Pondělí 18. září 1961

(Začátek schůze v 10 hod. 03 min.)

Přítomni:

President republiky a první tajemník ÚV KSČ Antonín Novotný.

Předseda Národního shromáždění Fierlinger a místopředsedové Fiala, dr. Kyselý, Pospíšil.

Členové politického byra ÚV KSČ předseda vlády Široký, první tajemník ÚV KSS Bacílek, místopředseda vlády Barák, Pavol David, místopředseda vlády Dolanský, Hendrych, místopředseda vlády a předseda Státní plánovací komise inž. Šimůnek; kandidáti politického byra ÚV KSČ náměstkyně předsedy vlády inž. Jankovcová, Hlína, Kolder, místopředseda vlády Strechaj; tajemníci ÚV KSČ Dubček, Koucký; ministři dr. Neuman, Biľak, Černík, Václav David, Ďuriš, Krosnář, Krutina, arm. gen. Lomský, Machačová-Dostálová, Majling, Štrougal, dr. Kahuda, dr. Vlasák, inž. Púčik a Vlna.

278 poslanců podle prezenční listiny.

(Předseda NS Zdeněk Fierlinger, místopředsedové NS, předseda vlády V. Široký a další členové vlády zaujímají místa na předsednické tribuně. Shromáždění je vítá dlouhotrvajícím potleskem.

President Československé socialistické republiky a první tajemník ÚV KSČ Antonín Novotný a předseda Všesvazové ústřední rady odborů a kandidát předsednictva ústředního výboru Komunistické strany Sovětského svazu Viktor Vasiljevič Grišin zaujímají místa v presidentské lóži. Shromáždění povstává a za dlouhotrvajícího bouřlivého potlesku provolává: "Ať žije Sovětský svaz!")

Předseda Fierlinger (zvoní): Soudružky a soudruzi! Zahajuji 9. schůzi Národního shromáždění.

Sděluji, že došlo rozhodnutí presidenta republiky ze dne 11. září 1961, kterým podle článku 50 odst. 1 Ústavy Československé socialistické republiky svolává zasedání Národního shromáždění na den 18. září 1961.

Jménem Národního shromáždění Československé socialistické republiky vítám mezi nás co nejsrdečněji presidenta Československé socialistické republiky a prvního tajemníka ústředního výboru Komunistické strany Československa soudruha Antonína Novotného. (Dlouhotrvající bouřlivý potlesk.) Současně mi dovolte, abych jménem Národního shromáždění Československé socialistické republiky i všeho československého lidu mezi námi co nejsrdečněji přivítal delegaci Nejvyššího sovětu Svazu sovětských socialistických republik v čele s předsedou Všesvazové ústřední rady odborů a kandidátem předsednictva Ústředního výboru Komunistické strany Sovětského svazu Viktorem Vasiljevičem Grišinem (Dlouhotrvající bouřlivý potlesk, shromáždění povstává a provolává: "Ať žije Sovětský svaz!")

Vedoucí delegace Nejvyššího sovětu Svazu sovětských socialistických republik Viktor Vasiljevič Grišin se přihlásil k projevu.

Předtím, než udělím slovo vedoucímu sovětské delegace soudruhu Grišinovi, je mou smutnou povinností požádat vás, abychom uctili památku (shromáždění povstává) nezapomenutelného soudruha Václava Kopeckého, neohroženého bojovníka za práva pracujícího československého lidu, spoluzakladatele Komunistické strany Československa a člena našeho Národního shromáždění.

Myslím, že není třeba se zmiňovat o jeho mnohotvárné činnosti. Vždyť všichni jste ho dobře znali. Byl osobností naplněnou překypující životní energií. Stačí však vzpomenout jenom to, že soudruh Václav Kopecký zasvětil celý svůj život velké myšlence socialismu, jak ji hájila a prosazovala již od dob svého vzniku Komunistická strana Československa a v době největšího nebezpečí, které hrozilo Československu ze strany nacistického Německa, burcoval lid k rozhodnému odporu proti fašistickému nebezpečí a proti hrozícímu mu útoku. Ale též v průběhu celé druhé světové války byl jedním z vedoucích komunistických soudruhů, kteří důsledně a pevně řídili náš domácí i zahraniční odboj, který nakonec s pomocí Sovětského svazu a jeho hrdinné armády vyvrcholil v osvobození ČSR a ve skvělém vítězství všech jeho demokratických sil, ve vytvoření lidově demokratického československého státu, který od té doby pod vedením komunistické strany po únorovém vítězství 1948 nastoupil cestu úspěšného socialistického budování. Po celou tu dobu po našem osvobození soudruh Václav Kopecký byl aktivním členem našeho Národního shromáždění a svou prací a iniciativou přispěl k jeho zdárné a úspěšné činnosti a k dalšímu upevnění a prohloubení naší socialistické demokracie.

My, jako členové našeho Národního shromáždění zachováme soudruhu Kopeckému věčnou památku. (Shromáždění usedá.)

Prosím nyní soudruha Grišina, vedoucího delegace Nejvyššího sovětu SSSR, aby se ujal slova.

Vedoucí delegace Nejvyššího sovětu SSSR V. V. Grišin (uvítán dlouhotrvajícím bouřlivým potleskem. - Rusky): Vážený soudruhu presidente, vážený soudruhu předsedo, vážení soudruzi poslanci, drazí přátelé! Především mi dovolte, abych vám, poslancům Národního shromáždění Československé socialistické republiky a vaším prostřednictvím všemu československému lidu tlumočil z pověření presidia Nejvyššího sovětu SSSR vřelý a bratrský pozdrav od sovětského lidu. (Potlesk.)

Dovolte mi, abych upřímně poděkoval Předsednictvu Národního shromáždění, československé vládě a ústřednímu výboru Komunistické strany Československa za pozvání, které umožnilo delegaci Nejvyššího sovětu navštívit vaši krásnou zemi a zároveň i za poskytnutou možnost promluvit v Národním shromáždění.

Jsme hluboce dojati pohostinstvím, srdečností a vřelým vztahem, s kterým se sovětská delegace na své cestě setkávala. Vaši dobrosrdečnost a pohostinství chápeme jako projev srdečného vztahu československého lidu k lidu Sovětského svazu. (Potlesk.)

Sovětští lidé si velmi váží upřímného přátelství a bratrství, které vzniklo mezi našimi zeměmi. Srdečné přátelství, spojující národy Československa a Sovětského svazu, má již svou dlouhou historii. Zakalilo se v ohni poslední války, je zpečetěno společně prolitou krví v boji proti stejnému nepříteli - německému militarismu a fašismu. Plodnou spoluprací v poválečných letech se toto přátelství mezi našimi národy ještě více upevnilo a zesílilo. Dnes už neexistuje žádná síla, která by toto přátelství mohla narušit.(Potlesk.)

V československém lidu, v jeho komunistické straně a vládě spatřujeme my, sovětští lidé, své opravdové a oddané přátele, spolubojovníky za mír, za výstavbu socialismu a komunismu. Sovětští pracující se spolu s vámi radují nad každým úspěchem socialistického Československa.

Za krátké historické období si vybojovali pracující vaší země - pod vedením slavné Komunistické strany Československa, jejího ústředního výboru v čele se soudruhem Antonínem Novotným - velké vítězství ve všech oblastech socialistické výstavby. Hrdinská práce československého lidu vytvořila v zemi pevnou materiálně technickou základnu socialismu. Bylo dosaženo rozhodných úspěchů v rozvoji socialistické ekonomiky.

V širokém měřítku byla dovršena socialistická přestavba vesnice. KSČ, opírající se o zásady leninského družstevního plánu a důsledně využívající sovětské zkušenosti, vyřešila složitou otázku přechodu od rozptýlené zemědělské malovýroby k družstevní velkovýrobě.

Došlo k dalšímu upevnění morálně politické jednoty československého lidu, ještě více byl posílen svazek dělnické třídy, rolnictva a inteligence. Pozoruhodných úspěchů bylo dosaženo dovršením kulturní revoluce. Zásluhou stálé péče KSČ a vlády vzrůstá každým rokem blahobyt československého lidu.

Úspěchy, kterých bylo dosaženo v rozvoji hospodářství a kultury, umožnily, že vaše země začala uskutečňovat novou etapu svého vývoje - etapu rozvinuté výstavby socialistické společnosti s vytvářením předpokladů pro další přechod ke komunismu.

V těchto velkých a skutečně historických vítězstvích československého lidu spatřujeme moudrou, životem prověřenou politiku slavné Komunistické strany Československa. Zkušenosti z výstavby socialismu v Československu ukazují, že v podmínkách hospodářsky vyspělé země je možné plně a všestranně využívat všechny přednosti socialismu a rozvíjet národní hospodářství takovým tempem, které si nemohou dovolit ani nejvyspělejší kapitalistické země. Tímto příkladem můžeme zároveň úplně vyvrátit nehorázné výmysly nepřátelské propagandy o tom, že cesta socialistického vývoje nevyhovuje průmyslově vyspělým zemím. Úspěchy československého lidu zdůrazňují nespornou pravdu, že pouze socialistický řád otevírá lidu cestu k blahobytu, k osvojení si nejlepších výsledků vědy a kultury.

Československá socialistická republika je aktivním příslušníkem socialistického tábora. Českoslovenští pracující dovršují ve své zemi rozvinutou výstavbu socialistické společnosti a tím přinášejí svůj důstojný příspěvek naší společné věci - k praktickému uplatnění velkých myšlenek marxismu-leninismu. Sílící jednota a přátelství národů Sovětského svazu, Československa a ostatních socialistických zemí nesmírně umocňuje sílu a mohutnost celé světové socialistické soustavy, která se v současné době stala určující silou světového vývoje. Československo, stejně jako Sovětský svaz, spatřuje v upevňování síly socialistického tábora, jeho jednoty a přátelství mezi národy těchto zemí svou hlavní internacionální povinnost. Sovětskému svazu připadlo historické poslání v tom, aby jako první razil nové cesty společenského vývoje. Jako první také vybudoval socialistickou společnost. Sovětský lid, který překonával těžkosti a strádání, který na sobě zkoušel různé způsoby uskutečňování tohoto cíle, dokázal pod vedením Komunistické strany uskutečnit v praxi leninský plán výstavby socialismu, Sovětský svaz vybudoval mohutný průmysl, vyspělé socialistické zemědělství, dosáhl nevídaného rozkvětu vědy a kultury.

Socialistické zřízení dokazuje před celým světem svou nevyčerpatelnou životní sílu. Skvělé úspěchy socialismu jsou toho důkazem. Což není pozoruhodné, že právě představitelé socialistické země, J. A. Gagarin a G. S. Titov, otevřeli cestu do vesmíru na kosmických lodích, jež vytvořil génius a práce lidí, kteří se navždy osvobodili z kapitalistického otroctví? (Potlesk.)

Komunistická strana Sovětského svazu si před sebou vytyčila nové obrovské úkoly. Celá naše země žije nyní ve znamení příprav na XXll. sjezd KSSS, který projedná a schválí nový program strany. Nový program KSSS je vědecky podloženým a konkrétním plánem výstavby komunismu. Poprvé v historii lidstva se stala výstavba komunistické společnosti bezprostředním praktickým úkolem.

Během dvou desetiletí bude v SSSR vytvořena materiálně technická základna komunismu, v základě bude dobudována komunistická společnost. V roce 1970 bude Sovětský svaz disponovat dosud nevídaným bohatstvím výrobních sil, překoná technickou úroveň nejvyspělejších kapitalistických zemí a zaujme ve výrobě na jednoho obyvatele první místo na světě. Tím bude vytvořen základ pro další postupné přetváření socialistických výrobních vztahů ve vztahy komunistické, pro rozvoj takové výroby, která umožní plné uspokojování potřeb společnosti a všech občanů.

Sovětští lidé přijímají nový program Komunistické strany Sovětského svazu, program výstavby komunismu, jako svou bojovou zástavu, jako účinnou zbraň v boji za šťastnou budoucnost. Dělníci, inženýři, technici, kolchozníci a všichni pracovníci se v těchto dnech připravují k důstojnému uvítání XXII. sjezdu strany. 17. říjen, kdy bude sjezd zahájen, se stane pro každého sovětského občana velkým svátkem. Sovětský lid, inspirovaný velkými perspektivami boje za vybudování komunistické společnosti, jež jsou obsaženy v novém programu strany, zvyšuje své pracovní úsilí při plnění a překračování hospodářských plánů. Sovětští pracující stojí před XXII. sjezdem KSSS více než kdykoliv před tím pevně semknuti kolem své rodné strany, jejího ústředního výboru a vlády v čele se soudruhem N. S. Chruščovem. (Potlesk.)

Přípravy ke sjezdu strany odhalily v nebývalé šíři tvůrčí sílu lidových mas. Tyto přípravy nejsou záležitostí pouze jednotlivých kolektivů na závodech, ale celých hospodářských úseků, celých odvětví národního hospodářství. Do celonárodních příprav ke sjezdu se aktivně zapojují početné kolektivy konstrukčních a projekčních organizací a vědeckých ústavů. Tohoto hnutí se účastní i pracovníci všech komunálních služeb. Úsilí o důstojné uvítání sjezdu strany ještě více podnítilo tvůrčí aktivitu kulturních pracovníků i všech ostatních činitelů na všech úsecích naší výstavby.

Uskutečňování programu výstavby komunistické společnosti v SSSR znamená novou epochu nejenom ve vývoji Sovětského svazu. Úspěchy komunistické výstavby v SSSR jsou společnou záležitostí národů všech zemí socialistického tábora. Na výstavbu komunismu v SSSR se díváme jako na nejdůležitější úkol, jako na část našeho společného poslání - vybudovat komunistickou společnost ve všech zemích socialistické soustavy.

V současné době si myšlenky socialismu a komunismu, nacházející své pozoruhodné ztělesnění v konkrétní socialistické výstavbě, stále důrazněji klestí cestu vpřed a získávají pro sebe stále nové přívržence. Politická jednota a hospodářská síla zemí socialistického tábora, které zachovávají věrnost zásadám marxismu-leninismu, tvoří nepřekonatelnou překážku pro uskutečnění úmyslů všech nepřátel míru.

Současnou mezinárodní situaci můžeme charakterizovat nebývalým růstem síly světové socialistické soustavy a jejím vlivem na další historický vývoj, narůstáním třídních srážek a zesílením národně osvobozeneckého hnutí v afrických, asijských a latinskoamerických zemích, dalším úpadkem a rozkladem světové kapitalistické soustavy. Ve světě je stále zřetelnější převaha sil socialismu nad imperialismem, mírových sil nad silami války.

V dějinách nebylo dosud takové období, které by se vyznačovalo tak prudkým tempem střídajících se událostí, tak hlubokými sociálními změnami, jako je tomu za našich dnů. Žádné z předchozích období se nedá strovnat s obdobím, ve kterém žijeme, kdy - podle slov V. l. Lenina - "ohnivé jazyky revolučního živlu vyšlehují stále silněji nad celým prohnilým světovým starým řádem". (Potlesk.)

V současné době jsou síly míru obrovské. To však neznamená, že bychom mohli podceňovat nebo ignorovat nebezpečí nové světové války. Ve snaze zabrzdit další chod dějin mohli by imperialisté provést něco nerozumného. Události posledních měsíců v různých částech zeměkoule tyto dohady potvrzují.

Agresívní kruhy západních států se usilovně snaží mařit ozdravění mezinárodní situace, zvětšují zásoby atomových a raketových zbraní, zoufale se snaží zabránit národům, aby se rozvíjely cestou míru, demokracie a socialismu.

Ve slepé nenávisti ke všemu novému, co se rodí, přistupují k otevřeným provokacím a snaží se rozdmýchat válečný požár a uvrhnout do něho celý svět. Neslouží jako dostatečný důkaz fakta o zločinech kolonizátorů v Angole, dosud trvající válka v Alžírsku, ozbrojené vměšování USA do záležitostí Laosu, Spojenými státy organizovaná intervence proti revoluční Kubě nebo podněcování revanšismu a militarismu v západním Německu? To všechno dokazuje, že imperialisté, a v první řadě agresívní kruhy USA, se nechtějí smířit s požadavky nové doby.

Pokusům imperialistických mocností, které mají za cíl zostřit mezinárodní napětí a rozpoutat novou světovou válku, čelí v současné době mocné hnutí mírumilovných národů. V čele tohoto hnutí stojí mohutný socialistický tábor.

Sovětská vláda uskutečňuje za pomoci československé vlády a vlád ostatních socialistických zemí vše pro to, aby odstranila mezinárodní napětí, vytváří nutné záruky k udržení trvalého míru. Každému jsou známy návrhy Sovětského svazu na úplné a všeobecné odzbrojení, likvidaci kolonialismu a zabezpečení práva pro všechny národy, aby si mohly utvářet svůj život podle vlastního uvážení. Sovětská vláda, ve snaze ochránit svět před hrůzami nové ničivé války, důsledně a důrazně usiluje o všeobecné a úplné odzbrojení, zničení všech druhů zbraní, hlavně však nejstrašnějších jaderných zbraní.

Sovětský svaz a ostatní socialistické země se rovněž snaží o to, aby byly beze zbytku odstraněny pozůstatky druhé světové války a příčiny, které vyvolávají nebezpečná nedorozumění mezi státy. K tomu směřují sovětské návrhy na neodkladné uzavření mírové smlouvy s Německem a na základě této smlouvy i vyřešení otázky západního Berlína. S uspokojením konstatujeme, že tyto sovětské návrhy se setkaly s plným pochopením a podporou ze strany všech socialistických zemí, to znamená i bratrské Československé socialistické republiky. (Potlesk.)

Dějiny by nám nikdy neodpustily, kdybychom se dívali na zločinné záměry, které připravují imperialistické mocnosti proti míru, jako nezúčastnění pozorovatelé. Právě takový politický kurs zločinných záměrů uplatňuje vláda USA a ostatní účastnické země NATO vůči NDR. Imperialistické kruhy západních mocností, které zneužívají toho, že dosud nebyla podepsána mírová smlouva s Německem, podněcují k životu německý militarismus, vyzbrojují ho nejnovější technikou a tak chtějí znovu připravit napadení Sovětského svazu a jiných zemí.

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP