Čtvrtek 24. září 1964

Myslím, že to bude mít význam, vždyť nám jde o to, abychom byli nejen informováni, vyslechli zprávy a prohlášení, ale abychom na základě prověřených faktů a závěrů pomohli zjednávat nápravu všude, kde je to potřebí.

V legislativní činnosti vydalo předsednictvo NS čtyři zákonná opatření, která se předkládají plénu NS ke schválení.

Je to za prvé zákonné opatření o výjimce z ustanovení § 43 lesního zákona. Opatřením se sledovala snaha zmírnit následky sucha, které způsobilo vážné potíže při zajišťování krmiv. Zákonné opatření povolilo pást dobytek a travařit i v lesních porostech. Bylo publikováno ve Sbírce zákonů pod č. 155/1964.

Dále byl schválen návrh, kterým se mění a doplňuje zákon o některých služebních poměrech vojáků a návrh o pedagogických fakultách.

Potřeba prvého opatření vycházela z nového zákona o sociálním zabezpečení, který zrušil výsluhové důchody vojáků. Opatření přihlíží ke zvláštnostem vojenské služby, která si vynucuje odchod z aktivní služby před splněním podmínek nároku na starobní důchod. Opatření bylo publikováno ve Sbírce pod č. 165/1964.

Návrh o pedagogických fakultách vyplynul ze zmenšené potřeby učitelů základních devítiletých škol proti původnímu předpokladu. Ukázalo se účelné snížit počet institucí připravujících učitele z 20 na 12. Současně byla řešena i jejich nová organizace. Pedagogické instituty byly, až na výjimky, začleněny do stávajících universit jako jejich fakulty. Publikováno ve Sbírce pod č. 166/1964.

Ve schůzi dne 26. srpna 1964 předsednictvo schválilo zákonné opatření o československé novinářské ceně, kterou uděluje president republiky jako projev uznání pracovníkům tisku, rozhlasu, televize a zpravodajského filmu. Zákonné opatření bylo publikováno ve Sbírce pod č. 171/1964.

Všechna zákonná opatření byla odůvodněna a měla urychleně řešit naléhavé problémy našeho života. Proto předsednictvo NS je vydalo podle čl. 60 odst. 2 naší ústavy a předkládá je Národnímu shromáždění k projednání a schválení.

V důsledku uprázdnění místa poslance Národního shromáždění ve volebním obvodu č. 105 vyhlásilo předsednictvo doplňovací volby na 18. října 1964. K provádění případných doplňovacích voleb poslanců Národního shromáždění v průběhu celého funkčního období schválilo předsednictvo podle návrhu ÚV Národní fronty Ústřední volební komisi Národní fronty.

Vzhledem k tomu, že funkční období všech československých soudů skončilo 12. června letošního roku, vyhlásilo předsednictvo volby soudců Nejvyššího soudu, krajských soudců a soudců z povolání vojenských soudů, které jsou zařazeny na pořad dnešní plenární schůze.

V prvém období činnosti Národního shromáždění se rozvíjely i jeho mezinárodní styky. Navštívili nás představitelé několika parlamentů ze zahraničí. Byl to předseda dánského parlamentu Gustav Pedersen, předseda francouzsko-československé parlamentní skupiny Pierre Baudis, poslanci z Austrálie, Nového Zélandu, Venezuely, Řecka. Delegace našich poslanců navštívila na pozvání Island, další delegace se zúčastnila zasedání Meziparlamentní unie v Kodani. U příležitosti 25. výročí vzniku II. světové války a 50. výročí vypuknutí I. světové války se delegace našeho Národního shromáždění zúčastnila zasedání Lidové sněmovny NDR.

Těžiště kontrolní a iniciativní činnosti Národního shromáždění se soustřeďovalo a bude se i nadále soustřeďovat v práci výborů. Výbory NS se sešly již 24. června k ustavujícím schůzím, ve kterých zvolily své orgány, vyjasnily si náplň činnosti a sjednotily se na zásadách, podle jakých budou postupovat ve své práci.

Výbory NS konaly dosud 33 schůzí a rozvíjejí s vládou a příslušnými ministry a vedoucími ústředních orgánů soudružské pracovní vztahy. Předsednictvo bylo svoláno osmkrát. Výbory pracují podle schválených plánů.

Výbor pro investiční výstavbu a stavebnictví projednal problematiku naší výstavby a vládou sledovaných investic s náměstkem předsedy vlády s. Pillerem.

Výbor kulturní se na základě zprávy náměstků ministra školství a kultury seznámil s problematikou investiční výstavby kulturních a školských zařízení a se současným stavem provádění závažného úkolu spojení školy se životem. Výbor pro potravinářský a spotřební průmysl, místní hospodářství a služby, obchod a spoje projednal s ministrem potravinářského průmyslu současný stav potravinářské výroby a výhledové plány resortu.

Některé výbory Národního shromáždění, zejména výbor pro národní výbory, se aktivně podílely na přípravě dokumentu "Za další rozvoj národních výborů". Přinesly do diskuse k této významné a široké problematice podněty, směřující k upevnění autority národních výborů a k upřesnění a zhospodárnění jejich řídící funkce na úseku hospodářském.

Výbor pro plán a rozpočet vypracoval pro předsednictvo návrh opatření k úspěšnému projednání státního rozpočtu a plánu rozvoje národního hospodářství Národním shromážděním a jeho orgány.

Ústavně právní výbor projednal a posoudil směrnice Nejvyššího soudu o dozoru nad rozhodovací činností našich soudů.

Mimoto výbory Národního shromáždění při výkonu zákonodárné pravomoci Národního shromáždění projednaly a připravily pro schůzi Národního shromáždění doporučení k vládním návrhům zákonů.

Výbory Národního shromáždění se neomezily jen na projednávání otázek ve svých schůzích, ale vyslaly své členy na místa, aby zjistili konkrétní stav věcí, seznámili se se stanoviskem pracujících přímo na závodech, v jednotných zemědělských družstvech atp. Výbor pro hlavní průmyslová odvětví a dopravu navštívil doly, hutě, NHKG, VZKG, stavební závody na Ostravsku.

Zdravotní výbor se přesvědčil o stavu hygienických a protiepidemiologických opatření v JZD a státních statcích v okresech Mělník, Rakovník a Žatec, kde byla zřízena ubytovací střediska mládeže pro sklizeň chmele.

Zemědělský výbor a výbor pro spotřební a potravinářský průmysl, místní hospodářství a služby, obchod a spoje podle pokynu předsednictva Národního shromáždění přezkoumaly v JZD, Frutě Modřice, Západoslovenských konzervárnách Trenčín, Východoslovenských konzervárnách Prešov, na národních výborech a ve výkupních skladech příčiny, pro které vznikají obtíže v zásobování našeho obyvatelstva ovocem a zeleninou a současně vzrůstají neprodejné zásoby konzervárenských výrobků. Při této příležitosti seznámili se poslanci bezprostředně s názory odpovědných pracovníků i odběratelů a se stanovisky národních výborů.

Po provedení těchto průzkumů a další vnitřní přípravě a kontrole výsledků jednání se zástupci odpovědných ústředních úřadů sešly se výbory opět v měsíci září a projednaly další opatření.

Je také třeba zvláště uvítat, že některé výbory navázaly již úzkou spolupráci s odpovídajícími komisemi Slovenské národní rady, aby mohly účinněji pomáhat řešit závazné otázky, týkající se řešení našich společných problémů. Práce orgánů Národního shromáždění je nyní orientována na přípravu státního rozpočtu a plánu rozvoje národního hospodářství na r. 1965.

Tolik, soudružky a soudruzi poslanci, o práci orgánů Národního shromáždění. Myslím, že lze, říci, že práce orgánů Národního shromáždění v prvních 3 měsících činnosti byla intenzívní a byly učiněny první kroky k realizaci usnesení o prohloubení činnosti Národního shromáždění. Intenzívnější činnosti se přizpůsobuje též organizace Kanceláře Národního shromáždění. Pro zabezpečení chodu práce výborů a operativní vyřizování jejich usnesení a připomínek poslanců byla pro každý výbor, kromě mandátového výboru, zřízena funkce tajemníka. Dosavadní zkušenosti opravňují toto opatření.

Soudružky a soudruzi poslanci, jsem pověřen jménem předsednictva doporučit Národnímu shromáždění, aby zprávu o činnosti orgánů Národního shromáždění vzalo na vědomí a aby schválilo zákonná opatření usnesená předsednictvem v období od ustavující schůze.

Jsou nějaké připomínky nebo návrhy ke zprávě předsednictva a zákonným opatřením, předloženým ke schválení?

Posl. Harus: Navrhuji, aby zápis, který dostávají poslanci, byl vždy v nejbližší době, řekněme do čtrnácti dnů, vytištěn a dodán poslancům. Dosud to trvá 2 i více měsíců. Myslím, že tím do určité míry pozbývá protokol smyslu.

Předseda NS Laštovička: Dosud byla tato závada zaviněna obtížemi v tiskárně. Věc jsme projednávali a vynasnažíme se, aby byla sjednána rychlá náprava.

Posl. Pelikán: Mám formulační připomínku k zákonnému opatření předsednictva NS o Československé novinářské ceně. V § 2 se říká: "Novinářské ceny uděluje president republiky, a to zpravidla u příležitosti dne tisku 21. září." Oficiální název ovšem je: Den tisku, rozhlasu a televize. Navrhuji proto provést tento doplněk.

Předseda NS Laštovička: Jsou nějaké další dotazy a připomínky k předložené zprávě? (Nebyly.)

Nejsou.

Navrhuji, aby zprávu předsednictva o činnosti předsednictva NS a výborů NS za dobu od poslední schůze vzalo Národní shromáždění se souhlasem na vědomí.

Má někdo jiný návrh? (Nikdo.)

Nemá.

Kdo souhlasí s tím, aby Národní shromáždění vzalo zprávu na vědomí, nechť zvedne ruku! (Děje se.)

Nyní přistoupíme k odhlasování zákonných opatření, uvedených ve zprávě předsednictva NS.

Kdo souhlasí se zákonným opatřením předsednictva Národního shromáždění, kterým se mění a doplňuje zákon o některých služebních poměrech vojáků, nechť zvedne ruku! (Děje se.)

Je někdo proti? (Nikdo.)

Zdržel se někdo hlasování? (Nikdo.)

Nikdo. Děkuji.

Kdo souhlasí se zákonným opatřením předsednictva Národního shromáždění, kterým se stanoví výjimka z ustanovení § 43 lesního zákona, nechť zvedne ruku! (Děje se.)

Je někdo proti? (Nikdo.)

Zdržel se někdo hlasování? (Nikdo.)

Nikdo. Děkuji.

Kdo souhlasí se zákonným opatřením předsednictva Národního shromáždění o pedagogických fakultách, nechť zvedne ruku! (Děje se)

Je někdo proti? (Nikdo.)

Zdržel se někdo hlasování? (Nikdo.)

Nikdo. Děkuji.

Pokud jde o návrh zákonného opatření předsednictva Národního shromáždění o Československé novinářské ceně, navrhuje posl. Pelikán doplněk. Jsou nějaké připomínky k tomuto návrhu? (Nebyly.)

Nejsou.

Kdo souhlasí se zákonným opatřením předsednictva Národního shromáždění o Československé novinářské ceně, včetně změny, navržené posl. Pelikánem, nechť zvedne ruku. (Děje se.)

Je někdo proti? (Nikdo.)

Zdržel se někdo hlasování? (Nikdo.)

Děkuji, tím Národní shromáždění schválilo předložená zákonná opatření. Přistoupíme k projednání třetího bodu, kterým je

3. Zpráva vlády o realizaci podnětů poslanců Národního shromáždění, vznesených k prohlášení vlády.

Zprávu podá místopředseda vlády s. Krajčír.

Místopředseda vlády Krajčír: Vážené Národní shromáždění, soudružky a soudruzi! Při projednávání vládního prohlášení v Národním shromáždění dne 24. června t. r. bylo v plénu uplatněno mnoho námětů i řada kritických připomínek k práci vlády, ministerstev i ostatních ústředních úřadů a národních výborů.

Vláda, řídíc se doporučením Národního shromáždění, projednala vaše náměty i připomínky, jakož i vaše poznámky k plnění státního plánu, a pověřila mě, abych Národní shromáždění informoval o učiněných opatřeních, popř. - pokud jde o náměty, které je možno řešit a realizovat teprve v budoucnu, - abych vám podal informaci o tom, kdy a v jakých souvislostech dojde k jejich řešení.

Dovolte při této příležitosti především vyzdvihnout, že vláda kladně oceňuje nový způsob, jímž Národní shromáždění hodlá uplatňovat svou kontrolní funkci vůči vládě a orgánům státní správy a vůči hospodářským organizacím. Podněty a kritická upozornění poslanců Národního shromáždění pomáhají vládě zaměřit pozornost k plnění klíčových úkolů našeho hospodářství i kulturní výstavby a přinášejí pro ni cenné poznatky o problémech, které se při realizaci těchto úkolů projevují na jednotlivých úsecích hospodářského a kulturního života, v závodech, družstvech, v obcích. Vláda počítá s tím, že se v tomto směru bude činnost poslanců Národního shromáždění dále rozvíjet.

Valná část kritických připomínek a podnětů, které jste, soudruzi poslanci, uplatnili v rozpravě k vládnímu prohlášení, se zabývala opravdu závažnými a naléhavými problémy, na jejichž řešení v současné době zaměřuje pozornost nás všech ústřední výbor naší strany při plnění linie XII. sjezdu. Pro utužení a prohloubení opravdu pracovních vztahů mezi orgány Národního shromáždění a orgány vlády máme ještě řadu dalších možností. Jde zejména o úzký pracovní styk ministrů s příslušnými výbory Národního shromáždění, o konkrétní projednávání rozvojových a jiných důležitých otázek ve výborech. Jde v neposlední řadě i o bezprostřední pracovní styk poslanců s ústředními orgány a o uplatňování jejich práva vznášet dotazy na jednotlivé členy vlády zejména tehdy, půjde-li o otázky, které mohou být a mají být řešeny v pravomoci ministerstev nebo přímo v podnicích, na národních výborech, ve výrobních zemědělských správách atd.

* * *

Jednou z důležitých otázek, o které se diskutovalo při projednávání vládního prohlášení, byla dokonalejší příprava státního plánu rozvoje národního hospodářství a jeho přesný a včasný rozpis až na podniky. Vláda považuje tuto věc za jednu z podstatných podmínek pro vytvoření dokonalejšího způsobu řízení národního hospodářství.

V diskusi byly vzneseny kritické připomínky k nedostatkům, které se v posledních letech projevovaly při sestavování ročních plánů, předně v tom, že vláda schvalovala plán opožděně, že nemohl být rozepsán na podniky a závody před začátkem roku a že nebyl dostatek času pro projednání stanovených úkolů na pracovištích.

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP