Čtvrtek 12. listopadu 1964

(Začátek schůze v 10 hod. 01 min.)

Přítomni:

Předseda NS Laštovička a místopředsedové dr. Škoda, dr. Kyselý, Leflerová.

Členové předsednictva ÚV KSČ předseda vlády Lenárt, první tajemník ÚV KSS Dubček, dr. Dolanský, Fierlinger, Hendrych, předseda Slovenské národní rady Chudík, Kolder, místopředseda vlády Šimůnek, kandidáti předsednictva ÚV KSČ inž. Kapek, Sabolčík, Vaculík; tajemníci ÚV KSČ Koucký, Penc; místopředsedové vlády Černík, Krajčír, Piller; ministři inž.Burian, dr. Císař, David, Dvořák, Hamouz, Indra, Korčák, Krahulec, nž. Krejčí, Krutina, arm. gen. Lomský, Machačová-Dostálová, Majling, dr. Neuman, Odvárka, Pešl, dr. h. c. Plojhar, Poláček, dr. Štrougal, inž. Takáč, Uher, dr. Vlasák.

294 poslanců podle prezenční listiny.

Předseda NS Laštovička: Zahajuji třetí schůzi Národního shromáždění Československé socialistické republiky.

Soudružky a soudruzi poslanci, vážení hosté!

V nejbližších dnech uplyne funkční období presidenta republiky soudruha Antonína Novotného. Proto předsednictvo Národního shromáždění svolalo podle § 5 odst. 3 zákona o jednacím a pracovním řádu Národního shromáždění schůzi na dnešní den, aby podle článku 43 a 63 ústavy Národní shromáždění Československé socialistické republiky provedlo volbu presidenta republiky pro příští funkční období.

Ústava československé socialistické republiky v článcích 43 a 61 stanoví, že prezidenta republiky volí Národní shromáždění jako nejvyšší zastupitelský orgán lidu. Ke zvolení presidenta republiky je podle článku 51 ústavy zapotřebí souhlasu tří pětin všech poslanců a nově zvolený president

se ujímá své funkce složením slibu.

Zjišťuji, že na dnešní schůzi Národního shromáždění je přítomno 294 poslanců.

Nemocí a pobytem mimo území republiky je omluveno 6 poslanců.

Národní shromáždění je tedy podle ústavy způsobilé provést volbu presidenta Československé socialistické republiky.

Předsednictvo Národního shromáždění navrhuje pořad dnešní schůze takto:

1. Volba presidenta republiky.

2. Slib zvoleného presidenta.

Táži se přítomných poslanců, zda souhlasí s navrženým pořadem schůze, prosím, abyste souhlas vyjádřili zdvižením ruky.

(Poslanci hlasují.)

Děkuji.

Zjišťuji, že s pořadem schůze je vysloven jednomyslný souhlas.

Přistoupíme k prvému bodu pořadu, k volbě presidenta republiky.

Soudružky a soudruzi poslanci, vážení hosté!

V historickém prostředí Pražského hradu přistupujeme k volbě presidenta republiky pro příští funkční období řídíce se zásadou, že osobnost presidenta republiky má vyjadřovat základní princip naší ústavy, stanovící, že veškerá moc v Československé socialistické republice patří pracujícímu lidu.

V plném souladu s touto zásadou ústřední výbor Komunistické strany Československa, ústřední výbor Národní fronty a skupiny poslanců Národního shromáždění přednesly jednomyslný návrh, aby presidentem republiky byl opět zvolen soudruh Antonín Novotný. (Hlučný potlesk.)

Návrh vychází z ocenění velké a činorodé práce soudruha Antonína Novotného pro blaho naší země a jejího lidu, kterou vykonával ve své funkci presidenta Československé socialistické republiky a prvního tajemníka ústředního výboru Komunistické strany Československa i v celém svém dosavadním životě předního stranického a státního pracovníka.

Návrh vychází zároveň z ocenění osobních vlastností soudruha Novotného, jeho pracovní činností, rozsáhlých zkušeností a leninské principiálnosti v přístupu k řešení politických, hospodářských a kulturních potřeb naší společnosti, z ocenění jeho denního zájmu o bezprostřední problémy života pracujících.

Je to návrh, s nímž se ztotožňuje všechen náš lid, který v soudruhovi Novotném právem vidí svého představitele vedoucí síly naší společnosti dělnické třídy a Komunistické strany Československa.

Ceníme si toho, že soudruhovi Novotnému je cizí každá okázalost. Trvalou zásluhou soudruha Novotného zůstane jeho rozhodný a houževnatý podíl na rozbití kultu osobnosti a vymýcení jeho projevů ve všech oblastech života naší společnosti.

Soudruh Novotný nastupoval do nejvyšší státní funkce v době, kdy náš lid pod vedením strany rozvíjel všestranné úsilí o dobudování socialismu v naší vlasti. Významným rysem tohoto období je cílevědomý nástup naší společnosti k uskutečnění zásad XX. sjezdu Komunistické strany Sovětského svazu, důsledné prosazování Leninských principů ve vnitrostátním a stranickém životě, jejich uplatňování v mezinárodních vztazích, boj za socialistickou zákonnost a soustavné prohlubování socialistického demokratismu.

To mělo a má obrovský význam pro život naší země. Uvolnily se tvůrčí síly celé společností a iniciativa pracujících, rozvíjí se národní hospodářství, roste životní úroveň lidu. V naší vlasti byl vybudován socialistický společenský řád, v nové ústavě byla zakotvena nejširší demokratická práva občanů a jejich zastupitelských orgánů národních výborů všech stupňů, Národního shromáždění a Slovenské národní rady.

Územní organizace v naší zemi umožnila výrazné rozšíření naší socialistické demokracie. Tím byly dále prohloubeny podmínky pro nejširší účast lidu na správě a řízení státu.

V posledních letech na základě usnesení XI. a XII. sjezdu Komunistické strany Československa a socialistické ústavy se v historicky krátké době změnil život našeho lidu. Byly nastoleny socialistické výrobní vztahy, upevnil se základ společnosti svazek dělníků, družstevních rolníků a pracující inteligence, bratrský svazek našich národů Čechů a Slováků.

Nyní přistupujeme k postupné kvalitativní změně celé struktury národního hospodářství. V duchu ústavy se zároveň prohlubuje činnost zastupitelských sborů všech stupňů. V nedaleké době uskutečníme novou organizaci řízení našeho hospodářství.

Proces změn je výsledkem tvůrčí práce lidu a cílevědomé řídící činnosti Komunistické strany Československa, která dbá o to, aby naše společenská praxe byla v souladu s objektivními zákony společenského vývoje. Z takových pozic se rozvíjí také zahraniční politika Československé socialistické republiky, která přispívá k úspěchům boje všech národů v boji za mír a nezávislost, za přátelství a dorozumění mezi národy, v prosazení zásad mírového soužití soutěžení dvou společenských soustav.

Naše socialistická republika v uplynulém období pomáhala četným národům bojujícím za své osvobození z koloniálního jařma, boji mnoha zemí za politickou a ekonomickou nezávislost, proti imperialismu a neokolonialismu. Výsledky těchto aktivit jsou patrné v stále rostoucí vážností, již požívá naše republika v zahraničí.

V souladu s nejvlastnějšími zájmy našeho lidu a celé socialistické soustavy upevňovali a prohlubovali jsme především naše nerozborné spojenectví a všestrannou spolupráci se Sovětským svazem. Spolu se Sovětským lidem a jeho komunistickou stranou učinil náš lid a naše strana nemálo pro upevnění principiální marx-leninské jednoty mezinárodního komunistického hnutí, v duchu dokumentů moskevských porad konaných v letech 1957 a 1960, jak to odpovídá zájmům a internacionálnímu cítění našeho lidu.

V Sovětském svazu a v Leninově komunistické straně spatřujeme předvoj soudobého společenského progresívního vývoje, hlavní oporu bezpečnosti národů a mírového rozvoje, hlavní sílu boje proti imperialismu, hlavní sílu boje za mír.

Soudružky a soudruzi poslanci,

naše úspěchy při rozvíjení výrobních sil země a zvyšování životní a kulturní úrovně našeho lidu upevnily morální a politickou jednotu uvnitř naší společnosti. Pevněji se náš lid sjednotil a přijal politiku Komunistické strany Československa.

To se zřetelně projevuje především aktivním přístupem pracujících k řešení naléhavých problémů výstavby, růstem pracovní iniciativy, jak to dosvědčuje nová vlna závazků kolektivů i jednotlivců na počest 2. výročí osvobození naší vlasti Sovětskou armádou.

Naši pracující vyjadřují odhodlání uskutečňovat podle usnesení Komunistické strany Československa náročné plány rozvoje naší společnosti, vyjadřují lásku a vděčnost sovětskému lidu a věrnost našemu společenství se Sovětským svazem, jemuž vděčíme nejen za svou svobodu a bezpečnost, ale i za přispění a pomoc při řešení problémů naší ekonomiky.

Vybudováním socialismu jsme vstoupili do období, které XII. sjezd Komunistické strany Československa označil jako období soustřeďování sil pro budoucí přechod ke komunismu. Dosavadní výsledky naší společné práce k tomu vytvářejí předpoklady. Výsledky, kterých jsme až dosud dosáhli, potvrzují, že naše vlast je všestranně vyspělou socialistickou zemí. Její úspěchy jsou se sympatiemi sledovány našimi přáteli a respektovány našimi odpůrci. Tyto skutečnosti potvrzují správnost politiky Komunistické strany Československa a jejího ústředního výboru.

XII. sjezd Komunistické strany Československa ve svých usneseních dále rozvedených ústředním výborem strany vyznačil směr naší práce a ukázal, které problémy je třeba v zájmu dalšího rozvoje naší společnosti postupně řešit.

Usnesení a závěry XII. sjezdu strany se obrážejí v plánu na rok 1965 a v připravované perspektivě na léta 1966 až 1970, kdy počítáme s dalším růstem výroby, zvýšením investiční výstavby, společenské i osobní spotřeby.

Naše výhledy jsou smělé a radostné a je přirozené i zákonité, že si je připomínáme právě dnes, v souvislosti s volbou presidenta republiky.

Jsou neoddělitelně spjaty s prací a životem lidu, s cílevědomou politikou Komunistické strany Československa a jejího ústředního výboru, kterou zajišťuje významným podílem ve funkci prvního tajemníka soudruh Antonín Novotný.

Dosavadní zkušenosti potvrdily, že se spojení funkce presidenta republiky a prvního tajemníka ÚV KSČ osvědčilo. Náš lid spatřuje právě ve spojení nejvyšší státní funkce presidenta republiky a funkce prvního tajemníka ústředního výboru Komunistické strany Československa, jakož i v osobě soudruha Antonína Novotného záruku úspěšného postupu vpřed, úspěchů v boji za další vítězství socialismu a míru, za dosažení komunistické budoucnosti.

Navrhuji Národnímu shromáždění, aby v souladu s přáním všeho našeho lidu vyhovělo návrhům ústředního výboru Komunistické strany Československa, ústředního výboru Národní fronty a svému vlastnímu jednomyslnému návrhu a zvolilo presidentem Československé socialistické republiky opět soudruha Antonína Novotného.

Soudružky a soudruzi poslanci!

Protože mi byl odevzdán písemný návrh, podepsaný všemi přítomnými poslanci Národního shromáždění, dávám o návrhu hlasovat.

Kdo souhlasí, aby podle článku 63 ústavy byl presidentem Československé socialistické republiky na příští funkční období zvolen soudruh Antonín Novotný, nechť zvedne ruku.

Děkuji.

Je někdo proti?

Nikdo.

Zdržel se někdo hlasování?

Nikdo.

Tím byl jednomyslně zvolen presidentem Československé socialistické republiky na příští funkční období soudruh Antonín Novotný. (Dlouhotrvající potlesk.)

(Vztyčuje se státní vlajka, zní dělové salvy.)

Nyní je třeba oznámit soudruhu Antonínu Novotnému, že byl zvolen presidentem republiky a požádat ho, aby se dostavil do schůze Národního shromáždění a vykonat ústavní slib.

Proto předávám další řízení schůze místopředsedovi Národního shromáždění soudruhu Škodoví a žádám přítomného předsedu vlády poslance Josefa Lenárta, aby společně se mnou se odebral k nově zvolenému presidentu republiky.

(Předseda NS s předsedou vlády a vedoucím KPR Novákem odcházejí a řízení schůze se ujímá místopředseda NS dr. Škoda.)

Místopředseda NS dr. Škoda:

Soudružky a soudruzi poslanci, vážení hosté!

Podle schváleného pořadu následuje ústavní slib presidenta republiky. Podle článku 64 ústavy president republiky skládá slib před Národním shromážděním na ústavu.

Prosím proto místopředsedu Národního shromáždění, poslance dr. Josefa Kyselého, aby za tím účelem předložil text ústavního slibu ve znění článku 64 ústavy, jakož i původní text československé socialistické ústavy, schválené 11. července 1960.

(Místopředseda s. Kyselý položil text ústavy a slibu na stolek určený k provedení slibu.)

Děkuji místopředsedovi Národního shromáždění Kyselému.

A nyní do příchodu nově zvoleného presidenta republiky přerušuji schůzi Národního shromáždění. Prosím však, soudružky a soudruzi poslanci a vážení hosté, abyste v této době zůstali na svých místech.

(Přestávka od 10. 21 hod. do 10. 26 hod.)

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP