Středa 9. prosince 1964

Výbor pro plán a rozpočet projednal též problémy našeho zahraničního obchodu, jeho pružnější spolupráci s výrobou. S výborem pro národní výbory provedl výbor pro plán a rozpočet průzkum v okrese Prachatice, Klatovy a Cheb, zaměřený k otázce rozvoje pohraničí do roku 1970. Projednal zprávu z průzkumu ekonomického experimentu v NHKG v Kunčicích, kde jsou velmi dobré zkušenosti z podstatného zvýšení pohyblivého podílu mzdy proti systému stálých příplatků. Dále projednal zprávu z průzkumu nových metod měření produktivity práce v závodě Slovenského národního povstání v Žiaru nad Hronom.

Průmyslový výbor pro hlavní výrobní odvětví a dopravu se dvakrát zabýval přípravou perspektivního plánu do roku 1970. Věnoval se též kontrole usnesení o výrobě syntetických vláken na základě průzkumu ve výrobních závodech. Přitom zjistil nežádoucí skluzy ve výstavbě, zejména v dodávkách technologického zařízení. Tato otázka zůstane proto dále na pořadu jednání výboru.

Výbor pro investiční výstavbu a stavebnictví se zabýval problematikou nových metod řízení na úseku investiční výstavby. Průzkumem si ověřil stav provádění bytové výstavby a výstavby sledovaných staveb na úseku energetiky a paliv.

Na úseku výroby spotřebního zboží, včetně potravin, obchodu a služeb trvají těžkosti, které naši občané kritizují. Výbor Národního shromáždění, do jehož působnosti spadají tyto otázky, se spolu s Ústřední komisí lidové kontroly a statistiky zabýval v uplynulém období dodržováním cen prací a služeb poskytovaných obyvatelstvu organizacemi, které řídí národní výbory a výrobní družstva. Jak jsem se již zmínil, projednávalo tyto otázky též předsednictvo. O výsledcích bude informovat poslanec Jiránek. Komise výboru pro rozvoj místního hospodářství projednávala otázky soustavy plánovitého řízení podniků místního hospodářství, komise pro vnitřní obchod a potom i výbor projednaly problematiku cestovního ruchu s ministerstvem vnitřního obchodu. Výbor se seznámil s činností ministerstva spotřebního průmyslu, které podalo zprávu k výrobě syntetických vláken, skla, porcelánu a čediče.

Zemědělský výbor úzce spolupracoval se zemědělskou komisí ÚV KSČ na řešení otázek zemědělské investiční výstavby, projekce a mechanizace zemědělských prací, zejména jejich kvalitou a komplexností a jednal o otázkách výroby, nákupu, zpracování a prodeje zeleniny a ovoce a též o zajištění podzimních zemědělských prací.

Výbor pro národní výbory provedl prověrku některých zákonů a směrnic vydávaných ústředními orgány pro národní výbory. Zprávu o výsledku předložil jednak předsednictvu Národního shromáždění a informativní materiály odevzdal ostatním výborům. Na základě toho se již stálá komise zdravotního výboru zabývá právními předpisy, zejména směrnicemi týkajícími se sociálního zabezpečení.

Ústavně právní výbor se zabýval dodržováním socialistické zákonnosti v činnosti soudů, projednával mezi jiným úkoly státní arbitráže a porušování některých ustanovení nového hospodářského zákoníka, která upravují převody výrobních programů. Při projednávání návrhu rozpočtu ministerstva spravedlnosti a generální prokuratury výbor doporučil některá opatření k zlepšení stavu a důraznějšího postupu proti projevům kriminality. Výbor spolupracuje s komisí poslanců pro občanskou kontrolu nad výkonem trestů odnětí svobody, se kterou projednal zásady připravovaného zákona o výkonu trestu odnětí svobody. Zabýval se též zásadami nového řízení, které se dotkne celé řady našich právních předpisů.

Zahraniční výbor se zabýval vážnými otázkami zahraniční politiky, k nimž přednesl výklad ministr zahraničních věcí. Připravil program a zajistil úspěšný průběh významné návštěvy delegace Lidové sněmovny Německé demokratické republiky, vedené místopředsedou Lidové sněmovny a členem politbyra SED poslancem Lidové sněmovny Hermanem Maternem. O výsledcích návštěvy bude informovat poslanec Kyselý, místopředseda NS.

Kulturní výbor projednal teze ÚV KSČ a ministerstva školství a kultury o úkolech dalšího rozvoje školství a o úkolech výchovy mládeže. Poslanci vyzvedli potřebu takových změn v systému školství, které by účinně pomáhaly dalšímu zefektivnění výuky a výchovy. Při kontrole usnesení výboru o studiu pracujících byl konstatován kvantitativní růst, avšak zdůrazněno, že kvalita studia pracujících je stále ještě neuspokojivá.

Na základě podrobných průzkumů zemědělských škol projednaly kulturní a zemědělský výbor ve společné schůzi otázky zemědělského školství, přičemž mezi jiným zdůraznily potřebu zkvalitnit vyučovací a výchovný proces na odborných učilištích, středních a vysokých zemědělských školách, zpřísnit kritéria výběru studentů a rozmísťovat absolventy na základě konkurzu.

Zdravotní výbor ve spolupráci se zdravotní komisí Slovenské národní rady projednával na společné schůzi v Bratislavě perspektivní plán rozvoje zdravotnických zařízení a služeb na Slovensku. Z jednání těchto dvou orgánů vzešlo usnesení a doporučení, aby rychleji postupovalo vyrovnávání úrovně zdravotnické péče mezi slovenskými a českými kraji. Výbor se dále zabýval hygienickým stavem ubytovacích a stravovacích zařízení pro mládež, pracující při sklizni chmele a doporučil ministerstvu zdravotnictví a zemědělství odstranění nedostatků, které se soustavně projevují.

Pokud jde o připomínky a dotazy poslanců z poslední schůze Národního shromáždění, tyto byly zaměřeny především na úseky hospodářské, sociální, zdravotní, na otázky socialistické zákonnosti a činnost soudů. S vysvětlením některých dotazů příslušnými ministry přímo ve schůzi byl vysloven souhlas.

Poslanci Žiakovi zaslalo ministerstvo zdravotnictví písemnou odpověď.

Dotazy, na něž nebyla dána odpověď ihned nebo které zůstaly nedořešeny, předsednictvo Národního shromáždění sleduje ve snaze, aby poslanci obdrželi uspokojující odpovědi a vysvětlení.

Týká se to dotazu soudruha Katolického pokud jde o ceny za sušení brambor, který bude na základě rozboru písemně zodpovězen Ústřední správou nákupu zemědělských výrobků.

Připomínka soudruha Nepomuckého k nedostatkům v mechanizaci silážování a paření píce bude součástí jednání zemědělského výboru NS spolu se zemědělskou komisí ÚV KSČ, při němž se bude projednávat problematika zemědělské mechanizace. Jednání připravuje mechanizační komise zemědělského výboru.

K dotazům poslance Lukačoviče o možnosti překračování plánu investiční výstavby z hlediska banky bylo potvrzeno, že na jmenovitých stavbách je možno překračovat plnění plánu až do výše rozpočtové ceny, kdežto u limitované výstavby činí příslušná opatření ministr ve vlastní pravomoci. Výstavba hotelu na Štrbském plese nebyla Státní plánovací komisí zařazena do plánu na rok 1965.

Dotaz poslankyně Karlovské, vztahující se k rozporu ve zprávě ministra spravedlnosti a předsedy Nejvyššího soudu o socialistické zákonnosti v činnosti soudů, bude zodpovězen v rámci zprávy o socialistické zákonnosti, která je dnes na pořadu.

Připomínka poslance Jägermana k problému tvorby cen ovoce a zeleniny byla respektována při formulaci usnesení předsednictva NS k ovoci a zelenině.

Připomínka poslance Knappa ke specializaci soudců bude podle sdělení řešena ministerstvem spravedlnosti v rámci školení justičních pracovníků.

Připomínky poslanců Paška, Hrabala, Dohnalové a Červinky v otázkách trestné činnosti v souvislosti s alkoholismem, hospodářských trestných činů, trestných činů mládeže apod. projednal ústavně právní výbor při projednávání rozpočtu a vrátí se k nim znovu při projednávání zásad nových zákonů týkajících se trestního řízení.

Komise pro občanskou kontrolu nad výkonem trestu odnětí svobody provede v prosinci průzkumy pěti nápravných zařízení a bude zkoumat, jak státní orgány zabezpečují provádění vládního usnesení o péči o osoby propuštěné z nápravných zařízení.

Soudružky a soudruzi poslanci, seznámil jsem vás stručně s činností orgánů Národního shromáždění za uplynulé období. Zpráva potvrzuje, že jejich práce byla poměrně intenzívní a myslím, že metody, jichž jsme v tomto období použili, budeme i nadále uplatňovat, neboť se osvědčují. Jde o to, aby práce Národního shromáždění, spojená s aktivním prosazováním politiky strany a zabezpečováním všech z ní vyplývajících úkolů, stále větší měrou přispívala k úspěšnému rozvoji naší socialistické společnosti.

Zahajuji nyní rozpravu k přednesené zprávě.

Do rozpravy se přihlásil posl. Kučera, dávám mu slovo.

Posl. Václav Kučera: Vážené Národní shromáždění, soudružky a soudruzi poslanci!

Náš zemědělský výbor NS a výbor pro potravinářský průmysl se zabývaly kontrolou plnění usnesení předsednictva ÚV KSČ z 10. března letošního roku o zabezpečení výroby, nákupu, dopravy, zpracování a prodeje ovoce a zeleniny.

Rozbor plnění tohoto usnesení byl proveden v zemědělských závodech, výrobních zemědělských správách, v podnicích "Zelenina", v obchodech ovocem a zeleninou, na okresních a krajských národních výborech a ve zpracovatelských závodech za spolupráce stranických orgánů a orgánů lidové kontroly a statistiky.

Při tomto rozboru byla soustředěna řada faktů a zkušeností z celého tohoto úseku. Potvrdilo se, že usnesení předsednictva ústředního výboru Komunistické strany Československa všude tam, kde bylo důsledně uvedeno do života, přispělo ke zvýšení úrovně zásobování našeho obyvatelstva. Průběh zásobování ovocem a zeleninou byl v letošním roce rovnoměrnější a plynulejší než v minulých letech. Zboží se prodávalo poměrně čerstvé, v poměrně dobré kvalitě.

Přesto však podle výsledků průzkumu není možné považovat dosavadní stav za uspokojivý, neboť ve výrobě, nákupu, zpracování a prodeji ovoce a zeleniny a její spotřebě trvají dosud velmi vážné nedostatky, které oprávněně vyvolávají nespokojenost našich občanů. Spotřeba zeleniny a ovoce nese stále ještě pečeť minulosti. Výroba zeleniny je značně závislá na počasí, neboť výkyvy ve výrobě činí 20, 30 i více procent. Sklizeň zeleniny je nerovnoměrně rozložena v průběhu roku a v důsledku toho je kvalitní zeleniny a ovoce, zejména v jarních měsících, velký nedostatek.

Chtěli bychom dosáhnout takové úrovně zásobování našeho obyvatelstva, aby jablka, rajčata, květák, cibule, česnek a další hodnotné druhy ovoce a zeleniny dostali pracující v širokém sortimentu ke koupi pokud možno po celý rok. Dříve se ovoce a zelenina vyráběly v malém podomácku. Nyní přišla doba, kdy je úkolem socialistických zemědělských závodů tuto výrobu plně na velkovýrobní základně rozvinout a co nejlépe krýt zvyšující se poptávku obyvatelstva.

V průměrné naší rodině se spotřebovává přibližně 80 kg zeleniny a 35 kg ovoce na osobu ročně. To je hladina spotřeby, kterou nelze hodnotit jako uspokojivou.

Nízká je také spotřeba ovoce a zeleniny ve veřejném stravování. Například v letošním roce podniky Restaurací a jídelen v porovnání s minulým rokem odebraly 65,7 % ovoce a zeleniny, závodní jídelny 84,3 % a mimotržní organizace jako jsou nemocnice, ústavy, školy a armáda 91,3 %. Přitom, jak máme zjištěno, pokles v odběru ovoce a zeleniny dosud trvá, třebaže jsou ve všech závodech společného stravování velké možnosti k rozšíření konzumu těchto produktů.

Zvýšení spotřeby je nutné však důsledněji zabezpečovat ze strany ministerstva a orgánů ROH. Poslanci například zjistili, že stravovací podniky obdržely oběžník, obsahující 140 receptů zeleninových jídel, avšak další organizační a materiálové zabezpečení příslušné orgány již neprovedly. Došlo i k takovému nedostatku, že například oznámení o zlevnění příloh dostaly závody velmi opožděně. Okurkový salát stál 1,20 Kčs ještě v době, kdy se 1 kg okurek prodával za 2 Kčs. Na vyšším prodeji zeleninových jídel nebyli vůbec hmotně zainteresováni zaměstnanci Restaurací a jídelen.

Domníváme se, že rozšíření spotřeby ovoce a zeleniny v těchto podnicích vyžaduje provést důkladný rozbor a přijmout účinné závěry k odstraňování dosavadních nedostatků.

Rozšíření spotřeby ovoce a zeleniny by jistě usnadnila i polotovarová úprava těchto produktů v zemědělských závodech.

V celkové spotřebě ovoce a zeleniny vzhledem k zajištění správné výživy našeho obyvatelstva je nutné dosáhnout hranice roční spotřeby 130 kg ovoce a 130 kg zeleniny na osobu. Uvědomujeme si, že takováto spotřeba bude vyžadovat úpravu struktury rostlinné výroby, vyvolat na základě všech poznatků vědy a techniky intenzívní rozvoj ovocnářství, vinohradnictví a zelinářství. Rychleji bude třeba budovat skleníky, japany, rychlírny, rozšířit malé i velkoplošné závlahy, lépe využívat odpadních par a zavádět hydroponie. Souběžně s tím bude třeba budovat moderní potravinářský průmysl vybavený potřebnými chladírnami, mrazírnami, sušárnami apod. Velké možnosti socialistické zemědělské velkovýroby tuto perspektivní orientaci zemědělství umožní rychleji uvést v život.

V roce 1960 se zelenina pěstovala na ploše 42 662 ha a v roce 1963 již na 49 370 ha. Průměrný hektarový výnos se zvýšil ze 135 q na 144 q.

V ovocnářství se přechází na způsob intenzívního sadového hospodářství s vysokou produkcí kvalitního ovoce a zvyšuje se i nákup. V roce 1961 bylo nakoupeno 114 012 tun ovoce a v roce 1963 již 206 797 tun. V letošním roce se předpokládá nákup v důsledku nižší úrody ve výši 170 tis. tun.

Při průzkumu však bylo zjištěno, že například zavádění specializace v pěstování zeleniny v příměstských oblastech postupuje velmi pomalu. Tento stav je zaviněn mimo slabé organizátorské práce při rozmisťování výroby i malým počtem pracovních sil v těchto oblastech a nedostatkem nové mechanizace. Poslanci souhlasí s tím, že výroba zeleniny je soustředěna do produkčních oblastí. Je to jistě správné. Je to však ekonomicky výhodné jen za toho předpokladu, že jsou dostatečně využívány příznivé půdní a klimatické podmínky pro výrobu základních druhů zeleniny, např. mrkve, petržele, celeru a zelí na ostatním území republiky a postupně se vytvářejí podmínky na krytí vlastní potřeby jednotlivých okresů a krajů. Dosud tomu ale tak ještě není.

Doporučujeme proto, aby ministerstvo zemědělství, lesního a vodního hospodářství spolu s výrobními zemědělskými správami a zemědělskými závody přijalo ještě v roce 1965 některá opatření k urychlení specializace ve výrobě zeleniny v příměstských oblastech a průmyslových centrech a v souladu se zpracovanými generely zemědělské výroby přikročilo k vytváření podmínek pro postupnou soběstačnost okresů a krajů ve výrobě základních druhů zeleniny již od roku 1966. Za tím účelem bude třeba dodat zemědělským závodům také příslušný počet výkonných mechanizačních prostředků. Vhodnější rozmístění této produkce nepochybně přispěje ke zlepšení zásobování obyvatelstva čerstvou zeleninou.

Při průzkumu občané často také kritizovali neutěšený stav stromoví podél cest a silnic; správně upozorňovali poslance, že ovocné stromoví se stává semeništěm chorob a škůdců, které se přenášejí na další kultury. Máme za to, že bude v příštím období nutné daleko důsledněji provádět chemické a další ošetření stromů, zejména jabloní, hrušní, švestek, slív a třešní, aby byl zlepšen zdravotní stav nejen stromoví, ale hlavně ovoce. Vhodnější řešení cenové politiky a účinné využívání hmotných podnětů povede k tomu, že zemědělské závody projeví větší zájem o toto stromoví a všude tam, kde jsou pro to předpoklady, je převezmou JZD a státní statky do své péče.

Velký význam má cenová politika. Dosavadní systém pevných a předem stanovených cen u hlavních druhů zeleniny umožňuje zemědělským závodům vypracovat celoroční výrobní a finanční plány a realizovat vyrobenou produkci za přijatelné ceny. Při průzkumu však poslanci zjistili, že dosavadní systém není dostatečně operativní při stanovení cen rané zeleniny. Při určování jednotných cen pro celé území republiky bez přihlédnutí ke klimatickým podmínkám různých oblastí dochází k nadměrné koncentraci rané zeleniny do prvého pásma ranosti, kde zabezpečují vysokou rentabilitu. Ve druhém a zejména ve třetím pásmu ranosti jednotné ceny nepůsobí již mobilizačně, neboť sklizeň rané zeleniny v těchto oblastech spadá do období nižších cen. Následkem toho nastává nerovnoměrné rozložení výroby a zvyšují se pochopitelně nároky na přepravu.

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP