Úterý 18. dubna 1961

Místní lidové soudy budou muset stejně obezřetně a s pečlivostí upozorňovat národní výbory, Revoluční odborové hnutí, Čs. svaz mládeže a vedení závodů, škol a rodiče na příčiny porušování socialistické zákonnosti a občanského soužití. Žádná společenská organizace se nebude moci při uvádění zákona v život vyhnout povinnosti řešit případy narušováni norem socialistického života a musí vychovávat klopýtnuvši lidi před kolektivem. Budou muset upozorňovat a budou upozorňovány na nedostatky kontroly v závodech, na špatnou evidenci materiálu, na nepořádky ve skladech, na špatný dozor v JZD a na státních statcích, na nedostatečnou kontrolu jídelen a hostinců, na špatnou hygienu v některých obchodech a jiných zařízeních. Budou prostě upozorňovat na základní příčiny poklesků. Naše socialistická společnost vymýtila navždy ekonomické, sociální a politické kořeny, z nichž za bývalé buržoazní éry a sociální bídy upadala morálka a zákonitě rostla zločinnost a jiné sociální úkazy. V naší šťastné zemi socialismu podstatně klesla trestní činnost, jak soudruzi správně upozorňují. Projevil se podstatný pokles trestních případů i v našem Východočeském kraji. Změnily se příčiny trestné činnosti, změnili se lidé a zůstaly jenom zbytky starého myšlení v hlavách lidí a velmi nepatrné zbytky činů protispolečenských a vysloveně nepřátelských parazitních živlů a recidivistů. Morální síla socialistické společnosti dnes za vysokého stupně vývoje naší Československé socialistické republiky daleko silněji a účinněji působí proti pozůstatkům starého myšlení. V mnoha místech a závodech si lidé sami iniciativně odstraňují negativní zjevy a řeší si drobné případy porušování zákonnosti. Účast pracujících na činnosti lidového soudnictví se setkala s velkým porozuměním a souhlasem na veřejnosti. Zkušenosti soudružských soudů byly velmi bohaté a ukázaly, že principy socialistické morálky ve společnosti převažují a že se jednotlivci srovnávají se společností.

Změnila se kultura a celý život našeho lidu za moudrého a zásadového vedení KSČ a nastaly hluboké společenské změny i v našich myslích.

To je základní důkaz o tom, že jenom v socialismu může mít hluboký význam takový zákon o místních lidových soudech, které budou zřizovány postupně na pracovištích a v místech jako lidem volené a nezávislé soudy, jako orgány pracujících a jejich účinné nástroje výchovy.

Je samozřejmé, že ne všechno mohou vyřešit místní lidové soudy. Účelem bude před veřejností ve spolupráci se společenskými organizacemi bojovat proti všem nespolečenským jevům a nevztahovat na místní lidové soudy všechny přestupky, které musí a mohou nadále řešit samy společenské organizace, jejichž výchovy je třeba a nebude tedy nutno vždy zavádět soud.

Úkolem našich místních lidových soudů nebude jen působit výchovně na jednotlivce, ale i na ostatní členy naší společnosti. Všechny společenské organizace s místními lidovými soudy musí příčiny negativních zjevů odstraňovat.

Nejnovější příklad provinilců z Pramene a Masného průmyslu ve Východočeském kraji potvrdil, že společenské orgány nebyly včas upozorněny na vážné nedostatky veřejné kontroly a proto měli nehodní lidé příležitost ke krádežím a k přestupování zákonů. Spotřebileté konzumovali nekvalitní výrobky, ale pachatelé nakupovali nejkvalitnější auta.

Vždy bude třeba zkoumat obezřetné používání zákona o místních lidových soudech a jeho dopad zkoumat, co má chránit, zda zájmy jednotlivce, skupiny nebo celé společnosti a podle toho rozlišovat skutkovou podstatu. Vždycky musíme myslet na cíle a snahy naší společnosti tak, aby všechny pracovní kolektivy vychovávaly lidi při všech drobných přestupcích v závodech, v JZD, na státních statcích, aby se postupně zúžila definice trestní činnosti a různé činy lidi se daly vyřídit jinak než u místních lidových soudů.

Zvláštní pozornosti bude zasluhovat ochrana mladistvých, pokud se před tyto soudy dostanou, a to pečlivou přípravou jednání a hlavně pomocí formovat jejich charakter na pracovištích tak, aby kolektivy i se členy místních lidových soudů osobně pomohli tam, kde pracují a žijí. Sama rodina a škola musí mít hlavní slovo u případů mladistvých, v otázkách příčin jejich skutků, v otázkách, jak bylo správně v ústavně právním výboru řečeno, mají-li dobré upoutání po práci, zda je jim věnována pozornost na pracovišti, ve škole, ve společenské organizaci a zda jsou také v pořádku vztahy mezi rodiči.

Zvláště bude třeba ještě před jednáním místních lidových soudů veřejně projednávat přípravu soudu. Půjde o to, aby domluva provinilci působila před matkou a otcem, před jejich svazáky, před těmi, kteří je kárali pro špatný vztah k veřejně prospěšným zařízením, k ostatní mládeži.

Obecně u nás platí zásada, že člověk mladší 15 let není trestně odpověden. Proto se musí zvláště vážit a vyčerpat všechna výchovná opatření, neboť obyčejně skupina naší společnosti nebo rodina sama nese vinu na mladém člověku. Je pravda, že nejúčinnější prevence je zveřejňování činů, kterého se každý bojí. Náš zákon připouští vhodnost veřejného či neveřejného posouzení činů. Nejde nám o středověký pranýř a je možno individuálně posoudit vhodnost tohoto zveřejňování. V každém případě by měly společenské organizace, rodiče a škola působit na mladistvé, a ovšem nejenom u místních lidových soudů. To je obyčejně dost pozdě. Na rodinu klade naše socialistická společnost velký důraz. A místní lidové soudy mohou velmi dobře na mladé lidi působit a mohou i tvrdě postihnout ty, kteří kazí naše mladé lidi.

Soudružky a soudruzi poslanci! Široká diskuse, které jsme se jako poslanci účastnili po usnesení ÚV KSČ při přípravě zákona, jen ověřila správnost usnesení a hlavní zásadu, že teprve "za socialistického panství pracujících může se soudružský soud nebo jakýkoli lidový soud změnit v takový nástroj, v němž pracující najdou vždy spravedlnost" podle ústavy a zákonů ČSSR a že žádný lidový soud nemůže úspěšně proběhnout bez zapojení široké veřejnosti, která má eminentní zájem na veřejném pořádku, na ochraně majetku lidu a společnosti. V tom je také odpověď na to, proč každý pořádný občan naší republiky, dodržující základní normy socialistického života, může být spravedlivým soudcem. V tom je hluboký smysl zlidovění soudnictví a demokratičnosti zákona o místních lidových soudech.

Naše socialistická společnost, společenské organizace budou vytvářet takové prostředí, ve kterém nedovolí žádné protispolečenské činy, to znamená, že vytvoří takovou společenskou prevenci a výchovu, ve které bude ztělesněna vůle kolektivu, který bude jednotlivce napomínat, soudit, ale nemusí vždycky odsuzovat. Nebude léčit jen trestem následky činů, nýbrž řešit příčiny nekolektivnosti jednotlivce a navrhovat opatření o hlubokém rozboru činů před veřejností.

V žádném případě nepůjde tedy o prohlubování represe. Nejširší demokratičnost jednání našich lidových soudů povede k nejúčinnější výchově. Proto budou neformální a nebyrokratické a musí mít jemný cit pro pracujícího člověka, klopýtnuvšího v životě. Společnost bude před místními lidovými soudy řešit příčiny drobných přestupků bez anonymních jednání za zavřenými dveřmi.

Naše lidové soudy budou sledovat cílevědomou snahu naší společnosti po uvědomělé socialistické sebekázni pracujících a vždy musí přesvědčit veřejnost o škodlivosti činů provinilců. Proto samo složení místních lidových soudů musí odpovídat největší objektivnosti jednání. Členové těchto soudů budou voleni z nejlepších a nejzkušenějších lidí z výroby a veřejného života, lidí pracovitých, pořádných a veřejně činných, kteří znají místní poměry a vztahy na konkrétním pracovišti a místě.

Místní lidové soudy budou proto správně zařazeny podle Ústavy ČSSR do soustavy československých soudů a přispějí k dalšímu prohloubení účasti pracujících na jejich výkonu, zvláště při kontrole jeho užívání. Doporučuji proto vřele Národnímu shromáždění návrh zákona a budeme pro něj jistě rádi hlasovat. (Potlesk.)

Podpredseda NZ Valo: Ďakujem posl. Jägermanovi za jeho prejav.

Dávam slovo posl. Matějičkovi.

Posl. Matějička: Soudružky a soudruzi poslanci!

Projednávání návrhu zákona o ustavení místních lidových soudů, který nám byl předložen, je bezesporu významnou událostí, neboť v praxi bude znamenat další zvyšování účasti pracujících při upevňování socialistické zákonnosti. Tím bude v podstatě naplňována ta část naší socialistické ústavy, která hovoří o prohlubování demokratizace našeho soudnictví. Zkušenosti získané z více než jednoleté činnosti soudružských soudů v závodech a městech našeho kraje mě opravňují vyjádřit přesvědčení, že místní lidové soudy splní své poslání při výchově pracujících.

Chtěl bych proto ve svém diskusním příspěvku o některých těchto zkušenostech stručně pohovořit. V našem Severočeském kraji působí v současné době 167 soudružských soudů, z toho 135 v závodech a 32 při národních výborech. To je téměř čtvrtina z celkového počtu soudružských soudů, ustavených na území našeho státu.

Za dobu své existence projednaly soudružské soudy v Severočeském kraji více než 1000 případů. V závodech zaměřovaly svou pozornost hlavně na poklesky pracujících, které způsobovaly obtíže a škody ve výrobě. Řešily například případy bezdůvodné absence, které se projevovaly hlavně na dolech na Mostecku a právě projednávání těchto případů mělo příznivý vliv na pokles absence.

Soudružské soudy při národních výborech se zabývaly zejména porušováním socialistické zákonnosti v zemědělství a porušováním pravidel socialistického soužití. Mohu říci, že soudružské soudy se těší opravdové důvěře našich pracujících. Plně se potvrdilo, že projednávání věci orgánem, který vzešel z kolektivu a o kolektiv se opírá, působí výchovně nejen na samotného provinilce, ale i na širokou veřejnost. Je příznačné a svědčí to o velikém společenském významu těchto soudů, že lidé, kteří se měli tváří v tvář odpovídat soudruhům v práci ze svého provinění raději žádali, aby jejich záležitost byla raději předána okresnímu soudu. Taková je síla morálního působení kolektivu na jednotlivce.

Uvedu příklad jednání soudružského soudu z mého volebního obvodu. V lokomotivním depu ČSD v České Lípě projednával soudružský soud případ mladistvého zámečníka, který bezdůvodně vynechával pracovní směny a třeba celý týden nepřišel do práce. Častokrát s ním o tom hovořili soudruzi v závodním výboru ROH i náčelník depa, avšak bezvýsledně. Proto byl soudruh povolán před soudružský soud. Celého jednání se zúčastnilo asi 50 spoludělníků, byli přítomni rodiče obviněného a též brigáda socialistické práce, složená z mladých dělníků v tomto depu.

Jednání mělo velmi dobrý průběh. Soudruzi jednak odsoudili počínání provinilce, poukázali na škody, které vznikly jeho absencí, ale také mu zároveň nabídli pomocnou ruku. Členové brigády socialistické práce nabídli obviněnému, že mu pomohou, aby se opět stal řádným a platným člověkem naší společnosti. Obviněný slíbil svým rodičům, soudružskému soudu a všem přítomným soudruhům, že se polepší. Senát soudružského soudu po důkladném zvážení vyslovil veřejnou důtku a doporučil závodnímu výboru ROH a vedení závodu, aby o délce krácení dovolené rozhodl po delším časovém odstupu, zda se skutečně obviněný polepší. Ukázalo se, že rozhodnutí bylo přítomnými přijato příznivě a výsledek se také dostavil. Provinilý soudruh svůj vztah ke kolektivu podstatně zlepšil, neboť pomoc tohoto kolektivu byla účinná.

Tento příklad je jedním z mnoha podobných, které potvrzují, že jednání soudružských soudů má dobrý výchovný účinek a pomáhá tak upevňovat morální profil člověka socialistické přítomnosti.

Dobrou zkušeností některých našich soudružských soudů je, že jejich jednání bývá zakončeno besedou s přítomnou veřejností a tím autorita těchto soudů stoupá a jejich rozhodnutí jsou respektována. Vedle toho bývá pak v rámci soudružského soudu prováděno hodnocení jednání za přítomnosti zástupců společenských organizací, které má za účel další zlepšení práce soudružského soudu a prohloubení výchovného působení.

V souvislosti s činností soudružkých soudů bylo ovšem nutno překonávat i některé obtíže a nesprávné tendence. V některých podnicích mosteckého a chomutovského okresu polevili po založení soudružského soudu někteří mistři a dílovedoucí ve své kárne pravomoci a měli snahu přenášet svou pravomoc a odpovědnost na soudružské soudy. Žádali, aby soudružský soud řešil drobné poklesky, například pozdní příchody do práce apod. Tyto nesprávné názory, jakož i další tendence, například snaha některých odborových organizací nahrazovat na pracovištích vlastní výchovnou práci prostým odevzdáním případu soudružskému soudu, byly uvedeny na správnou míru. Bylo totiž vysvětleno, že soudružské soudy jsou orgánem pracujících, které nenahrazuje, ale opírá se o autoritu odborových organizací a hospodářských pracovníků. Rozhodnutí soudružských soudů v našem kraji byla vesměs správná a k drobnějším chybám došlo zcela ojediněle.

Dobrou práci soudružských soudů u nás značně ovlivnila péče a starostlivost stranických a odborových orgánů. Tato pomoc se zejména projevila ve Stalinových závodech a na dole Ležáky. Nemalou pomoc poskytli soudružským soudům zejména v začátcích jejich činnosti i pracovníci soudů našeho kraje. Veškerá tato péče se vyplatila, neboť projednávání jednotlivých případů před soudružskými soudy u nás má nyní dobrou úroveň.

Soudružky a soudruzi poslanci, dobrých zkušeností z činnosti soudružských soudů máme dostatek. Půjde nyní o to, aby při ustavování místních lidových soudů byly v plné míře využity. Předpoklady pro jejich úspěšnou činnost vytváříme již nyní v celém Severočeském kraji. Například v České Lípě při okresní odborové radě je vytvořen aktiv pracovníků soudu a soudruhů ze závodů, kteří již pomáhají v samotné přípravě ustavení místních lidových soudů, kterých bude na našem okrese zpočátku 10 v závodech a 7 při MěNV. Tento aktiv se podrobně seznámil s návrhem zákona a v současné době pomáhá při výběru soudců a při vysvětlování účelu a významu tohoto zákona. Formy a metody přípravy činnosti místních lidových soudů jsou ve všech okresech našeho kraje sice různé, ale stejně dobré.

Zřizování místních lidových soudů na podkladě zkušeností, získaných z práce soudružských soudů, je v souladu s tím, aby postupně přecházely některé úkoly státních orgánů na společenské organizace. Místní lidové soudy se stanou dokladem toho, že samy orgány státu budou stále více nabývat charakteru organizace pracujících, kteří se budou bezplatně účastnit správy společnosti a státu, čili jak říkal Lenin: "... budou po svém zaměstnání bezplatně vykonávat státní povinnosti."

Soudružky a soudruzi poslanci, mohu prohlásit, že v Severočeském kraji jsme vytvořili předpoklady, aby místní lidové soudy dobře pracovaly a můžeme očekávat, že se stanou jedním z důležitých faktorů uskutečnění kulturní revoluce.

Doporučuji proto plénu Národního shromáždění, aby navrhovaný zákon byl v plném znění přijat. (Potlesk.)

Podpredseda NZ Valo: Ďakujem posl. Matějičkovi za jeho prejav.

Dávam slovo posl. Červinkovi.

Posl. Červinka: Soudružky a soudruzi poslanci!

Komunistická strana Československa a pod jejím vedením také všechny společenské organizace od roku 1945 a hlavně od roku 1948 vedou usilovný boj s pozůstatky kapitalismu ve vědomí lidí. A my víme, že bahno a vředy kapitalistického společenského řádu nebyly malé a nebyly malé ani ve vědomí lidí. Byl to individualismus, sobectví, spekulace, byly to úplatky úředníků veřejné správy.

A jakým způsobem kapitalistický společenský řád vychovával lidi? Nejlepším takovým dokumentem je také Botostroj, román od s. Svatopluka Turka, který vypisuje kapitalistickou morálku v bývalém Zlíně. Jaká tam byla výchova? Pokutový systém, pendreky baťovských policajtů, kriminály, polepšovny, vyhošťování lidí do domovských obcí, obzvláště za politický boj proti baťovskému režimu, propouštění ze zaměstnání atd.

V naší ČSSR vedeme boj s pozůstatky kapitalismu ve vědomí lidí především a v největším rozsahu výchovnými prostředky. Když se podíváme zpět, soudružky a soudruzi, jaký veliký boj probíhal s pozůstatky kapitalismu, kolik bylo školení, přednášek, osvětové výchovné práce, filmů, jak pracoval tisk atd., tak vidíme, že opravdu veřejné působení bylo tak veliké, že se vědomí lidí značně změnilo. A jistě naše strana se opírala také o leninské zásady, že síla státu je v uvědomělosti mas. Proto také naše strana se radí s pracujícími o všech závažných otázkách, jejich připomínky, jsou-li správné, Bere v úvahu; odtud také pramení láska našeho pracujícího lidu ke straně, provádění politiky strany a podpora této politiky. A já myslím, že to je největším a nejlepším důkazem, nakolik se změnilo u našich lidí myšlení k socialistické vlasti a k plnění našich velikých úkolů.

Plnění velkolepých plánů v naší socialistické republice, jak už jsem řekl, je závislé na komunistickém uvědomění. Naproti tomu hospodářský a politický vzestup napomáhá k překonávání přežitků ve vědomí lidí. Mohutná socialistická výroba vytváří podmínky pro tvůrčí iniciativu mas. Vznikají nové, pokrokové formy a metody práce, rozkvétají všechna odvětví našeho hospodářství, rozkvétá věda, technika a kultura.


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP