Středa 19. prosince 1962

Dosavadní zákon č. 87/1948 Sb. o potírání alkoholismu pochází z doby, kdy náš lid mohl teprve volně vykročit na cestu k socialismu, kdy se teprve začalo rýsovat sjednocené zdravotnictví a přebudování našeho právního řádu a kdy obchod a závody veřejného stravování byly ještě ve značné míře v soukromých rukách. To všechno se zračí v textaci tohoto zákona. Kromě toho má zmíněný zákon, i když v zásadách obsahuje správné myšlenky, určité nedostatky. Tak např. motivuje boj proti alkoholismu pouze z hlediska ochrany lidského zdraví, není v něm dostatečně pamatováno na zájem společnosti, na otázky výchovné, mravní a hospodářské. Zákon také neustavil orgán, kterému by příslušelo koordinovat boj proti alkoholismu - toto bylo teprve řešeno vládním usnesením z 19. září 1956. Vykonatelnost rozhodnutí o povinném léčení alkoholika, zejména o povinném léčení ústavním, je podle dosavadního zákona dosti pochybná a cesta k tomuto opatření komplikovaná. Konečně chybí v dosavadním zákoně podklad pro provádění potřebných vyšetření k určení alkoholu v krvi nebo dechu, což má veliký význam pro zajištění větší bezpečnosti v dopravě i na jiných pracovištích.

Od doby, kdy byl vydán dosavadní zákon, se v našem státě mnoho změnilo. Vzrostla kupní síla našich pracujících, vzrostla mechanizace v našem průmyslu i zemědělství, vzrostl nesmírně počet motorových vozidel na našich silnicích. Tím také vzrostla úrazovost a také procento, jímž se na ní podílí alkoholismus.

Tak např. v minulém roce bylo způsobeno 42 745 dopravních nehod, z toho pod vlivem alkoholu 2743. Ovšem podíl škod způsobených opilými řidiči je mnohem větší, než představuje podíl na nehodách. Pod vlivem alkoholu dochází převážně k těžkým nehodám, a jsou při nich působeny nejvyšší škody a to jak na lidských životech, tak i na zdraví našich spoluobčanů.

V této souvislosti pokládám za nutné připomenout jednu závažnou skutečnost. Většina našich spoluobčanů, zejména řidičů motorových vozidel se domnívá, že k rychlému odstranění všech následků požitého alkoholu poslouží i sebekratší spánek. Jde v tomto případě o závažný omyl. Odbourávání alkoholu v našem organismu za spánku se děje pomaleji a to proto, že během spánku dochází k zpomalení všech dějů látkové přeměny. Dojde-li tedy k požití většího množství alkoholu, projevuje se jeho vliv i druhý den.

Pivo, zejména 7stupňové, většinou není pokládáno za alkoholický nápoj. Jde o hrubý omyl. Jak jsme si ukázali, obsahuje 7stupňové pivo 1,5-2 obj. procenta alkoholu, tedy 6-8 g na 500 ml. Pivo však má ještě jeden závažný účinek - navozuje pohotovost k ospalosti, má tedy také účinek sedativní, který za jistých okolností může být přímou příčinou nehody nebo úrazu.

Alkoholismus však také zaviňuje mnohé úrazy, které nejsou v souvislosti s dopravou, s automobilismem, mnoho trestních činů je pácháno pod vlivem alkoholu, alkoholismus vede k rozvratům manželským, k sebevražednosti a zaviňuje často i výskyt poruch chování dětí alkoholických rodičů.

Alkoholismus má však také veliký vliv na pracovní výkonnost. Tak např. způsobil v roce 1960 ztrátu 115 tisíc pracovních dnů, jde však jen o dny prostonané výslovně pod diagnózou alkoholismu, nejsou zde podchyceny dny prozahálené z téže příčiny, kdy jsou uváděny důvody zcela jiné. Malá nejsou ani čísla úmrtí alkoholiků. Jen na akutní otravu alkoholem zemřelo v roce 1960 47 lidí. Úmrtí 1150 osob je v témže roce uvedeno pod diagnózou alkoholismus a jaterní cirrhosy způsobené pijáctvím.

Zdravotní škody nejrozmanitějšího druhu, které nadměrné požívání alkoholu způsobuje, se do našich statistických hlášení nepromítají. Nepromítají se v nich ani obrovské národohospodářské škody, zejména mravní, v soužití rodin. A nakonec ještě jeden údaj - k 1. lednu letošního roku bylo v naší ČSSR evidováno celkem 68 114 alkoholiků, z toho 934 mladistvých.

Naše ČSSR se dostala v poslední době z hlediska mezinárodního ve spotřebě piva na 3. místo, ve spotřebě vína na 7. místo a ve spotřebě lihovin na 11. místo. Přepočteme-li všechny alkoholické nápoje na čistý líh, pak je naše ČSSR ve spotřebě lihu na šestém místě. Domnívám se, že zápolení o jedno z předních míst na tomto úseku není důstojné socialistické společnosti.

Chtěl bych v této souvislosti upozornit na význam dobré a zejména cílené zdravotnické osvětové činnosti. Bude se třeba ještě mnohdy vypořádat se zakořeněnými, nesprávnými názory, jako např. s názorem, že alkohol je lékem, že pravidelným požíváním malých dávek alkoholu možno zabránit arterioskleróze apod. K objasnění této otázky tolik diskutované se vyjádřila vědecká rada ministerstva zdravotnictví a došla k závěru, že předepisování alkoholických nápojů - piva, vína a destilátů, je vědecky neodůvodněné a léčebně neúčinné a naopak často pro zdraví nemocného škodlivé. Nelze tedy alkohol považovat za lék.

V boji proti alkoholismu mají významné poslání závodní výbory ROH, které mají mimo jiné také za úkol usilovat o socialistickou výchovu všech pracujících. Je potěšitelné, že některé závodní výbory ROH chápou boj proti alkoholismu jako výchovný úkol a že používají přesvědčovacích metod. Tak např. v Jihomoravském kraji poskytuje celá řada závodů - a to na zákrok závodních výhorů ROH - v horkých provozech bezplatně nealkoholické nápoje jako např. v Šmeralových závodech v Brně, ČKD v Blansku, TON v Holešově, Agrostroj v Prostějově, v Žďárských strojírnách a jinde. V Adamovských strojírnách začleňují alkoholiky do brigád socialistické práce, kde se starají o jejich řádnou a trvalou nápravu. V Pražském kraji se už v žádném závodu nečepuje vícestupňové pivo. V Západoslovenském kraji rozebírají na členských schůzích ROH v n. p. ČSAD v Trenčíně, v Bratislavě, v Levicích i jinde vliv alkoholu na zdraví, úrazovost a možnosti léčení alkoholismu.

Setkáváme se však ještě s odstrašujícími případy, které se budou muset stát předmětem jednání závodních výborů ROH. Je ještě mnoho pracovních kolektivů, které od nového člena kolektivu vyžadují při první výplatě - povinné zápisné -. Příchod nového pracovníka je pak oslavován pitím alkoholických nápojů. Mnohdy se setkáváme s tím, že starší pracovníci jsou tím nejhorším příkladem mládeži. Jejich nekázeň, častá neomluvená absence, fluktuace, nemohou být dobrým vzorem mladým pracovníkům.

Bude proto třeba, aby se celá naše společnost naučila dívat na projevy alkoholismu stejně jako na jiné škodlivé zjevy a to i když se jedná o malé přestupky. V tomto směru jest také třeba, aby ve větší míře uplatnily svůj vliv složky na závodech a použily k tomu všech svých možností. Falešný soucit a bagatelizování zde není na místě. Staly se totiž případy, kdy společenské organizace využily dokonce možnosti nového trestního řádu k tomu, aby svým postojem u takovýchto případů zmírnily výměr trestu.

Ve výchovné činnosti bude třeba zaměřit se především na naši mládež, a to jak na školách, tak i v učilištích, kde učitelé a vychovatelé mají prakticky nejlepší možnost vychovat mladé lidi. Rozhodně k tomu nestačí příležitostní zdravotně osvětové přednášky. V neposlední řadě bude také třeba, aby se zvýšila výroba, zlepšila kvalita i distribuce nealkoholických nápojů a ceny těchto nápojů se snížily.

Z uvedeného vyplývá, že je i nadále nutno věnovat pozornost problémům alkoholismu. Proto také bylo u příležitosti prověrky právního řádu rozhodnuto nahradit dosavadní zákon zákonem novým. Navrhovaný nový zákon o boji proti alkoholismu se opírá o tyto zásady:

1. Vyslovit povinnost všech státních orgánů a všech společenských, hospodářských i jiných organizací a zařízení aktivně bojovat proti alkoholismu.

2. Vyřešit postavení a činnost protialkoholních sborů přímo v zákoně.

3. Zachovat dosavadní správné zásady v boji proti alkoholismu obsažené v zákoně č. 87/1948 Sb. a navíc zakotvit v zákoně povinnost podrobit se na vyzvání určitých orgánů zkouškám na určení alkoholu v krvi a dechu a povinnost alkoholiků dát se ošetřit v protialkoholním zařízení a podrobit se ambulantnímu i ústavnímu léčení.

4. Vyřešit otázku výplaty mzdy alkoholika jiné osobě, ohrožuje-li nadměrné požívání alkoholu živitelem výživu rodiny.

V zájmu účinného boje proti alkoholismu, zejména tam, kde prostředky prevence a výchovy nestačí zabránit černému pálení lihu, bude třeba použít i prostředků donucovací povahy, zejména trestního postihu. Proto je v navrhovaném zákonu o boji proti alkoholismu pamatováno také na doplněk trestního zákona č. 140/1961 Sb. a to o paragraf 194 a. Jde zejména o to, aby bylo postihováno jako trestní čin i pálení lihu určeného pro spotřebu ve vlastní domácnosti, pokud se to děje ve větším množství, a o to, aby za trestní čin bylo prohlášeno i neoprávněné zhotovování a přechovávání přístrojů určených k výrobě lihu.

Provedení zákona si nevyžádá žádných zvýšených nákladů oproti dosavadnímu stavu. Opatření podle něho se budou uskutečňovat jako dosud v rámci státního plánu.

Soudružky a soudruzi, strana a vláda si plně uvědomují nebezpečí alkoholismu pro dovršení socialismu. Všechna opatření jsou soustavně sledována a podporována, svědčí o tom i dnes předložený vládní návrh nového zákona o boji proti alkoholismu.

Je třeba si uvědomit, že práce a zdraví jsou neoddělitelné. Prevence bude rozhodovat o úspěšnosti boje za zdraví člověka a tím i o úspěchu dalšího rozvoje naší společnosti. Boj za upevnění zdraví pracujících je celonárodním, závažným úkolem. Nebylo by možné úspěšné řešení bez aktivní účasti stranických, odborových, mládežnických, družstevních i státních organizací, bez aktivní účasti všeho lidu. I toto kolektivní pojetí řešení závažných úkolů je výrazem dosaženého společenského pokroku.

Péče o zdraví a tím i boj proti všem překážkám na tomto úseku je tedy úkolem každého jednotlivce a celé společnosti. Opilství poškozuje zájmy naší společnosti, oslabuje zdraví pracujících, rozvrací základy rodin, vede k zločinnosti a značně narušuje plnění národohospodářského plánu.

Žádný uvědomělý občan tedy nemůže nečinně přihlížet k projevům alkoholismu nebo je dokonce omlouvat, ale postaví se rozhodně proti pijáctví jako proti vnitřnímu nepříteli narušujícímu perspektivy našeho dalšího rozvoje.

Zdravotní a ústavně právní výbor projednaly na svých schůzích osnovy vládního návrhu zákona o boji proti alkoholismu. Jde o vládní návrh zákona velké důležitosti, jeho uplatnění zaručí jednotný postup v boji proti alkoholismu. Doporučuji vládní návrh zákona o boji proti alkoholismu v souhlase s doplňky uvedenými ve společné zprávě výborů zdravotního a ústavně právního Národnímu shromáždění ke schválení. (Potlesk.)

Podpredseda NZ dr. Kyselý:

Do rozpravy sa prihlásil posl. Žiak, dávam mu slovo.

Posl. Žiak: Vážené Národné zhromaždenie! Súdružky a súdruhovia!

"Alkoholizmus brzdí upevňovanie a rozvoj socialistického spolunažívania, pôsobí škody spoločenské, hospodárske, mravné a zdravotné a môže narušovať výstavbu rozvinutej socialistickej spoločnosti". Takto znejú úvodné slová k zákonu o boji proti alkoholizmu. Pokladám ich za správne, lebo sú pravdivé a jasne vystihujú hlavnú príčinu, prečo naše Národné zhromaždenie tento zákon vydáva.

Slovenský ľud v časoch národnej a sociálnej poroby neslýchane bol zamorený sociálnou chorobou pijanstva. Na alkoholizmus ako následok a príčinu biedy slovenského ľudu poukazovali najlepší národní buditelia v 18. storočí, Pavol Jakobey a Juraj Fándly, v 19. storočí Jonáš Záborský, Jozef Miloslav Hurban, Ľudovít Štúr a ďalší, pred 1. svetovou vojnou významnú prácu v boji proti alkoholizmu na Slovensku vykonali šíritelia československej vzájomnosti Karol Kálal a Ivan Hálek. V staršej slovenskej literatúre motívy rodinných a spoločenských tragédií, zapríčinených pijanstvom, práve tak nájdeme u Vajanského, Hviezdoslava, u Kukučína a Tajovského, ako i v novšej vo veľmi výraznej forme napríklad u Fraňa Kráľa a Petra Jilemnického. Mnohí slovenskí lekári, naplnení rodoláskou bojovali neúnavne proti pliage alkoholizmu.

Nie tak drsné a predsa podobné to bolo i v Čechách a na Morave. Neruda, Rais, Mrštíkovci, Čapek, Olbracht, Bezruč, a mnohí ďalší svoju umeleckú tvorbu v nejednej ostrej črte zamerali proti alkoholizmu, jeho príčinám a následkom.

Bratia Mrštíkovci v kronike z Moravského Slovácka "Rok na vsi" o tamojších ľuďoch bolestne priznávajú "A pijú, pijú, Bože, ako všetci pijú. Na hornom i dolnom konci, v gazdovstvách i chalupách. Je to plač, či potreba radosti?"

Vít Ješuta v Šaldových Loutkách a dělnících božích pije preto, lebo ho život znudil. A preto hovorí: "Dajte sem alkohol, sprostotu, všetko sem, čo otravuje, uspáva a narkotizuje."

Tvrdý bol do nedávna život českého a slovenského ľudu. Dravosť kapitalistického vykorisťovania viedla pracujúcich do zúfalstva pijatiky. Alkoholizmus bol jedným z panských nástrojov na podlamovanie národnej a mravnej vôle.

Poroba je za nami. Svitlo slnko nového života. Úplná národná a sociálna sloboda, vykúpená krvou našich najdrahších sovietskych priateľov a najvernejších synov a dcér československého ľudu v boji proti fašizmu otvorila nám nové horizonty. Pod vedením Komunistickej strany Československa, svedomia národa, vodkyne a tvorkyne nášho veľkého dneška vybudovali sme z našej vlasti socialistický štát. Navždy je z nášho prostredia odstránené akékoľvek vykorisťovanie človeka človekom. Pracujúci človek požíva česť, úctu, dôstojnosť a plné právo. Odstránené sú teda i hlavné príčiny alkoholizmu.

Prečo sa ešte stretávame u nás s alkoholizmom? Pre čo je potrebné proti nemu účinne bojovať a zdokonaľovať zákon proti alkoholizmu?

Alkoholizmus je predovšetkým smutným dedičstvom kapitalizmu. Je zakoreneným zlozvykom, ktorý sa javí ako morálna burina na našom spoločenskom poli. Je etickým problémom, ktorý socialistická spoločnosť rieši a iste vyrieši. Ťazisko tejto úlohy je vo výchove nového socialisticky zmýšľajúceho a konajúceho človeka. Zákon o boji proti alkoholizmu poskytne nové široké podmienky pre zvládnutie tohto pálčivého problému. Ale jeho uplatnenie do života musí sa stať súčasťou našej socialistickej kultúrnej revolúcie.

O tom, že boj proti alkoholizmu možno viesť úspešne, poučujú nás skúsenosti z prvej socialistickej krajiny na svete. V cárskom Rusku vzrast alkoholizmu a mnohých duševných chorôb išiel ruka v ruke so vzrastom kapitalizmu. Vo víťazných rokoch napredovania socializmu v Sovietskom sväze, so vzrastom blahobytu ľudu alkoholizmus sústavne a rapídne ustupoval a ustupuje. V Moskve je nemocnosť z pijatiky 50krát menšia ako v New Yorku. Vývoj v Sovietskom sväze bezpečne smeruje k likvidácii alkoholizmu. Práve z príčin, uvedených v úvode k prerokúvanému zákonu naša socialistická spoločnosť rozvíja sústavný a dôsledný boj proti alkoholizmu.

Jedno je potrebné uvedomiť si náležite. V čase kapitalistickej voľnej súťaže sme sa na alkoholika dívali so sentimentalitou, poľutovali sme jeho trpiacu rodinu, utrápenú manželku, hladné, nezaodeté a často duševne zaťažené deti, ale vnútorne sme boli presvedčení, že je to osobná vec a ťažká záležitosť jeho rodiny. Dnes, v socializme, keď sa tvorí a upevňuje socialistické spoločenské vedomie, každý prípad opitého človeka je našou spoločnou vecou, je záležitosťou celej našej socialistickej spoločnosti. Dnes nemožno nám ináč, ako cítiť zodpovednosť za spoluobčana, ktorý trpí zlozvykom alkoholizmu. Veď je naším súdruhom v socialistickej práci. Cítime zodpovednosť za jeho rodinu a jej šťastie, lebo ona je živou súčasťou našej socialistickej spoločnosti.

O tom, ako pôsobí alkohol na človeka a popíjajúcu kompániu, sa najlepšie presvedčí triezvy človek, keď príde medzi podnapitých. Triezvi dbáme na úctu voči človeku, kolektívu, spoločnosti i voči svojej cti. Opitému nezáleží na obsahu reči, na činoch a ľudskej dôstojnosti. Mnoho trestných činov sa napácha v opilosti. Alkoholik na žartovné slovo kamaráta neodpovie úsmevom, ale oplzlou nadávkou, päsťou, alebo i nožom. Alkohol pomaly a sústavne mení dobrý charakter človeka. Opilstvo je jednou z hlavných príčin rozvratu rodiny. Zaviňuje značnú časť manželských rozvodov. To je nezdravé. Veď náš socialistický poriadok dáva všetky podmienky pre pevnú a šťastnú rodinu. A čo samovraždy, zúfalstvo, predčasný odchod zo života? Samovraždy sa v prevážnej väčšine páchajú v opilom stave. Uvedomelý socialistický človek si nezúfa. Veď má vždy jasné perspektívy života.

Zaujímavé je pozorovať počet úrazov v práci a trestných činov podľa jednotlivých dní v týždni. Od utorka do soboty je ich priemerný počet rovnaký. Silne stúpa v nedeľu a v pondelok. Vysoký počet pracovných úrazov v pondelok bezprostredne súvisí s účinkami liehu, vypitého v nedeľu. Tento fakt priam ponúka zaoberať sa otázkou správneho využitia voľného času na oddych a mravne duchovný rozvoj socialistického človeka v modernom technickom veku.

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP