Úterý 27. června 1961

V souladu se zněním socialistické ústavy, která vyzvedla poslání společenských organizací a postupný přechod některých úkolů státních orgánů na ně, zejména na Revoluční odborové hnutí, přiznává zákon odborovým organizacím a odborovým orgánům rozšířenou pravomoc a posiluje postavení orgánů ROH při provádění dozoru nad bezpečností práce.

Orgány Revolučního odborového hnutí spolupůsobí z hlediska bezpečnosti a ochrany zdraví při práci při sestavování návrhů plánů, při projektování strojů, zařízení, nástrojů a ochranných pomůcek, při jejich výrobě a při ověřování prototypů. Doporučují řešení konkrétních úkolů ve výzkumu, vykonávají dozor nad zaměřením výzkumu a dohlížejí na jeho využití v praxi. Spolurozhodují o použití prostředků plánovaných na bezpečnost a ochranu zdraví při práci.

Soudružská spolupráce orgánů Revolučního odborového hnutí a pracovníků hospodářských orgánů, národních výborů, orgánů státního odborného technického dozoru a ostatních státních orgánů musí vést k realizování všech opatření týkajících se bezpečnosti a ochrany zdraví při práci a k soustavnému prohlubování výchovné a organizátorské práce mezi pracujícími.

Odpovědně je třeba řešit úkoly v bezpečnosti a ochraně zdraví při práci v jednotných zemědělských družstvech, kde stále ještě péče o bezpečnost a hygienu i ochranu zdraví při práci je stále okrajovou otázkou. To bude vyžadovat nový pohled na práci vedoucích funkcionářů družstva i pracovníků na jednotlivých úsecích zemědělské výroby.

Při diskusi k návrhu zákona v jednotných zemědělských družstvech členové družstev uvítali rozšíření působnosti Revolučního odborového hnutí na tomto úseku činnosti a spatřují v ní záruku účinné pomoci ve společném úsilí za snížení úrazovosti v zemědělství, která je v porovnání k průmyslovým závodům nepříznivě vysoká. Spolu se zaváděním forem velkovýroby, techniky a pokrokové organizace práce do družstevního zemědělství i daleko lepší péče o bezpečnost při práci, opírajících se o zkušenosti z průmyslu, přispěje rovněž k postupnému stírání podstatného rozdílu mezi výrobou v socialistickém průmyslu a v socialistickém zemědělství, tzn. mezi městem a vesnicí.

Zákon zvyšuje také působnost národních výborů na úseku bezpečnosti a ochrany zdraví při práci a vyzvedá jejich velikou odpovědnost.

Národní výbory se staly politickým základem našeho zřízení a jejich prostřednictvím se všichni pracující ve stále širší míře přímo účastní správy státu, řízení hospodářství a tím i plnění úkolů výstavby socialismu. Jsou nejen orgány státní moci a správy, odpovědnými za hospodářský a kulturní rozvoj krajů, okresů a obcí, ale zároveň nejširší masovou organizací pracujících, zastupující všechen lid.

Působnost národních výborů vůči závodům jejich obvodu, které jsou řízeny ministerstvy, výrobními a spotřebními družstvy, bude vykonávána prostřednictvím komisí národního výboru, aktivu občanů a poslanců národních výborů, které budou projednávat a kontrolovat otázky bezpečnosti a ochrany zdraví při práci jako nedílnou součást rozvoje národního hospodářství ve svých obvodech. Při zajišťování dozoru nad bezpečností práce a ochranou zdraví při práci v JZD se budou okresní národní výbory opírat o pomoc orgánů Revolučního odborového hnutí.

Také pracovníci ve výrobních družstvech uvítali pomoc Revolučního odborového hnutí, kterou nyní budou jeho orgány ve formě dozoru nad bezpečností práce a ochranou zdraví při práci ve výrobních družstvech poskytovat. Při výkonu tohoto dozoru se budou orgány Revolučního odborového hnutí opírat o komise, pečující o bezpečnost a ochranu zdraví při práci, které si volí členové těchto družstev, a budou přitom úzce spolupracovat s družstevními orgány. Půjde o to, přenášet do výrobních družstev ze závodů zkušenosti, jak vytvářet podmínky pro bezpečnou práci, uplatňovat v družstvech to, co se osvědčilo v průmyslových závodech.

Nový zákon nemění dosavadní organizaci státního odborného dozoru ani jeho působnost. Oprávnění orgánů státního odborného technického dozoru se však v zájmu zvýšené péče o bezpečnost a ochranu zdraví při práci rozšiřuje a vede k tomu, aby se prohloubila spolupráce s orgány Revolučního odborového hnutí a národními výbory, zejména při výchově dělníků a techniků obsluhujících stroje a zařízení, které podléhají státnímu odbornému dozoru.

Nové pojetí zákona o bezpečnosti a ochraně zdraví při práci vyžaduje, aby byly změněny také prováděcí předpisy k zákonu č. 67/1951 Sbírky o bezpečnosti při práci, který se ruší. Proto mimo jiné ztratí platnost vyhláška č. 206/52 Úředního listu o provozně bezpečnostní službě v podnicích, dále vyhláška č. 105/1959 Úředního listu o úkolech orgánů Revolučního odborového hnutí při výkonu dozoru nad bezpečností při práci, která bude bezprostředně po schválení zákona nahrazena novou úpravou. Ježto předpisy o bezpečnosti a ochraně zdraví při práci obsahově těsně souvisí s předpisy o evidenci a registrací úrazů i jejich odškodňování, je připravena k vydání vyhláška Ústřední rady odborů o evidenci a registraci pracovních úrazů, která nahradí dosud platnou vyhlášku č. 14/56 Úředního listu. Samotné odškodňování pracovních úrazů, dosud upravené zákonem číslo 58/1956 Sbírky o náhradě škody za pracovní úrazy a náhradě nákladů léčebné péče, Ústřední rada odborů v brzké době upraví v souladu s náplní zákona o bezpečnosti a ochraně zdraví při práci a připraví jako nový zákonný předpis pro jednání vlády a Národního shromáždění.

Soudružky a soudruzi poslanci!

Konečné znění návrhu zákona, který je předložen Národnímu shromáždění, je obohaceno životními i výrobními zkušenostmi širokých mas pracujících. Pracující v průběhu diskuse dávali náměty a připomínky přesvědčeni, že se takto projednaný a zpracovaný návrh zákona stane mocným podnětem jak pro zlepšení práce hospodářských orgánů, tak pro rozvíjení iniciativy všech pracujících a jejich organizací, aby všude byly vytvářeny nejlepší podmínky pro práci bezpečnou a zdraví nezávadnou, odpovídající vysokým nárokům na péči o člověka v socialistické společnosti.

Po vydání nového zákona je před odborovými a hospodářskými orgány důležitý politický úkol - uvést jeho jednotlivá ustanovení v život tak, aby se jejich důsledné uplatňování stalo věcí všech odpovědných orgánů, vedoucích pracovníků na všech stupních řízení a osobně věcí každého pracujícího. Jen v tom bude záruka, že dosáhneme rozhodného obratu ve vývoji pracovní úrazovosti a že se soustavně bude zlepšovat hygiena pracovišť, budou všude vytvářeny podmínky bezpečné práce - v souladu s novými, vyššími požadavky socialistické organizace a kultury práce. Zákon ovšem - byť byl sebelepší - nemůže splnit své poslání, nebude-li podložen a doprovázen masovou politickou a organizátorskou prací odborových orgánů, národních výborů a hospodářských pracovníků. Proto je navrhován začátek účinnosti nového zákona od 1. září tohoto roku, aby se ještě využilo nadcházejících měsíců k řádnému seznámení všech funkcionářů, ředitelů a mistrů, dělníků i družstevníků s novým zákonem.

Vláda republiky a Ústřední rada odborů přijaly opatření, aby se zajistilo po linii národních výborů, odborových organizací, vedení závodů a jednotných zemědělských a výrobních družstev důkladné seznámení se zákonem i s prováděcími předpisy a aby se přistoupilo k realizaci zásad zákona ve všech podnicích a družstvech i v řídících hospodářských orgánech. Na členských schůzích, aktivech, konferencích a výrobních poradách v závodech i družstvech bude nový zákon projednán a budou učiněna opatření, aby jeho zásady byly opravdu důsledně uplatněny na všech pracovištích.

To bude vyžadovat od odborových organizací ještě účinněji, těsněji spolupracovat s hospodářskými orgány i ostatními společenskými organizacemi, s československým svazem mládeže, s Československým červeným křížem a dalšími a při společném uvedení nového zákona v platnost upevňovat vzájemné soudružské vztahy. Je třeba více než dosud využívat bohatých zkušeností brigád socialistické práce, novátorů, zlepšovatelů a závodních poboček Československé vědecko-technické společnosti i ostatních forem tvůrčí účasti pracujících.

Bude nutno dále organizovat a rozvíjet činnost hlídek bezpečnosti práce, zevšeobecňovat jejich zkušenosti a dbát, aby jejich podnětné náměty byly urychleně řešeny. Důslednou a soustavnou prací s odborovým aktivem se zvýší nejen úroveň práce všech funkcionářů, ale budou dále rozvíjeny formy účasti pracujících a prohlubován jejich zájem o preventivní vytváření bezpečného a zdravého pracovního prostředí.

Orgány Revolučního odborového hnutí mají bojovat i proti nesprávným názorům o "objektivních potížích", kterými někteří hospodářští pracovníci často zdůvodňují liknavé odstraňování nedostatků v péči o bezpečnost a ochranu zdraví při práci. Odborové organizace jsou plně odpovědny za to, že desetitisíce připomínek, návrhů a námětů, podaných v diskusi pracujícími, budou vedením závodů, podniků, případně ministerstvy do důsledků prozkoumány, posouzeny, a podle účelnosti neprodleně realizovány. Důsledná kontrola a zejména pomoc ze strany odborových organizací při uskutečňování těchto připomínek nejvíc pomůže prohlubovat důvěru pracujících v účinnost nové právní úpravy bezpečnosti a ochrany zdraví při práci.

Příprava a organizování výročních schůzí Revolučního odborového hnutí a příprava nových kolektivních smluv na příští rok budou významnou politicko-organizátorskou příležitostí podnítit bezprostřední zájem a aktivitu pracujících, aby odstraňovali nedostatky a příčiny pracovních úrazů a nemocí z povolání a komplexně, cílevědomě usilovali o zlepšení pracovních podmínek v souladu s novým zákonem.

Dělníci, družstevníci i ostatní pracující spatřují v novém zákonu o bezpečnosti a ochraně zdraví při práci důkaz péče strany, vlády a Národního shromáždění o další zvyšování životní úrovně našeho pracujícího lidu. Mluvím ze srdce všech pracujících, jestliže vyslovím jejich jménem hluboké poděkování a vděčnost ústřednímu výboru Komunistické strany Československa za nezměrnou péči a soustavné úsilí o zlepšování životních a pracovních podmínek dělnické třídy, družstevního rolnictva i ostatních pracujících. Také nový systém bezpečnosti a ochrany zdraví při práci je výrazem této péče.

Dovolte mi, soudružky a soudruzi, abych jménem Ústřední rady odborů ujistil Národní shromáždění, že Revoluční odborové hnutí učiní prostřednictvím všech svých organizací a statisíců funkcionářů vše, aby ustanovení zákona byla důsledně prováděna, aby se bezpečnost a ochrana zdraví při práci stala trvalou věcí všech pracujících a aby na tomto úseku bylo dosaženo co nejlepších výsledků.

Jako zpravodaj k návrhu zákona považuji za nutné sdělit Národnímu shromáždění, že zdravotní a ústavně právní výbor Národního shromáždění projednaly iniciativní návrh poslanců-funkcionářů Revolučního odborového hnutí a za účasti ostatních výborů jej doporučily Národnímu shromáždění schválit s těmi změnami, které ve společné zprávě výboru zdravotního a ústavně právního Národnímu shromáždění byly předloženy.

Soudružky a soudruzi poslanci!

Předkládaný zákon o bezpečnosti a ochraně zdraví při práci je důkazem rostoucí ekonomické síly a předností socialistického společenského zřízení, je důkazem neochvějného plnění linie XI. sjezdu Komunistické strany Československa. Náš pracující lid přijme tato nová opatření s plným pochopením a podporou a ještě s větším úsilím bude pracovat pro rychlý rozvoj naší socialistické vlasti, která jako pevná součást světové socialistické soustavy, vedené Sovětským svazem, spěje k dalším úspěchům v mírovém budování, k dalším vítězstvím socialismu a komunismu! (Potlesk.)

Podpredseda NZ dr. Kyselý: Do rozpravy sa prihlásili poslanci Bartoš, Mátl, Illiašová, Závěta, Mandovec, Dudač, Sedláček, Dohnalová. Dávam slovo prvému prihlásenému rečníkovi posl. Bartošovi.

Posl. Bartoš: Vážené soudružky a soudruzi poslanci!

Dosavadní rozvoj národního hospodářství v naší republice nám dává všechny předpoklady, aby péče o zvyšování životní úrovně se projevila nejen v oblasti hmotné a kulturní spotřeby, ale i v oblasti podmínek práce našich pracujících. To plně odpovídá linii naší Komunistické strany Československa, jak to na celostátní konferenci strany vyjádřil ve svém referátě president republiky s. Antonín Novotný, který řekl: "Veliká náročnost výroby a života vůbec vyžaduje, abychom věnovali těmto otázkám velikou pozornost z hlediska reprodukce pracovní síly." Musíme vidět, že živá pracovní síla je a zůstane základní výrobní silou, a že je prvořadou povinností nás všech starat se o pracujícího člověka, zabezpečovat jeho všestranný rozvoj, zvyšovat jeho kvalifikaci, umožňovat jeho vzdělání stejně tak jako pečovat o neustálou obnovu jeho síly. Na základě těchto vytyčených zásad vypracovala Ústřední rada odborů návrh nového zákona o bezpečnosti a ochraně zdraví pracujících při výkonu práce.

Tento návrh byl předložen pracujícím k připomínkám. Návrh zákona byl našimi pracujícími, zejména horníky kladenského revíru přijat s velkým ohlasem. Naši horníci v něm vidí důležitý krok k rozhodnému úsilí za snižování úrazovosti a ve vytváření podmínek pro hygienickou a zdravotně nezávadnou práci. Jsou si vědomi toho, že jeho realizace bude mít nesmírný vliv nejen na zlepšování pracovních podmínek, ale i na zvyšování kultury hornické práce, která má nesmírný význam pro stabilizaci pracovních sil.

Všichni účastníci diskuse vyjádřili plný souhlas se zásadami návrhu zákona a na jeho tvorbě se svými připomínkami aktivně podíleli.

Výrazem správného zaměření diskuse a projevem iniciativy našich horníků byla ta skutečnost, že s projednáváním návrhu zákona byly podávány a realizovány náměty na zlepšení stavu bezpečnosti na pracovištích. V průběhu této diskuse docházelo na všech pracovních úsecích k hlubokému rozboru otázek bezpečnosti, při kterých došlo v široké míře k odstranění zjištěných nedostatků.

Kladným přínosem v úsilí pracujících o snížení úrazovosti a bezpečnou práci jsou další nové prvky v socialistickém soutěžení. Závazky ve vnitrozávodním socialistickém soutěžení byly v době diskuse a jsou i nadále upřesňovány o další ukazatele na snižování úrazovosti na jednotlivých pracovištích. Ve většině závodů byly v čele této akce kolektivy soutěžící o titul brigády socialistické práce. Tito průkopníci socialistické práce dbají v prvé řadě o zlepšování pracovních podmínek a jsou příkladem ostatním v plnění a překračování ekonomických úkolů při dodržování všech bezpečnostních zásad. Uvádím příklad z Dolu Čs. armády, kde pracují kolektivy vedené předáky Budínským, Vojnerem a Vokurkou, které vzorně plní stanovené úkoly i závazky a přitom nezaznamenaly za čtvrtletí ani jediný úraz, protože včas každý sebemenší přestupek proti bezpečnostním předpisům okamžitě v kolektivu řeší a uvádějí na správnou cestu.

V průběhu diskuse k návrhu zákona na kladenských dolech se podařilo zaktivizovat a rozšířit činnost hlídek bezpečnosti práce. V současné době je ustaveno 93 hlídek, ve kterých pracuje 392 členů. Bylo by možno uvést řadu dalších příkladů jak členové hlídek bezpečnosti ve spolupráci s odborovými organizacemi se svojí činností podíleli na organizování diskuse k návrhu zákona a jak svými návrhy přispěli ke zlepšení bezpečné práce v dolech. Přes tyto dobré výsledky se ukazuje, že ZV ROH se ještě nepodařilo dosáhnout toho, aby plně využívaly svých práv, vyplývajících z vyhlášky ÚRO č. 105 a dalších vlád. usnesení k otázkám bezpečnosti. Nestalo se dosud ani to, že by některý závodní výbor při opakujících se nedostatcích a zjištěných závadách uplatnil právo dání závazného pokynu k jejich odstranění. Podobné nedostatky jsou v používání zákona č. 58/1956 o odškodňování pracovních úrazů i v předkládání návrhů na zvýšení pojistného, i když jsou pro to v některých případech opodstatněné důvody.

Vcelku je možno říci, že pracující kladenského revíru se plně postavili za zásady nového systému bezpečnosti a ochrany zdraví při práci. Již v samotném průběhu diskuse se podstatně zvýšil zájem o bezpečnost jak u hospodářských pracovníků, tak i u samotných pracujících, což se promítá ve vývoji pracovní úrazovosti, která má stále sestupnou tendenci. Porovnáme-li I. čtvrtletí tohoto roku se stejným obdobím minulého roku, byl snížen počet úrazů o 16 %. V měsíci květnu proti měsíci lednu tr. došlo k dalšímu snížení v počtu úrazů, a to téměř o 20 %. Nejlepších výsledků na tomto úseku dosáhl n. p. Československé lupkové a uhelné závody, kde v měsíci květnu došlo k 11 úrazům a ukazatel četnosti činil 32,57, úrazová závažnost 4,12.

Nezbytným předpokladem pro zajišťování podmínek bezpečné práce je správné stanovení bezpečnostních norem, jejich znalost a důsledné uplatňování hospodářskými orgány i samotnými pracujícími. Proto je správné, že z podnětu Ústředního výboru svazu v sektoru paliv ministerstva paliv a energetiky se přistoupilo k revizi bezpečnostních předpisů. Uplatňování nových bezpečnostních předpisů bude klást značné požadavky na hospodářské pracovníky a v mnoha případech jejich realizace bude vyžadovat celou řadu nových technických úprav a zařízení, jako jsou ventilátory, těžní zařízení apod. Na tomto úseku se bude muset promítnout konkrétní pomoc závodů, vyrábějících tato potřebná zařízení.

Soudružky a soudruzi,

široká diskuse k nově navrhovanému zákonu ukázala, jak vyplývá z obsahu připomínek, že ustanovení tohoto zákona jsou našim horníkům v podstatě jasná a že jej považují za správný. Četné připomínky poskytují bohatý podklad pro vypracování podrobných předpisů a směrnic. Diskuse potvrdila, že bylo naprosto správné, aby návrh zákona byl předložen k diskusi pracujícím, která přispěla k zdokonalení návrhu tohoto zákona. Počet připomínek ukazuje zájem pracujících o bezpečnost a ochranu zdraví při práci. Z celkového počtu připomínek byla značná část zaměřena na problémy, souvisící bezprostředně s provozem dolu, jejichž řešení se vymyká z rámce možností závodů a bylo by jistě správné, aby byly řešeny v ústředních orgánech.

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP