Čtvrtek 20. prosince 1956

Nikterak nezakrýváme, že dnešní bytový fond, v podstatě zděděný po kapitalismu, nestačí krýt potřeby dnešního bydlení. Velká část bytů je zastaralá. bez nejnutnějšího technického vybavení. Máme v živé paměti, jaké byty stavěli kapitalisté. Ti neměli na mysli zdraví nájemníka, zda byt vyhovuje či ne, ti se v první řadě starali o to, "kolik to vynese". Bytová kultura pro polozaměstnané a nezaměstnané byla v tak zvaných koloniích. Ve většině to byly dřevěné a polozděné provisorně postavené baráky, někdy ohozené, staré železniční vagóny, které sloužily za obydlí.

Poptávku po bytech i náročnost na bydlení snižovalo vysoké nájemné, nízké mzdy a platy, takže pracující se prakticky spokojovali s tím, že měli střechu nad hlavou.

Dnes již nejsou u nás případy, aby lidé bydleli v děrách. Setkáváme se s pravým opakem. Neustále se zvyšují požadavky pracujících na moderní, hygienické bydlení. Bytová výstavba však ještě nestačí uspokojovat potřebu bytů, vzrůstající v důsledku vyšších požadavků na kulturu obydlí a přírůstku obyvatelstva.

Jak je to neblahý pozůstatek kapitalismu a závažná otázka, ukáži ze svého volebního obvodu i našeho Pražského kraje - mimo hlavní město Prahu.

V našem okresním městě Kralupy n. Vlt. nesmyslným barbarským náletem anglo-amerických letců 22. března 1945 jsme u trpěli nenahraditelnou ztrátu 145 spoluobčanů. Kromě toho bylo úplně zničeno 147 domů, těžce poškozeno 76 a lehce poškozeno několik set domů. Prostě za hodinu náletu byly zničeny nebo poškozeny 2/3 domů. Toto se událo několik málo týdnů před příchodem našich osvoboditelů - statečných Rudoarmějců - do našich dědin a měst, kteří krví svých nejlepších synů a dcer vykoupili naše opravdové štěstí.

Od roku 1945, díky péči strany a vlády, bylo v Kralupech n. Vlt. do listopadu t. r. postaveno 315 bytových jednotek. Mimo to bylo v okrese za poslední dva roky postaveno 107 rodinných domků, 181 přístaveb a nástaveb, které měly vesměs za účel zlepšení nebo rozšíření dosavadních bytů. Také na 500 drobných staveb, povolených v období posledních tří let, slouží doplnění a zlepšení kultury bydlení v rodinných domcích nejen ve městech, ale i na vesnicích. Přesto, že řada obyvatel z Kralupska nalezla svůj nový, spokojený domov v pohraničních oblastech naší vlasti, na Ostravsku, Kladensku i jinde, kde je potřebuje naše národní hospodářství, přesto, že řada pracujících již bydlí tak, jak se jim nikdy nesnilo - ve zdravých bytech s příslušenstvím - leží v samotném okresním městě na 300 nevyřízených žádostí o byty. Podstatnou část žadatelů tvoří ti, kteří si chtějí zlepšit bydlení.

Za buržoasně demokratické republiky nebylo řídkým zjevem, že v jedné ulici za několika okny visely tabulky s upozorněním, že se přijme svobodný pán, paní či slečna na byt nebo do podnájmu. U jedněch to byl nástroj doplňkového vykořisťování pracujících. u druhých vítaný příspěvek pro zlepšení tísnivé finanční situace, aby sami mohli zaplatit činži.

Tyto zjevy nenávratně zmizely v důsledku neustálého zvyšování životní úrovně. Naopak - projevují se snahy nepřijímat nájemníky ani tam, kde by mohli dobře bydlet. V minulosti bývalo zvykem, když se děvče vdávalo nebo syn ženil, že mladí manželé bydlívali s rodiči. Dnes si většinou již před sňatkem podávají na národní výbor žádost o byt. Tato situace vyžadovala a vyžaduje od všech členů národních výborů, ostatních veřejných činitelů i pracovníků výkonných orgánů národních výborů trpělivou, cílevědomou uvědomovací a výchovnou práci.

Ani v kraji neodpovídá bytový fond požadavkům a potřebám našeho lidu. Z největší části se podílejí na celkovém bytovém fondu byty o jednom pokoji a kuchyni. Čtvrtina bytů se skládá ze dvou pokojů a kuchyně, pětinu bytů tvoří jednotlivé místnosti a 7 % byty o třech pokojích a kuchyni.

Za poslední tři roky odevzdala stavební výroba do užívání pracujících celkem 7.327 bytů. Zvláštní péče byla věnována výstavbě sídliště pro horníky a hutníky v Kladně, jimž bylo odevzdáno celkem 1.263 bytů, v Příbrami bylo dokončeno 522 bytů, v Berouně bylo odevzdáno k užívání 244 bytů, v Neratovicích 285. V těchto třech letech bylo vynaloženo na bytovou výstavbu přes 800 milionů Kčs.

V drobné, individuální výstavbě byla od roku 1954 povolena výstavba 4.571 rodinných domků, 7.992 přístaveb a různých adaptací. Stačí se podívat na obydlí v sídlištích na Kladně, Berouně, Mladé Boleslavi, Lidicích i jinde, aby si každý nezaujatý člověk mohl udělat obrázek o životních i pracovních podmínkách našeho lidu.

V těchto bytových jednotkách bydlí řada těch, kteří se za kapitalismu tísnili v jedné místnosti u Průhonu, Na Baště, nebo ve sklepních místnostech. Antonín Krček se svými 6 dětmi dříve obýval 2 místnosti o celkové výměře 20 m2, vlhké, bez přístupu slunce a jakékoliv příslušenství. Jako dělníku Spojených oceláren n. p. na Kladně mu byl přidělen byt o 3 místnostech v sídlišti Vítězný Únor. Nejen jeho rodina, ale tisíce jiných rodin užívají plně zdravých, vzdušných bytů, vybavených nejmodernějším příslušenstvím, což dříve bylo jen pro zámožné vrstvy.

Nová obydlí jsou přesvědčivým svědectvím, že péče o blaho lidu, jeho stále lepší, spokojenější a šťastnější život, je a bude středem pozornosti naší strany a vlády. Cítíme oprávněnou hrdost nad tím, jaké byty obývají naši dělníci a ostatní pracující. Při tom nezavíráme oči před tím, že na národních výborech v celém kraji je více než 20.000 nevyřízených žádostí o přidělení bytu. Za tímto číslem vidíme potřeby našeho lidu, ať již mladých manželů, kterých ročně přibývá přes 6.000, nebo byty, kde bydlí dvě rodiny, nebo některé části dnešního obytného pásma, které dožívají a je nutno počítat s jejich asanací.

Neblahé dědictví minulosti a škody způsobené válkou nelze odstranit průběhem několik let. Stavebnictví, které do roku 1948 zůstávalo v soukromých rukou, nebylo schopno zvládnout všechny úkoly. První pětiletý plán řešil přebudování a rozšíření národního hospodářství i zvýšení obytných budov. Výstavba nových závodů v druhé pětiletce nám dává jasnou perspektivu hledět do budoucna se zdravým optimismem, vlastním budovatelům socialismu. Vedle nových pracovních příležitostí vyrostou tisíce nových obytných domů, ve kterých budou bydlet ti, kteří obětavě a nadšeně plní výrobní plány rozvoje národního hospodářství, které otevírají dokořán brány šťastné budoucnosti našeho pracujícího lidu. Ku konci druhé pětiletky bude dáno do užívání v našem Pražském kraji 16.906 bytů.

K problému bytové výstavby řekla celostátní konference naší Komunistické strany Československa ústy soudruha Viliama Širokého, předsedy vlády: "Ústřední výbor a vláda jsou si plně vědomy nedostatku bytů. Budou proto za iniciativní pomoci našich pracujících usilovně hledat cesty, jak zabezpečit zvýšení objemu výstavby, jak zabezpečit další rozšíření kapacity podniků pro bytovou výstavbu, jak zabezpečit další zvýšení výroby stavebních hmot a materiálu, jak dosáhnout výrazného snížení nákladů na stavbu bytů, jak bytovou výstavbu urychlit, jak najít finanční a materiálové úspory v ostatní investiční výstavbě."

Tato slova jsou adresována především do řad zedníků, pomocných dělníků, techniků, projektantů a všech vedoucích pracovníků ve stavebnictví. Jejich úkolem musí být organisovat práci na stavbách tak, aby šla od ruky a byla přitažlivá i pro naši mládež a ženy, neboť nechceme-li po staru bydlet, musíme ve stavebnictví pracovat novými, osvědčenými methodami. Tato slova jsou stejně adresována do řad kladenských hutníků, horníků, pracujících z Buzuluku, berounských cementáren, do řad všech pracujících ze závodů i polí. Chceme-li uskutečňovat společenskou potřebu a požadavky, musíme usilovat o to. aby se bezpodmínečně zvyšovala společenská produktivita práce na všech úsecích. (Předsednictví se ujal předseda Fierlinger.)

Zhospodárnění a urychlení bytové výstavby umožní národním výborům a jejich výkonným orgánům, aby mohly ještě větši měrou zaměřovat pozornost všech pracujících na konkrétní otázky hospodářské a kulturní výstavby v každé obci a v každém městě.

V posledních dnech na besedách mnozí pracující říkali: "Je dobře, že bude přijat nový zákon o hospodaření s byty. Bude ovšem zapotřebí, aby ministerstvo místního hospodářství spolu s ostatními ústředními úřady vydalo včas jasné a srozumitelné předpisy k jeho správnému provádění." Všichni uvítáme jeho přijetí s plným porozuměním uvědomujíce si, že sebelepší zákon nevyřeší nedostatek bytů. Ten odstraní pouze zvýšená bytová výstavba v příštích letech. Rozšíření pravomoci výkonných orgánů národních výborů však umožní kontrolovat přidělování všech bytů, čímž budou lépe než dosud zajištěny služby našemu lidu. Předložený zákon plně bude napomáhat tomu, aby život našich rodin, našich dětí byl ještě spokojenější a radostnější. Proto budeme pro něj rádi hlasovat. (Potlesk.)

Předseda: Tím je pořadí přihlášených řečníků vyčerpáno.

Hlásí se ještě někdo do rozpravy? (Nikdo.)

Do rozpravy se nikdo nehlásí, je tedy skončena.

Přistoupíme k hlasování.

Dávám slovo k doslovu zpravodajce posl. Fišarové.

Zpravodajka posl. Fišarová: Vzdávám se slova.

Předseda: Protože nebyl podán žádný pozměňovací návrh, dám hlasovat, bude-li s tím Národní shromáždění souhlasit, o celém vládním návrhu zákona o hospodaření s byty najednou, podle společné zprávy výboru rozpočtového a hospodářského a výboru ústavně právního.

Jsou nějaké námitky proti tomuto způsobu hlasování? (Nebyly.)

Nejsou.

Kdo tedy souhlasí s celým vládním návrhem zákona o hospodaření s byty ve znění předložené společné zprávy výboru rozpočtového a hospodářského a výboru ústavně právního, nechť zvedne ruku! (Děje se.)

Je někdo proti? (Nikdo.)

Zdržel se někdo hlasování? (Nikdo.)

Děkuji. - Tím Národní shromáždění jednomyslně schválilo vládní návrh zákona o hospodaření s byty. (Potlesk.)

Tím je vyřízen sedmý bod pořadu schůze.

Přistoupíme k projednávání posledního bodu schváleného pořadu, kterým je

8. Zpráva výboru rozpočtového a hospodářského o vládním návrhu zákona, kterým se mění a doplňují ustanovení některých zákonů o daních placených obyvatelstvem (tisk 100).

Zpravodajem je posl. Tymeš. Dávám mu slovo.

Zpravodaj posl. Tymeš: Vláda předložila Národnímu shromáždění návrh zákona, kterým se mění a doplňují ustanovení některých zákonů o daních placených obyvatelstvem. Jsou to zákony: o zemědělské dani, o dani z příjmu obyvatelstva, o živnostenské dani a o dani domovní.

Jaké změny se navrhují? U zemědělské daně se zjednodušuje způsob vyměřování daně a mění se lhůty splatnosti daně, u ostatních daní se mění rovněž lhůty splatnosti daně a nově se upravuje výpočet penále. Konečně se v osnově navrhuje zmocnění pro ministra financí, aby u daní, na které se vztahuje tento zákon, upravoval podle potřeby v mezích zdaňovacího období lhůty splatnosti, měnil podle potřeby penále pro opožděné placení a stanovil podmínky, za kterých mohou finanční odbory rad ONV upustit od předpisu penále.

Proč se navrhují tyto změny? Podle dosavadního zákona č. 77 z roku 1952 o zemědělské dani (§ 19) je povinen každý, kdo platí zemědělskou daň, podávat každoročně do 31. ledna ONV přiznání o všech okolnostech rozhodných pro vyměření daně na běžný rok. Navrhovanou změnou § 19 se zprošťují této povinnosti ti členové JZD III. a IV. typu, kteří již podali nebo podají přiznání za rok, který následuje po roce, v němž se stali členy družstva. První vyměření zemědělské daně na podkladě tohoto zákona platí bez dalšího přiznání a vyměření na další léta, nedojde-li ovšem ke změnám rozhodným pro vyměření daně. Jedině tehdy, když dojde ke změnám, jsou členové JZD povinni podat přiznání do 31. ledna. Poněvadž členům JZD III. a IV. typu se vyměřuje daň pouze z jejich záhumenkového hospodářství, jedná se o velmi nízkou daň a každoroční její přiznávání je zbytečné, nedochází-li ke změnám rozhodným pro její vyměření. Netřeba mít obavy, že nové opatření se projeví zhoršením placením této daně. Družstva jistě sama se budou snažit, aby při vyplácení záloh nebo doplatků za pracovní jednotky se na placení zemědělské daně nezapomnělo.

Změna zákona přispěje k zjednodušení a k zhospodárnění administrativy. Uvítají ji proto pracovníci finančních odborů ONV, ale také poplatníci, kteří, jak známo, neradi vyplňují daňová přiznání. Důvodová zpráva uvádí, že navržená změna zákona se bude týkat nejméně 150.000 poplatníků zemědělské daně. Jde tedy o opatření, které prospěje značné části členů jednotných zemědělských družstev. Odstraňujeme zbytečné papírování a zbytečnou práci.

Lhůty splatnosti daně stanovené dosavadními zákony jsou nevyhovující. Pokud jde o lhůtu k zaplacení prvé splátky na zemědělskou daň, která jak známo je stanovena do 30. dubna, je tato lhůta zbytečně dlouhá. Jsou to především velcí zemědělci, kteří přesto, že v lednu a v únoru mají značné tržby za cukrovku a živočišnou produkci, odkládají splátku až na duben. V dubnu pak již vybírání daně je spojeno se značnými potížemi. Proto v osnově se navrhuje, aby lhůta k zaplacení prvé splátky na zemědělskou daň byla zkrácena a to do 31. března.

U drobných předpisů znamená splatnost daně v několika splátkách značné a zbytečné zatížení administrativy u finančních odborů ONV. Proto se navrhuje, aby zemědělská daň do 100 Kčs byla splacena do 31. března a domovní daň z nepronajatých budov celá do 15. února. Tato úprava se bude týkat asi 400.000 poplatníků zemědělské daně a u domovní daně z nepronajatých budov asi poloviny poplatníků této daně.

Z důvodů zjednodušení administrativy stanoví se též, že poplatníci daně z příjmu obyvatelstva, jejichž roční daňová povinnost nepřesahuje 100 Kčs, nejsou povinni platit čtvrtletní zálohy na daň.

S novou úpravou výpočtu penále se prodlužují lhůty k placení záloh vždy do konce prvého měsíce po uplynutí kalendářního čtvrtletí, to je do 31. ledna, 30. dubna, 31. července a 31. října. Tím budou dosavadní dvě lhůty splatnosti v měsíci lednu sloučeny v jednu a shodně s ní upraveny lhůty v ostatních čtvrtletích.

Dosavadní ustanovení o výpočtu penále podle počtu dní prodlení rovněž se neosvědčila. Výpočet je příliš složitý a pro poplatníky málo srozumitelný a těžko kontrolovatelný. Nová úprava penále stanovená paušální částkou 5 % nedoplatků daně bude lépe vyhovovat. Výpočet bude jednoduchý a i pro poplatníky naprosto srozumitelný. I zde dojde k administrativnímu zjednodušení, neboť nebude třeba zvláštního tiskopisu.


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP