařují místní národní výbory. Takové půdy je na př. v Jihlavském kraji na 3.000 ha. Výnosy z této půdy jsou nízké. To proto, že národní výbory mohou zajistit pouze její obdělání a sklizeň, protože však nemají příslušnou živočišnou výrobu, nemohou půdu hnojit chlévskou mrvou, obsah humusu v půdě se snižuje a její úrodnost klesá. Nejvýhodnější by bylo tuto půdu po dohodě přidělit JZD a soukromě hospodařícím rolníkům na určitou dobu bez dodávkového zatížení.

U našich zemědělců nebývalo zvykem nechat půdu ležet ladem. Dnes je tomu tak leckde proto, že vesnice nemá dostatek pracovních sil, že pomoc strojních a traktorových stanic rolníkům není plně na výši. Sám jako rolník vím, že užší spolupráce s STS je velmi nutná. Stanice musí usilovat o to, aby měly dostatek mechanisačních prostředků a také jich více využívaly. Na kvalitu práce si již každý hospodář dohlédne sám.

Naši zemědělci by se mohli věnovat více zlepšování svého hospodaření, kdyby často nemuseli ztrácet čas obtížným sháněním drobných potřeb, bez kterých se při své práci neobejdou. Uvítali by, kdyby naše vesnice byly lépe zásobovány na příklad čtyřrohými vidlemi, řetězy-vazáky, podkovami a ozubím, kdyby bylo více ostří k pluhům a pod. Stejně tak pociťují i nedostatek stavebního materiálu na drobné opravy svých hospodářství. Cihly, tašky nebo jiná krytina a hlavně dříví přicházejí na vesnici stále v nedostatečném množství a těžba dřeva ve vlastním lese je hodně omezena.

Situace v zásobování rolníků strojenými hnojivy se podstatně zlepšila. Naši rolníci uvítají však rádi ještě další zlepšení. Na př. v naší obci Vodici jsme loňského roku měli umělých hnojiv dost, ale v sousedním kamenickém okrese nedostalo se jich rolníkům tolik, kolik potřebovali. Tento nedostatek je však již v letošním roce odstraněn, ovšem je třeba dodávky umělých hnojiv usměrnit podle půdních průzkumů.

Celkově se projevuje stále ještě nedostatek vápna, na které je naše horácká půda tak chudá. K nám dovážíme vápno až z Moravských Budějovic. Je to zdaleka a doprava je proto drahá. Máme sice vápenku v blízkém Chýnově na táborském okrese, ale ta pracuje pouze v létě, zatím co my potřebujeme vápno již před jarem. Jistě by prospělo rolníkům nejen z pacovského a kamenického okresu, ale i z dalších, kdyby nás tato vápenka mohla zásobovat v době, kdy vápno potřebujeme. Ušetřili bychom hodně času a také peněz.

K odstranění nedostatků v zemědělské výrobě učinila naše vláda již mnohá opatření. Také plán na letošní rok a zejména snížené dodávkové úkoly v rostlinné výrobě jsou dokladem, že usnesení vlády jsou uváděna v život. Rolníci to s radostí konstatují. Proto letošní výměry dodávkových úkolů přijímali s plným vědomím své odpovědnosti za jejich splnění. Četní rolníci se také zavázali k smluvním dodávkám nad plán, zejména k smluvnímu výkrmu vepřů. Také tyto smlouvy jsou pro rolníky přínosem, neboť dostanou krmivo a dodávkami na státní nákup mohou podstatně zvýšit své příjmy. Tuto pomoc našemu zemědělství se strany vlády přijímají rolníci s povděkem a s vědomím, že splněním dodávkových povinností umožňují v první řadě sobě využití všech mechanisačních a strojových zařízení k ulehčení a odstranění dřiny a plně chápou a přiznávají, že si neumí dnes představit život bez elektřiny, radia, pračky a ostatních zařízení, která jsou dnes v každé rodině samozřejmou věcí. A právě dnes naši rolníci vidí, že je nutno stále víc a více utužovat přátelský svazek měst s vesnicí, a vidí i to, že je jejich povinností, aby více vyráběli na poli a naproti tomu, že dělník se jim odmění na druhé straně výrobou těch průmyslových výrobků, které ještě více přispějí k rozvoji kulturního a hospodářského života na vesnici.

Zemědělci na našich vesnicích nemají dnes strach z exekutorů a podobných soudních vykonavatelů, nemají strach z toho, že jim bude zfendováno poslední dobytče, tak jako tomu bývalo za první republiky, ale naopak. Naši zemědělci se s důvěrou obracejí na svoje volené orgány v národních výborech o pomoc a radu v těch případech, když jim něco v jejich hospodářství nevyjde. Neklamným důkazem toho jsou připomínky rolníků nyní v průběhu zimní kampaně členům agitačních dvojic. Zemědělci žádají hlavně v těch obcích našeho okresu, které dosud nejsou elektrifikovány, aby i tyto obce byly v dohledné době zařazeny do plánu elektrisace, aby i oni mohli využívat těch výhod jako ostatní obce, když se plně podílejí za ztížených podmínek na plnění svých povinností vůči státu. Máme těchto obcí na našem okrese ještě několik a věřte, že jsou tam opravdu svízelné podmínky. Vím, že není možno všechno udělat najednou, ale jistě je tento požadavek oprávněný.

Ve spolupráci s výkupním aparátem bychom rádi odstranili některé nedostatky. Rolníci našeho okresu by uvítali, kdyby výkupní rampa byla prodloužena až na vesnici. Zatím se u nás vykupuje dobytek jen v Pacově. Veze-li dodávku na př. zemědělec z Košetic, což je asi 20 km od Pacova, ztrácí tím téměř celý den. Je nutno mít stále na paměti, že při nynějším nedostatku pracovních sil na vesnici je rolníkův čas drahý. A nelze zapomínat ani na to, že cena dovozu živočišné produkce ze vzdálených míst do výkupního závodu se pak často rovná výkupní ceně. Výkup přímo na vesnici by proto přispěl k lepší spolupráci rolníků s výkupním aparátem, vzájemný styk by byl živější a rolníci spokojenější.

Naši rolníci mají ve své většině upřímnou snahu výrobní a dodávkové úkoly dobře plnit. Vítají proto každou pomoc, která je v jejich úsilí povzbuzuje, a snaží se své úkoly i překračovat. Jako příklad mohu uvést rolníka Janů z mého bydliště, který loňského roku splnil dodávkové úkoly vysoko nad 100 %. A musím přiznat i to, že mne samotného, který jsem v obci Vodice byl vždy první v splnění dodávek, tím předešel. Rolník Janů dodal loni na předpis 170 kg vepřového masa 590 kg, místo 790 kusů vajec dodal 1.000 kusů, místo 1.740 l mléka dodal 3.200 l mléka, místo 60 a půl centu brambor dodal 104 centy. Přitom má rolník Janů zajištěnu krmivovou základnu a osivový fond a dostatek potravin pro svou šestičlennou rodinu.

O čem svědčí uvedené příklady? O velké pomoci, které se našim rolníkům od vlády dostává. Podáme-li našim jednotlivě hospodařícím rolníkům pomocnou ruku, ukážeme-li jim, že s jejich poctivou prací počítáme, získáme je jako dobré spojence pro budování socialistické vesnice. Vždyť už jen dobrá pomoc strojních a traktorových stanic jednotlivě hospodařícím rolníkům přivádí je k přemýšlení, oč ještě výhodnější a hospodárnější musí být využití strojů na scelených lánech. Plně věřím, že právě pomoc hospodaření drobných a středních rolníků ukáže jim nejbezpečněji cestu k hospodaření společnému.

Vážené Národní shromáždění! Neustále se rozšiřující pomoc vlády našemu zemědělství nachází spokojenou odezvu i u našich rolníků. Tato spokojenost projevuje se v jejich stále lepším plnění výrobních a dodávkových úkolů. Věřím, že se naši drobní a střední rolníci vynasnaží ze všech sil, aby svým podílem čestně přispěli k splnění letošního plánu hospodářského rozvoje naší vlasti. Naši pracující rolníci učiní v pevném svazku s dělníky vše pro uskutečnění velikého cíle výstavby socialismu. Učiní tak proto, že milují svou vlast a chtějí, aby nad ní stále zářilo slunce míru! (Potlesk.)

Místopředseda dr Polanský: Slovo má posl. Karel Zedník.

Posl. Karel Zedník: Vážený soudruhu presidente, vážené Národní shromáždění!

Vládní návrh zákona o státním plánu rozvoje národního hospodářství republiky Československé na r. 1955 klade nám na zemědělském úseku za úkol urychlit rozvoj zemědělské výroby, zvláště zvýšením hektarových výnosů a užitkovosti hospodářských zvířat. Plán ukládá zvýšit zemědělskou výrobu proti roku 1954 o 12 %.

Docílit rychlého obratu v zemědělské výrobě k jejímu podstatnému zvýšení je naším vlasteneckým úkolem, jehož plnění je - jak nám to ukládá naše strana a vláda - jedním z hlavních předpokladů dalšího rychlého rozvoje našeho hospodářství a zabezpečení dalšího růstu životní úrovně všeho pracujícího lidu.

Na plnění tohoto úkolu mají rozhodující vliv naše strojní a traktorové stanice.

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP