Pátek 10. února 1956

Keď som s týmito skutočnosťami oboznámil svojich mladých poslucháčov a pritom pozrel do ich zdravím kypiacich tvárí, aj sám som prišiel na to, že veľmi ťažko uveria túto strašnú minulosť, ťažké roky, desaťročia nezamestnanosti, biedy a jej následky. Poznal som, že táto nová generácia vyrástla v celkom novom svete a toto vedomie mňa naplnilo nekonečnou radosťou. Táto generácia, títo noví ľudia nepoznajú neľudský vykorisťovatelský systém, pre nich je to niečo neprirodzeného. Ani snáď nevedia, koľko boja a obetí bolo treba vynaložiť na porazenie tohto starého, neľudského systému. Niet väčšej radosti, ako vidieť to, že za nášho ľudovodemokratického zriadenia už vyrástla nová generácia, pre ktorú je celkom prirodzené neustále stúpanie životnej úrovne, že u nás niet nezamestnanosti a že pre ňu naša starostlivosť o človeka je celkom samozrejmá. Toto mi prichádza na um teraz, keď prerokovávame náš rozpočet v Národnom zhromaždení ako zástupcovia ľudu.

Prirodzene ma zaujímal predovšetkým môj volebný kraj, kraj Slovenského národného povstania. Preto som najprv prelistoval rozpočet Banskobystrického kraja z toho hľadiska, v akej miere sa uplatňuje v rozpočte na rok 1956 starostlivosť o človeka. Zistil som, že vecné výdavky na liečenie pracujúcich sú preliminované v sume 69,324.000 Kčs, čo je viac v porovnaní s rokom 1955, v ktorom bolo preliminovaných 64,442.000 Kčs. Z toho pre okresné ústavy národného zdravia bolo učené 57,311.000 Kčs, na liečenie tuberkulózy dospelých v roku 1956 je určené štyri razy toľko výdavkov, ako vlani. Na preventívne zdravotnícke opatrenia o 30,7 % viac, ako v minulom roku. Kraj dostane 16,308.000 Kčs na starostlivosť o prestarlých a 7,788.000 Kčs na opatrovanie dojčiat.

S radosťou treba konštatovať, že v Banskobystrickom kraji úmrtnosť dojčiat vo veľkej miere klesá. Kým v roku 1949 z tisíc novorodených detí umrelo 108,3, v roku 1954 tento počet klesol na 55,4.

Značný bol najmä rozvoj zariadení, slúžiacich matkám a deťom. Vidno to i z rastu kapacít ženských a detských oddelení nemocníc, z rozšírenia pôrodníc, detských domovov, ženských a detských poradní. V r. 1955 rodilo v ústavoch už vyše 60 % žien. Celková úmrtnosť a prirodzený vzrast populácie ukazuje za posledné roky priaznivý vývoj.

V celoštátnom meradle sme sa postarali o to, aby sa pre dojčatá konzervovalo materinské mlieko v laktáriách a aby umele živené dojčatá toto mlieko dostávali zdarma. Tak isto takmer vo všetkých závodoch je lekárska i zubná opatera celkom zdarma.

Keby pán Brouček Svatopluka Čecha podnikol výlet na Slovensko v období druhej päťročnice, zbadal by aj iné zmeny, ktoré charakterizujú rapídny vzostup životnej úrovne na Slovensku.

Slovensko nielen prestalo byť folkloristickou rezerváciou s príchuťou menšej alebo väčšej dávky kolonializmu, ale nové priemyselné prostredie, bohaté zárobkové možnosti odstránili krajinu vysťahovalcov, negramotných drotárov a bedárov. Zrodil sa tu nový človek, kvalifikovaný robotník, technik a inžinier.

Tento nový človek ovláda pokrokovú techniku a jej zložité stroje. Nielen že ináč myslí, ináč sa oblieka, ináč býva, ináč, a to lepšie žije ako jeho otcovia. Odložil doma vyrobené halinové nohavice i krpce. Jeho žena nosí silonky a jemnú bielizeň, počúva po večeroch rádio, má práčku, koberce i záclony. Pestovanie folklóru pripadá skupinám ľudovej umeleckej tvorivosti, Lúčnice a SĽUKu.

Celé dediny za predošlých režimov do roka iba trikrát kupovali do domácnosti cukor a mäso, a to na Vianoce, na Veľkú noc a z príležitosti krstín alebo svadobného veselia. Často sa takto aj zadlžili. Dnes cukor, mäso a iné, takzvané panské potraviny, stali sa dennou potrebou.

Treba, pravda, spomenúť i to, že naša distribúcia nedrží vždy a všade krok s týmto búrlivým tempom vývoja a vzostupom nárokov, nie vždy zabezpečuje plynulé zásobovanie vidieka dostatkom kvalitného tovaru. Prirodzene sú to ešte zvyšky detskej choroby rastu, ktoré nie sú neodstrániteľné.

Súdruh minister Ďuriš vo svojom expozé podrobne referoval o štátnom rozpočte na rok 1956. Zo sumy 90 miliárd z príjmov nášho rozpočtu prevážnu čiastku nášho národného dôchodku použijeme na zaokrytie spoločných potrieb našej spoločnosti, čo v praxi znamená toľko, že z tých 90 miliárd Kčs značnú časť národného dôchodku obrátime znovu na povznesenie nášho ľudu, na zlepšenie pracovných a životných podmienok všetkých pracujúcich.

Teda nadhodnotu nevyinkasuje, neukladá a nepoužíva na ďalšie upevnenie svojej vykorisťovateľskej moci žiadny kapitalista alebo jeho poháňač, ale budujú sa nové školy, nemocnice, rekreačné strediská, tisícky bytových jednotiek, ďalej veľké priemyselné stavby, továrne i vodné diela a pod., ktoré po určitom čase ukážu svoju rentabilnosť a prospech pre všetko pracujúce obyvateľstvo.

Dôsledky rentabilnosti doterajších podobných investicií sa ukázali už aj v prítomnosti v udomácnení takých ustanovizní, ktoré slúžia ľudu a ktoré za kapitalizmu nejestvovali.

Nóvum je tu to, že i my, ktorí sme prežili bývalé režimy, sme dnes ochotní pokladať za samozrejmosť tieto veci práve tak, ako tí mladí ľudia, pre ktorých - ako som na začiatku uviedol - starostlivosť o človeka, stály rast životnej úrovne je samozrejmosťou a pre ktorých je neuveriteľná tá neľudská minulosť, na ktorú my sme ešte nezabudli a ktorá mimo tábora socializmu ešte aj dnes je skutočnosťou.

Domnievam sa, že našou povinnosťou je podať vysvetlenie našim pracujúcim na tomto poli a poukázať na položky nášho rozpočtu, ktoré sú zárukou toho, že každá hodnota v tomto štáte, získaná usilovnými rukami, šikovnosťou a vynaliezavosťou pracujúcich, v konečnom výsledku slúži jedine a výhradne pracujúcim.

Náš pracujúci ľud stal sa pánom v našej vlasti a hospodárom na svojej dedovizni. My sme tu z dôvery pracujúceho ľudu a sme hrdí na to, že rozhodujeme o 90 miliardovom štátnom rozpočte v mene ľudu, pre ľud - pre pracujúci ľud našej vlasti! (Potlesk.)

Místopředseda dr Polanský (zvoní): Dále dávám slovo poslankyni Marečkové.

Posl. Marečková: Vážený soudruhu presidente, soudruzi poslanci!

Národním výborům jako orgánům státní moci i státní správy jest svěřeno řízení hospodářské a kulturní výstavby, kterou provádějí podle směrnic vlády a zákonů republiky ve svých obvodech. Aby tomu tak mohlo býti v plném rozsahu a aby naše národní výbory plnily své poslání, jež jim svěřil pracující lid, musí být především dobrými hospodáři na svém úseku a starat se s plnou odpovědností o neustále lepší uspokojování rostoucí hmotné i kulturní potřeby našich pracujících. Svou činností musí pečovat o člověka a jeho blaho a tím musí upevňovat důvěru pracujících k orgánům lidově demokratického státu. Takto hovoří 1. paragraf našeho ústavního zákona o národních výborech, který podtrhuje plně jejich význam, který zde vyvstává i z pohledu na náš státní rozpočet. Národní výbory jsou tím hospodářem, který se denně stará o další rozvoj celého našeho národního hospodářství. Jsou v úzkém styku s našimi občany, vysvětlují jim zásadní otázky výstavby socialismu v naší vlasti, seznamují je s hlavními úkoly současné doby. Získávají občany pro uskutečňování všech usnesení a směrnic strany a vlády. Po této stránce naše národní výbory se ukázaly jako dobří a schopní hospodáři, když si na příklad vezmeme naši zemědělskou výrobu, na kterémžto úseku jsme dosáhli dobrých výsledků v uplynulém roce. I zde ovšem se musí ještě národní výbory starat daleko více o zvyšování výroby a o zajišťování úkolů státního plánu, při plném využití osobního styku členů MNV se zemědělci. Stojí to přece za námahu podložit si úkoly zemědělské výroby osobními závazky jednotlivých zemědělců, abychom dopředu znali všechny možnosti a skutečnosti při plnění plánu. V tomto směru národní výbory ve spolupráci se složkami Národní fronty mohou a musí udělat kus práce. Dále bude to i starost o další rozvoj našich JZD a o zakládání nových družstev, kde musí národní výbory vidět své poslání a správnou cestu, jež nás vede k vybudování socialismu. Členové národních výborů musí stát v popředí tohoto úkolu, musí jíti svým spoluobčanům příkladem a v plné míře využít zimní kampaně. Dále je to i starost o obdělání veškeré zemědělské půdy i starost o zaostávající zemědělské usedlosti, aby naše národní hospodářství mělo na tomto úseku co nejméně ztrát.

Rovněž na úseku místního hospodářství, za něž národní výbory přímo odpovídají, se objevuje bohatá činnost národních výborů, které musí dbát nejen o dobrou prosperitu všech podniků místního hospodářství, ale především o to, aby práce byly rychlejší, kvalitnější a levnější, a aby tyto podniky místního hospodářství našim lidem skutečně sloužily. Zde mají podniky místního hospodářství ještě nedostatky a se strany občanů jsou oprávněně kritisovány.

I ostatní úseky našeho národního hospodářství, jako je zdravotnictví, školství, kultura, výstavba obcí, obchod, jež podléhají přímému řízení našich národních výborů, si vyžadují stálé pozornosti a stálé pomoci se strany orgánů státní moci.

Neméně důležitá, jako předchozí úseky, jest starost národních výborů o zajišťování svých rozpočtů. Přitom nutno poukázat na příjmovou stránku rozpočtů, která byla vcelku dosti opomíjena a nakonec rozvoj národního hospodářství v mnoha obcích brzdila. Národní výbory se musí daleko více nyní starat o vybírání daní a dávek od svých obyvatel, aby mohly uskutečnit všechny úkoly, které si na počátku každého roku do plánu dávají. Chyba byla, že v tomto ohledu národní výbory ihned z počátku v mnoha případech nepostupovaly důrazněji, protože dnes, zvlášť na dani zemědělské, mají zemědělci takové nedoplatky, které nejsou s to tak ihned splatit. Přitom však podmínky k tomu v nynější době má každý řádný zemědělec, neboť proti dřívějšku jsou jejich příjmy daleko vyšší, což je musí také zavazovat k plnění povinností vůči státu. Přitom naše zřízení dává zemědělcům veliké možnosti k zvyšování zemědělské výroby a tím samozřejmě k růstu jejich příjmů.

Vcelku je třeba říci, že po zavedení přísnějších opatření v celostátním měřítku se nám situace zlepšila. Zde bych chtěla uvést příklad bývalého podnikatele, který dlužil 5.300 Kčs na daních a několik roků neplatil; až když dostal zápověď na auto, zaplatil obnos v několika dnech. Národní výbory musí vidět, koho mají před sebou, a podle toho si počínat při vybírání daní a dávek. Musí našim občanům vysvětlovat daleko účinněji nutnost placení daní a dávek v souvislosti s hospodařením celé obce. Musí občany v tomto směru více zainteresovat na řízení své obce, daleko lépe je musí informovat o úkolech a pracích, které se v obci mají uskutečnit, a ukázat, že pomoci a pochopení každého občana je zapotřebí. Ze zkušeností z mého volebního obvodu mohu uvést příklad, kdy MNV v Študlově neměl ke konci roku žádných nedoplatků na daních a dávkách a zásluhou členů MNV své rozpočtové příjmy splnil daleko před termínem, poněvadž na včasném vybírání daní a dávek záviselo vybudování silnice, kterou občané začali stavět v akci M, a také ji dokončili 2 300 m silnice postavili za 98 000 Kčs, při čemž hodnota díla činí přes 300.000 Kčs, a to je obec s 229 obyvateli.

I náš Brněnský kraj ve zvelebovací akci dosáhl dobrých výsledků. Tak na příklad za obnos 13,133.975 Kčs jsme vytvořili dílo v hodnotě 32,868.539 Kčs. Za pomoci občanů byly provedeny práce komunikační, vodohospodářské, pozemní a zemědělské. Tak jsme spravili 189 km cest, vybudovali 21 km povrchových kanalisací, opravili 168 budov MNV a vybudovali jsme 8.900 m2 nových parků. Na okrese Mor. Krumlov připadá na 1 obyvatele odpracovaných 14 hodin.

Na základě dobrých zkušeností některých obcí v mém volebním obvodě právě ve zvelebovací akci uzavřelo několik MNV závazky, že vyberou domovní daň na rok 1956 již v lednu, ostatní poplatky splní v lednu na 50 procent a staré nedoplatky že podstatně sníží. Věříme že tato skutečnost povede k dalšímu rozvoji našich obcí.

Právě tak jako se staráme o příjmovou část, je třeba se starat i o plnění rozpočtových výdajů, při čemž je třeba dbát nejvyšší hospodárnosti. Národní výbory musí dbát, aby částky, kterými v rozpočtu disponují, byly účelně použity, aby všechny úkoly z plánu obce byly splněny tak, jak se naplánovaly, aby tak členové národních výborů při skládání účtů svým voličům mohli ukázat na kus vykonané práce pro obec a občany.

Národní výbory musí se snažit splnit předčasně své příjmy, aby mohly plně využít výhod doplňkových rozpočtů. Naše okresní město Svitavy překročilo již koncem listopadu své příjmy, takže mohlo sestaviti doplňkový dílčí rozpočet v rozsahu 123 300 Kčs, kterých bylo použito na další kulturní, sociální a zdravotní rozvoj města. Zatím to byla pouze jediná obec na okrese, jistě ovšem tento příklad bude mít další následovníky.

Když již hovoříme o rozpočtu, je zde třeba říci i něco o dodržování finanční discipliny. Tato zvlášť se musí dodržovat ve státní správě. Je třeba, aby si tuto nutnost kázně uvědomili především všichni naši funkcionáři pracující v národních výborech. Z praxe vidíme, že pocit odpovědnosti mnohdy schází a že tuto okolnost musíme denně připomínat. Dodržování státní discipliny, neustálé zvyšování odpovědnosti našich vedoucích činitelů shora až dolů, to je nejúčinnější zbraň proti všem nešvarům, které jsme ještě z naší veřejné práce docela nevymýtili. Porušování finanční discipliny se mnohdy vyskytuje u národních výborů, které bez ohledu na plán a na finanční zajištění se pouštějí do různých akcí, a když je vše hotovo, přijdou s účty a říkají si, však to někdo zaplatí, peníze se najdou, vždyť jsme udělali dobrou věc. A nejhorší je to, že se s tím přijde až ke konci roku, jak se to stalo nám na Svitavsku v Opatově, kde rozpočet překročili o 15.000 Kčs, a v Brněnci, kde uzavřeli hospodářskou smlouvu v hodnotě 60 000 Kčs na gen. opravu domu při částečném plánovaném finanční krytí. Bude třeba z takovéhoto neodpovědného jednání vyvodit důsledky i vůči našim funkcionářům. Musíme zvýšit kontrolu směrem dolů a pomáhat hlavně přímo MNV, které musíme vésti tak, aby byly na výši daných úkolů - zvláště když postupně přenášíme stále víc a více úkolů z vyšších národních výborů na nižší. K tomu bude zapotřebí, abychom se daleko více věnovali uvádění zákona o národních výborech v život. Členové národních výborů musí daleko soustavněji pracovat ve svých stálých komisích i ve svých volebních obvodech. Funkcionáři národních výborů musí se více opírat o pomoc členů masových organisací a musí vytvářet daleko silnější sbory aktivistů, jejichž prostřednictvím sílu orgánů státní moci můžeme zdesateronásobit. Jestliže jsme se již naučili pravidelně svolávat zasedání národních výborů a schůze rad, máme právě v komisích, v práci v obvodě, v aktivistech v současné době největší slabiny. Národní výbory musí umět přitáhnout k větší účasti na správě státu i naše výbory žen, které nám v mnoha obcích již udělaly hezký kousek práce.

K tomu, aby práce v národních výborech byla prováděna odpovědně a cílevědomě, je třeba pečovat o další zkvalitnění státního aparátu, který musí být na výši všech těchto úkolů. Musíme dbát toho, aby v našem státním aparátu pracovali politicky uvědomělí a odborně vyspělí pracovníci, kteří mají předpoklady k úspěšnému zajišťování všech úkolů. K určitému zlepšení v tomto směru jistě přispěla systemisace ve státním aparátu, kdy mnoho pracovníků si svoje znalosti doplňuje a dále se vzdělává, aby tak mohli daleko úspěšněji na svém místě pracovat. V Brněnském kraji je to 686 pracovníků národních výborů všech stupňů.

Když takto zlepšíme práci našich národních výborů, když do práce pro veřejnost zapojíme co nejvíce občanů, potom zvládneme všechny úkoly a zajistíme i dobré plnění rozpočtu. Nám poslancům připadá úkol, abychom hlavní zásady našeho rozpočtu přes národní výbory vysvětlili každému našemu občanu, abychom každého našeho člověka na vesnici i v městě seznámili s rozpočtem jeho vlastní obce, abychom tak zainteresovali široké masy našich pracujících na všech úkolech rozvoje našeho národního hospodářství.

Od voleb do národních výborů byl udělán velký kus práce. Na všech úsecích národního hospodářství plní národní výbory svou organisátorskou funkci, jsou vládami v městech i na vesnicích, mají velké možnosti ve svých rukou. Odstraněním nedostatků, které se v práci národních výborů vyskytují, hlavně na úseku masově-politické práce, dosáhneme ještě lepšího plnění všech úkolů, které stojí před námi.

Nakonec je třeba vidět, že máme v našem pracujícím lidu obrovskou sílu, která je s to překonat všechny překážky a těžkosti a která také směrnici našeho X. sjezdu KSČ na všech úsecích splní a vybudování socialismu v naší vlasti zajistí. (Potlesk.)

Místopředseda dr Polanský (zvoní): Dávám slovo poslanci dr Klingrovi.


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP