Středa 24. června 1964

Předseda NS Laštovička: Děkuji posl. Voleníkovi. Slovo dále má posl. Leflerová.

Posl. Leflerová: Vážené soudružky a soudruzi, hovoříme vládnímu prohlášení, které nám ukazuje perspektivy, se kterými vcházíme do významného roku - 20. výročí osvobození naší republiky Sovětskou armádou. A jestliže uvažujeme, co je takovou základní podmínkou, abychom tyto plány a cíle uskutečnili, pak do popředí výrazně vystupuje úsilí o zajištění světového míru. Zároveň je třeba chápat vládní prohlášení ve svém celku a zejména v jeho uskutečňování jako čestný podíl naší země k tomu, aby se mohla dále rozvíjet a upevňovat světová socialistická soustava, aby sílilo revoluční hnutí dělnické třídy kapitalistických zemích, aby se dále úspěšně rozvíjel národně osvobozenecký boj utlačovaných národů.

Vláda ČSSR v souladu s vůlí svého lidu vidí nejdůležitější úkol v odvrácení hrozby jaderné války. Jsme si vědomi společně pokrokovým lidstvem ve světě toho, co by znamenala atomová válka. To už by nebyly desítky miliónů obětí, ale stamilióny. Tváří v tvář této hrozbě se boj za uskutečňování zásad mírového soužití a soutěžení stává životní nutností a jedinou alternativou. Kdo popírá tuto skutečnost, kdo neusiluje o to, aby státy řešily sporné otázky mírovou cestou, ten nevidí existující reálné síly ve světě, chce dávat v sázku život miliónů, hazardovat osudy národů i s budoucností lidstva.

Naše vláda, jak jsme slyšeli z úst jejího předsedy, jde jednoznačně cestou prosazování zásad mírového soužití, jejichž cílem přinutit vládnoucí kruhy imperialistických zemí, aby se zřekly války jako prostředku k řešení sporných otázek. Síly míru jsou tak mocné, že mohou dosáhnout tohoto cíle a zajistit tak budoucnost lidstva. Život prověřil správnost a užitečnost leninské politiky mírového soužití. Ze strany vedoucích představitelů Číny slýcháme často slova o tom, že na troskách starého světa atomové válce by bylo možno vybudovat nový šťastný svět že by stálo za to obětovat třeba polovinu lidstva, když by druhá polovina žila ve štěstí a blahobytu. Jaký blahobyt, jaké štěstí má tato teorie na mysli, když ještě dnes takřka dvě desetiletí po dopadu prvních atomových bomb - a to jejich účinnost byla mizivá ve srovnání s dnešní, - umírají lidé na zhoubné nádory, vyvolané zářením, rodí se znetvořené děti.

My zastáváme názor, že každý národ, ať velký nebo malý, má právo na šťastný a svobodný život v míru. A plně souhlasíme s tím, co řekl při své nedávné návštěvě v Dánsku předseda Rady ministrů SSSR N. S. Chruščov, když prohlásil, že ani velký, ani malý národ nemohou stát stranou, když jde o otázky míru, že aktivita všech národů, ať malých či velkých, aktivita všech lidí dobré vůle může vést ke skutečnému snížení mezinárodního napětí. Ano, my všichni jsme odpovědni za osudy světa.

Soudružky a soudruzi, na světě je ještě mnoho lidské bídy, hladu, nemocí, v mnoha zemích vládne ještě negramotnost. Jak by se dala tato situace změnit, kdyby fantastické částky, věnované na zbrojení, byly vynaloženy na tyto účely! Což se nedotýká hluboce lidského srdce, jestliže čteme zprávu, která byla přednesena letos na zasedání výkonného výboru fondu OSN pro pomoc dětem v Bangkoku a která říká: "600 miliónů dětí na světě trpí hladem a nemocemi. Nemá možnost získat aspoň základní vzdělání!" Mohli bychom likvidovat tuto hanbu 20. století, kdyby byla válka? Nikoliv! Jenom bychom zmnohonásobili utrpení a lidské hoře.

Proto v popředí zájmů naší vlády, jak jsme včera slyšeli v prohlášení, stojí otázka všeobecného a úplného odzbrojení jako klíč k zabezpečení světového míru. Výbor 18 států, jehož je ČSSR členem, zahájil v Ženevě znovu svá jednání, na kterých podporujeme novou mírovou iniciativu SSSR. Sovětská vláda i mezi jiným poukázala, že částky, které by se ušetřily při snížení vojenských rozpočtů, by se mohly věnovat na pomoc rozvojovým zemím, a zdůraznila současně, že je ochotna, bude-li dosaženo dohody o vzájemném snížení těchto rozpočtů o 10 až 15 %, věnovat určitou částku na pomoc rozvojovým zemím.

Jestliže hovoříme o všeobecném a úplném odzbrojení, uvědomujeme si současně, že míru ve světě nemůže být dosaženo bez zabezpečení míru v Evropě. A právě tady doutná nebezpečí z nevyřešených problémů Německa jako likvidace pozůstatků druhé světové války. Politika Německé spolkové republiky je vážným nebezpečím pro světový mír. Nezapomínáme, že právě odtud z Německa vyšlehl v tomto století už dvakrát světový válečný požár, že v rozmezí čtvrt století pochodovaly dvakrát Brandenburgskou branou okované boty těch, které němečtí junkeři a militaristé hnali k novým a novým výbojům.

Uplyne necelý rok a my vzpomeneme 20. výročí skončení dosud nejstrašnější války v lidských dějinách. Dvě desetiletí a přece dosud nebyla udělána tečka za druhou světovou válkou, kterou by znamenala mírová smlouva s Německem. Čeho jsme na místo toho svědky? Dědicové a nástupci těch, kdo rozpoutali už dvě světové války, znovu zvedají hlavu. Plány na revanš a výboje dále bují. A mnohé z nich jsou zaměřeny proti nám, proti naši republice a naší bezpečnosti. Bundeswehr - "armáda vyzbrojovaná zbraněmi zítřka, avšak vychovávaná v duchu včerejška" - jak ji charakterizoval v těchto dnech parlamentní pověřenec pro armádu viceadmirál v. v. Heye, se stává hrozbou pro mír Evropy i pro zájmy samotného Německa. My tím znovu varujeme právem souseda, který má těžké zkušenosti s německým militarismem.

Nemůžeme bez vážného znepokojení naslouchat revanšistickým řečem, v nichž se volá po "staré vlasti", po "sebeurčení", po "vrácení uloupených sudetských území". Nelze se nepozastavit nad tím, že se bonnská vláda nedistancuje od štvavých řečí ministra Seebohma. Oni prý vůči nám žádné územní nároky nemají a pokud jde o mnichovskou dohodu, tu přece porušil Hitler, takže oni k ní už nemají co prohlásit. Že hanebný mnichovský diktát byl Československu vnucen, že jej každý slušný člověk musí odsoudit, o tom nepadne v Německé spolkové republice ani slovo.

Seebohm odmítá jakékoliv hranice jako instituci minulosti, což jinými slovy znamená, že si dělá zuby jak na Německou demokratickou republiku, tak i na Československo. Na adresu těchto pánů z Bonnu již odpověděl první tajemník našeho ÚV strany a president republiky s. Novotný, když řekl: "Odsun zfašizovaných Němců z republiky v r. 1945 je definitivní a nezměnitelný. Mnichov se nikdy opakovat nebude."

Problémy Německa může proto vyřešit jen mírová smlouva s oběma německými státy, která by byla významným krokem k upevnění světového míru. Je zaslepené a zcela nerealistické, jestliže NSR nechce jednat s Německou demokratickou republikou, státem, který existuje již 15 let a který více než dostatečně projevil svoji životaschopnost.

Kdo upřímně chce v zájmu míru a samotného německého lidu řešit otázku Německa, ten musí podporovat uzavření mírové smlouvy a rozvíjet kontakty a hledat dohody s NDR. Tento první stát dělníků a rolníků na německé půdě se úspěšně rozvíjí, ať se to komu líbí nebo ne. A na této skutečnosti nemohou bonnští činitelé svými nenávistnými útoky nic změnit. Na území Německa vznikly dva německé státy a samostatná politická jednotka západní Berlín.

Ve světle těchto skutečností se ukazuje naprosto správné úsilí a boj, který po řadu let vede Sovětský svaz, Německá demokratická republika, Československo a další státy za mírové řešení německé otázky.

Proto nadále podnikáme aktivní kroky k odhalování agresívní politiky německých militaristů a revanšistů, usilujeme, aby bylo zabráněno vyzbrojení Německé spolkové republiky jadernými zbraněmi.

Budeme dále neúnavně pracovat k tomu, aby byly likvidovány pozůstatky druhé světové války, uzavřena mírová smlouva s oběma německými státy a na tomto základě vyřešen problém západního Berlína, aby byla potvrzena neměnnost existujících německých hranic. V souvislosti s tím jsme v minulých dnech upřímně uvítali uzavření smlouvy o přátelství, spolupráci a vzájemné pomoci mezi SSSR a NDR, jako významný krok k vyřešení německé otázky, která je zejména pro nás, bezprostřední sousedy obou německých států, otázkou životní.

Soudružky a soudruzi, předseda vlády s. Lenárt ve vládním prohlášení zdůraznil, že Československá socialistická republika je pevným a neoddělitelným členem velké rodiny socialistických zemí a aktivním činitelem míru v Evropě a ve světě. Právě toto členství ve velkém táboře socialismu, naše přátelství a spojenectví se Sovětským svazem, k němuž se znovu na tomto významném zasedání našeho nového Národního shromáždění z celého srdce přihlašujeme, je zárukou, že do 20. výročí osvobození naší socialistické republiky vstupujeme za zcela jiných podmínek, než tomu bylo při 20. výročí předmnichovského Československa. Toto výročí bylo zakončeno hanebnou mnichovskou zradou a zmrzačením naší země. Nic podobného se už nikdy v našich dějinách nebude opakovat.

20. výročí Československé socialistické republiky oslavíme v plném rozkvětu, oslavíme je v pevné jistotě v šťastné zítřky naší země, v jistotě, že je to pokrok a mír, jimž patří budoucnost.

K tomu je třeba, soudružky a soudruzi, abychom všichni občané naší socialistické vlasti ve své každodenní práci uskutečňovali cíle vládního prohlášení, které vychází ze závěrů XII. sjezdu KSČ. Budeme tak zajišťovat další rozvoj našeho hospodářství, tvořit podmínky pro lepší život, ale v souvislosti s tím budeme upevňovat síly a vliv naší země v rámci celého socialistického tábora a tak přispívat k vítězství socialismu a míru ve světě.

Předseda NS Laštovička: Děkuji poslankyni Leflerové. Soudruh Štefánik odvolal přihlášku do diskuse. Tím je listina přihlášených soudruhů vyčerpána. Hlásí se ještě někdo do rozpravy? (Nikdo.)

Rozprava je tudíž skončena.

Soudružky a soudruzi poslanci Národního shromáždění v rozpravě vyslovili řadu cenných námětů a poukázali na vážné nedostatky. Bude na místě, aby i tato skutečnost byla příslušným způsobem vyjádřena v usnesení. Proto doporučuji, aby Národní shromáždění přijalo tato usnesení:

"1. Národní shromáždění vyslechlo prohlášení vlády, ve kterém jsou vyzdviženy hlavní současné naléhavé úkoly vývoje naší socialistické společnosti a zformulovány způsoby řešení, kterými chce vláda plnění těchto úkolů organizovat a zabezpečovat. Poslanci Národního shromáždění se v rozpravě vesměs kladně vyslovili k úkolům i ke způsobu jejich zabezpečování.

Národní shromáždění s předneseným vládním prohlášením vyslovuje souhlas.

Vláda má proto plnou důvěru Národního shromáždění, které jí současně poskytne účinnou pomoc při uskutečnění vládního prohlášení.

V rozpravě k vládnímu prohlášení byly předneseny četné užitečné náměty i připomínky poslanců k vážným nedostatkům při plnění úkolů hospodářské a kulturní výstavby naší společnosti.

Národní shromáždění ukládá svému předsednictvu, aby projednalo tyto podněty.

Národní shromáždění doporučuje vládě, aby projednala nedostatky v plnění plánu rozvoje národního hospodářství vyzdvižené v diskusi a podněty poslanců. z rozpravy Národního shromáždění k vládnímu prohlášení a na příští schůzi informovala Národní shromáždění o přijatých opatřeních a jejich výsledcích.

2. K zajištění plnění dokumentu předsednictva ÚV KSČ k prohloubení práce Národního shromáždění, ukládá Národní shromáždění svému předsednictvu, aby do příští plenární schůze předložilo k projednání a ke schválení návrh zásad pro práci všech orgánů a poslanců Národního shromáždění."

Jsou, soudružky a soudruzi, k těmto návrhům usnesení nějaké připomínky nebo pozměňovací návrhy?

Nejsou.

Kdo tedy souhlasí s předneseným návrhem usnesení, nechť zvedne ruku! (Děje se.)

Děkuji. Je někdo proti? (Nikdo.)

Zdržel se někdo hlasování? (Nikdo.)

Děkuji. Tím Národní shromáždění vyslovilo jednomyslně souhlas s předloženým návrhem usnesení. (Potlesk.)

Nyní přikročíme k projednání posledního bodu pořadu, kterým je

6. Zpráva o činnosti předsednictva Národního shromáždění za dobu od skončení posledního zasedání Národního shromáždění.

Prosím poslance Fierlingera, aby přednesl zprávu.

Posl. Fierlinger: Vážené soudružky a soudruzi poslanci!

Předkládám vám k dodatečnému schválení dvě zákonná opatření, vydaná předsednictvem Národního shromáždění podle článku 60 odstavec 2 ústavy.

Tato zákonná opatření může vydávat předsednictvo Národního shromáždění v době, kdy Národní shromáždění nezasedá buď proto, že jeho zasedání je skončeno, nebo proto, že uplynulo volební období. Takto přijatá opatření předsednictva Národního shromáždění však musí být schválena v nejbližším zasedání Národního shromáždění, jinak pozbývají platnosti.

Uvedená zákonná opatření přijalo předsednictvo Národního shromáždění dne 17. června 1964, tj. v době, kdy Národní shromáždění nezasedalo proto, že uplynulo jeho volební období. Proto vám nyní tato zákonná opatření předsednictva Národního shromáždění předkládám k dodatečnému schválení.

Především jde o zákonné opatření ze 17. června 1964 číslo 112 Sbírky, jímž se zřizuje Pamětní medaile k 20. výročí Slovenského národního povstání. Podle tohoto zákonného opatření předsednictva Národního shromáždění se na paměť 20. výročí bojů ve Slovenském národním povstání zřizuje Pamětní medaile. Podrobná ustanovení o této medaili a o jejím propůjčování obsahují stanovy, které jsou součástí tohoto zákonného opatření.

Pamětní medaile bude mít charakter státního vyznamenání. Propůjčovat ji bude president republiky na návrh vlády. Vládě předloží návrhy Slovenská národní rada. Půjde-li o propůjčení medaile vojákům nebo příslušníkům ozbrojených sil a bezpečnostních sborů ministerstva vnitra, bude předkládat návrhy ministr národní obrany popř. ministr vnitra presidentu republiky přímo. Medaile bude zřízena na široké základně, aby bylo možno spravedlivě ocenit nejen bojové zásluhy desetitisíců přímých účastníků Slovenského národního povstání, ale i zásluhy tisíců občanů, kteří se na přípravě Slovenského národního povstání podíleli sice nepřímo, avšak neméně významně. Medaili lze propůjčit též cizím státním příslušníkům a vojenským útvarům.

Náklady spojené se zřízením medaile ve výši asi 650 000 Kčs uhradí ze svého rozpočtu ministerstvo národní obrany.

Dalším zákonným opatřením, které předsednictvo Národního shromáždění přijalo, je zákonné opatření rovněž ze 17. června 1964 číslo 113 Sbírky, o příplatcích na lázeňskou péči.

Lázeňská péče je u nás součástí preventivní a léčebné zdravotní péče. Zároveň se však těm, kdo jsou pojištěni nebo jinak zabezpečeni pro případ nemoci, poskytuje podle předpisu o tomto pojištění nebo zabezpečení dosud bezplatně jako jedna z dávek jejich nemocenského pojištění, popřípadě zabezpečení v nemoci.

Podle výsledků jednání lednového pléna ÚV KSČ o životní úrovni má být docíleno úspor také ve společenských spotřebních fondech, týkajících se úseků zdravotnických služeb. Uvedené zákonné opatření předsednictva Národního shromáždění samo příplatky na lázeňskou péči nezavádí, ale zjednává legislativní podklad k tomu, aby mohly být zavedeny. V dosavadních předpisech o nemocenském pojištění i ve všech dalších systémech zabezpečení v nemoci je totiž výslovně stanovena bezplatnost lázeňské péče.

Podle zmocnění obsaženého v uvedeném zákonném opatření vydá ministerstvo zdravotnictví, a pokud jde o lázeňskou péči v ozbrojených silách, ministerstvo národní obrany a vnitra, v dohodě se zúčastněnými ústředními úřady a orgány podrobné směrnice o tom, ve kterých případech, za jakých podmínek a v jaké výši se budou příplatky na lázeňskou péči vybírat. Tyto směrnice bude možno podle potřeb a získaných zkušeností nově upravovat.

Navrhovaným opatřením nevzniknou státnímu rozpočtu žádné výdaje, naopak dává podklad pro to, aby mohly být získány nové příjmy.

Soudružky a soudruzi poslanci, objasnil jsem vám zásadní rysy zákonných opatření, která předsednictvo Národního shromáždění v uplynulém období vydalo. Z pověření předsednictva Národního shromáždění vám nyní tato zákonná opatření předkládám a doporučuji, aby je Národní shromáždění schválilo.

Předseda NS Laštovička: Má někdo k přednesené zprávě nějaké připomínky nebo dotaz? (Nikdo.)

Můžeme tedy přistoupit k hlasování.

Kdo souhlasí se zákonnými opatřeními, uvedenými ve zprávě předsednictva Národního shromáždění za dobu od skončení posledního zasedání, nechť zvedne ruku. (Děje se.)

Je někdo proti? (Nikdo.)

Zdržel se někdo hlasování? (Nikdo.)

Děkuji. Tím Národní shromáždění jednomyslně schválilo tuto zprávu. Tím je pořad schůze projednán.

Končím schůzi s přáním úspěchů při vykonávání mandátu všech soudruhů a soudružek poslanců.

(Schůze ukončena v 18 hod. 15 min.)

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP