Středa 16. listopadu 1960

Zkušenosti získané za poměrně velmi krátkou dobu ukazují, že nová opatření přinášejí velmi mnoho kladů. Budeme však muset mít i nadále na zřeteli, že jedině správně diferencované používání nových řídících nástrojů, rozvinutí široké účasti všech pracujících a řízení a důsledné uplatňování vedoucí úlohy strany na všech stupních řízení jsou zárukou, že opatření provedená stranou a vládou budou vždy působit v souladu s potřebami celé naší společnosti.

Musíme mít na zřeteli, že decentralizace řízení hospodářství je jen jednou stránkou věci, že bezpodmínečnou druhou její stránkou je zlepšování metod ústředního plánování a kontroly a koordinování všech hospodářských odvětví a ekonomických oblastí. Proto o splnění třetího pětiletého plánu musí stejnou měrou usilovat všechny podniky, všechny národní výbory, i všechny ústřední orgány.

Vážené soudružky a soudruzi poslanci! Obrovská síla a energie našeho lidu, která se tolikrát již projevila při plnění politických a ekonomických úkolů našeho státu, bude základnou budoucích úspěchů na cestě rozvoje vyspělé socialistické společnosti.

Předložený návrh zákona o třetím pětiletém plánu je opřen o výsledky široké diskuse našich pracujících, o výsledky aktivity a iniciativy, o pracovní nadšení a odhodlání všeho lidu vybudovat v co nejkratší době vyspělou socialistickou společnost jako předpoklad pro další postupný přechod ke komunismu. Vůle lidu je v našem socialistickém státě zákonem. Nechť tedy vůle československého lidu - jít cestou vytyčenou XI. sjezdem a celostátní konferencí Komunistické strany Československa a konkretizovanou v třetím pětiletém plánu rozvoje národního hospodářství - se stane zákonem, který bude uvědoměle a nadšeně uváděn v život! (Potlesk.)

Předseda Fierlinger: Děkuji soudruhu inž. Otakaru Šimůnkovi za jeho projev.

Přerušuji nyní schůzi do 15. hodin.

(Schůze přerušena ve 13 hod. 22 min. - opět zahájena v 15 hod.)

Místopředseda Pospíšil (zvoní): Zahajuji přerušenou 4schůzi Národního shromáždění.

Budeme pokračovat v projednávání druhého bodu pořadu schůze. Do rozpravy k projednávanému druhému bodu pořadu se přihlásili poslanci Pašek, Vaverka, inž Goppoldová, Kolder, Borůvka, Perkevič, Vávra, Dohnal, Gabriška, dr. Pennigerová, Žiak, Homola a dr. Berák.

Dávám slovo posl. Paškovi.

Posl. Pašek: Vážené Národní shromáždění, soudružky a soudruzi poslanci!

Jsme v období, kdy naši pracující v závodech úspěšně plní a překračují úkoly druhého pětiletého plánu a vytvářejí tak příznivé předpoklady pro snadnější nástup do třetí pětiletky. Třetí pětiletý plán rozvoje našeho národního hospodářství na léta 1961-1965, jehož uzákonění dnes projednáváme, je plánem rozvinuté socialistické společnosti a pomůže vytvořit materiálně technickou základnu pro postupný přechod ke komunismu.

Hlavní pro splnění náročných úkolů třetí pětiletky bude vysoké tempo růstu produktivity společenské práce. To však bude vyžadovat pozvednutí celkové technické úrovně v rozhodujících odvětvích našeho národního hospodářství na nový kvalitativně vyšší stupeň.

V této souvislosti je cenná iniciativa pracujících v některých závodech Středočeského kraje a v Praze, kteří se rozhodli na počest 40. výročí založení Komunistické strany Československa uskutečnit rozhodná opatření ke splnění konkrétních ekonomických úkolů v roce 1961 zejména pomocí technického rozvoje. Iniciátory soutěžení na počest tohoto slavného výročí jsou pracující národního podniku ČKD Dukla Praha - nositelé Řádu Klementa Gottwalda za budování socialistické vlasti a Řádu práce.

Stejně hodnotné závazky, zabezpečující výrobní úkoly rozvojem nové techniky, uzavřeli pracující Lučebního závodu v Kolíně, horníci z Dolu Antonín Zápotocký na Kladně, dělníci a technici Brandýských strojíren a sléváren, pracující z n. p. Povltavský průmysl kamene, Kovony v Lysé nad Labem a několika desítek dalších závodů a podniků.

Široký rozmach socialistického soutěžení v odvětví paliv slavil v pátek 11. listopadu v OKR velký úspěch. Havíři, přechodní pracovníci a technici dosáhli v tomto dnu nejvyšší těžby v historii celého revíru. Narubali 86 205 tun uhlí a plán normativní těžby byl splněn na 100,9%. A dnes ráno došla zpráva, že včera 15. listopadu narubali 86 870 tun, což je o 660 tun více, než byl rekord z 11. listopadu. (Potlesk.) Současně byl včera překonán rekord v těžbě kombajny o 126 tun, když včera těžba kombajny v OKR činila 23 507 tun. Přes dosažené úspěchy jsou ještě v OKR značné rezervy, které mohou být pomocí socialistických závazků a rozvoje soutěžení odhaleny a těžba den ode dne zvyšována.

Nejcennější na těchto závazcích a rozvoji socialistického soutěžení je ta skutečnost, že právě rozvoj nové techniky, technologie a pokrokových metod práce a jejich cílevědomé zavádění umožnily převzít v řadě závodů a podniků vyšší úkoly, než jim ukládá státní plán. Zvlášť důležité je také poznání, že nová technika se stává záležitostí širokého okruhu pracujících, dělníků, mistrů, techniků i inženýrů a že není výsadou úzkého okruhu specialistů.

Podle příkladu pracujících Závodu 29. augusta v Partyzánském rozvíjí se na našich závodech hnutí za vytváření "Fondu třetí pětiletky". Pracující tohoto závodu se zavázali, že budou do tohoto fondu vkládat úspory, kterých dosáhnou rozvojem techniky, především zlepšovatelským hnutím. Z úspor vyplývajících se zavedením vynálezů a zlepšovacích návrhů vytvoří si v závodě tento fond ve výši 16 miliónů Kčs. Budou dále šetřit materiál a postupně zvyšovat koeficient směnnosti z dosavadních 1,5 na 1,9 v roce 1965.

Iniciativa pracujících a technická tvůrčí schopnost našich novátorů, zlepšovatelů a nejlepších pracovníků se v těchto závazcích plně uplatňuje. Tento stav není náhodný. V posledních dvou letech se v rozvoji vnitrozávodního socialistického soutěžení projevily nové, kvalitativně vyšší formy, které vznikly z iniciativy jednotlivců i kolektivů. Jsou to hnutí "Každý novátorsky", soutěžení za splnění plánu technického rozvoje, "Vladimirské hnutí" a soutěžení za dosažení nejvyšších technických parametrů na světové úrovni. Do těchto forem soutěžení je zapojeno několik set tisíc pracujících.

Zvlášť významnou formou soutěžení, která podle příkladu pracujících Strojáren v Piesoku nalézá velkého uplatnění, je hnutí "Každý novátorsky". Ve 110 strojírenských závodech, kam bylo toto hnutí rozšířeno, přináší měsíční průměrnou úsporu více než 411 tisíc normohodin, téměř 1500 tun kovů a téměř 16 miliónů Kčs na vlastních nákladech.

Do socialistického soutěžení jsou dnes zapojeny více než tři milióny dělníků, techniků a ostatních pracujících. Jeho nejprogresívnější formy, hnutí brigád socialistické práce, se zúčastnilo k 1. říjnu letošního roku přes 30 000 kolektivů. Titul již byl udělen 1639 kolektivům. Celkem je do tohoto hnutí zapojeno 300 000 pracujících. Největší počet soutěžících kolektivů je v odvětvích spotřebního průmyslu, hutích a rudných dolech, chemii a těžkém strojírenství.

Členové brigád socialistické práce zaměřují své osobní závazky hlavně na splnění a překročení plánovaných výrobních úkolů, pracovat beze zmetků, odstranění úrazovosti, na zavádění nové techniky, nových forem práce a na zvyšování odborné kvalifikace.

Cenné je to, že některé závazky jsou uzavřeny ke splnění úkolů třetí pětiletky. Například v Českých závodech motocyklových ve Strakonicích si vedoucí brigády socialistické práce soudruh Čistota a člen brigády socialistické práce soudruh Janda vypracovali osobní závazky na celou třetí pětiletku. Své závazky zaměřili na úkoly technického rozvoje, na zvyšování odborné kvalifikace. Tyto osobní plány jsou rozpracovány na čtvrtletní termíny, které budou předkládat veřejné kontrole a veřejně vyhodnocovat.

Úkolem našich odborových orgánů, zvláště závodních výborů, je rozvíjet po příkladu pracujících těchto závodů socialistické soutěžení a uzavírání závazků pracovních kolektivů na počest 40. výročí založení KSČ tak, aby počátkem roku 1961 nebylo v naší zemi jediného závodu, který by tohoto příkladu nenásledoval.

V širokém rozvoji socialistického soutěžení je hlavní záruka a reálná možnost rychlého rozvoje našeho národního hospodářství a tím i zajištění dalšího zvyšování životní úrovně pracujících. Životní úroveň v letech třetí pětiletky bude obohacena o nového činitele - zkrácení pracovní doby.

Zkrátit pracovní dobu v průběhu třetí pětiletky na 42 hodin a v hlubinných dolech na 40 hodin, je velmi důležitý politický úkol, pro jehož splnění je třeba především ve výrobě usilovně vytvářet všechny podmínky. Jádrem všech opatření je zásada, aby při přechodu na zkrácenou pracovní dobu byla zvýšena produktivita práce nejen v rozsahu, odpovídajícím zkrácení pracovní doby, ale také v rozsahu, odpovídajícím každoročně plánovanému růstu produktivity práce.

Zasedání ÚV KSČ v září 1959 ukázalo na tyto otázky a zdůraznilo nutnost zlepšení časového využití základního fondu a zvyšování směnnosti, zavadění a rozšiřování druhých a někde třetích směn v našem průmyslu, zejména u těch výrobních zařízení, která ovlivňují růst výroby daného odvětví. Je to jedna z největších rezerv zvyšování produktivity práce a efektivnosti zejména v průmyslu. Vždyť tím, že budeme plně využívat všech strojů a zařízení, vytvoříme si potřebné zdroje pro vybavování závodů vysoce produktivní technikou.

Hlavní příčiny dosavadních nedostatků ve zvyšování směnnosti spočívají v tom, že k řešení tohoto úkolu není přistupováno na základě předem provedeného komplexního rozboru možností a potřeb, které by byly vtěleny do plánu postupu prací. Není také v tomto směru využívána iniciativa pracujících, a také otázky zvyšováni směnnosti na našich podnicích jsou často řešeny izolovaně, bez souvislosti s ostatními problémy, které přináší vyšší směnnost. I v těchto otázkách je odvislý úspěch zavedení vícesměnného provozu a vytvoření předpokladů pro zkrácenou pracovní dobu.

Jde hlavně o to, aby s otázkami lepšího rozmístění pracovníků ve prospěch hlavních výrobních prací, vyšší využití strojů, zařízení a výrobních ploch, stálým zdokonalováním organizace práce, odstraňováním poruch, prostojů a všech ztrátových časů byly současně řešeny problémy dopravy zaměstnanců, péče o děti v pracovní době rodičů, zdravotní péče, stravování pro druhou směnu, zvyšování kvalifikace, kulturní vyžití zaměstnanců.

Souhrn všech otázek, souvisejících se zvyšováním směnnosti, musí být řešen za přímé účasti všech pracujících. To umožní správný názor na skutečný stav, zabrání případným formálnostem a ostatním nedostatkům a pomůže při jeho řešení.

Jako příklad dobré práce při zavádění směnnosti můžeme uvést Brandýské strojírny a slévárny v Brandýse nad Labem. Za široké účasti všech pracujících byl uzavřen na počest 40. výročí založení Komunistické strany Československa celozávodní socialistický závazek, ve kterém si zvyšují svůj původní závazek na docílení koeficientu směnnosti a 1,5 v základní výrobě na úroveň 1,7, a to ještě v letošním roce. Tento náročný úkol mohou si stanovit proto, že zvýšení směnnosti neřeší jenom z hlediska technického, ale v celém komplexu otázek s tím souvisících, především v péči o pracující. V rámci rozšiřování dvousměnného provozu zavedou pro druhou směnu lékařskou službu, vybudují zubní ambulatorium a občerstvovací kiosky, zlepší vybavení závodní jídelny, zajistí, aby jednotlivými odbornými kursy závodní školy práce prošlo 240 posluchačů. Ve večerních průmyslových školách zajistí proškolení 123 pracujících a vypracují nové plány kádrových rezerv k prohloubení a zkvalitnění politické přípravy a odborné kvalifikace zaměstnanců, potřebné k plnění úkolů třetí pětiletky.

Úspěšné řešení otázek směnnosti, na kterém se aktivně podíleli všichni pracující tohoto podniku, pomáhá jim zajišťovat úkoly v růstu produktivity práce a ve vytváření podmínek pro zkracování pracovní doby.

Významným nástrojem ve vytváření podmínek pro zvyšování směnnosti i zkracování pracovní doby se musí stát roční a pětileté kolektivní smlouvy, které jsou právě na závodech a podnicích projednávány a schvalovány.

Zajištění postupného zkracování pracovní doby je jedním z hlavních úkolů odborové organizace při zabezpečování plánovaného rozvoje národního hospodářství ve třetí pětiletce. Odbory musí napomáhat při přípravě a zajišťování postupného zkracování pracovní doby, získávat zkušenosti a zevšeobecňovat a využívat dobrých zkušeností. Současně je nutno stále zdůrazňovat pracujícím zásadu, že zkrácení pracovní doby musí být zajištěno mobilizací vnitřních zdrojů růstu produktivity práce tak, aby kladlo minimální požadavky na nové pracovní síly a mzdové fondy a aby nedošlo k požadavkům na zvýšení objemu investiční výstavby.

První zkušenosti závodů, kde je v letošním roce již zkoušena zkrácená pracovní doba, jsou celkově příznivé. Spolu s upevňováním a zajišťováním tohoto nového pracovního režimu v těchto závodech bude však nutné věnovat velikou pozornost přípravě zkracování pracovní doby na dalších závodech.

Přitom musíme využít všech forem účasti pracujících na řízení výroby, zvláště výrobních porad, členských schůzí základních organizací ROH, poboček ČsVTS, technicko-ekonomických konferencí, komplexních brigád, zlepšovatelského, vynálezcovského a novátorského hnutí a především socialistického soutěžení.

Náročnost přípravy a zabezpečení zkrácené pracovní doby vyžaduje rozvinutí tvůrčí iniciativy pracujících tak, aby oni sami bojovali za vytváření předpokladů ke zkrácení pracovní doby. Například některé kolektivy brigád socialistické práce v rubáních předáků Chrabaře, Chobota, Hama z Dolu Ludvík a z dalších dolů zkoušely takovou organizaci práce, která by jim umožnila splnit týdenní úkoly v pěti dnech. Tato aktivita se osvědčila. Stranickým, odborovým a hospodářským orgánům ve všech ostatních závodech připadá nyní úkol rozvíjet toto hnutí tak, aby se všichni pracující aktivně podíleli na přípravě zkrácení pracovní doby.

Soudružky a soudruzi, 15 let budování našeho nového života nás plně přesvědčuje, že iniciativa pracujících má rozhodující podíl na dosavadních výsledcích našeho hospodaření. Tato iniciativa je přímo názorným příkladem zájmu pracujících o rozkvět našeho hospodářství, o rozkvět celé naší socialistické republiky.

Revoluční odborové hnutí jako nejmasovější organizace dělnické třídy v naší vlasti bude i nadále politicko-výchovně-organizátorskou prací vést pracující k socialistickému uvědomění, k tomu, aby jejich iniciativa i nadále byla hlavní oporou plnění úkolů naší vyspělé socialistické společnosti.

Učiníme vše pro splnění úkolů třetí pětiletky tak, aby Revoluční odborové hnutí bylo i nadále přední oporou Komunistické strany Československa při uskutečňování vytyčených cílů výstavby rozvité socialistické společnosti a přechodu ke komunismu. (Potlesk.)

Místopředseda Pospíšil: Dávám slovo poslanci Vaverkovi

Posl. Vaverka: Soudružky a soudruzi poslanci,

každé období v našem životě je charakterizováno vždy hlavními určujícími událostmi, které mu vtiskují určitý ráz a kladou před společnost úkoly, které je třeba řešit, aby vývoj šel stále vpřed. Jednou z hlavních událostí je i dnešní projednávání zákona o 3. 5LP v NS. Náš lid pod vedením KSČ dokázal za uplynulé období vytvořit nádherná díla a odvést kus poctivé práce. Svůj podíl na těchto dobrých výsledcích má také naše strojírenství, které se uplynulých 15 let vyvíjelo nejintenzívněji ze všech průmyslových odvětví. Letos bude u nás vyrobeno 6krát více strojírenských výrobků než v r. 1937. Strojírenství podstatnou měrou přispělo dále nejen k vybudování našeho těžkého průmyslu, ale stalo se rovněž významným činitelem v rozvoji hospodářské spolupráce mezi socialistickými zeměmi a velkým podílem přispělo ke snížení naší závislosti na dovozu výrobních prostředků především z kapitalistických států. Strojaři do konce t. r. chtějí našemu národnímu hospodářství dát nad stanovené úkoly druhou pětiletkou za víc než 10 mld Kčs strojírenských výrobků navíc.

V předloženém návrhu 3. 5LP je obsaženo mnoho nových a náročných úkolů na poli zavádění nové techniky, rekonstrukce a modernizace celých závodů a odvětví, spolu s komplexní mechanizací a automatizací výrobních procesů. Proto právem v našem průmyslu zůstává naše strojírenství i nadále základním článkem rozvoje našeho národního hospodářství.

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP