Středa 18. ledna 1961

(Začátek schůze v 10 hod. 03 min.)

Přítomni:

Předseda Národního shromáždění Fierlinger a místopředsedové Valo, Fiala, dr. Kyselý, Pospíšil, dr. Škoda.

Členové politického byra ÚV KSČ předseda vlády Široký, první tajemník ÚV KSS Bacílek, místopředseda vlády a ministr vnitra Barák, místopředseda vlády Dolanský, Pavol David, místopředseda vlády Kopecký a místopředseda vlády a předseda Státní plánovací komise inž. Šimůnek, kandidáti politického byra ÚV KSČ místopředsedkyně vlády inž. Jankovcová, místopředseda vlády Strechaj, tajemníci ÚV KSČ Dubček, Köhler, Krutina, ministři dr. h. c. Plojhar, dr. Neuman, Biľak, Václav David, Ďuriš. Krajčír, Krosnář, arm. gen. Lomský, Machačová-Dostálová, Majling, akad. Nejedlý, Poláček, Uher, Beran, dr. Kahuda, Reitmajer, dr. Vlasák, inž. Púčik, Brabec, inž. Šmok a Vlna.

280 poslanců podle prezenční listiny.

Z Kanceláře NS: vedoucí Kanceláře NS Kováčik.

Předseda Fierlinger (zvoní): Soudružky a soudruzi! Zahajuji 6. schůzi Národního shromáždění.

Sděluji, že došlo rozhodnutí presidenta republiky z 11. ledna 1961, kterým podle čl. 50 odst. 1 Ústavy Československé socialistické republiky svolává zasedání Národního shromáždění na den 18. ledna 1961.

Nyní mi dovolte, abych vás seznámil s pořadem dnešní schůze, na jehož návrhu se předsednictvo Národního shromáždění usneslo a který byl již poslancům Národního shromáždění rozeslán:

1. Zpráva předsedy Národního shromáždění podle čl. 60 odst. 2 ústavy o vydání zákonného opatření předsednictva Národního shromáždění, kterým se mění a doplňuje zákon o Státní plánovací komisi;

2. Zpráva výboru pro plán a rozpočet o vládním návrhu rozpočtového zákona na rok 1961;

3. Zpráva výboru zahraničního k návrhu presidenta republiky, kterým se předkládá Národnímu shromáždění Československé socialistické republiky k souhlasu Smlouva o přátelství a spolupráci mezi Československou socialistickou republikou a Kambodžským královstvím, podepsaná v Praze dne 27. listopadu 1960.

Má někdo k tomuto návrhu denního pořadu nějaké připomínky? (Nebyly.)

Nemá.

Můžeme tedy přistoupit k hlasování.

Zjišťuji, že Národní shromáždění je způsobilé se usnášet.

Kdo souhlasí s návrhem denního pořadu, nechť zvedne ruku! (Děje se.)

Je někdo proti? (Nikdo.)

Zdržel se někdo hlasování? (Nikdo.)

Děkuji. Tím Národní shromáždění schválilo svůj denní pořad.

Můžeme přistoupit k projednávání prvního bodu schváleného pořadu, kterým je

1. Zpráva předsedy Národního shromáždění podle čl. 60 odst. 2 ústavy o vydání zákonného opatření předsednictva Národního shromáždění, kterým se mění a doplňuje zákon o Státní plánovací komisi (tisk 33).

Vážené Národní shromáždění, soudružky a soudruzi poslanci!

Je mým úkolem, abych vám podal zprávu o jednání předsednictva Národního shromáždění, které ve své schůzi dne 11. ledna t. r. projednávalo vládní návrh týkající se některých změn a doplňků zákona o Státní plánovací komisi a usneslo se vydat zákonné opatření předsednictva Národního shromáždění, kterým se mění a doplňuje zákon o Státní plánovací komisi.

Zákon o Státní plánovací komisi schválilo Národní shromáždění v roce 1959. Od doby, kdy byl tento zákon vydán, došlo však k některým důležitým změnám, a to zejména v důsledku rozšíření pravomoci a odpovědnosti národních výborů a zvýšení jejich úlohy v hospodářské a kulturní výstavbě státu, jakož i v důsledku nového ústavního uspořádání slovenských národních orgánů. Proto bylo třeba přikročit k novelizaci zákona o Státní plánovací komisi, která se provádí tímto zákonným opatřením.

Zákonné opatření ve smyslu nové ústavy a zákona o národních výborech a ve smyslu zásad obsažených v usnesení pléna ÚV KSČ z dubna 1960 doplňuje nynější zákon o Státní plánovací komisi dalšími ustanoveními určujícími působnost Státní plánovací komise jako ústředního orgánu vlády pro plánování národního hospodářství a zejména její vztahy ke krajským národním výborům. Zvláštní důraz je položen na širokou spolupráci Státní plánovací komise s ústředními orgány státní správy, s krajskými národními výbory a s širokým aktivem pracujících v duchu zásad demokratického centralismu a na pomoc, kterou Státní plánovací komise poskytuje krajským národním výborům.

Zákonné opatření dále vyjadřuje nové postavení Slovenské plánovací komise jako orgánu Slovenské národní rady pro úsek plánování; přitom však nedochází ke změně v postavení Slovenské plánovací komise jako oblastního orgánu Státní plánovací komise. Tato úprava vyplývá z nového vymezení úkolů Slovenské národní rady a ze zákona č. 108 Sbírky z roku 1960 o určení úseků státní správy, ve kterých působí pověřenci Slovenské národní rady; podle tohoto zákona je předsedou Slovenské plánovací komise místopředseda Slovenské národní rady.

Konečně je třeba ještě říci, že se tímto zákonným opatřením zrušuje vládní nařízení č. 201 Sbírky z roku 1951, které bylo vývojem metodiky hmotného zásobování, zejména novými metodickými předpisy, překonáno.

Soudružky a soudruzi poslanci, vylíčil jsem vám ve stručnosti smysl a obsah zákonného opatření předsednictva Národního shromáždění, na kterém se dne 11. ledna usneslo a které vám dnes podle článku 60 odstavec 2 ústavy předkládám z pověření předsednictva Národního shromáždění ke schválení.

Má někdo nějaké návrhy, připomínky nebo dotazy k přednesené zprávě? (Nebyly.)

Nemá.

Můžeme tedy přistoupit k hlasování.

Navrhuji, abychom hlasovali o celém zákonném opatření předsednictva Národního shromáždění najednou podle předložené písemné zprávy.

Jsou nějaké námitky proti tomuto způsobu hlasování? (Nebyly.)

Nejsou.

Kdo tedy souhlasí se zákonným opatřením předsednictva Národního shromáždění, kterým se mění a doplňuje zákon o Státní plánovací komisi, nechť zvedne ruku! (Děje se.)

Je někdo proti? (Nikdo.)

Zdržel se někdo hlasování? (Nikdo.)

Děkuji. Tím Národní shromáždění jednomyslně schválilo toto zákonné opatření.

Tím jsme projednali první bod denního pořadu.

Druhým bodem dnešního pořadu je

2. Zpráva výboru pro plán a rozpočet o vládním návrhu (tisk 30) rozpočtového zákona na rok 1961 (tisk 31).

Soudružky a soudruzi! Naše Národní shromáždění může státní rozpočet projednat již v prvním měsíci tohoto roku. Státní rozpočet logicky vyplývá z náročných úkolů prvního roku naší třetí pětiletky. V něm se zrcadlí bouřlivý vývoj našeho národního hospodářství. Byl pečlivě projednán na celé řadě schůzí jednotlivých výborů a vy zajisté vyslechnete se zájmem nejen expozé ministra financí soudruha Ďuriše, ale i zprávu našeho generálního zpravodaje a jednotlivých řečníků, kteří se do diskuse přihlásili. Z jejich projevů uvidíte, jak vysoce jednotlivé výbory hodnotily značné úspěchy, které jsme docílili v našem socialistickém budování jak v oblasti hospodářské, tak i kulturní. V jejich projevech se toto vysoké hodnocení našich úspěchů zajisté plnou měrou projeví, ale jistě nebudou vám též skrývat všechny ony nedostatky, se kterými ještě bojujeme a na něž bylo v diskusi ve výborech našimi poslanci poukázáno.

Státní rozpočet sám a přísná kontrola jeho realizace během roku nám umožní, abychom, opírajíce se o porozumění a píli našeho pracujícího lidu měst a venkova, tyto nedostatky odstranili, abychom byli vedeni vždy zásadami co největší šetrnosti při stálém růstu produktivity naší práce a abychom tak co nejlépe využili značné finanční prostředky, které státní rozpočet dává k dispozici nejen ústředním státním orgánům, ale i ve velkoryse dotovaných rozpočtech našim národním výborům, a abychom všude i na závodech, na státních statcích a jednotných zemědělských družstvech hospodařili co nejsvědomitěji s každou korunou, což nám umožní i nadále urychlovat rytmus zvyšování životní úrovně všech našich pracujících.

Nyní dávám slovo zpravodaji předsedovi výboru pro plán a rozpočet místopředsedovi Národního shromáždění Jozefu Valo.

Zpravodajca podpredseda NZ Jozef Valo: Súdružky, súdruhovia poslanci!

Z poverenia výboru pre plán a rozpočet predkladám Národnému zhromaždeniu štátny rozpočet na rok 1961 k schváleniu.

Výbor pre plán a rozpočet prejednal návrh štátneho rozpočtu potom, keď tento bol po rezortoch prejednaný v jednotlivých odborných výboroch, ktoré svojimi uzneseniami doporučili jednotlivé kapitoly ku schváleniu.

Štátny rozpočet Československej socialistickej republiky na rok 1961 bol prejednávaný za mimoriadne priaznivých okolností. Úkoly, ktoré boli stanovené na rok 1960, boli úspešne splnené a na mnohých úsekoch našej výroby prekročené. Mnohé závody a pracoviská na sklonku roku už nastupovali do plnenia úkolov, stanovených na rok 1961.

Päťročný plán, ktorý sa končil rozpočtovým rokom 1960, bol úspešne splnený na niektorých úsekoch našej výroby už v prvom polroku 1960. Druhým päťročným plánom urobila naša republika veľký krok na ceste budovania novej socialistickej spoločnosti.

Rok 1960 bol mimoriadne významný. V tomto roku boli úspešne prevedené voľby do Národného zhromaždenia a do všetkých stupňov národných výborov. Bola schválená nová socialistická ústava republiky. Naša vlasť sa stala socialistickou. Úspešne bola prevedená reorganizácia štátnej správy. A konečne mimoriadne významná pre život našich národov bola celoštátna konferencia Komunistickej strany Československa, ktorá vytýčila ďalšiu cestu budovania vyspelej socialistickej spoločnosti na základe rozpracovania uznesenia XI. sjazdu Komunistickej strany Československa.

Aj v medzinárodnom merítku bol rok 1960 mimoriadne významným. Už dnes sa hovorí, že rok 1960 bol africkým rokom. A niet sporu o tom, že v histórii bude rok 1960 tak nazývaný. Veď v tomto roku 14 afrických štátov zvrhlo jarmo kolonializmu a nastúpilo cestu budovania slobodného národného života.

Imperialisti utrpeli takú porážku za jeden jediný rok, akú dejiny od Veľkej októbrovej revolúcie ešte nezaznamenali. Imperializmus a jeho sila spočívala práve v tom, že im takmer tri štvrtiny zemegule slúžilo ako surovinová základňa a koloniálne národy ako lacná pracovná sila a územie kolónií ako vojnové zázemie a veľmi výhodné odbytište prebytkov. Všetkému tomuto dali koloniálne národy v roku 1960 strašný úder. Neni ďaleko doba, keď imperializmus stratí aj posledné kúsky koloniálnych zbytkov a národy kolónií po storočnom otroctve si slobodne vydýchnu.

Tieto porážky hnali imperialistov do zúfalých a nebezpečných výpadov. Imperialisti všetku svoju zlobu a zúrivosť obrátili proti bašte slobody národov, proti Sovietskemu sväzu a štátom socialistického tábora. Imperialisti si uvedomujú, že koloniálne národy sa mohli oslobodiť z koloniálneho postavenia len vďaka existencii Sovietskeho sväzu. Vďaka sile Sovietskeho sväzu a socialistického tábora, mohli koloniálne národy úspešne dobojovať svoj boj o slobodu a nezávislosť svojich zemí.

Americkí imperialisti, ako najreakčnejšia sila v tábore imperialistických mocností, v snahe zabrániť tomuto dejinnému vývoju, zostrovali medzinárodnú situáciu vojenskými provokáciami. Vysielanie špionážnych lietadiel nad územie Sovietskeho sväzu, vyprovokovanie miestnych vojen a konfliktov, vyzbrojovanie západonemeckých militaristov atómovými zbraňami, rozširovanie vojenských a atómových základní po európskych a ázijských zemiach a konečne rozbitie konferencie na najvyššej úrovni, to bola odpoveď imperialistov na úspechy, ktoré dosiahol socialistický tábor a za jeho pomoci koloniálne národy. Naproti tomu Sovietsky sväz a socialistické zeme dosiahli roku 1960 ďalších nebývalých pokrokov. Sovietsky sväz úspešne plnil svoj sedemročný plán a všetky zeme socialistického tábora úspešne plnili svoje budovateľské úlohy.

Mierové hnutie vo svete sa úspešne rozvíjalo a rozširovalo svoj vplyv na široké masy pracujúceho ľudu, odkrývalo intriky a provokácie imperialistov a konečne historická konferencia komunistických a robotníckych strán konaná na sklonku roku 1960 a jej dejinné uznesenia demonštrovali jednotu a silu medzinárodného revolučného hnutia ako silu mieru, pokroku a socializmu.

Taký je obraz, súdružky a súdruhovia poslanci, o roku 1960. Na docielených úspechov v roku 1960 a druhom päťročnom pláne, dáva si naša Československá socialistická republika ešte grandióznejšie úkoly do tretieho päťročného plánu. A z tretieho päťročného plánu zvlášť na rok 1961 si dáváme veľké úkoly. Veď od úspechov v roku 1961, ktorý je prvým rokom tretieho päťročného plánu, závisí úspech celej päťročnice.

V roku 1961 budeme ďalej rozširovať surovinovú a výrobnú základňu nášho hospodárstva. Mžeme tak robiť vďaka tomu, že sa môžeme opierať o veľké surovinové bohatstvo Sovietskeho sväzu a zemí socialistického tábora. Sme nazývaní strojárenskou veľmocou. Strojárenstvo, ktoré budeme aj naďalej rozvíjať, potrebuje nerastné suroviny, rudu. V roku 1961 zvýšime dovoz rudy o ďalšie 2 milióny ton zo Sovietskeho sväzu. Rozšírime ťažbu železnej rudy i na našom území. Budú rozšírené a zmodernizované naše oceliarne, najmä Vítkovické a Třinecké oceliarne. V roku 1961 bude investované do hutného priemyslu 5401 mil. Kčs. V roku 1961 sa v plnej miere rozvinie výstavba nášho najväčšieho diela tretej päťročnice, Východoslovenských železiarní.

Veľké úkoly si dáváme v rozvoji chemického priemyslu. V prvom roku tretej päťročnice sa v rozpočte preliminuje na rozvoj chemického priemyslu 4316 mil. Kčs. Ďalej sa bude budovať ropovod zo Sovietskeho sväzu. Ropa, dovážaná zo Sovietskeho sväzu, je základňou pre rozvoj nášho chemického priemyslu. Súdružky a súdruhovia poslanci, len sa vžime do našej situácie, akou hračkou by sme boli v rukách imperialistov a na akých hlinených nohách by stál náš chemický priemysel, keby sme boli odkázaní na suroviny z kapitalistického sveta. Opierajúc sa o priateľstvo a bratský zväzok so Sovietskym sväzom, môžeme nerušene a na pevnej základni rozvíjať svoju výrobu aj na takom dôležitom úseku ako je chémia.

Z rozpočtu na rok 1961 na rozvoj strojárenstva je stanovená suma 5557 mil. Kčs. Zvlášť je zdôraznené v rozpočte a aj prostriedky rozpočtované na technický rozvoj našej strojárenskej výroby. Súdružky, súdruhovia poslanci! Žijeme v storočí veľkého rozvoja techniky. Človek dobýva vesmír, zo dňa na deň sme svedkami nových a priamo neuveriteľných úspechov ľudstva, zvlášť sovietskeho ľudu. Držať krok s rozvojom techniky, to znamená rozvíjať strojárenstvo. A my sa ani ako veľký výrobca strojov nemôžeme uspokojiť s tým, že držíme krok so svetovým rozvojom. Naša veda, naši technici musia mať ctižiadosť, udávať tempo v rozvoji strojárenského priemyslu. To je príkazom dňa.


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP