Pátek 18. května 1962

(Začátek schůze v 10 hod. 03 min.)

Přítomni:

President republiky a první tajemník ÚV KSČ Antonín Novotný.

Předseda Národního shromáždění Fierlinger a místopředsedové Valo, Fiala, Pospíšil, dr. Škoda.

Členové politického byra ÚV KSČ předseda vlády Široký, místopředseda vlády Dolanský, místopředseda vlády Piller, místopředseda vlády a předseda Státní plánovací komise inž. Šimůnek; kandidáti politického byra ÚV KSČ místopředsedkyně vlády inž. Jankovcová, místopředseda vlády Strechaj; ministři Plojhar, dr. Neuman, Biľak, Černík, Václav David, Krajčír, Ďuriš, Krosnář, Krutina, arm. gen. Lomský, Machačová-Dostálová, Majling, Štrougal, Uher, Reitmajer, inž. Krejčí, Korčák, Vlasák, Vlna.

272 poslanců podle prezenční listiny.

(President Československé socialistické republiky a první tajemník ÚV KSČ spolu s prvním tajemníkem ÚV SED a předsedou Státní rady Německé demokratické republiky Walterem Ulbrichtem zaujímají místa v presidentské lóži. - Shromáždění povstává a dlouhotrvajícím potleskem je vítá.)

Předseda Fierlinger (zvoní): Soudružky a soudruzi, zahajuji 14. schůzi Národního shromáždění.

Sděluji, že president Československé socialistické republiky svolal svým rozhodnutím ze dne 12. května 1962 podle článku 50 odst. 1 Ústavy Československé socialistické republiky Národní shromáždění k zasedání.

Jménem Národního shromáždění Československé socialistické republiky vítám mezi námi co nejsrdečněji presidenta Československé socialistické republiky a prvního tajemníka Ústředního výboru Komunistické strany Československa soudruha Antonína Novotného. (Dlouhotrvající bouřlivý potlesk. - Shromáždění povstává a provolává "Ať žije KSČ!" - Shromáždění usedá.)

Soudružky a soudruzi,

dovolte, abych v našem středu dále co nejsrdečněji přivítal milé hosty - stranickou a vládní delegaci Německé demokratické republiky v čele s prvním tajemníkem Ústředního výboru Jednotné socialistické strany Německa a předsedou Státní rady Německé demokratické republiky soudruhem Walterem Ulbrichtem a členem politického byra Ústředního výboru Jednotné socialistické strany Německa a náměstkem předsedy ministerské rady Německé demokratické republiky Bruno Leuschnerem. (Dlouhotrvající potlesk a volání "Ať žije SED".)

Členy delegace jsou dále soudruzi dr. Lothar Bolz, náměstek předsedy ministerské rady a ministr zahraničních věcí NDR, Gerald Götting, náměstek předsedy ministerské rady a generální sekretář Křesťanskodemokratické strany, Manfred Gerlach, náměstek předsedy státní rady a generální sekretář Liberálně demokratické strany Německa, Hanz Rietz, náměstek předsedy státní rady a sekretář předsednictva Demokratické rolnické strany Německa a další členové, které mezi námi co nejvřeleji vítám. (Dlouhotrvající potlesk.)

Předsednictvo Národního shromáždění se ve své schůzi dne 11. května usneslo navrhnout Národnímu shromáždění tento denní pořad, který byl již poslancům Národního shromáždění rozeslán:

1. Projev vedoucího delegace Jednotné socialistické strany Německa

a vlády Německé demokratické republiky prvního tajemníka

Ústředního výboru Jednotné socialistické strany Německa a

předsedy Státní rady NDR Waltera Ulbrichta;

2. Zpráva výboru zahraničního k vládnímu návrhu, kterým se

předkládá Národnímu shromáždění k projevu souhlasu Smlouva

mezi Československou socialistickou republikou a Maďarskou

lidovou republikou o úpravě právních vztahů ve věcech

občanských, rodinných a trestních, podepsaná v Praze dne 2.

listopadu 1961;

3. Zpráva předsedy Národního shromáždění podle čl. 60 odst. 2 ústavy o vydaných zákonných opatřeních předsednictva Národního shromáždění.

Má někdo nějaké připomínky k tomuto návrhu denního pořadu?

(Nebyly.)

Nemá.

Můžeme přistoupit k hlasování.

Zjišťuji, že Národní shromáždění je způsobilé se usnášet.

Kdo souhlasí s navrženým denním pořadem, nechť zvedne ruku! (Děje se.)

Je někdo proti? (Nikdo.).

Zdržel se někdo hlasování? (Nikdo.)

Děkuji. Tím Národní shromáždění jednomyslně schválilo svůj denní pořad.

Vážené Národní shromáždění!

Je pro nás obzvláštní radostí, že můžeme mezi námi uvítat prvního tajemníka Jednotné socialistické strany Německa a předsedu Státní rady NDR soudruha Waltera Ulbrichta a zástupce předsedy ministerské rady Leuschnera, nacházejících se na oficiální návštěvě v naší zemi spolu s delegací, kterou jsme právě srdečně mezi námi pozdravili. Tato návštěva je pro nás radostnou a významnou událostí. Vždyť svědčí o dále úspěšně se rozvíjejících vzájemných přátelských vztazích mezi oběma zeměmi a znovu potvrzuje před celým světem jednotu našich myslí, naše pevné zájmové společenství a naši upřímnou a plodnou spolupráci na poli politickém, kulturním i hospodářském. Tato spolupráce se začala úspěšně rozvíjet v duchu socialistického internacionalismu od toho okamžiku, kdy se zrodila NDR a kdy její lid, pod vedením SED a Národní fronty s největší rozhodností a důsledností odmítl všechny přežitky starého prušáckého nacionalismu, militarismu a velmocenského šovinismu a vše, co připomínalo tragickou epochu nacismu, a jakmile se lid Německé demokratické republiky jal budovat svou vlast na socialistických základech. Není to duch Friedricha Velikého, ani Bismarcka, který určuje směr vývoje NDR, nýbrž duch Goetheho, Beethovena, Fichteho, Herdera, Marxe a Engelse, k jejichž velkému kulturnímu a vědeckému dědictví se NDR dnes hrdě hlásí.

Jsme šťastni, soudružky a soudruzi, že na našich severních hranicích byl ustaven první, vpravdě demokratický německý stát, kterým je Německá demokratická republika. (Potlesk.) Stalo se tak nutně poté, když západní mocnosti ze strachu před revolučním hnutím sjednoceného německého lidu svým mocenským a korupčním vlivem rozdělily Německo, vytvořily bonnský stát, v němž se mohl adenauerovský režim opřít o sílu bodáků okupačních armád. To, co nejlépe charakterizuje bonnský režim, je skutečnost, že se do služeb bonnského státu postavili všichni ti, kdož dříve horlivě sloužili Hitlerovi a určují dnes jeho politiku. Ruce mnoha z nich jsou potřísněny krví nesčetných obětí nacistického teroru. Tito lidé jsou také hlavními nositeli myšlenky revanšismu.

Oproti tomu v čele NDR stanuli nejlepší synové německého národa, neohrožení bojovníci proti nacismu již v době předválečné. Prošli peklem nacistických koncentračních táborů a i nyní, v těžkých poválečných podmínkách, nesou na svých bedrech tíhu těžkého zápasu proti stupňujícímu se tlaku západních velmocí, proti úkladům a provokacím bonnského režimu. Soudruh Ulbricht, náš čestný host, je význačným představitelem těchto poctivých německých vlastenců. (Potlesk.) Od počátku zrodu NDR byli vedeni snahou sjednotit všechny upřímně pokrokové a vlastenecké síly německého lidu. Proto také NDR je předurčena k tomu, aby se stala základem budoucího sjednoceného Německa, založeného na myšlenkách demokracie, pokroku a míru.

Soudružky a soudruzi! Evropa a celý svět prožívá dobu stupňujícího se politického napětí, kdy staré reakční síly, které vedly k rozpoutání dvou světových válek, se znovu na Západě mobilizují, kdy rozpoutaly šílené závody ve zbrojení, a kdy ze západního Německa zaznívají nová revanšistiká hesla, hrozící strhnout Evropu a celý svět do nového válečného požáru. Proti těmto šíleným pokusům a proti horečce zbrojení staví socialistický tábor mocnou hráz; usiluje o všeobecné odzbrojení, o podepsání mírové smlouvy s oběma německými státy a nabízí všem státům svůj program mírového soužití. Můžeme právem říci, že prožíváme dobu přelomného významu, že v této situaci připadla NDR nesmírně důležitá úloha při uskutečňování našeho společného mírového programu. V každém případě chceme a žádáme, považujeme za spravedlivé a nanejvýš nutné, aby byla NDR co nejdříve jako suverénní, pokrokový a demokratický stát po právu mezinárodně uznána a plně respektována. Jako její věrní spojenci, spolu s ostatními zeměmi socialistického tábora, budeme neochvějně stát na stráži proti všem možným útočným a podvratným pokusům, které by jí hrozily. Budeme si i nadále navzájem poskytovat všemožnou pomoc a budeme naše vzájemné vztahy dále upevňovat, pevně věříce, že spojenými silami, vzájemnou pomocí a důvěrou mír ubráníme. (Potlesk.).

Soudružky a soudruzi, soudruh Ulbricht si vyžádal slovo, které mu rád uděluji.

Předseda Státní rady NDR Walter Ulbricht (překlad):

Drahý soudruhu presidente Antoníne Novotný!

Vážený soudruhu předsedo Národního shromáždění Československé socialistické republiky Zdeňku Fierlingře!

Vážení poslanci Národního shromáždění!

Milí českoslovenští soudruzi a přátelé!

Stranická a vládní delegace Německé demokratické republiky přináší Vám a všemu československému lidu přátelské a bratrské pozdravy obyvatelstva, Lidové sněmovny, Státní rady a vlády prvního německého státu dělníků a rolníků. (Potlesk.) Naše delegace je velmi ráda, že může promluvit před nejvyšším orgánem Vašeho lidu o aktuálních úkolech a cílech Německé demokratické republiky. Dovolte, abych Vám za to srdečně poděkoval. (Potlesk.)

Na naši delegaci učinil hluboký dojem pobyt ve Vaší krásné socialistické vlasti a vše, co jsme v těchto dnech viděli a slyšeli. Na své cestě Vašimi kvetoucími městy a vesnicemi, na svých návštěvách v závodech, jednotných zemědělských družstvech, v komunálních a vědeckých i kulturních institucích jsme byli velmi srdečně uvítáni. Měli jsme vždy pocit, že jsme mezi přáteli.

Naše stranická a vládní delegace je složena ze zástupců všech stran a masových organizací Německé demokratické republiky, bratrsky spojených v Národní frontě demokratického Německa. Představuje tak politicko-morální jednotu pracujícího lidu naší republiky. U příležitosti svého pobytu jsme s vděčností zaznamenali, jak občané Československé socialistické republiky uznávají práci prvního německého státu dělníků a rolníků. Jménem naší delegace bych chtěl konstatovat, že nás naše návštěva ve Vaší zemi mnohému naučila a že jsme získali mnoho nových zkušeností a podnětů.

S hrdostí mluvili občané vaší republiky o úspěších ve své práci. Nezamlčovali ani těžkosti, za jejichž odstranění úporně bojují. Naše delegace se mohla přesvědčit, jak dosahují dělníci, družstevníci, nová socialistická inteligence, všichni občané Vaší země pod vedením slavné komunistické strany a jejího marxisticko-leninského ústředního výboru nadšením i vytrvalostí nových úspěchů při rozvoji socialistické společnosti. Velký dojem na nás učinilo zejména úsilí všeho československého lidu při přípravách XII. sjezdu Komunistické strany Československa, který bude mít pro další vývoj Vašeho státu velký význam.

Jak jsem se zmínil již při příjezdu naší delegace do Prahy, jsem s to dobře zhodnotit nesmírný pokrok Vašeho lidu při budování socialistického společenského řádu, protože znám z vlastní zkušenosti také jeho minulost, plnou utrpení a boje.

Když jsem jako truhlářský tovaryš byl ještě před první světovou válkou v dnešní Československé socialistické republice, Vaše země i Váš lid ještě trpěly pod útlakem habsburské monarchie. Když jsem po první světové válce dlel u Vás v roce 1926 jako funkcionář Komunistické strany Německa, českoslovenští pracující tvrdě bojovali za svá sociální práva a proti kapitalistickému vykořisťování.

Po osvobození Vaší země slavnou Sovětskou armádou z fašistického barbarství proti němuž českoslovenští vlastenci pod vedením dělnické třídy a komunistické strany vedli svůj rozhořčený a obětavý boj byl jsem zde od roku 1950 již několikrát. Seznámil jsem se tak s Vaší zemí a jejími statečnými občany v různých etapách jejich boje i vývoje. Byl jsem tedy také svědkem velkých revolučních změn, které se odehrály v životě Vašeho lidu. Jejich výsledkem je, že Váš lid nyní buduje svobodně socialistickou společnost a život ve štěstí a blahobytu.

Pracující Německé demokratické republiky z plna srdce blahopřejí Vám, svým bratřím v Československé socialistické republice, k historickým vymoženostem. (Potlesk.)

Také v německém státě míru položili pracující za mimořádně složitých a těžkých podmínek základy socialismu. Nyní nasazují všechny své síly, aby dovršili jeho vítězství. Oba naše státy a lid obou našich zemí budují svůj socialistický domov vycházeje z nepřemožitelného učení marxismu-leninismu. Zásady socialistického internacionalismu jsou základnou, na níž se vyvíjejí a zdokonalují naše přátelské a bratrské vztahy, naše vzájemná pomoc a spolupráce. Pokračujeme tak v tradici společného boje, který vždy spojoval nejlepší syny a dcery našich národů, zejména dělnickou třídu a její revoluční předvoj, komunistické strany obou zemí. (Potlesk.)

Také dnes bojují v jedné frontě občané Německé demokratické republiky a Československé socialistické republiky za nových podmínek proti svým starým nepřátelům, německým imperialistům, militaristům a revanšistům, kteří v bonnské Spolkové republice drží zase v rukou otěže politické i vojenské moci. Náš boj proti nepříteli lidstva, proti zločinnému nacismu, došel svého naplnění v našich bratrsky spojených socialistických státech. (Potlesk.) Věčná sláva nesčetným antifašistům obou našich zemí a všech národů, kteří obětovali své životy v boji proti fašistickému barbarství a proti válce, za budoucnost v míru, ve štěstí a blahobytu. (Potlesk.) Jejich oběť nás varuje, abychom nepovolili v boji proti nepřátelům míru a štěstí národů, proti dědicům a pokračovatelům Hitlerovy politiky. (Potlesk.)

Ve světovém měřítku se udály obrovské změny. Vznikl nepřemožitelný socialistický tábor, který se pod vedením Sovětského svazu stává stále více rozhodujícím činitelem ve vývoji společnosti. Hlavní směr vývoje ve světě nyní již neurčuje imperialismus, nýbrž socialismus. V naší epoše, charakterizované přechodem od kapitalismu k socialismu, přispívají také oba naše státy svým dílem k zajištění míru a k vítězství socialismu ve světové soutěži s kapitalismem a dosáhly již pozoruhodných úspěchů.

U vědomí své odpovědnosti za svou vlastní budoucnost v blahobytu a ve štěstí i své mezinárodní povinnosti přispět k dalšímu posílení světového socialistického tábora, mobilisují pracující našich zemí všechny síly pro vítězství socialismu. Společný cíl nás spojuje stále pevněji. Již se dobře známe a také rozumíme vzájemně svým problémům. Další prohloubení naší spolupráce podstatně přispěje k tomu, že vyřešíme v obou zemích své úkoly ještě lépe, že ještě rychleji zvládneme své těžkosti a dosáhneme nových úspěchů ve svém boji. (Potlesk.)

V boji za zajištění míru v Německu a v Evropě a za mírové vyřešení národní otázky našeho lidu má všestranné posílení Německé demokratické republiky rozhodující význam. Naplňuje nás zadostiučiněním, že pracující ČSSR - právě tak jako pracující všech ostatních států socialistického tábora - jsou solidární s Německou demokratickou republikou jako se spolehlivou hrází míru, demokracie a socialismu v srdci Evropy. (Potlesk.) To vyjadřuje v neposlední řadě také poznatek, že podpora boje Německé demokratické republiky je v souladu se zájmy všech mírumilovných národů. (Potlesk.).

Pracující Německé demokratické republiky si uvědomují svoji odpovědnost v boji za mír, demokracii a socialismus. Nyní soustřeďují všechny síly na to, aby posílili ekonomickou základnu své republiky. Toho je třeba, abychom splnili historické úkoly německého státu dělníků a rolníků zajištění míru a vítězství socialismu. Jsme tak příkladem obyvatelstvu západního Německa, podle něhož by i ono mohlo setřást vládu imperialistů a revanšistů, aby také na západě naší vlasti zvítězily myšlenky míru, dorozumění mezi národy a pokroku. (Potlesk.)

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP