Čtvrtek 12. listopadu 1964

(Přichází president republiky v doprovodu předsedy NS a předsedy vlády.

Zní fanfáry z Libuše. Předseda NS uvádí presidenta republiky na tribunu a přechází k předsednickému stolu a ujímá se řízení schůze.)

Předseda NS Laštovička: Soudružky a soudruzi poslanci, vážení hosté!

Zahajuji přerušenou schůzi Národního shromáždění.

Vážený soudruhu presidente republiky!

(President republiky povstává.)

S upřímnou radostí vás vítám a pozdravuji v dnešní schůzi Národního shromáždění, které jako představitel a mluvčí všeho lidu vás dnes jednomyslně zvolilo presidentem Československé socialistické republiky.

Podle článku 63 socialistické ústavy se ujímáte funkce presidenta republiky složením ústavního slibu.

Žádám vás proto, soudruhu presidente, abyste přistoupil k ústavě Československé socialistické republiky a maje na ní položenou pravici, vykonal ústavní slib.

(Všichni účastníci schůze povstávají.)

(President republiky přistupuje ke stolku, na němž je položena ústava,

klade na ni pravici a slibuje.)

President republiky Antonín Novotný:

"Slibuji na svou čest a svědomí věrnost československé socialistické republice a věci socialismu. Své povinnosti budu konat podle vůle lidu a v zájmu lidu, budu dbát blaha republiky a zachovávat ústavu a ostatní zákony socialistického státu. "

(Zní státní hymna.)

Předseda NS Laštovička: Soudruhu presidente, prosím, abyste stvrdil svým podpisem před Národním shromážděním slavnostně složený slib, jak to odpovídá staré tradici.

(President podepisuje ústavní slib.

Po podepsání slibu ho oslovuje předseda NS.)

Vážený soudruhu presidente!

Po jednomyslné volbě a složení ústavního slibu jste se stal presidentem Československé socialistické republiky na příští funkční období.

Blahopřeji vám srdečně jménem Národního shromáždění a všeho našeho lidu, který ve vašem zvolení do nejvyšší státní funkce spatřuje významnou záruku dalšího úspěšného rozvoje společnosti, dalších vítězství idejí marxismu-leninismu, míru a socialismu, záruku prohlubování socialistického demokratismu a uplatňování leninských principů v životě naší země.

Přejeme vám, soudruhu Novotný z celého srdce hodně úspěchů ve vaší odpovědné prácí, ve které vás v zájmu všeho lidu budeme všestranně podporovat.

Přejeme vám hodně svěžích sil, dobré zdraví i osobní štěstí a radost nad úspěchy, kterých náš lid bude dosahovat ve svorném úsilí, v jednotě sil socialismu a míru. (Dlouhotrvající hlučný potlesk.)

President republiky Antonín Novotný:

Děkuji vám soudruhu předsedo, děkuji vám soudruzi poslanci. (Hlučný potlesk.)

Předseda NS Laštovička:

Soudružky a soudruzi poslanci, vážení hosté!

Končím schůzi Národního shromáždění.

(Konec schůze v 10 hod. 34 min.)

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP