Čtvrtek 17. listopadu 1960

Vysoké zárobky sú významnou podmienkou dobrej životnej úrovne človeka a jeho rodiny. Ale nie jedinou podmienkou. Štýl dobrej životnej úrovne rodiny začína striezlivosťou, prejavuje sa vkusne zariadeným obydlím, čistotou, dobrým odevom, poriadkom v domácnosti, zdravou, úpravne podávanou potravou, spotrebou mydla, používaním kúpeľne, rádiom, televízorom a dobrými knihami, ktoré sú nielen ozdobou domácnosti, ale hlavne vernými priateľmi pre poučenie a zábavu. Spomenul som striezlivosť. Hmotná a duchovná bieda slovenského ľudu v minulosti viedla priam do zúfalstva. V biede postavený robotník a roľník v alkohole hľadal útechu. V najchudobnejších krajoch sa pilo najviac. Dnes niet hladu a biedy a jednako spotreba alkoholu legálneho i doma vyrábaného v niektorých slovenských okresoch je zarážajúca. Mnohé rodiny, ktoré s ohľadom na slušné príjmy mohli by žiť na vysokej úrovni, i dnes vinou alkoholu majú hmotné problémy. Vec si zaslúži, aby sme na pôde parlamentu zdôraznili, že socialistický človek je triezvy človek v spoločnosti, rodine i na pracovisku. Naproti tomu je radostné vidieť množstvo krásnych novopostavených domov a v nich šťastné rodiny. Často nie j e všetko tak zariadené a využité, ako by mohlo byť. Jednako každého musí potešiť, že vkus, zmysel pre pekné, nášmu robotníkovi a roľníkovi, najmä našim pracujúcim ženám, nie je niečo vedľajšie a náhodné, ale celkom dôležité a významné. Vkus, estetické cítenie u nášho ľudu rastie ako mravná vlastnosť duše. Dobrý vkus, zmysel pre krásu jasne hovorí o charaktere nového socialistického človeka.

Národné výbory majú čestnú a zodpovednú úlohu: zabezpečiť dostatok služieb v tretej päťročnici. Platené služby pre pracujúcich majú veľký význam pri raste životnej úrovne. Vcelku rozvoj platených služieb pre obyvateľstvo zaostáva a to tak organizačne, ako i technicky. Umiestnenie podnikov nevyhovuje. Napr. v Liptovskom Hrádku v súkromných domoch a u vedúcich prevádzok najnevhodnejšie je umiestnené dámské a pánské krajčírstvo, jemná mechanika, zberňa šiat, dámske kaderníctvo, zámočníctvo, rádioopravovňa, i pohrebníctvo. Je načase aby sa v tomto meste, ktoré je významným východiskom tatranskej turistiky, urýchlene započalo s výstavbou Domu služieb. Ale nie je to lepšie ani v Mikuláši a Ružomberku a v ďalších strediskových obciach. Vec neväzí v neochote národných výborov, ako skôr v ich málo aktívnom riešení nedostatku priestorov. Podobné j e to vo väčšine našich okresov. V organizácii miestneho hospodárstva sú veľké možnosti zamestnať tisíce žien z domácností, aby dobrou službou občanom, domácnostiam a pracujúcim v priemysle a v poľnohospodárstve uľahčili a spríjemnili každodenný život.

Treba s uznaním hodnotiť dobrú prácu služieb v Bratislave. Sú v celoštátnom meradle na prvom mieste. Starajú sa o pranie, hladenie, čistenie a upratovanie v domácnostiach, o opravu šiat a obuvi, o zákazkovú službu odevov, údržbu domov a ďalšiu celú škálu služieb. Vychádzajú z potrieb, ako najlepšie uspokojiť občanov, najmä pracujúce ženy. Významnú pomoc MsNV, ako i komisií pre služby, poskytuje Výbor žien. Pri rozširovaní služieb tvoria nové pracovné príležitosti. Napr. upratovanie v domácnostiach, vykonávané službami, podstatne odbremeňuje v podnikoch a úradoch zamestnané ženy. Teraz je v upratovacej službe jeden pracovník na 9700 obyvateľov, v roku 1965 bude jeden pracovník pre 2500 občanov.

V praní bielizne počítajú s rozšírením prevádzok a s ich moderným technickým vybavením. S rozširovaním objemu prania rozširujú aj sieť zberní.

Stálym vážnym problémom pri poskytovaní platených služieb obyvateľstvu sú ceny opráv. Napr. neveľká oprava pokazeného kolesa z bicykla je drahšia, ako nové koleso v predajni bicyklových súčiastok. Rovnako je to pri vyhotovení nových vecí pre domácnosti. Napr. kovová bránka na záhradu z priemyselného podniku v tej samej akosti je o 400 Kčs lacnejšia, ako z podniku miestneho hospodárstva. Je naliehavé, aby Ministerstvo financií podľa vládneho uznesenia urobilo neodkladné opatrenia na odstránenie nejednotnosti v cenách.

Zvýšená právomoc národných výborov dáva všetky predpoklady, aby sa služby obyvateľstvu podľa smerníc tretieho päťročného plánu v súlade s potrebami našich pracujúcich rýchlejšie rozvíjali.

Našu sociálnu starostlivosť so skutočným uznaním oceňujú pracujúci v kapitalistickom svete. V tomto roku vyplatíme vyše 7 miliárd Kčs na nemocenské a na detské prídavky. Vyše 10 miliárd sa vyplatí na dôchodkové a invalidné zabezpečenie. Stovky tisíc pracujúcich sa dostáva každoročne na kúpeľnú liečbu a rekreáciu. Vyše 50 000 detí strávilo svoje prázdniny a čas na zotavenie v pionierskych táboroch. Ani jedna kapitalistická krajina sa nemôže preukázať čímsi podobným. Výška dôchodkov, priznaných pred 1. januárom 1957 bude sa približovať dôchodkom, vymeraným po tomto dni. Zdokonalí sa sociálne zabezpečenie členov JRD.

Je povážlivé a neutešené, že vyplácame 500 000 plných invalidných dôchodkov osobám, ktoré následkom úrazov a nemocí v produktívnom veku nie sú schopné produktívne pracovať. Značnú časť invalidov sme zdedili z kapitalizmu a z vojny. Každým rokom však novopriznané dôchodky činia 450-500 miliónov Kčs. A koľké sú to straty v našom národnom hospodárstve, ktoré vzniknú odchodom pracujúcich v produktívnom veku do invalidity? Problém je natoľko vážny, že sa mu s inými zodpovednými činiteľmi, najmä s ROH, s celou zodpovednosťou venuje aj zdravotný výbor Národného zhromaždenia. Úrazom musíme predchádzať. Nielen evidenciou, ale dôsledným odstraňovaním príčin ich vzniku, rozsiahlou, správne zameranou prevenciou.

V tretej päťročnici zvláštny zreteľ venujeme mnohodetným rodinám. Zvýši sa starostlivosť o dôchodcov, najmä výstavbou ďalších domovov a zariaďovaním spoločného stravovania všade tam, kde sú pre to podmienky. Podstatne sa rozšíria možnosti a formy uplatnenia osôb so sníženou pracovnou schopnosťou. Náklady na sociálnu starostlivosť od najmladších po najstarších sa bezmála zdvojnásobia.

Súdružky a súdruhovia!

Sny našich otcov i naše túžby z mladosti po dôstojnom živote a slušnej životnej úrovni ľudu, stali sa u nás skutkom. V treťom päťročnom pláne rozvoja národného hospodárstva staviame si nové, veľké a radostné perspektívy. Nadchýňa nás doterajšie niekoľkonásobné zvýšenie výroby, premena hospodársky zaostalého Slovenska na krajinu hút a strojov a dosiahnutý vysoký stupeň blahobytu pracujúceho ľudu. Veľkorysý plán rozvoja našej otčiny v budúcich 5 rokoch volá nás do nového pracovného nadšenia s tvorivým zápalom uskutočniť šľachetné úlohy pre stále vzrastajúci blahobyt našej socialistickej spoločnosti, pre mohutnú obranyschopnosť našej vlasti, pre spoločnú šľachetnú povinnosť - zachrániť šťastie a mier.

V trvalom pokoji, verne so Sovietskym sväzom a celým socialistickým mierovým táborom poďme v ústrety k novým víťazstvám šťastných socialistických ľudí. (Potlesk.)

Místopředseda Fiala: Dávám slovo poslanci Homolovi.

Posl. Homola: Soudružky a soudruzi poslanci!

Ústava Československé socialistické republiky vytyčuje velko. lepý cíl našeho snažení - vybudovat komunistickou společnost. Zákon o pětiletce, který dnes projednáváme, je jedním ze stupňů vedoucích k tomuto cíli. Aby bylo vytvořeno dostatek hmotných a kulturních potřeb a mohla být uplatněna zásada "každý podle svých schopností, každému podle jeho potřeb", je nutné vytvořit vysoce výkonné průmyslové a zemědělské hospodářství s automatizací, chemizací, elektrifikací, kybernetizací, s vysokou mechanizací, je zapotřebí stále nových objevů vědy i velkých činů v literatuře, umění, v citovém a společenském životě člověka.

Komunistická společnost, ke které spějeme, potřebuje neobyčejně veliké zdroje energie. Ne nadarmo president Akademie věd SSSR A. N. Nesmějanov vytyčil před časem úkol: "Nadešla doba, kdy místo využívání nepatrných drobtů nejrůzněji konzervované sluneční energie je třeba vytvořit na zemi vlastní slunce." Ne nadarmo se soustřeďují síly vědy i techniky na potřeby společenské práce, na rozvoj energetické základny, zdrojů nerostných surovin, nových organických hmot a materiálů. Rozvíjí se teorie o funkci polovodičů, studium fyzikální podstaty magnetických a mechanických vlastností atomu, vlastností dielektrických a zvláště ferroelektrických. Ve spojení se sovětskou vědou se řeší problémy, zaměřené k využití štěpných a jaderných reakcí pro výrobu energie.

Československá věda má veliké úkoly z hlediska dosažení nejvyšší civilizační úrovně pracujících na světě.

Československá věda docílila řady světových úspěchů. Je známa např. centrifuga, vystavovaná na československé výstavě v Moskvě a Kyjevě, kterou vysoce oceňují sovětští vědci. Je známa řada dalších významných objevů naší vědy. Lze si jen přát, aby českoslovenští vědečtí pracovníci a výzkumníci sepjali ve třetí pětiletce ještě těsněji své úsilí s životními potřebami pracujícího lidu a pomohli plně vytvářet bohatě kvetoucí socialistickou společnost.

Nová společnost bude potřebovat širokou, masovou znalost vědy a techniky, kultury a umění. Jedině socialistickou kulturou lze zajistit vysoké kulturní nároky pracujících. Jedině hustě zavedenou automatizací a vysokou mechanizací jednotlivých výrobních postupů lze zajistit dostatek spotřebního zboží vysoké kvality. Přitom je třeba vyrábět vysoce vkusné zboží, jehož krása by vyhovovala estetickým postulátům naší doby, protože změna automatických linek představuje značné ekonomické a časové ztráty v provozech. Jde tedy o osvojení vysoké technické kvalifikace, avšak i o široký rozvoj uměleckého cítění a vůbec uměleckého života pracujících.

K tomu je třeba důkladné přípravy kádrů, dobrého systému školské a mimoškolské výchovy, dobré práce všech školských orgánů a organizací, podílejících se na komunistické výchově pracujících.

Už v této pětiletce se kladou v našich školách základy pro rozvinutí a uplatnění komunistických vlastností člověka. Celý náš školský systém má být postupně přebudován tak, aby byly uvedeny v život základní principy socialistické ústavy, týkající se zvláště výchovy a společenského života. Přechodem na devítiletku a dvanáctiletku bude škola hluboce demokratizována. Bude třeba, aby ministerstvo školství a kultury a školské orgány krajských a okresních národních výborů dbaly na to, aby byl rozvoj škol prováděn na základě vědeckých pedagogických principů, aby byly všude dodržovány zásady výuky vytyčené Komunistickou stranou Československa. Základnu k tomu vytváří nový školský zákon, který je předložen a který odpovídá situaci v naší společnosti a období rozvinuté výstavby vyspělé socialistické společnosti. Je to velký krok od zákona o jednotné škole.

Jednou z nejdůležitějších otázek celé výchovy bude výchova učňů, tedy výchova nových generací naší dělnické třídy. Do učebních míst bude v pětiletce zařazeno celkem 850 000 mladistvých, přičemž se zvýší zejména počet dívek. Péče o učně má z hlediska dalšího rozvoje našeho státu velký národohospodářský význam a dosah. Je si třeba uvědomit, že jsou to dvě třetiny našich dětí, které budou po patnáctém roku přecházet do učebního poměru. Na všeobecně vzdělávací školy bude přijato totiž 148 000 žáků a na odborné 246 000 žáků. To znamená, že na výchovu učňů je třeba soustředit především naši pozornost, energii i péči, protože jde o většinu mládeže naší země. A doposud je bohužel obrácena pozornost veřejnosti i školských orgánů více na všeobecně vzdělávací školy, než na školy učňovské, přesto, že máme ve výchově v odborných učilištích a učňovských školách ještě řadu nemalých nedostatků. Není ještě mnoho takových, které pracují tak dobře. jako odborné učiliště n. p. ČKD Praha z hlediska spojení výuky s výrobní praxí. Učiliště převzalo část výrobního programu závodu a to pístové kompresory několika řad. Podílí se též na výrobním programu úseku zařízení silnoproudé energetiky a část výrobní kapacity učiliště je napojeno na nástrojářské a údržbářské práce závodu. Pracovníci odborného učiliště spolupracují též s vědeckými ústavy. Učiliště spolupracovalo na projektu nového přístroje k vyšetřování nervových drah pro neurologickou kliniku. Přístroj byl vypracován na základě vzájemné spolupráce lékařů s výchovnými pracovníky a učni odborného učiliště. Tento příklad ukazuje správně na to, že výrobní praxe není a nemůže být jen věcí školy, ale že je současně i věcí závodu, především jeho vedení.

V období třetí pětiletky nebude mládež zařazována na tzv. pracovní místa v tom smyslu, že by absolventi devítiletky přecházeli na nekvalifikovanou práci, jak tomu bylo mnohdy dosud. Budou obsazovat místa učňovská, a to podle požadavku plánu, čímž se dosáhne, že všechny naše děti budou pojaty do systému dalšího vzdělávání i výchovy. Prakticky všechna mládež, která skončí povinnou školní docházku, bude moci získat další kvalifikaci na vyšších typech škol.

Neméně důležitým problémem bude výchova kádrů a dorostu pro naše socialistické zemědělství. Ve školách zaměřených na zemědělskou praxi i v zemědělských školách se musí více než dosud prakticky vyučovat a uplatňovat nejaktivnější a nejprogresivnější metody výroby. Především učitelé musí v těchto školách dokonale zvládnout nejmodernější zemědělskou praxi. Žáci všech škol nemají být přitom nasazováni na zemědělské práce, na sklizeň jen v nepohodě a marastu, když už jiní nepomáhají, ale také při krásném počasí, v zářící a rozkvetlé přírodě; neměli by být seznamováni ponejvíce jenom s ruční prací, ale více s tím, co charakterizuje budoucí socialistické zemědělství, s mechanizací, se stroji, a to nejlepšími a nejmodernějšími.

I v našem zemědělském školství se již dělá náprava širší koncepcí zemědělského školství, odborného, středního i vysokého. V mnoha okresních městech i jiných větších místech pracují již také od 1. září odborná zemědělská učiliště, obdobná jako u závodů, která mají poskytovat dobré zemědělské vzdělání družstevníkům i dělníkům státních statků.

V pětiletce bude třeba také rozšířit učební prostor o 4-5 tisíc nových učeben. Celkem má být zajištěno 707 000 žákovských míst. To přispěje k odstranění střídavého vyučování. Přitom má být také přikročeno k tomu, aby byly budovány školy s celodenní péčí o mládež, celotýdenní, event. celoměsíční internátní školy. V každém kraji má být zřízena minimálně jedna škola tohoto typu. Na vysokých školách bude vybudována nová kapacita pro 11 435 posluchačů. Ve školské výstavbě bude třeba zvětšit péči národních výborů a závodů, které se mohou například k výstavbě jeslí nebo školek sdružovat.

V souvislosti s dokončením přechodu k devítiletce chceme rozšířit i všechny formy studia pracujících a maximálně je přiblížit životu. Odborné školy bude absolvovat 26 000 studujících při zaměstnání a 158 000 ostatních.

Zvláštní péče bude věnována předškolní mládeži, dětem pracujících matek, zlepšováním výchovy, zřizováním školek a jeslí, družin a klubů, aby byly ženy ještě více uvolněny pro společensky nutnou práci, aby se dokončilo jejich osvobození od kuchyně a jiných povinností, které ještě přecházejí z minulých dob. Celkově má být zajištěna péče o 454 000 dětí v mateřských školách, jeslích a zemědělských útulcích. Nové mateřské školy budou zřizovány zejména při závodech a jednotných zemědělských družstvech.

Bude dokončena též přestavba vysokého školství. Výuka na fakultách bude dále těsněji spojena s výrobou. Současně s tím bude muset být zlepšena i výuka ekonomice, a to rovněž z hlediska praxe, aby se vysokoškoláci po nástupu do zaměstnání rychleji zařadili a intenzívněji podíleli na zlepšování výrobních procesů. Dojde k podstatnému zvýšení počtu studujících při za městnání. Na vysoké školy bude přijato přes 73 000 posluchačů. Počet posluchačů se zvýší zejména v technických oborech. V pětiletce bude absolvovat vysoké školy 45 000 absolventů v denním studiu a 42 000 při zaměstnání. To je téměř 46%. Podstatná část studentů půjde na vysoké školy z praxe, ze závodů a zemědělství. Postupně se bude stále více zvyšovat vliv státu a společnosti na výchovu. Škola bude muset dbát více na to, aby upevnila pedagogickou spolupráci s rodinou a všemi mimoškolský mi institucemi. To zvyšuje značně odpovědnost učitelů i školských orgánů. Z hlediska sepětí školy s praxí bude nutno zvýšit úsilí, aby si učitelé osvojovali praktickou znalost výroby v závodech nebo zemědělství, aby mohli nejen teoreticky, ale i prakticky vést a vychovávat děti.

Postupné zkracování pracovní doby bude vytvářet mimořádné podmínky pro rozvoj kulturního života. Zvláštní péče má být věnována proto dalšímu rozvoji filmu, televize, rozhlasu, divadel i tisku a rozvoji nové socialistické literatury a výtvarného umění.

Významnou formou kulturní výchovy našich dětí a občanů se stávají lidové školy umění, které jsou nebo budou založeny na všech okresech a které mají přispět k širokému rozmachu estetické výchovy našeho pracujícího lidu. Mají zajistit rozvoj aktivního uměleckého amaterského projevu i vyhledávat nové talenty pro naši novou socialistickou kulturu. Vyučovat v nich budou pedagogicky nejlépe vzdělaní a umělecky vyspělí vychovatelé a umělci. Tak se i vyhledávání talentů široce demokratizuje a stává se systémem. Je to velká výhoda pro děti rolníků a dělníků, které neměly dříve mnoho možností rozvíjet se a vzdělávat v oborech umění, protože umělecké školy byly umístěny převážně ve velkých městských centrech. Lidové školy umění jsou významným zařízením, které bude sloužit komunistické výchově.

Před naší literaturou a uměním stojí vážné úkoly při vytváření socialistického způsobu života našeho lidu v příštím období i při přechodu ke komunistické společnosti. V celé pětiletce budou proto vytvářeny předpoklady k tomu, aby byla dále rozvíjena celá oblast našeho socialistického umění a literatury, aby vznikala nová umělecká díla vysoce ideová a realistická.

Úspěšný Sjezd socialistické kultury i mnohá opatření v našem kulturním životě, která byla jeho bezprostředním výsledkem, jsou velkou posilou v dalším růstu kulturní úrovně našich pracujících. Jedním z velkých úkolů je překonání rozdílu v kulturní úrovni mezi velkými kulturními centry a ostatními oblastmi našeho státu. Vždyť při vzrůstajícím kulturním životě nejen města, ale i takové střediskové obce na venkově se mohou stát a jistě budou důležitými ohnisky kulturní revoluce, jestliže jim budou věnovat zvýšenou pozornost pracovníci kultury a osvěty.

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP