Pátek 25. září 1964

Pokud jde o požadavek posl. Haruse ohledně zhodnocení praxe okresního soudu v Jablonci, který byl nařčen jako nejtvrdší soud v Severočeském kraji, ujišťuji s. poslance, že prověříme praxi okresního soudu v Jablonci při ukládání trestů. Chtěl bych však současně zdůraznit, že měřítkem politické nebo odborné úrovně jednotlivých soudů není, v kolika procentech ukládá nebo neukládá nepodmíněné tresty, ale v zásadě jde o to, aby byla přísně dodržována socialistická zákonnost a aby ukládané tresty odpovídaly stupni společenské nebezpečnosti z hlediska profilu pachatelů, motivu trestného činu, výše způsobené škody, dotčeného zájmu apod.

Ohledně připomínky s. místopředsedy Kyselého k průtahům v pracovně právních sporech, chtěl bych zdůraznit, že otázkám rychlosti řízení věnuje ministerstvo spravedlnosti neustále pozornost. Bereme připomínku s. místopředsedy na vědomí a uděláme i z hlediska Nejvyššího soudu všechno možné proto, aby pracovně právní spory byly vyřizovány urychleně a s nejvyšší kvalitou.

Pokud jde o požadavek a připomínku posl. Dohnalové, chtěl bych vás ujistit, že pokud jde o pomoc Nejvyššího soudu při postihu a odhalení hospodářských deliktů, je v plánu úkolů Nejvyššího soudu na II. pololetí tento úkol zařazen. V současné době provádí Nejvyšší soud prověrku praxe soudů při stíhání hospodářských deliktů. Výsledky prověrky budou zobecněny, budou odstraněny nejasnosti při výkladu příslušných zákonných ustanovení a tento materiál bude dán soudům za účelem usměrnění a sjednocení soudní praxe.

K připomínce posl. Červinky: vydali jsme usnesení presidia Nejvyššího soudu, aby pachatelé závažných trestných činů nebyli předčasně propouštěni z trestu a aby soudy dbaly na to, aby u těchto pachatelů, tzn. včetně pachatelů mravnostních deliktů, docházelo pokud možno k odpykání celého trestu odnětí svobody.

Poslední má poznámka se týká dotazu s. Karlovské, na kterou reagovala celá řada poslanců. Chtěl bych zdůraznit, a má poznámka není v rozporu se skutečností, že neustále dochází k upevňování socialistické zákonnosti jak v životě celé společnosti, tak i v práci soudu. Měl jsem zejména na mysli, že dnes a denně dochází řada podnětů k Nejvyššímu soudu, z kterých denně zjišťujeme, že dochází k porušování socialistické zákonnosti, ovšem ne z těch důvodů, jako tomu bylo v období kultu osobnosti. Řekl jsem také ve své zprávě, že ze všech podnětů je 10 % zdůvodněných. Pokud jsem tuto poznámku použil, vycházel jsem z toho, že Nejvyšší soud v současné době, v období po XII. sjezdu KSČ a po usnesení ÚV KSČ, daleko nekompromisněji a důrazněji bojuje proti porušování socialistické zákonnosti, jež spočívá v porušování procesních i hmotněprávních předpisů, v průtazích řízení, ukládání mírných trestů apod. Z těchto nedostatků, které jsou soustavně zjišťovány, činíme patřičné závěry. Pokud jde o mírné tresty ukládané příživníkům, je pochopitelné, že je povinností Nejvyššího soudu, jakožto nejvyššího soudního orgánu, který je odpověden za soudní řízení, udělat všechno pro to, aby k tomu v budoucnosti nedocházelo.

Postavení Nejvyššího soudu jako nejvyššího orgánu soudního dozoru odpovědného za rozhodovací činnost soudů vyžaduje, aby svou činností, organizací práce i metodami práce zajišťoval dodržování socialistické zákonnosti. Jakými formami bojujeme za upevňování a sjednocování soudní praxe a za její zákonnost? V prvé řadě podle zákona rozhodujeme jako soud druhé stolice a v případě, že je porušen zákon, napravujeme rozhodnutí krajských nebo vyšších vojenských soudů. Dále přezkoumáváme pravomocná soudní rozhodnutí jako orgán soudního dozoru a, jestliže zjistíme nezákonnost, tuto napravujeme cestou stížností pro porušení zákona. Nejvyšší soud vydává také Sbírku rozhodnutí a sdělení. Tato funkce přešla na presidium, takže presidium odpovídá za Sbírku a bude lépe reagovat na aktuální potřeby justiční praxe. Nejvyšší soud provádí dále prověrky soudní činnosti a dává pokyny pro další činnost justičních orgánů. Vydáváme dále směrnice pléna a presidia Nejvyššího soudu - zde reaguji na připomínku s. Dohnalové - a nejen že je vydáváme, ale také kontrolujeme, jak tyto směrnice jsou dodržovány. Pořádáme odborné semináře k výkladu občanskoprávních kodexů v krajích, abychom předešli porušování socialistické zákonnosti. Veškeré otázky jsme řešili v úzké spolupráci s příslušnými státními orgány a s vědeckými pracovišti krátce po účinnosti občanskoprávních kodexů.

Předseda NS Laštovička: Děkuji s. Literovi. Požádala mě s. Leflerová o slovo s tím, že předloží konkrétní návrh na usnesení. Jelikož se to týká předmětu našeho jednání, uděluji jí slovo.

Místopředsedkyně NS Leflerová: Vážené soudružky a soudruzi poslanci, doporučuji, aby Národní shromáždění přijalo toto usnesení:

Národní shromáždění bere zprávu předsedy Nejvyššího soudu na vědomí a ukládá předsednictvu NS prověřit stav socialistické zákonnosti a podat zprávu Národnímu shromáždění. (Potlesk.)

Předseda NS. Laštovička: Má někdo jiný návrh? (Nikdo se nehlásil.)

Dám hlasovat o návrhu usnesení podle formulace, kterou přednesla s. Leflerová.

Národní shromáždění bere zprávu předsedy Nejvyššího soudu na vědomí a ukládá předsednictvu NS prověřit stav socialistické zákonnosti a podat zprávu Národnímu shromáždění.

Kdo souhlasí s tímto návrhem, nechť zvedne ruku. (Děje se.)

Je někdo proti? (Nikdo.)

Zdržel se někdo hlasování? (Nikdo.)

Návrh usnesení je schválen jednomyslně.

Přistoupíme k 9. bodu pořadu -

9. Volby soudců Nejvyššího soudu a soudců z povolání vojenských soudů.

Žádám posl. Kleňhovou, aby podala zprávu.

Posl. Kleňhová-Besserová:

Soudružky a soudruzi poslanci! Mezi úspěchy, kterých jsme v letošním roce dosáhli a události, které jsme prožili, patří i volby do všech zastupitelských orgánů a volby soudců. Spontánní účast na volbách, hlasy odevzdané pro nové poslance ukázaly morálně politickou jednotu našich národů a pevnou vůli našeho lidu jít vpřed v boji za socialismus a mír.

S poslanci zastupitelských orgánů zvolili naši občané i okresní soudce. Společně jsme chodili na předvolební schůze, kde okresní soudci z povolání i soudci vykonávající tuto vysoce čestnou funkci vysvětlovali občanům úlohu našich socialistických zákonů a jejich dodržování, vysvětlovali funkci soudů, kde vystupuje stále více do popředí jejich funkce ochrany, která spočívá v ochraně socialistického státu a jeho společenského zřízení, v ochraně práv a oprávněných zájmů občanů naší země a jsou i významným nástrojem výchovy lidu v duchu socialistických a komunistických idejí.

Na soudcích tedy spočívá povinnost uvést tyto zásady do života tak, aby byly oporou poctivých a čestných občanů proti těm, kteří dosud nepochopili, jak žít v socialistické společnosti, ale pomáhat i těm, kteří se dostali na scestí ve svém životě, aby se mohli stát platnými občany naší země.

Tento úkol budou plnit i soudci Nejvyššího soudu a soudci z povolání u vojenských soudů, které dnešního dne, podle článku 99 ústavy a podle § 46 zákona o organizaci soudů a volbách soudců, zvolí Národní shromáždění.

Ústřední výbor Národní fronty předložil návrhy kandidátů na soudce Nejvyššího soudu a ministr spravedlnosti předložil návrhy na soudce z povolání vojenských soudů. Zdůvodněné návrhy byly všem poslancům rozeslány a tito byli požádáni, aby po jejich prostudování podali předsednictvu Národního shromáždění své připomínky nebo námitky k navrženým kandidátům.

Ani ve stanovené lhůtě, ani během průběhu včerejší a dnešní schůze NS nedošly proti navrženým kandidátům žádné připomínky nebo námitky.

Pro stávající funkční volební období soudců pro Nejvyšší soud je navrženo 47 kandidátů na funkce soudců z povolání. Z tohoto počtu je 37 mužů a 10 žen. Mezi kandidáty je 32 dosavadních soudců Nejvyššího soudu a 15 nových kandidátů z řad osvědčených soudců krajských a okresních soudů. Z dělnických rodin pochází 22 kandidátů, 2 jsou malorolnického původu, 15 z rodin úřednických a 8 z rodin živnostníků a jiných.

Na funkci soudců Nejvyššího soudu, vykonávající funkci vedle svého povolání, je z celkového počtu 45 navržených kandidátů 34 národnosti české a 11 národnosti slovenské. Mezi kandidáty je 8 žen, 28 dosavadních soudců Nejvyššího soudu, vykonávajících funkci vedle svého zaměstnání, a 17 z řad osvědčených soudců krajských a okresních soudů. Původním povoláním je 27 dělníků, 3 rolníci, 14 příslušníků pracující inteligence a 1 žena v domácnosti.

Pokud jde o vojenské soudce, je navrhováno k Nejvyššímu soudu ke zvolení 5 soudců z povolání a 21 soudců, kteří budou vykonávat svou funkci vedle svého zaměstnání.

K nižším vojenským soudům se navrhuje ke zvolení 59 soudců z povolání.

Soudruzi a soudružky, všichni navržení kandidáti jsou zkušení funkcionáři s bohatými životními zkušenostmi a odbornými znalostmi. Navrhuji proto, aby plénum Národního shromáždění zvolilo navržené kandidáty za soudce Nejvyššího soudu a za soudce z povolání vojenských soudů, podle vám předloženého návrhu.

Předseda NS Laštovička: Děkuji soudružce zpravodajce.

Než přistoupíme k hlasování, ptám se, zda se někdo hlásí ke slovu, má-li k navržené kandidátce poznámky nebo připomínky. (Nikdo.)

Můžeme proto přistoupit k volbám.

Kdo souhlasí s předloženým návrhem kandidátů na funkce soudců Nejvyššího soudu a soudců z povolání vojenských soudů, nechť zvedne ruku! (Děje se.)

Děkuji. Je někdo proti? (Nikdo.)

Zdržel se někdo hlasování? (Nikdo.)

Děkuji. Tím Národní shromáždění zvolilo soudce Nejvyššího soudu a soudce z povolání vojenských soudů jednomyslně. (Potlesk.)

Podle § 46 zákona o organizaci soudů a volbách soudců, volí Národní shromáždění ze zvolených soudců z povolání Nejvyššího soudu předsedu Nejvyššího soudu a jeho náměstky. Návrh podává ministr spravedlnosti. Žádám ministra spravedlnosti dr. Neumana, aby přednesl návrh.

Ministr spravedlnosti dr. Neuman: Soudružky a soudruzi poslanci, předkládám vám podle § 46 odst. 1 zákona o organizaci soudů a o volbách soudců č. 36/1964 Sb. návrh na kandidáty pro funkci předsedy Nejvyššího soudu a funkce jeho náměstků.

Doporučuji, aby ze zvolených soudců z povolání Nejvyššího soudu bylo Národním shromážděním zvoleni:

1. předsedou Nejvyššího soudu -s. dr. Josef Litera, nar. 1.5.1918, dosavadní předseda Nejvyššího soudu,
2. náměstky předsedy Nejvyššího soudu, -s. Jozef Brešťanský, prom. práv., nar. 28.1.1928, který dosud zastával funkci předsedy krajského soudu v Bratislavě,
-dr. Pavel Uhlíř, nar. 1.5.1921, který dosud zastával funkci předsedy občanskoprávního senátu Nejvyššího soudu, a
-pplk. justice Jindřich Musil, prom. práv., nar. 27.8.1922, dosavadní náměstek předsedy Nejvyššího soudu, předseda vojenského kolegia Nejvyššího soudu.


Předseda NS Laštovička: Děkuji s. ministru Neumanovi. Má někdo připomínky k navržené kandidátce nebo jiné návrhy? (Nikdo.) Nemá.

Navrhuji, abychom hlasovali o celém návrhu najednou tak, jak jej přednesl ministr spravedlnosti dr. Neuman.

Má někdo nějaké připomínky k tomuto způsobu hlasování? (Nikdo.)

Nemá.

Kdo tedy souhlasí, aby za předsedu Nejvyššího soudu byl zvolen dr. Josef Litera a za náměstky předsedy Nejvyššího soudu prom. právník Jozef Brešťanský, dr. Pavel Uhlíř a pplk. justice Jindřich Musil, nechť zvedne ruku! (Děje se.)

Je někdo proti? (Nikdo.)

Zdržel se někdo hlasování? (Nikdo.)

Děkuji. Tím Národní shromáždění zvolilo předsedu Nejvyššího soudu a jeho náměstky. (Potlesk.)

Podle § 42 zák. o organizaci soudů a o volbách soudců, skládají soudcové Nejvyššího soudu a soudci z povolání vojenských soudů po svém zvolení slib do rukou předsedy Národního shromáždění.

Konstatuji, že zvolení soudcové jsou přítomni na schůzi Národního shromáždění. Žádám, aby přistoupili ke složení slibu. (Zvolení soudcové přicházejí do sálu.)

Přistoupíme ke složení slibu soudců Nejvyššího soudu a soudců z povolání vojenských soudů, a to tím způsobem, že nejprve bude přečten zákonem předepsaný slib, potom zvolení soudci ke mně přistoupí a vykonají slib podáním ruky a slovem "slibuji".

Žádám o přečtení slibovací formule.

(Poslanci povstávají. Vedoucí Kanceláře Národního shromáždění čte slib - potom volá jednotlivě zvolené soudce, kteří přistupují k předsedovi a slovem "slibuji" a podáním ruky skládají soudcovský slib. Potlesk poslanců.)

Soudružky a soudruzi poslanci, volbou soudců Nejvyššího soudu a soudců z povolání vojenských soudů byl vyčerpán pořad 2. schůze Národního shromáždění.

Vzhledem k tomu, že zvolení soudci jsou shromážděni v pravém kuloáru, prosím, aby k východu byl použit levý kuloár a zadní východ.

Končím schůzi Národního shromáždění.

(Schůze ukončena v 17 hod. 37 min.)


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP