Čtvrtek 24. září 1964

Soudruzi, při projednávání předloženého návrhu zákona jde o problematiku likvidace fašistické minulosti a pozůstatků II. světové války. Naši představitelé opětovně zdůraznili, že máme zájem, aby bylo skoncováno s minulostí, a to na všech úsecích; přísným potrestáním všech válečných zločinů pokud jde o oblast, která nás zajímá v dnešní rozpravě, na poli mezinárodním pak uzavřením mírové smlouvy a normalizováním situace v západním Berlíně na jejím základě. A pokud jde o Československo i tím, že NSR upustí od nebezpečně revanšistické činnosti a zřekne se jednoznačně se všemi politickými a právními důsledky mnichovského diktátu.

Zde v Národním shromáždění na našem prvním zasedání to jasně řekl předseda vlády s. Lenárt a výrazně celému světu to řeklo společně podepsané komuniké československo-sovětské.

Soudruzi končím. Myslím, že návrh, který byl Národnímu shromáždění předložen, bude dobře přijat doma i v zahraničí. Jistě budete se mnou souhlasit, že už naše mateřština sama ukazuje, že pro stíhání trestných činů proti míru a lidskosti není "promlčení". Vždyť dosud nemlčí síly, které tyto činy páchaly nebo umožnily, nemlčí a nikdy nebude mlčet výstražný hlas našich padlých. A toto myslím návrh zákona vyjadřuje plně, jednomyslně a dobře. (Potlesk.)

Předseda NS Laštovička: Děkuji posl. Sekaninové. Ke slovu se hlásí ještě posl. Hofman.

Posl. Hofman: Soudružky a soudruzi, nedovedu si představit, že by někdo nesouhlasil s přijetím tohoto zákona, který má zabránit promlčení stíhání válečných zločinů. Nikdo z nás, kteří jsme poznali hrůzy fašismu, si to představit nedovede. Copak je možné zapomenout na všechno, co bylo v koncentračních táborech? Copak zapomeneme, jak v Mauthausenu roku 1945 před koncem války házeli fašisté stovky vězňů, i žen z partyzánských území a jejich děti do plynu, kterého schválně dávali malé dávky, takže se v něm oběti několik hodin dusily? Cožpak na tyto zločiny můžeme zapomenout? Cožpak my, kteří jsme byli v Mauthausenu, můžeme zapomenout na všechno, co jsme tam prožili? Cožpak zapomeneme, jak přišlo zvláštní komando z SS, vybavené nejmodernějšími přístroji a nejlepšími odborníky, lidmi, kteří dovedli dovedně falšovat nejen cizí valuty, ale i dokumenty? Známe kádrová opatření válečných zločinců, kteří si přisvojili jména vězňů, zavražděných v koncentračních táborech. Je to pravda, jak to zde bylo řečeno. Nás nevede jen pomstychtivost a volání po spravedlnosti, ale především snaha, aby to, co bylo v minulosti, se nikdy neopakovalo, aby naše děti nemusely stát ve frontě na smrt před plynovými komorami, jako tomu bylo v Mauthausenu a v Osvětimi. Proto nepřipustíme nikdy, aby takové zločiny zůstaly nepotrestány. (Potlesk.)

Předseda NS Laštovička: Děkuji posl. Hofmanovi. Kdo se hlásí dále o slovo? (Nikdo.)

Nikdo.

Prosím zpravodaje s. Zedníka o doslov.

Zpravodaj posl. Zedník: Soudružky a soudruzi poslanci, vzhledem k tomu, že nebyl podán žádný návrh, který by opravoval navržené znění zákona, doporučuji, aby zákon byl schválen s těmi úpravami ústavně právního výboru, které jsem přednesl ve zpravodajské zprávě.

Předseda NS Laštovička: Děkuji. Soudruh Zedník navrhuje, abychom schválili návrh v předloženém znění s doplňky, které uvedl ve své zprávě.

Je někdo jiného mínění? (Nikdo.)

Kdo schvaluje návrh zákona v předloženém znění s doplňky formulovanými soudruhem Zedníkem, nechť zvedne ruku! (Děje se.)

Děkuji.

Je někdo proti? (Nikdo.)

Kdo se zdržel hlasování? (Nikdo.)

Děkuji. Tím byl tento zákon schválen jednomyslně.

Soudružky a soudruzi, přicházíme ke konci dnešního jednání. Na zítřejší den zbývá projednat bod 6., tj. zprávu ministra Dvořáka, dále bod 10. - odpovědi na dotazy a interpelace poslanců a bod 11. - volbu komise pro občanskou kontrolu nad výkonem trestu odnětí svobody podle § 335 tr. ř.

Tyto body bychom projednali dopoledne. Odpoledne od 14. hodin bychom pak projednávali bod 8. - zprávu předsedy Nejvyššího soudu o stavu socialistické zákonnosti a bod 9. - volbu soudců Nejvyššího soudu a soudců z povolání vojenských soudů.

Myslím, že můžeme zítra zahájit v 9,30 hodin a odpoledne ve 14 hodin.

Členy předsednictva žádám, aby se shromáždili v místnosti č. 5.

Nyní přerušuji schůzi do 9,30 hod. zítřejšího dne.

(Schůze přerušena v 16 hod. 55 min.)

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP