Čtvrtek 24. září 1964

(Začátek schůze v 10.00 hod.)

Přítomni:

Předseda Národního shromáždění Laštovička a místopředsedové dr. Kyselý a Leflerová.

Členové předsednictva ÚV KSČ předseda vlády Lenárt, dr. Dolanský, Hendrych, Kolder; kandidát předsednictva ÚV KSČ Vaculík; tajemníci ÚV KSČ Koucký, Penc; místopředsedové vlády Krajčír, Piller; ministři dr. Neuman, dr. Císař, Indra, Korčák, Krutina, Majling, Odvárka, Pešl, inž. Púčik, inž. Takáč, Uher, dr. Vlasák.

263 poslanců podle prezenční listiny.

Z Kanceláře NS: Vedoucí Kanceláře NS Kováčik.

Předseda NS Laštovička: Vážené Národní shromáždění, soudružky a soudruzi! Zahajuji 2. schůzi Národního shromáždění.

Sděluji, že došlo rozhodnutí presidenta republiky ze dne 16. září 1964, kterým podle čl. 50 odst. 1 ústavy Československé socialistické republiky svolává zasedání Národního shromáždění.

Dovolte mi, soudružky a soudruzi poslanci, abych dříve než přejdu k dennímu pořadu, vzpomněl, že v těchto dnech lid bratrské Německé demokratické republiky želí ztrátu vynikajícího státníka Otto Grotewohla, který stál 15 let v čele vlády NDR a s jehož jménem jsou spjaty úspěchy jejího lidu. Vyjadřujeme hlubokou účast Lidové sněmovně a lidu NDR, se kterým nás spojuje společné úsilí za vítězství socialismu a míru a velké učení marxismu-leninismu, které je základem společenského zřízení našich zemí. Prosím, abychom minutou ticha uctili památku soudruha Grotewohla. (Shromáždění povstává.)

Dovolte mi nyní, abych vás seznámil s pořadem dnešní schůze, na jehož návrhu se předsednictvo NS usneslo a který byl již poslancům NS rozeslán:

1. Slib poslanců, kteří jej dosud nesložili.

2. Zpráva předsednictva Národního shromáždění o činnosti předsednictva a výborů NS za dobu od poslední schůze NS.

3. Zpráva vlády o realizaci podnětů poslanců Národního shromáždění vznesených k prohlášení vlády.

4. Návrh zásad dalšího prohloubení činnosti Národního shromáždění.

5. Návrh předsednictva Národního shromáždění na vydání zákona o jednacím a pracovním řádu Národního shromáždění.

6. Vládní návrh usnesení, jímž Národní shromáždění schvaluje podle čl. 41 ústavy státní závěrečný účet za r. 1963 a zpráva výboru pro plán a rozpočet.

7. Vládní návrh zákona, kterým se vylučuje promlčení trestního stíhání nejzávažnějších trestných činů proti míru, válečných trestných činů a trestných činů proti lidskosti, spáchaných ve prospěch nebo ve službách okupantů a zpráva výboru ústavně právního.

8. Zpráva předsedy Nejvyššího soudu o stavu socialistické zákonnosti.

9. Volba soudců Nejvyššího soudu a soudců z povolání vojenských

soudů.

10. Odpovědi na dotazy a interpelace poslanců.

11. Volba komise pro občanskou kontrolu nad výkonem trestu odnětí svobody podle § 335 tr. ř.

Navrhuji, aby rozprava k bodu 4 a 5 denního pořadu byla provedena společně po zprávě zpravodaje k bodu 5.

Má někdo k tomuto návrhu denního pořadu připomínky? (Nikdo.)

Nemá.

Na plenární zasedání se omluvilo 26 poslanců. Jsou to soudruzi: Berák pro nemoc, Biľak, který je v delegaci v Jugoslávii, Cvik na dovolené, Černík, který je rovněž v Jugoslávii, David doprovází delegaci SAR, Dvořák, který je v NDR, Fierlinger rovněž v NDR na pohřbu s. Grotewohla, Hamouz služebně v zahraničí, Chudík dovolená, Jakubcová pro nemoc, Kolářová pro nemoc, Lomský ze služebních důvodů, Machačová služebně v zahraničí, Müller pro nemoc, Nový léčení, Plojhar pro účast na mezinárodní zdravotnické konferenci, která se koná v Praze, Prchlík z důvodů služebních, Rudolf na dovolené, Sabolčík jako člen delegace v NDR, generál Ludvík Svoboda na mezinárodním kongresu ve Varšavě, Šimůnek pro nemoc, Škoda na dovolené, Štrougal ze služebních důvodů, Škultéty pro neodkladné pracovní záležitosti.

Kromě toho se na plenární schůzi NS omluvili 2 členové vlády neposlanci s. Krahulec, který provází delegaci SAR a s. Poláček.

Zjišťuji, že Národní shromáždění je způsobilé se usnášet. Můžeme tedy přistoupit k hlasování.

Kdo souhlasí s návrhem denního pořadu, nechť zvedne ruku! (Děje se.)

Je někdo proti? (Nikdo.)

Zdržel se někdo hlasováni? (Nikdo.)

Děkuji. Tím Národní shromáždění schválilo svůj denní pořad.

Přikročíme k projednání 1. bodu pořadu, jímž jsou

1. Sliby poslanců

Sděluji, že poslanci Fekete, Lacina, akad. Málek, Mátl a Pašek nesložili dosud poslanecký slib, neboť nebyli přítomni na ustavující schůzi. Bylo mi právě sděleno, že s. Lacina není přítomen.

Přikročíme nyní ke složení slibu a to tím způsobem, že nejprve bude přečten zákonem předepsaný slib a potom přítomní poslanci Fekete, akad. Málek, Mátl a Pašek ke mně přistoupí a vykonají slib podáním ruky a slovem "slibuji".

Žádám o přečtení slibovací formule.

(Vedoucí KNS čte slib, poslanci pak přistupují k předsedovi a podáním ruky a slovem "slibuji" skládají poslanecký slib.)

Tím je vyřízen 1. bod pořadu. Přistoupíme k projednávání 2. bodu pořadu, kterým je

2. Zpráva předsednictva Národního shromáždění o činnosti předsednictva a výborů Národního shromáždění za dobu od poslední schůze NS.

Vážené Národní shromáždění, vážené soudružky a soudruzi poslanci!

Byl jsem pověřen předsednictvem Národního shromáždění, abych plénu NS podal zprávu o činnosti předsednictva a výborů Národního shromáždění za období od ustavující schůze.

Dovolte mi, soudružky a soudruzi, malé odbočení. Chtěl bych se zastavit na okamžik u události, která vzrušila všechny naše pracující a která se stala velkolepou manifestací našich tradičních a hlubokých bratrských vztahů ke Svazu sovětských socialistických republik, u návštěvy sovětské stranické a vládní delegace, vedené soudruhem Chruščovem. Spontánní projevy nadšení a radosti všude, kam sovětští hosté zavítali, podtrhují výstižnost slov soudruha Novotného, který řekl, že tato návštěva nám zůstane hluboko v paměti jako významná politická událost a nový vklad k upevnění bojového a soudružského přátelství našich národů a spojenectví našich zemí, důvěry našeho lidu k Sovětskému svazu a jeho komunistické straně. (Potlesk.)

Cítili jsme všichni, a tak to také přijala i mezinárodní veřejnost, že návštěva sovětské delegace byla nejen výrazem a příspěvkem upevnění československo-sovětské spolupráce ve všech oblastech a pevné jednoty obou našich komunistických stran, ale také významným mezinárodním činem, který je přijímán jako vklad k velkému zápasu o úspěch mírového úsilí socialismu.

Práci všeho našeho lidu dostalo se při této příležitosti vysokého ocenění, což všem nám je pobídkou k další usilovné práci. Rádi konstatujeme, že za období od naší ustavující schůze dále pokročila konsolidace našeho hospodářství, že se plní a překračují plány a že jsou tu prvé příznaky překonání největších našich slabin, tj. plnění kvalitativních ukazatelů výroby.

Národní shromáždění dostalo v novém volebním období do vínku usnesení ústředního výboru KSČ o prohloubení činnosti Národního shromáždění. Tento významný a podnětný dokument rozhodujícím způsobem ovlivnil práci předsednictva a všech ostatních orgánů Národního shromáždění hned ve vstupním období po ustavující schůzi Národního shromáždění.

Chtěl bych zdůraznit, že v duchu tohoto dokumentu činnost všech orgánů Národního shromáždění měla v tomto období výrazně pracovní charakter. V jeho duchu jsme se též orientovali na prohloubení součinnosti s vládou a ostatními ústředními úřady státní správy.

Chtěl bych zdůraznit, že už naše ustavující schůze ukázala velkou iniciativu poslanců jako odpovědných zástupců svých voličů. V rozpravě k vládnímu prohlášení bylo předneseno mnoho připomínek k vážným nedostatkům v hospodářské a kulturní výstavbě naší společnosti a mnoho podnětů, jak tyto nedostatky překonat.

Šlo zejména o podněty týkající se investiční výstavby, řízení zemědělské výroby, bytové výstavby, školských otázek a činnosti národních výborů.

Chtěl bych nejprve pohovořit o úkolu, který plénum Národního shromáždění bezprostředně uložilo předsednictvu, tj., aby nejbližší schůzi pléna předsednictvo předložilo k projednání a ke schválení návrh zásad pro práci všech orgánů a poslanců Národního shromáždění. Předsednictvo NS tento úkol splnilo a návrh dnes předkládá. Zásady byly projednány za nejširší účasti poslanců, všechny výbory Národního shromáždění se jím zabývaly a předložily předsednictvu četné návrhy a připomínky. Rovněž vláda, Slovenská národní rada a Ústřední komise lidové kontroly a statistiky se návrhem zabývaly a zaslaly předsednictvu své připomínky.

Pokud jde o připomínky a podněty jednotlivých poslanců, chtěl bych všeobecně říci, že předsednictvo NS projednalo připomínky a podněty pléna a problémové otázky postoupilo příslušným výborům. Např. otázky stabilizace pracovních sil a investiční výstavby Ostravska ve vystoupení posl. Voleníka projednal průmyslový výbor přímo v Ostravě.

Připomínka posl. Švece k včasné přípravě plánu a jeho rozpis byla projednána ve výboru pro plán a rozpočet. Další připomínka posl. Švece, týkající se závodu ČSAD v Levici, kde údajně došlo k falšování plánu, aby vedoucí pracovníci mohli brát prémie, byla prošetřena Ústřední radou odborů. Podle jejího vyjádření byl postup ZV ROH správný a celý případ je dále šetřen okresním soudem.

Otázky hmotné zainteresovanosti zásobovacích útvarů na plnění plánu výroby, ke kterým hovořil posl. Zíma, bude řešit dopravní komise, která byla zřízena při průmyslovém výboru.

Poslanci Fleyberk, Červinka a další poslanci hovořili ke komplexnosti bytové výstavby, zejména zajištění vody a teplofikace pro nová sídliště. Tyto problémy projednal výbor pro plán a rozpočet za účasti náměstka ministra-předsedy Státní plánovací komise, který sdělil, že dochází od r. 1965 k zásadní kvalitativní změně v plánu v tom smyslu, že v návrhu plánu je připravováno 169 vybraných sídlišť, u kterých je plánována úplná občanská a technická vybavenost.

Některé připomínky byly vyřízeny krátkým jednáním s resorty, jiné - týkající se vlády - byly řešeny vládou a bude o nich hovořit soudruh Krajčír. To se týká zejména připomínek poslanců Červinky a Mjartana, kteří se zabývali otázkou kompletizací sídlišť,

poslanců Spáčila a Sopra, kteří se zabývali problémy zvyšování ploch technických plodin a nedostatky investiční výstavby,

posl. Jiráskové, která se zabývala nedostatky v plánování NV a zásobováním obyvatelstva textilem a obuví,

posl. Poledňáka, který se zabýval výstavbou nákladných kulturních zařízení v některých tzv. spádových obcích,

posl. Lapárové, která se dožadovala dořešení různých otázek výrobní praxe a výrobní práce žáků a studentů; poznamenávám, že těmito otázkami se zabýval též kulturní výhor NS,

dále posl. Kovářové, která se zabývala vymezením a zúžením výrobních programů podniků

a posl. Jiráskové, která vznesla dotaz k výrobě spotřebního zboží a využívání poznatků z veletrhu v Liberci a z výstavy Ostrava 64 ve výrobních podnicích.

Ve své kontrolní funkci se soustřeďovalo předsednictvo na to, aby v úzké součinnosti s vládou byly projednávány otázky, které zneklidňují naše pracující a odvádějí jejich pozornost od plnění hlavních úkolů.

V této souvislosti projednávalo několikrát, na podkladě zpráv ministra vnitřního obchodu, předsedy Ústřední správy nákupu zemědělských výrobků a předsedy Ústřední komise lidové kontroly a statistiky stav zabezpečení výroby, nákupu, dopravy, zpracování a prodeje zeleniny a ovoce.

Po projednání zpráv a situace, které ukázalo neuspokojivé odstraňování nedostatků, přijalo předsednictvo usnesení, v němž vyslovilo nespokojenost s prací resortů a požádalo je, aby jednak zjednaly okamžitou nápravu, jednak předložily příslušným výborům svůj plán opatření, směřující k zamezení každého plýtvání s tím, co se urodí, k zamezení nežádoucích ztrát a k uspokojivému zásobování obyvatelstva. Zároveň předsednictvo uložilo výboru zemědělskému a výboru pro potravinářský a spotřební průmysl, místní hospodářství a služby, obchod a spoje a výboru zdravotnímu, aby vypracovaly hlubší rozbory a návrh opatření k řešení této problematiky a předložily je předsednictvu NS. Oba výbory svůj úkol splnily a jejich závěry byly projednány na včerejší schůzi předsednictva. Ovšem k tomu bych dodal, že tím není úkol skončen. Podle včerejšího usnesení předsednictva bude nyní vypracován harmonogram pro sledování jednotlivých dílčích úkolů a plnění tohoto úkolu potrvá pravděpodobně několik měsíců do té doby, než budou dány garancie i po stránce organizační, pokud jde o odstranění závad, ať je to v systému distribuce, nebo ve vyhláškách a směrnicích. Teprve pak věc bude přivedena do úplného konce. Také první zkušenosti příštího roku s prodejem ukáží, že podstatné závady už neexistují a tím budeme pokládat tento úkol za splněný.

Předsednictvo se zabývalo zásobováním obyvatelstva palivem na zimu. Vzniklé problémy projedná průmyslový výbor pro hlavní výrobní odvětví.

V průběhu žní se předsednictvo zabývalo na podkladě zprávy ministra zemědělství, lesního a vodního hospodářství a předsedy Ústřední správy nákupu zemědělských výrobků stavem žňových prací, dodávkami obilí do státních fondů, skladováním obilí a zajištěním osiv pro podzimní období. Předsednictvo NS též schválilo plán činnosti Ústřední komise lidové kontroly a statistiky.

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP