Pátek 11. prosince 1964

Také nepříznivá situace v zásobování vnitřního trhu obuví byla v průběhu roku předmětem několikerých jednání mezi naším resortem, ministerstvem vnitřního obchodu a SPK, s cílem zlepšit neuspokojivé zásobování. Bylo proto dohodnuto, že v letošním roce bude k částečnému zlepšení zásobovací situace dovezena obuv zejména z Jugoslávie a Maďarské lidové republiky. (Oživení v sále.) Rovněž pro příští rok 1965 se počítá s dovozem kožené obuvi z Jugoslávie a Maďarska v celkovém rozsahu 2 200 000 párů. K definitivnímu vyřešení nedostatku kožené obuvi jsme vypracovali komplexní návrh opatření společně s ministerstvem vnitřního obchodu a SPK, který předpokládá rozšíření výrobních kapacit chybějící výstavbou závodu v Partizánském, Bardějově, v Gottwaldově a Třebíči. Toto řešení umožní potřebné zvýšení výroby obuvi pro domácí trh v letech 1967-1968, kdy lze již počítat s uvedením kapacit do provozu. Návrh je projednáván s SPK.

K nedostatku porcelánových hrnků bych jen chtěla poukázat na skutečnost, že v tomto případě - obdobně jako u některých jiných výrobků našeho odvětví - vznikla nedostatkovost v letech 1963 - 64, kdy jsme museli zvyšovat vývoz z tohoto odvětví jako z odvětví, které pracuje s domácí surovinou. V této souvislosti byla výroba nucena provést změny ve výrobních programech přesunem na jiný sortiment, výhodný pro vývoz do kapitalistických států, a také těmito odběrateli žádaný. Pro letošní rok jsme ve spolupráci s vnitřním obchodem a SPK projednali k částečnému zlepšení situace dovoz cca půl miliónu kusů porcelánových hrnků z Jugoslávie pro IV. čtvrtletí t.r. a dalšího půl miliónu kusů, které budou dovezeny začátkem roku 1965. V roce 1965 budou hrnky vyrábět dva závody, což umožní odstranit nedostatkovost, neboť dodáme celé požadované množství - 6 miliónů kusů, tj. skoro třikrát více než v r. 1963. Mimoto dodá navíc v r. 1965 náš n. p. Keramické závody ještě milión kusů keramických hrnků. Očekáváme, že tímto zvýšením výroby a dodávek odstraníme definitivně nedostatkovost v této sortimentní skupině.

Pokud jde o nedostatek lyží na vnitřním trhu, je pravda, že jsme pro nedostatek výrobní kapacity nemohli uspokojit plně požadavek vnitřního obchodu. Proto byl dohodnut k částečnému zlepšení situace dovoz cca 15000 párů lyží z Jugoslávie. Podle ověření překročí naše výroba dodávku lyží v letošním roce o 3000 párů pro dospělé a o 6000 párů pro děti. Dovoz 50 000 kusů lyží ze Sovětského svazu, který byl projednán, se podle posledních zpráv ovšem neuskuteční. Celkové vyřešení nedostatkovosti bude možné až v průběhu roku 1965 a 1966 dalším rozšířením výrobní kapacity, a to jednak výstavbou závodu Sulov, který má být dokončen v roce 1966, jednak počítáme se zahájením výstavby v Novém Městě na Moravě, která umožní soustředění a rozšíření výroby lyží.

Uvedené příklady nedostatkovosti některých výrobků našeho spotřebního průmyslu na vnitřním trhu jsou potvrzením vážné situace, která byla projednávána ve výboru pro potravinářský a spotřební průmysl a o které jsem také zvláštním materiálem informovala komisi ÚV KSČ pro životní úroveň.

Potřeba našich výrobků a to nejen pro vnitřní trh, ale i pro mimotržní odběratele a vývoz narůstá rychlejším tempem, než kterým se rozvíjí náš spotřební průmysl. Dílčími opatřeními, která např. provádíme k odstranění nedostatkovosti některých druhů spotřebního zboží pro vnitřní trh, je jistě možno situaci částečně zlepšit a v některých případech možná i úplně vyřešit. V převážné míře však odstranění nedostatkovosti důležitých sortimentních skupin, jako např. v obuvi, v pletařských výrobcích, manšestru nebo v standardním punčochovém zboží, o kterém jsem hovořila, předpokládá komplexní řešení cestou modernizace strojního zařízení nebo jeho rekonstrukce, výstavbou potřebných nových kapacit i dovozem dalších surovin. Tato opatření budeme projednávat společně s vnitřním obchodem a SPK již v této etapě pokud jde o rok 1966, a v prvním pololetí příštího roku, pokud jde o vytvoření předpokladů a zabezpečení potřebných investičních a dovozních limitů ve výhledovém plánu 1966 - 70.

Chtěla bych s plnou vážností upozornit na tu skutečnost, že v té míře, ve které spotřební průmysl dostane potřebné investiční prostředky, případně limity na dovoz, bude možno počítat s odstraněním některých disproporcí mezi zdroji a potřebami národního hospodářství v našich výrobcích a s krytím spotřebitelské poptávky u zbývajících dlouhodobě nedostatkových druhů našeho spotřebního zboží.

S tím také souvisí má odpověď na interpelaci posl. Fiľové, která se ptala, kdy a jak chceme dořešit zužitkování odpadu, který vzniká v našich Závodech 29. Augusta v Partizánském a v koželužně v Bošanech. Chtěli bychom toto dosáhnout co nejrychleji a je několik možností, jak tento odpad zužitkovat. Můžeme jej využít na zpracování vláknité usně, jak to už děláme v Gottwaldově, nebo na nové typy podobných usní, jako je salpa nebo texon, nebo jej lze využít také ke krmným účelům. Jde však o to, aby nový výrobek byl dobře ekonomicky zhodnocen. Počítáme s tím, že texonem budeme moci nahradit z části spodkový materiál u domácí obuvi i dosavadní stélky u některých dalších druhů obuvi. Nemůžeme však připustit, abychom nahrazovali levnější materiál dražším a proto v současné době provádíme rozbor, kde a v jakých případech bude ekonomicky správné použít těchto nových typů umělých usní. Počítáme s tím, že definitivně rozhodneme o způsobu zpracování odpadu v návrhu plánu na léta 1966 - 70, a to v úzké spolupráci s SPK a SNR.

Závěrem bych vás chtěla ujistit, že budeme tak jako dosud věnovat i nedále velkou pozornost krytí potřeb našeho obyvatelstva kvalitními výrobky. (Potlesk.)

Předseda NS Laštovička: Děkuji ministryni soudružce Machačové-Dostálové a táži se s. ministra Uhra, zda je ochoten odpovědět. (Souhlasí.) Dávám mu slovo.

Ministr Uher: Soudružky a soudruzi poslanci. Ve včerejší interpelaci posl. Gudrich i posl. Procházková nadhodili některé otázky, na které bych chtěl odpovědět.

S. Gudrich kritizoval některé nedostatky v zásobování okresu Bruntál textilním a průmyslovým zbožím. Protože se s těmito nedostatky setkáváte i v ostatních krajích a okresech, považuji za nutné vás seznámit s jejich příčinami.

Na počátku letošního roku nebyly plánované dodávky průmyslového zboží pro vnitřní trh zabezpečeny v částce 1900 mil. Kčs. Mimoto plán počítal s tím, že k dosažení plánovaného obratu musí být čerpáno z vlastních zásob zboží v rozsahu cca 600 mil. Kčs. Počátek roku nebyl tedy příznivý.

Touto situací se zabývala vláda při schvalování plánu rozvoje národního hospodářství a uložila ministerstvům výrobních resortů dodat v průběhu roku další dodávky zboží v rozsahu 1,2 až 2 miliardy Kčs. Dodávky se měly zaměřit zejména na ty skupiny zboží, které jsou trvale nedostatkové na vnitřním trhu. O některých z nich zde právě s. Gudrich hovořil. Aby bylo docíleno dalšího zlepšení i v dodávkách zajímavých druhů zboží, jako jsou módní textilní výrobky a technické novinky v průmyslovém zboží, usnesla se vláda na přidělení zvláštních prostředků, které by měly být poskytnuty všem, kteří se o dodávky těchto požadovaných skupin zboží zaslouží. Na základě těchto usnesení se sice podařilo dosáhnout v průběhu roku určitého zlepšení, avšak zdaleka nebyly uspokojeny požadavky vnitřního obchodu. V průmyslovém zboží chybí k dostatečnému uspokojení poptávky obyvatelstva více než 180 skupin různých průmyslových výrobků, jako jsou standardní punčochy, pletené svrchní ošacení, pletené prádlo, komerční nástroje, náhradní díly a řada jiných. Vážné problémy jsou rovněž v uspokojování potřeb v dětském ošacení, dětské obuvi a pracovních oblecích. Všechny tyto uvedené skupiny zboží byly sice ve zvýšeném množství v letošním roce dodávány, avšak k uspokojení potřeb chybí cca 30 až 60 % z celkového objemu těchto nedostatkových druhů zboží.

Tímto vážným problémem jsme se zabývali spolu se všemi výrobními resorty a SPK s cílem dosáhnout podstatného zlepšení již pro příští rok. Tato jednání přinesla určité výsledky v tom, že dodávky průmyslového zboží se zvýší pro r. 1965 o 5,6 %, což představuje zhruba zvýšení o 2,5 miliard Kčs. V tomto celkovém objemu se podařilo vyřešit téměř polovinu nedostatkových skupin zboží z r. 1964.

Na druhé straně vznikly pro příští rok některé další potíže u výrobků, u kterých se nedostatkovost neprojevila v roce letošním. S. min. Machačová-Dostálová o některých příčinách zde již hovořila, ať už je to otázka kapacity strojů, nebo když zaměříme určitou výrobu na některý nedostatkový druh, pochopitelně se tím odkrývá možnost plnit normální druhy zboží. Přesto tyto schodkové druhy zboží nejen projednáváme, ale hledáme cesty, jak je s výrobou řešit.

Dále je třeba říci, že mimoto jsou zajištěny dodávky průmyslových výrobků z dovozu, které se zvýší téměř o 40 %. Rovněž se podstatně zvýší dodávky nových druhů zboží, které dosáhnou v r. 1965 celkového objemu 2,7 miliard Kčs, což představuje téměř trojnásobné zvýšení proti letošnímu roku.

U řady výrobků se však nepodaří požadavky obchodu stoprocentně uspokojit a musíme počítat s tím, že i v r. 1965 nebude moci být poptávka obyvatelstva po všech průmyslových výrobcích plně uspokojena. I zde chceme s mpř. vlády a předsedou Státní plánovací komise s. Černíkem znovu některé věci projednat, sehnat prostředky i způsob, jak co nejvíce těchto nedostatkových věcí dále řešit.

Chtěl bych podtrhnout, že jde o takové výrobky, které si vyžadují vybudování dalších výrobních kapacit, získání nového strojního zařízení, osvojení si nové technologické výroby apod.

V současné době, jak již jsem řekl, se ve spolupráci se Státní plánovací komisí, ministerstvem zahraničního obchodu a všemi výrobními resorty pracuje na podrobných rozborech a podkladech, na základě kterých budou již v průběhu I. čtvrtletí 1965 vytvářeny předpoklady pro odstranění dalších skupin nedostatkového průmyslového zboží v r. 1966.

V souvislosti s tím se rovněž zkoumá otázka nutnosti vývozu některých průmyslových výrobků do zemí socialistického tábora.

Pokud jde o jednotlivé druhy zboží jejichž nedostatek soudruh posl. Gudrich kritizoval, chci pro vaší informovanost uvést, jak byly požadavky obchodu v letošním roce výrobními resorty uspokojeny. Tak např. u standardního punčochového zboží, to jsou právě ony vlněné valchované a jiné silné ponožky a podkolenky, mohl spotřební průmysl na požadavek vnitřního obchodu ve výši 61 mil. párů dodat pouze 55 mil. párů, u lyží nebyl uspokojen požadavek zhruba ve výši 80 tisíc párů, u bruslí 200 tis. párů, u porcelánových hrnků o 3 mil. Kčs. Tyto schodky se nám sice z určité části podařilo snížit pomocí dovozů ze spřátelených států, avšak celková spotřeba zajištěna přesto nebyla. Mohu však prohlásit, že vyjma lyží dojde v roce 1965 k podstatnému zvýšení u těchto skupin zboží, u některých jsou požadavky obchodu pro příští rok stoprocentně zabezpečeny.

Pokud s. posl. Gudrich zde hovořil o flanelových košilích, chtěl bych říci, že jsme jich letos dostali o 100 tis. více; zde je pravděpodobně chyba ve velkoobchodě, že nebyla správně uspokojena poptávka v bruntálském okrese. Dal jsem věci prošetřit a pokud to bude možné, okamžitě tyto věci také splníme.

Soudružka posl. Procházková zde včera kritizovala, že v důsledku provádění inventur došlo na břeclavském okrese v obchodní síti spotřebních družstev k poruchám v zásobování obyvatelstva. Ještě včera jsem požádal krajský svaz spotřebních družstev v Brně, aby mi sdělil příčiny uzavřených prodejen v takovém rozsahu, jak zde bylo soudružkou Procházkovou o tom hovořeno.

Dovolte mi, abych k nutnosti provádění inventur řekl několik zásadních důvodů. Chtěl bych předně připomenout, že ve státním i družstevním obchodě se nachází za miliardové částky spotřební zboží, které je třeba chránit proti ztrátám a v některých případech i proti nepoctivostem. Z tohoto důvodu je nutné provádět inventarizaci zboží a kontrolovat, zejména v prodejnách, jak se se zbožím hospodaří. Přitom jsme vedeni snahou, aby provádění inventur nenarušovalo zásobování obyvatelstva, a proto jsem rozhodl, aby místo dvou inventarizací do roka se prováděla pouze jedna a vedeme také podniky k tomu, aby tyto inventury prováděly v době, kdy není tak velká komerční frekvence a prodej zboží. Zároveň se snažíme, abychom dobu provádění inventury maximálně zkrátili. V některých sortimentech, např. v obuvi, oděvech, kde každý druh zboží je číslován, zavádíme zvláštní druhy kalkulačních strojů, které nám skutečně pomáhají zvýšit produktivitu inventurníků o 22 % a zkrátit dobu uzavření prodejny o 10 %. Řádné inventury si naše obchodní organizace plánují tak, aby jejich provádění co nejméně narušovalo obchodní provoz prodejen. Někdy však musí dojít k mimořádným inventurám, ať již v důsledku přecenění zásob zboží při cenových úpravách, doprodejích apod., anebo v zájmu ochrany socialistického vlastnictví. V takových případech je nutno inventury provést neodkladně. Záleží však na obchodních organizacích, aby podle povahy sortimentu co nejméně zasahovaly do prodejní doby. V ojedinělých případech se ovšem může stát, a k tomu patrně došlo ve zmíněném družstvu, že buď pro organizační nedostatky podniku, nebo nedostatek inventurníků musela být prodejna uzavřena déle než je nezbytně třeba. Ústřední svaz spotřebních družstev ještě blíže prošetří příčiny uzavření prodejen v Pohořelicích, i když podle včerejšího sdělení krajského svazu výrobních družstev v Brně se předsedkyně Jednoty okresu Břeclav s. Bláhová minulý týden zúčastnila schůze rady MNV v Pohořelicích, na níž se projednávaly otázky zásobování, a nebyly vzneseny žádné stížnosti ani připomínky k zásobovací situaci. Současně předseda KSSD s. Novák potvrzuje přítomnost s. Bláhové na zasedání rady NV v Pohořelicích, kde, jak mám zprávu, se soudružka posl. Procházková nezúčastnila. Na zásobování v Pohořelicích - cituji doslovně - a v okolních obcích nebyly vzneseny žádné stížnosti ani jakékoli připomínky.

Současně jsem dostal přehled inventur, které odpovídají plánu i potřebám příslušné okresní Jednoty v Břeclavi. Přesto dám státní obchodní inspekci prověřit stížnost s. Procházkové a také z ní vyvodíme i případné důsledky.

Ještě k připomínkám s. posl. Mikuláška o tom, o čem hovořila s. ministryně Machačová a čeho se týká i řada otázek, totiž, že najmě v náhradních dílech, ať je to u výrobků vyráběných v Československu nebo u výrobků dovážených máme řadu potíží nejen v obstarávání, ale hlavně v rychle prováděné a kvalitní údržbě těchto zařízení, některých strojů a kulturních potřeb. I tam v souvislosti s některými otázkami nové soustavy řízení chceme materiálním zainteresováním a sepětím vytvořit takové podmínky, aby právem kritizované nedostatky se neopakovaly.

Současně při projednávání rozpočtu na úseku obchodu projednali jsme s předsedkyní komise pro obchod s. Fišarovou některá opatření, která bychom chtěli v příštím roce soustavně uplatňovat, a to informovat vás, poslance, o stavu a fondech zboží, které pro vnitřní trh jsou k dispozici, informovat vás o komerční práci jak velkoobchodu, tak i maloobchodu, ať státního či družstevního, abyste byli o otázkách, se kterými se setkáváte při své praxi, co nejlépe informováni.

Myslím, že touto formou odpadne mnoho potíží ve vaší činnosti, i když - znovu podtrhuji - základní problém je vlastní problém dostatečné výroby a zabezpečení takového množství takových žádaných výrobků, abychom mohli soustavně čím dál tím lépe uspokojovat neustále rostoucí potřeby našeho obyvatelstva. (Potlesk.)

Předseda NS Laštovička: Děkuji s. min. Uhrovi. Soudružky a soudruzi, táži se ještě jednou poslanců inž. Bichlera, Lukačoviče, Pokorné, Vaverky, Paťkové, Pacnera a dalších, zda souhlasí s tím, aby se interpelace odpověděly podle druhé alternativy či žádají ještě některé věci objasnit.

Posl. dr. Lukačovič: Podle druhé alternativy.

Předseda NS Laštovička: Prosím všechny soudruhy poslance a poslankyně, zda nemají námitek proti použití druhé alternativy. (Hlasy z pléna: Ne.) Nemají. To znamená, že interpelace vyřídíme tak, jak jsem uváděl, do 30 dnů budou zodpovězeny písemně podle zákona a o celém vyřízení budete pak informováni souborným materiálem před příštím plénem Národního shromáždění.

Kdo souhlasí s tímto postupem? (Hlasuje se.)

Přistoupíme nyní k poslednímu bodu pořadu, kterým je

7. Doplňovací volba členů výboru Národního shromáždění.

Na začátku této schůze Národní shromáždění ověřilo platnost volby nového poslance s. Jenky, který zároveň složil ústavou předepsaný slib.

Podle čl. 57, odst. 2 ústavy je každý poslanec Národního shromáždění zásadně povinen pracovat v některém výboru NS. Předsednictvo Národního shromáždění, dbajíc, aby bylo co nejlépe využito odborných a pracovních zkušeností poslanců, navrhuje, aby poslanec Jenka, který je chemik, byl zařazen do výboru průmyslového pro hlavní výrobní odvětví a dopravu.

Člen zdravotního výboru posl. Vladimír Andrlík, který je předsedou JZD Drásov a pracuje v různých zemědělských orgánech, požádal, aby byl převeden z výboru zdravotního do výboru zemědělského, kde by jeho zkušenosti a odborné znalosti mohly být lépe využity.

Předsednictvo Národního shromáždění zvážilo jeho žádost podle zmíněných zásad a usneslo se doporučit Národnímu shromáždění, aby žádosti posl. Andrlíka vyhovělo.

Chtěl bych poznamenat, že přirozeně ve všech výborech musí být také odborníci z různých odvětví našeho národního hospodářství, takže např. ve zdravotním výboru nemohou být jenom lékaři; přesto ale předsednictvo v dohodě s příslušnými výbory se usneslo vyhovět žádosti poslance Andrlíka.

Předsednictvo NS dále projednalo žádost poslanců inž. Zdeňka Gudricha, který je členem výboru pro investiční výstavbu a stavebnictví, a posl. Jiřího Pelikána, člena kulturního výboru, aby vedle účasti v těchto výborech se mohli zúčastnit práce též ve výboru zahraničním jako jeho členové. Pracovali by tedy ve dvou výborech. I zde předsednictvo navrhuje Národnímu shromáždění vyhovět těmto žádostem.

Místopředseda NS s. Kyselý, předseda zdravotního výboru, a posl. Gabriška, předseda výhoru pro investiční výstavbu a stavebnictví, předali návrh, aby po jejích vzájemné dohodě i po dohodě s posl. Mátlem byl poslanec Jan Mátl, dosud člen výboru pro investiční výstavbu a stavebnictví, z tohoto výboru uvolněn a přeřazen do výboru zdravotního.

Má někdo nějaké připomínky k předneseným návrhům nebo jiné návrhy? (Nikdo.)

Nemá. Můžeme přistoupit tedy k hlasování.

Protože nebyly podány žádné pozměňovací návrhy, dám hlasovat o celém návrhu najednou. Jsou nějaké námitky proti tomuto způsobu hlasování? (Nebyly.)

Nejsou.

Kdo tedy souhlasí s tím, aby posl. Josef Jenka byl zvolen za člena výboru průmyslového pro hlavní výrobní odvětví a dopravu,

- aby podle předneseného návrhu byl posl. Vladimír Andrlík přeřazen

z výboru zdravotního do výboru zemědělského,

- aby poslanci inž. Zdeněk Gudrich, člen výboru pro investiční

výstavbu a stavebnictví a Jiří Pelikán, člen výboru kulturního, byli zvoleni zároveň za členy výboru zahraničního,

- aby posl. Jan Mátl byl přeřazen z výboru pro investiční výstavbu a stavebnictví do výboru zdravotního,

nechť zvedne ruku! (Děje se.)

Děkuji. Je zřejmé, že návrh je přijat.

Tím je pořad schůze vyčerpán.

Soudružky a soudruzi poslanci! Přeji všem poslancům šťastný konec letošního roku, hodně zdraví a úspěchů v práci v roce 1965 v němž nám připadne vynaložit nemalá úsilí na splnění náročných plánů rozvoje národního hospodářství, které svým dnešním usnesením Národní shromáždění učinilo zákonem pro všechen lid naší socialistické republiky.

Končím schůzi Národního shromáždění. (Potlesk.)

(Schůze ukončena ve 12 hod. 04 min.)

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP