Pro zvýšení zájmu zemědělských
závodů na výrobě některých
druhů zeleniny a pro účelné rozmístění
na území republiky by bylo vhodné uvážit
následující návrhy: Zvýšit
ceny u rychlené zeleniny s přihlédnutím
k výrobním nákladům tak, aby výroba
této zeleniny nebyla pro výrobce ztrátová.
Upravit ceny raných kedlubnů, květáku,
kapusty, zelí a salátu s přihlédnutím
ke třem pásmům ranosti tak, aby ve všech
pásmech byl zájem na jejich pěstování.
Prověřit cenové relace mezidobé zeleniny
s později pěstovanou zeleninou a upravit jejich
ceny tak, aby výrobci měli zájem na rovnoměrném
zásobování trhu, zejména květákem,
zelím a karotkou.
Na řešení dosavadních nedostatků
v cenové politice se poslanci při průzkumu
setkali s rozdílnými názory. Rozdílné
názory na tuto problematiku však mají i pracovníci
centrálních orgánů. Došli jsme
proto k závěru, že by bylo žádoucí,
aby ministerstvo zemědělství, lesního
a vodního hospodářství, které
za tvorbu cen bezprostředně zodpovídá,
ve spolupráci s dalšími orgány zhodnotilo
současný stav v ekonomickém působení
cen a vypracovalo konkrétní návrhy na odstranění
jejich negativních účinků.
Nyní k tržním vztahům a nákupu
ovoce a zeleniny. Po úpravě tržních
vztahů mezi výrobci a odběrateli, založené
na oboustranně výhodných a závazných
krátkodobých smlouvách se, soudružky
a soudruzi, stav nákupu málo zlepšil, neboť
nákupní organizace převážně
odebíraly celé množství zeleniny sjednané
na dohodnuté období. Staly se však případy,
že při souběhu zahraničních dodávek
s domácí produkcí a při vyšší
úrodě proplácel podnik Zelenina náhradu,
aniž by odebral kontrahované zboží. Pěstitelé
tuto produkci zkrmovali nebo ji zaorávali. Vznikaly tím
zbytečné neodůvodnitelné ztráty,
jež lze těžko vyčíslit. Takovéto
nedostatky v našem socialistickém hospodářství
není možné déle trpět.
Domníváme se, že bude nutné spolu se
zdokonalením činnosti nákupních organizací
rozšířit hlavně přímé
dodávky od výrobce ke spotřebiteli, které
se v uplynulém období plně osvědčily.
Zelenina, dodávaná JZD a státními
statky přímo do obchodní sítě,
byla kvalitnější než produkce rozdělovaná
z meziskladů vnitřního obchodu.
Pro nedostatečné organizační zabezpečení
nákupními organizacemi a výrobními
zemědělskými správami nebylo však
výhod přímých dodávek naplno
využito. Podle našeho odhadu se však rozsah přímých
dodávek zdaleka nesplnil. Také při vlastním
provádění nebyla důsledně dodržována
zásada organizovat tyto dodávky do míst soustředěné
poptávky, na trhy, tržiště, do velkých
prodejen a spotřebitelům. Výrobci zeleniny
byli často nuceni rozvážet svou produkci do
mnoha obchodů.
Na nedostatečné rozšíření
dodávek měla také nepříznivý
vliv i snaha zaměstnanců maloobchodu přejímat
jen takové množství a druhy zeleniny, které
bylo možno bez rizika a dalšího skladování
ihned prodat. Tím se stávalo, že nabídka
zeleniny v obchodech neuspokojovala poptávku, ač
zeleniny byl v mnohých případech velký
nadbytek.
Tyto nedostatky je nutno odstranit. Proto přicházíme
s požadavkem, aby v zájmu pružného zásobování
obyvatelstva čerstvým ovocem a zeleninou byl vedle
rozšíření přímých
dodávek do obchodní sítě a velkospotřebitelům
zaveden přímý prodej zemědělskými
závody v tržnicích, stáncích
anebo v trvalých prodejních zařízeních
a všude tam, kde je o tyto produkty zájem, a to bez
ohledu na hranice okresů a krajů.
Zkušenosti z NDR a dalších lidově demokratických
států, kde je tento systém běžně
zaveden, potvrzují oprávněnost tohoto opatření.
Prodejem prováděným zemědělskými
závody není státní obchod ohrožen,
ale je vyvoláván zdravý tlak na jeho činnost.
Máme za to, že by dodavatel měl mít
právo přímého prodeje i při
odmítnutí přejímky smluvně
zajištěné dodávky obchodem. Navrhujeme
toto opatření s pevným přesvědčením,
že naši občané tento způsob prodeje
velmi uvítají. Možnost výběru
a nákupní příležitosti se dosud
silně postrádají.
Vážené soudružky a soudruzi!
Pokud jde o průmyslové zpracování
ovoce a zeleniny, je třeba říci po pravdě,
že opatření přijatá ke koncentraci
potravinářského průmyslu měla
za následek, že například drobné
výrobny kvašeného zelí a konzervování
okurek byly zrušeny nebo převedeny na jinou výrobu
a část jich stojí mimo provoz. Předpokládáme,
že se při novém způsobu řízení
národního hospodářství nepochybně
zvýší zájem zemědělských
závodů na dalším zpracování
a zhodnocení svých výrobků.
Bylo by proto podle našeho názoru účelné
umožnit státním statkům a JZD vlastní
výrobu kyselého zelí, rychlokvašených
okurek, povidel, sušených švestek a dalších,
zejména nedostatkových druhů tržních
výrobků. Za tím účelem je třeba
uvést opět do provozu drobné výrobní
kapacity na zpracování těchto produktů
a předat je, pokud o to požádají, do
užívání zemědělským
závodům. Povolení této tradiční
výroby zemědělské závody jistě
uvítají a nepochybně přispěje
ke zlepšení zásobování a ke zvýšení
spotřeby ovoce a zeleniny.
Pokud jde o zpracovatelské závody, poslanci zjistili,
že část vlastní spotřeby ovoce
a zeleniny dosud nakupují prostřednictvím
obchodní organizace. Tato forma nákupu nevede k
přímé spolupráci se zemědělskými
závody, k rozložení sklizňových
špiček a k dosažení kvalitní produkce.
Považujeme za správné provádět
nákup na základě smluv přímo
od JZD a státních statků.
Pro zajištění úplného zpracování
přebytků ovoce a zeleniny je ve vládním
usnesení č. 293/1961 uloženo vybudovat rezervní
konzervárenské kapacity. Kromě toho se měly
konzervárny zaměřit na zkvalitnění
a rozšíření nových druhů
zboží. Splnění těchto úkolů
není zabezpečeno a je pravděpodobné,
že konzervárenské podniky nesplní v
tomto roce stanovené úkoly.
Došli jsme k závěru, že nedostatečná
výrobní a hlavně skladovací kapacita
konzervárensko-lihovarských závodů
neumožňuje dnes v dostatečném rozsahu
zajistit jakostní zpracování všech přebytků
ovoce a zeleniny. Bylo by proto vhodné znovu posoudit požadavky
ministerstva potravinářského průmyslu
na investiční výstavbu, generální
opravy a rozvoj konzervárenství v příštích
letech.
Pokud jde o současný stav obchodu v prodeji ovoce
a zeleniny je třeba říci, že provedená
opatření na úseku řízení
obchodu ovocem a zeleninou se plně osvědčila.
Vytvoření celostátního sdružení
obchodu ovocem a zeleninou, které řídí
specializované podniky, zřízení ovocnářsko-zelinářských
komisí v čele s členy rad KNV a ONV přispělo
k pružnějšímu chodu obchodu, k účelné
spolupráci a koordinovanému postupu všech složek,
které se podílejí na zajišťování
výroby, nákupu, zpracování a prodeji
ovoce a zeleniny. Přesto však v činnosti obchodu
trvají nadále vážné nedostatky.
Nevhodná je samotná struktura obchodní organizace
s 10 podniky v krajích a závody v každém
okrese. Vznikají tím zbytečné mezičlánky,
které znesnadňují rychlé dodávání
kvalitního ovoce a zeleniny spotřebitelům.
Praxe ukazuje, že by bylo vhodnější vytvořit
oblastní podniky a závody v okresech i krajích
zrušit.
Také v metodách řízení obchodní
organizace není všechno v pořádku. Například
zjišťování tržní potřeby
ovoce a zeleniny se provádí pomocí složitého
bilancování na různých stupních
řízení. Praxe však ukazuje, že
poptávka po různých druzích zeleniny
se značně rozchází s byrokraticky
sestavenými bilančními propočty. Byly
zjištěny případy, že poptávka
podle bilance byla kryta u některých druhů
pouze z 30 % a u jiných pak na 200 procent. To přirozeně
vedlo jednak k nespokojenosti občanů a na druhé
straně také ke zbytečným ztrátám
a znehodnocení produktů. Tento stav kritizovali
sami pracovníci nákupních organizací
a resort dosud neučinil potřebné kroky k
zjednání nápravy. Poslanci našich výborů
se domnívají, že způsob zajišťování
poptávky a jeho zdokonalování je v současné
době nezbytným úkolem pro zkvalitnění
práce obchodu a pro žádoucí zaměření
plánu výroby zeleniny.
Současně je třeba řešit i zvýšení
hmotné zainteresovanosti pracovníků obchodu
na zvýšení prodeje zeleniny. Dosavadní
směrnice ministerstva vnitřního obchodu tento
zájem dostatečně nepodporují, ale
naopak často působí opačně.
Zaměstnanci obchodu například odmítají
přejímku většího množství
zboží a nemají zájem na zdokonalení
forem nabídky. Při delším skladování
zeleniny se neprovádí její překlasifikace,
neboť stanovené ztratné nepokrývá
rozdíl v tržbě. V maloobchodech se často
ani překlasifikace neplánuje, aby se tím
nezhoršovaly jak hospodářské výsledky
závodu, tak i odměny zaměstnanců.
Ovoce a zelenina se pak předává za jakost
fakturovanou dodavatelem až do úplného vyprodání
bez ohledu na skutečný stav zboží.
Neutěšený je též stav ve vybavení
obchodní sítě, která je dostačující
pro zajištění plynulého prodeje pouze
v nesezónním období, tj. od listopadu do
dubna. V době sezónní, od května do
října, nabývá proto mimořádného
významu prodej v tržnicích, ve stálých
i přechodných prodejních stáncích.
Ve většině měst však tyto formy
prodeje nejsou vůbec zavedeny. Poslanci došli k závěru,
že nízká úroveň materiálně
technické základny obchodu ovocem a zeleninou, stav
a počet dopravního parku, dostatek obalů,
skladovacích ploch, skladů apod. je jednou ze závažných
příčin nedostatku a lze říci,
že v některých místech je i limitujícím
činitelem možnosti dalšího zvýšení
spotřeby ovoce a zeleniny. Vzhledem k tomu poslanci doporučují,
aby bylo posouzeno vybavení obchodu a v rámci možností
přijata opatření k rychlejší
nápravě.
Přeprava ovoce a zeleniny se do maloobchodní sítě
provádí vlastními vozidly podniku Zelenina
a dispoziční přepravu provádějí
podniky ČSAD a ČSD. Přímé dodávky
zajišťují výrobci vlastním dopravním
parkem. Po provedeném průzkumu můžeme
říci, že v letošním roce přeprava
ovoce a zeleniny byla lépe organizována než
v minulých letech. Projevovaly se však některé
nedostatky v závodové dopravě, většinou
způsobené skladbou a stářím
autoparku, a v dopravě prováděné ČSAD
nepřistavováním žádaného
počtu vozů, neobsazováním závozníky
a nedodržováním sjednaných termínů.
V železniční dopravě byly odmítány
zásilky pro rychlíkové a osobní spoje
a nákladní doprava potom nemohla zajistit rychlou
přepravu nutnou pro zachování kvality. Při
dovozu ovoce a zeleniny z balkánských států
vznikaly zejména v červenci obtíže pro
nedostatečně sledované železniční
vozy. To mělo nepříznivý vliv na kvalitu
dováženého zboží. Velké
těžkosti způsobila také nerovnoměrnost
zásilek bez včasného předhlášení.
Doporučujeme proto, aby přeprava ovoce a zeleniny
byla komplexně řešena již nyní.
Příslušné resorty by měly vypracovat
režim dopravy pro sklizňovou kampaň roku 1965
včetně rozvozu dovezeného zboží.
Soudružky a soudruzi poslanci, předsednictvo Národního
shromáždění tuto naši zprávu
o problémech výroby, nákupu, zpracování
a prodeje ovoce a zeleniny na své schůzi dne 25.
listopadu 1964 projednalo a schválilo navržená
opatření.
Doporučilo vládě, aby přijaté
návrhy ke zvýšení výroby a spotřeby
ovoce a zeleniny komplexně projednala a přijala
potřebná opatření. Seznamujeme vás
s obsahem zprávy a s navrženými závěry
proto, že nyní bude nutné, aby všichni
poslanci a členové národních výborů
se za realizaci těchto návrhů plně
postavili a pomohli je uvádět do života. Věřte,
že to nebude lehká práce, ale jsme přesvědčeni,
že výrobu a zásobování obyvatelstva
ovocem a zeleninou lze soustavnou politickou prací, vhodně
řešeným způsobem podnikové a
osobní zainteresovanosti, při zvýšení
pozornosti materiálně technické základně
příslušných složek podstatně
zlepšit. Dáme tím nejlepší odpověď
na usnesení předsednictva ÚV KSČ o
novém způsobu práce Národního
shromáždění.
Předseda NS Laštovička: Děkuji
posl. Kučerovi, přihlásil se posl. Kuropka.
Posl. Kuropka: Vážené súdružky
a súdruhovia poslanci! Zásobovanie ovocím
a zeleninou sa stalo každoročne predmetom kritiky
širokej verejnosti, veľmi často kritiky oprávnenej.
Z tohto dôvodu i náš výbor pre potravinársky
priemysel, spotrebný priemysel, obchod, služby a spoje
zaoberal sa problémom odstránenia nedostatkov, ktoré
sa na tomto úseku vyskytujú. Prieskum, vykonaný
na tomto úseku z našej strany ukázal, že
sa nám dosiaľ nepodarilo v celej oblasti nákupu
a predaja ovocia a zeleniny zaviesť zdravé socialistické
tržné vzťahy. Prejavuje sa dosiaľ starý
a v pravom slova zmysle distribučný systém
a dožíva i vtedy, keď na mnohých úsekoch
na základe uznesení vykonaných v tomto smere
bolo už možné pristúpiť k ďaleko
pružnejším opatreniam a k realizácii veľmi
účinných uznesení.
Pokiaľ ide o priamy predaj, dopravu, organizáciu,
rozobral tento problém súdruh predseda poľnohospodárskeho
výboru Kučera; nebudem to preto opakovať. Chcem
len zdôrazniť, že pri jednaní so s. ministrom
Uhrom pri prejednávaní štátneho plánu
a rozpočtu sme s potešením prijali správu,
že Ministerstvo vnútorného obchodu rieši
pružne problémy hmotnej zainteresovanosti na tomto
úseku, rieši otázku rizikových fondov,
aby bol záujem hmotne zodpovedných pracovníkov
na prevzatie väčšieho množstva i vo špičkách
a na druhej strane ochota znášať riziko za prípadné
momentálne zásoby v maloobchode.
Pokiaľ ide o špičkovú nadúrodu
v poľnohospodárskych závodoch, zastávame
taký názor, že vlastné spracovanie prebytkov
takého sortimentu, ako sú uhorky rýchlokvasené,
sušené slivky, kyslá kapusta, bude potrebné,
pretože tam konzervárenský priemysel nemôže
vzhľadom na vzťahy k vnútornému obchodu
mať také ohromné zásoby. Rozložením
nadúrody, spracovaním prebytkov týmto spôsobom
je možno zabezpečiť plnejšie uspokojovanie
našich spotrebiteľov i vtedy, keď poľnohospodárske
závody zasiahnu priamo do predaja. Nebude to iste pôsobiť
konkurenčne, lebo prax ukázala, že v týchto
sortimentoch spravidla nie je možné zabezpečiť
v distribúcii plné uspokojovanie nás všetkých
- mám na mysli kraje i okresy.
V konzervárenskom priemysle sme uskutočnili hlboký
rozbor konkrétnej situácie v zabezpečovaní
spracovania surovín v tejto sezóne. Ukázalo
sa, že i keď je ročná kapacita 960 tisíc
ton v konzervárenskom priemysle, máme tu celý
rad problémov, ktoré vyplývajú i z
doterajších odberateľsko-dodávateľských
vzťahov, z administratívneho vykonávania, vzájomného
spojenia medzi výrobcom prostredníctvom obchodu.
Tam, kde konzerváreň je spojená ako závod
priamo s poľnohospodárskym závodom zmluvou
o plnení, priame odberateľsko-dodávateľské
vzťahy ukazujú, že je možno pružne
uskutočňovať prísun do konzervární
a je možno odstrániť i každú stratu,
ktorá na tomto úseku môže vzniknúť.
Chceme to argumentovať napr. u papriky, kde neboli zavedené
obchodné medzičlánky. Myslím, že
nikto z vás poslancov nepočul o tom, že by
u mletej papriky existoval nejaký problém i vo vzťahoch
k vývozu. Všetky tieto záležitosti hneď
od semien a pri zabezpečovaní vhodných kultúr,
až po spracovanie a prísun na príslušné
sušiarne, fungujú, nikto z nás o žiadnych
problémoch nevie. Je pravda, že otázku ranej
zeleniny, kedy priama spotreba a súčasne konzervárenské
spracovanie má vzájomnú súvislosť,
musíme vidieť v inom svetle. To je v poriadku. Ale
i vtedy sa dá veľmi pekne táto sféra
organizovať, nemusí tam dochádzať k žiadnym
nárazom, k žiadnym výkyvom.