Čtvrtek 20. prosince 1956

Zákon dává zmocnění ministru financí, aby v důsledku změny hospodářských poměrů v budoucnu upravil lhůty splatností jednotlivých daní jinak, než je nyní navrhováno. Stejně tak má ministr financí možnost nové upravit výši penále.

V závěru chci zdůraznit, že vcelku zákony o výše zmíněných daních se osvědčily. Každým rokem se zlepšuje odvod daně zemědělské. Letos k 30. listopadu je splacena na 94,87 %. Ovšem vzhledem k rostoucím příjmům rolníků měla by být i zemědělská daň plněna na 100 %. Daň z příjmů obyvatelstva se plní k stejnému datu na 122,79 % a živnostenská na 108,83 %. Vysoké plnění daně z příjmů obyvatelstva je způsobeno růstem počtu poplatníků. V roce 1953 bylo celkem 307.907 poplatníků daně z příjmů obyvatelstva, v roce 1954 již 318 238 poplatníků a v roce 1955 363.954 poplatníků. U živnostenské daně počet poplatníků klesá.

Dobré výsledky v placení těchto daní jsou též výsledkem politicko-výchovné práce mezi občanstvem, zejména také lepší práce finančních odborů národních výborů. Je však třeba, abychom i v budoucnu nezapomínali na politicko-výchovný význam těchto daní a pomohli tak k dalšímu zlepšení a zvýšení daňové morálky a správnému odvodu daní.

Rozpočtový a hospodářský výbor Národního shromáždění projednal vládni návrh zákona ve své schůzi konané dne 12. prosince 1956. Byl vysloven názor, že v zájmu dalšího zjednodušení administrativy měla by se částka daně, která se platí najednou bez splátek, zvýšit ze 100 Kčs nejméně na 150 Kčs. Výbor však rozhodl, aby byla osnova přijata ve znění vládního návrhu. Doporučuji proto jménem rozpočtového a hospodářského výboru Národnímu shromáždění přijetí vládního návrhu zákona č. 88 beze změny. (Potlesk.)

Předseda: Hlásí se někdo do rozpravy? (Nikdo.)

Do rozpravy se nikdo nehlásí, přistoupíme tedy k hlasování.

Dám hlasovat, nebude-li Národní shromáždění nic namítat, o celém vládním návrhu zákona, kterým se mění a doplňují ustanovení některých zákonů o daních placených obyvatelstvem, najednou podle zprávy výborové.

Má někdo nějaké námitky proti tomuto způsobu hlasování? (Námitky nebyly.)

Nemá.

Kdo tedy souhlasí s vládním návrhem zákona, kterým se mění a doplňují ustanovení některých zákonů o daních placených obyvatelstvem, a to ve znění předložené zprávy výboru rozpočtového a hospodářského, nechť zvedne ruku! (Děje se.)

Je někdo proti? (Nikdo.)

Zdržel se někdo hlasování? (Nikdo.)

Děkuji. - Tím Národní shromáždění jednomyslně schválilo vládní návrh zákona, kterým se mění a doplňují ustanovení některých zákonů o daních placených obyvatelstvem.

Tím je pořad schůze vyřízen.

Končím schůzi.

(Konec schůze v 11 hod. 57 min.)

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP