Středa 18. listopadu 1959

"Jestliže ještě před několika desetiletími nebylo dosti sil a prostředků k uskutečnění myšlenky úplného a všeobecného odzbrojení, dnes se tato myšlenka stala devízou širokých mas lidu, celých národů. Dnes existuje velká skupina států, které důsledně bojují za její uskutečnění," praví se v Prohlášení Nejvyššího sovětu SSSR. "A nyní tedy přímo závisí na vládách a parlamentech ostatních zemí, především největších států, na jejich dobré vůli a přání, zda bude výroba smrtících a ničivých zbraní zastavena, zda budou zničeny nahromaděné zásoby zbraní, zda lidstvo půjde cestou zhoubné války nebo nastoupí cestu mírového vývoje."

Návrhy na všeobecné a úplné odzbrojení států jsou dalším projevem důsledné a soustavné mírové politiky, kterou sovětská vláda rozvíjí v boji za zachování míru, za zmírnění mezinárodního napětí.

Je dostatečně známo, že těmto návrhům předcházely četné iniciativní návrhy sovětské vlády, mezi nimi návrhy na zastavení zkoušek nukleárních zbraní, na opatření k odvrácení nenadálého útoku, na zákaz výroby atomových zbraní a zničení jejich zásob, na snížení počtu ozbrojených sil, na uzavření paktu neútočení mezi NATO a státy Varšavské smlouvy, podpora Rapackého plánu, sovětské návrhy na likvidaci nenormálního stavu v západním Berlíně a na vytvoření režimu svobodného a demilitarizovaného města v západním Berlíně, návrh na likvidaci pozůstatků druhé světové války a na uzavření mírové smlouvy s Německem a řada dalších.

Je rovněž všeobecně známa i řada jednostranných počinů sovětské vlády v zájmu míru a zmírnění mezinárodního napětí. Sovětský svaz několikrát sám snížil stav svých ozbrojených sil, stáhl svá vojska z území jiných států a likvidoval vojenské základny na cizím území. Zastavil pokusy s nukleárními zbraněmi, iniciativně ukončil válečný stav s Německem atd.

Sovětská vláda vyvinula rovněž nesmírnou iniciativu ke zlepšení vztahů mezi největšími světovými velmocemi, mezi Sovětským svazem a USA. Jejím výsledkem byla i cesta předsedy rady ministrů Sovětského svazu soudruha Chruščova do Ameriky. Návštěva soudruha Chruščova v USA je součástí velké mírové iniciativy Sovětského svazu a úsilí všech mírumilovných sil světa, která přinesla určité kladné výsledky a způsobila, jak to vyjádřil soudruh Chruščov, "první trhliny v ledech studené války." (Potlesk.)

Stále více roste ve světě snaha o rozumnější řešení vzájemných vztahů mezi zeměmi různých společenských zřízení. Přes urputný odpor nejagresívnějších imperialistických sil začal se v mezinárodních vztazích rýsovat určitý obrat k lepšímu. Přesto však nesmíme zjednodušovat problémy tohoto byť i příznivého procesu. Síly válkychtivých kruhů zaujímají dosud silné pozice, klamou lid svých zemí, snaží se zlehčovat sovětské návrhy a jejich význam pro lidstvo celého světa.

Ke zdůvodnění svého odmítavého postoje se snaží vytvářet mínění, že Sovětský svaz chce dosáhnout jednostranných výhod na úkor oslabení bezpečnosti ostatních národů.

Taková propaganda má zakrýt skutečnost, že hlavní nebezpečí lidu kapitalistických zemí hrozí právě od těchto temných sil, které spekulují na zničení socialistických států a na nové rozdělení světa. Za své kořistnické zájmy jsou ochotny obětovat i lid svých zemí.

Klamání lidu má zakrýt skutečnost, že zmilitarizované kapitalistické hospodářství je stále více neschopno řešit prohlubující se hospodářské krize. Břemeno válečných příprav dopadá plně na bedra pracujících.

Proti komu je třeba lid světa ochránit? Proti neexistujícímu nebezpečí ze strany Sovětského svazu a socialistického tábora anebo proti imperialistickým silám války? Stačí pohledět na to, jaký růst ekonomiky a kultury a rozdělování prostředků je v zemích dvou různých společenských soustav.

Obrovský rozvoj výrobních sil v Sovětském svazu a za jeho pomoci i v ostatních zemích socialistického tábora dosud svět i v nejbouřlivějším období rozvoje kapitalismu nepoznal a nikdy nedosáhl.

V průmyslové výrobě na jednoho obyvatele již světová socialistická soustava jako celek dostihla kapitalistickou soustavu. V kapitalistických zemích je soustředěna asi jedna třetina obyvatelstva světa. Tato třetina obyvatelstva však v roce 1958 vyráběla více jak 37 procent světové průmyslové výroby, téměř polovinu světové výroby oceli a 43 procent světové produkce bavlny. V roce 1965 bude však socialistický tábor, především díky grandióznímu plnění sedmiletého plánu Sovětského svazu a vysokému rozvoji hospodářství lidově demokratických zemí, vyrábět více jak polovinu celé světové průmyslové produkce. (Potlesk.)

Úspěchy sovětského hospodářství jsou nerozlučně spjaty s tvůrčím rozvojem vědy a techniky. Sovětští vědci mají velké zásluhy o rozvoj světové vědy a kultury. V celém světě jsou dnes známy jejich úspěchy v oboru nukleární fyziky a atomové energetiky, letectví a raketové techniky. Dokladem vysoké průmyslové a technické úrovně Sovětského svazu je vypuštění prvních umělých družic Země v roce 1957 a vypuštění několikastupňových kosmických raket v letošním roce. (Potlesk.)

Sovětský svaz rozvíjí svůj průmysl, vynakládá obrovské prostředky na rozvoj vědy a kultury, na bytovou výstavbu, na zvýšení životní úrovně lidu.

Návrhy Sovětského svazu na všeobecné a úplné odzbrojení vyplývají z humanistického vysoce ušlechtilého úsilí důsledné mírové politiky, která je nezbytným a zákonitým předpokladem úspěšného budování komunismu v Sovětském svazu a dalšího rozvoje celé socialistické soustavy. (Potlesk.)

Sovětská mírová iniciativa vytvořila takové ovzduší ve světě, že návrhy sovětské vlády na všeobecné a úplné odzbrojení, přednesené na XIV. zasedání Valného shromáždění Organizace spojených národů, se setkaly se všeobecným souhlasem světové veřejnosti.

Reálnost sovětských návrhů potvrdilo i jejich projednávání na XIV. Valném shromáždění Organizace spojených národů, které přijalo sovětsko-americkou rezoluci požadující rozpracování podrobných opatření, směřujících k uskutečnění návrhů Sovětského svazu.

Všechny tyto skutečnosti vedou k tomu, že v současné době úsilí Sovětského svazu a ostatních zemí socialistického tábora nachází podporu mírumilovných a pokrokových sil celého světa. K úsilí o dosažení dohody se připojují i některé hlasy odpovědných činitelů kapitalistických států.

Není pochyb o tom, že k národům a mírovým silám, které bojují za světový mír, přibudou další, neboť národy si stále více uvědomují nebezpečí nové války.

Naše plná podpora sovětských návrhů na úplné a všeobecné odzbrojení je plně v souladu s naší dosavadní mírovou zahraniční politikou. Československá republika v tomto duchu přispěla ke snahám o odzbrojení mnoha akcemi již v minulosti.

Bez významu nebyly četné akce naší vlády a našich zástupců na mezinárodním fóru, v mezinárodních organizacích, zejména v Organizaci spojených národů.

Stačí připomenout například naši aktivní účast na konferencích expertů o zastavení pokusů a o odvrácení nenadálého útoku v Ženevě, nebo naše aktivní vystupování v době ženevské konference ministrů zahraničních věcí o otázce mírové smlouvy s Německem a o odstranění okupačního režimu v západním Berlíně.

Tato naše politika vyplývá přímo ze socialistického charakteru společenského zřízení Československé republiky, je součástí budovatelského úsilí našeho lidu, je v plném souladu s jeho vůlí a životními zájmy. (Potlesk.)

Z tohoto hlediska posuzuje náš lid i problém úplného a všeobecného odzbrojení. Zachování míru je základní příznivou podmínkou dovršení výstavby socialismu v Československu, jak to na základě všestranné analýzy vnitřních i mezinárodních podmínek pro dovršení socialistické výstavby ukázal XI. sjezd Komunistické strany Československa. (Potlesk.)

Náš lid, poučen historií, je si plně vědom, že budoucnost naší země je nerozlučně spjata se zápasem pracujících celého světa za pokrok a mír. Naše republika, tak jako všechny socialistické země, proto aktivně podporuje důslednou mírovou politiku Sovětského svazu. (Potlesk.)

Přistupujíce k naléhavému problému současné doby, prosazení a zmírnění mezinárodního napětí právě z těchto hledisek, máme na mysli skvělé perspektivy dalšího rozvoje naší země. Dosavadní výsledky naší práce pod vedením Komunistické strany Československa jsou přesvědčivým důkazem, že k velikému rozmachu tvůrčí práce lidu není třeba válkychtivých záměrů. Naše země jako součást socialistického tábora rozvíjí svoji ekonomiku, kulturu pro blaho a štěstí lidu v míru, pro vytváření nových hodnot materiálních i duchovních a nikoliv na jejich ničení. (Potlesk.)

Všeobecné a úplné odzbrojení by mělo nesmírný význam především pro osud celé Evropy, která se již dvakrát v tomto století stala hlavním dějištěm světového válečného konfliktu. Je v zájmu všech evropských národů, aby se především tato oblast změnila v oblast klidu a mírového soužití.

Československý lid je si plně vědom, že přijetí návrhů na úplné a všeobecné odzbrojení by přispělo i k odstranění nebezpečí, které představují militaristické a revanšistické síly v Německé spolkové republice. Četná prohlášení oficiálních představitelů Německé spolkové republiky a akce, jako narušování československého vzdušného prostoru, toto nebezpečí jen potvrzují.

Soudružky a soudruzi poslanci!

Náš lid dosáhl velikých úspěchů při výstavbě socialismu v naší vlasti. Každým dnem je možno pozorovat jak roste náš průmysl, rozvíjí se socialistické zemědělství. Naše země je pevným článkem socialistického tábora. V tomto bratrském svazku socialistických zemí, v jehož čele stojí Sovětský svaz, je i záruka dalšího rozvoje. V tomto svazku je i záruka naší bezpečnosti, kdyby se někdo pokusil ji ohrožovat. Připojujíce se spontánně k Provolání Nejvyššího sovětu činíme tak s vědomím, že vyjadřujeme naprostou jednotu se sovětským lidem ve všech otázkách budování socialismu a komunismu, v boji za mír. (Potlesk.)

Pracující naší země usilují o dřívější splnění úkolů letošního roku a připravují se radostně pozdravit novými pracovními úspěchy 15. výročí osvobození naší vlasti Sovětskou armádou. (Potlesk.) Součástí tohoto nástupu je i příprava třetího pětiletého plánu, který připravuje další růst síly naší země v době plně rozvinuté výstavby socialismu a komunismu. Radostné perspektivy našich plánů zobrazují plně všestrannou péči socialistické společnosti o blaho člověka, o jeho vysoké povznesení ve všech oblastech společenského života.

Provolání Nejvyššího sovětu SSSR přijímáme proto ve svém nejvlastnějším zájmu, zajistit splnění svých smělých cílů.

Zahraniční výbor Národního shromáždění v souladu se zájmy našeho lidu projednal Provolání Nejvyššího sovětu SSSR k parlamentům všech zemí světa a předkládá k přijetí Národnímu shromáždění tento návrh Prohlášení Národního shromáždění Republiky československé k Provolání Nejvyššího sovětu Svazu sovětských socialistických republik k parlamentům všech zemí světa o všeobecném a úplném odzbrojení. Tento návrh zní:

Národní shromáždění Republiky československé, vyjadřujíc vůli československého lidu, radostně vítá a plně podporuje Provolání Nejvyššího sovětu Svazu sovětských socialistických republik z 31. října 1959 k parlamentům všech zemí o všeobecném a úplném odzbrojení. (Potlesk.)

Toto Provolání přichází v době, kdy se díky neochvějnému a důslednému úsilí Sovětského svazu o mírové soužití a dorozumění mezi národy ukazují příznaky zmírnění mezinárodního napětí a zlepšují se vyhlídky na upevnění trvalého míru. V tomto úsilí podporují Sovětský svaz země socialistického tábora a všechny mírumilovné síly na celém světě. Též v západních kapitalistických zemích se v důsledku vzrůstající síly a mezinárodního vlivu Sovětského svazu a ostatních zemí světové socialistické soustavy stále silněji prosazuje rozumnější chápání situace, což se projevuje v realističtějším přístupu k řešení současných mezinárodních problémů cestou jednání a v politické orientaci těchto zemí vůči zemím socialistického tábora.

Národní shromáždění Republiky československé jsouc si plně vědomo své odpovědnosti připojuje se k ušlechtilé výzvě bratrského sovětského lidu vyjádřené v Provolání Nejvyššího sovětu. (Potlesk.) Vítá toto Provolání tím spíše, že samo naše společenské zřízení svými cíli vylučuje existenci jakékoliv síly, která by měla zájem na zbrojení. Proto se Národní shromáždění plně ztotožňuje s Provoláním Nejvyššího sovětu, které burcuje politické představitele a vlády všech zemí, aby si uvědomili, že není naléhavějšího úkolu než odstranit hrozbu jaderné války a nastolit trvalý mír. (Potlesk.)

Spolehlivou cestu k odstranění hrozby vyplývající ze závodů ve zbrojení ukazují návrhy vlády Svazu sovětských socialistických republik na všeobecné a úplné odzbrojení, které přednesl předseda rady ministrů Svazu sovětských socialistických republik Nikita Sergejevič Chruščov dne 18. září 1959 na XIV. Valném shromáždění Organizace spojených národů. Přijetí sovětského návrhu na zničení všech prostředků k vedení války, rozpuštění armád a likvidaci všech vojenských institucí vytvořilo by podmínky pro život v trvalém míru a pro nebývalý a všestranný rozvoj lidstva.

Uskutečnění sovětských návrhů by uvolnilo obrovské materiální zdroje, jichž by bylo možno využít pro blaho národů. Prostředky dosud vynakládané na výrobu zbraní a budování armád by po odzbrojení mohly být cele využity k přímému prospěchu obyvatelstva. Všeobecné a úplné odzbrojení by bylo v plném souladu s mírovým úsilím všeho pokrokového lidstva a umožnilo by věnovat všechny síly a prostředky na mírovou výstavbu, zvyšování životní úrovně a hospodářskou pomoc málo vyvinutým zemím. (Potlesk.) Našemu lidu pak by umožnilo ještě větší rozmach při jeho budovatelském úsilí a při plnění jeho plánů rozvoje národního hospodářství.

Přijetí návrhů vlády Svazu sovětských socialistických republik by dále mělo nesmírný význam pro osud celé Evropy, jež se v tomto století již dvakrát stala ohniskem světového válečného konfliktu a která by se v důsledku odzbrojení změnila konečně v oblast klidu a mírového soužití. Československý lid, i když je si dobře vědom, že jakýkoliv útok proti kterékoliv zemi socialistického tábora by skončil naprostým nezdarem, má obzvláštní zájem na tom, aby svět byl ušetřen válečných útrap. Lid naší země prožil všechna utrpení obou světových válek, z nichž zejména poslední vyvolaná nacistickým militarismem ohrozila samu existenci našich národů. Jsme bezprostředními sousedy Německé spolkové republiky, která přes své tragické zkušenosti z minulosti a přes tragické zkušenosti národů evropských zemí opětně buduje útočnou armádu, která má být urychleně vyzbrojena atomovými zbraněmi. Západoněmečtí militaristé znovu cvičí k útočnému pochodu úderné oddíly, podněcované revanšistickou propagandou, které opět mají být nástrojem k uskutečnění starých expanzívních plánů německého imperialismu. Tak se snaží všemi silami zabránit snahám o dorozumění mezi národy. Jejich plány by byly s konečnou platností pohřbeny uskutečněním všeobecného a úplného odzbrojení, jak je navrhla vláda Sovětského svazu. Tyto návrhy vlády Sovětského svazu nalezly plnou podporu v Německé demokratické republice, která svou politikou aktivně přispívá k upevnění mírového soužití a k zajištění míru v Evropě a ve světě. (Potlesk.)

Reálnost sovětských návrhů na všeobecné a úplné odzbrojení plně potvrdilo jejich projednávání na XIV. Valném shromáždění Organizace spojených národů. Byla přijata jednomyslná rezoluce, požadující rozpracování podrobných opatření směřujících k uskutečnění návrhů Sovětského svazu, která v dané situaci je pokrokem. Nyní záleží na úsilí všech národů, aby po tomto prvním slibném kroku následovaly další a aby se nepřátelům odzbrojení, kteří se dosud nevzdali svých míru nebezpečných plánů, nepodařilo všeobecnému a úplnému odzbrojení zabránit.

Mírové soužití mezi národy je přáním všeho našeho lidu. Národní shromáždění Republiky československé plníc vůli pracujícího lidu bude proto i nadále plně podporovat politiku československé vlády směřující k uskutečnění návrhů na všeobecné a úplné odzbrojení a k dalšímu upevnění mírového soužití. (Potlesk.) Československá republika v tomto duchu již i dříve přispěla ke snahám o odzbrojení. Tak v letech 1955 - 1958 snížila třikrát stav své armády celkem o 64 000 mužů. Samo Národní shromáždění dalo odhlasováním zákona na ochranu míru jasně najevo odpor proti válečné propagandě a svými prohlášeními z 1. srpna 1956 o odzbrojení a 15. dubna 1958 o zastavení pokusů s atomovými a vodíkovými zbraněmi a k atomovému vyzbrojování Německé spolkové republiky jednoznačně vyjádřilo své stanovisko k otázkám bezpečnosti ve světě. Tato politika vyplývá přímo ze socialistického charakteru společenského zřízení Československé republiky a je v plném souladu s vůlí a zájmy našeho lidu. (Potlesk.)

Národní shromáždění Republiky československé se proto ztotožňuje s návrhem vlády Svazu sovětských socialistických republik na všeobecné a úplné odzbrojení, plně schvaluje Výzvu Nejvyššího sovětu z 31. října 1959 a připojuje se k ní. (Potlesk.) Přijetí návrhů Sovětského svazu je v zájmu celé lidské společnosti, umožní netušený rozvoj a blahobyt všeho lidstva.

Národní shromáždění Republiky československé vyjadřuje proto přesvědčení, že také parlamenty a poslanci ostatních zemí vědomi si své odpovědnosti jako zástupci svého lidu vezmou věc všeobecného a úplného odzbrojení za svůj přední úkol. Tím přispějí k jeho uskutečnění a napomohou tak k zabezpečení věčného světového míru. (Dlouhotrvající potlesk.)

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP