Středa 24. března 1965

Soudružky a soudruzi,

nespokojujeme se ani s dosaženým stavem ani ve zdravotnictví, jehož vysokou úroveň oceňují odborníci z nejrůznějších zemí světa. V poslední době bylo usilováno zejména o zlepšení zubní péče. Např. byla rozšířena ordinační doba ve stomatologických zařízeních, rozšířeny pracovní úvazky lékařů i ostatního personálu a zvýšen i jejich počet. Je postupně vyměňováno zastaralé technické vybavení zubních pracovišť a doplňováno novým, moderním, jsou vytvářeny i předpoklady pro další zlepšení péče o chrup podstatným zvýšením počtu studujících ve stomatologickém směru na lékařských fakultách i středních zdravotnických školách.

Zvýšená pozornost byla dále věnována rozvoji zdravotnictví na Slovensku. Tempo rozvoje zdravotnických zařízení ve slovenských krajích bylo již v r. 1964 rychlejší než v českých krajích. Ve slovenských krajích přibylo 53,7 % z celkového přírůstku lůžek v nemocnicích a odborných léčebných ústavech, 43,2 % z celkového přírůstku míst v jeslích, 42,3 % z celkového přírůstku lékařských míst a 40,2 % z celkového přírůstku pracovníků v organizacích spravovaných národními výbory. Z celkového objemu investic na výstavbu zdravotnických zařízení spravovaných národními výbory činil podíl investic ve slovenských krajích 47,5 %.

Podle plánu na rok 1965 má se podíl slovenských krajů v některých těchto směrech vyvíjet ještě příznivěji než v r. 1964.

Pokud jde o plnění cílů nové úpravy sociálního zabezpečení, uzákoněné v roce 1964, možno uvést především, že v roce 1964 bylo z úspor, které byly získány novou úpravou, provedeno zvýšení 137 tisíc nízkých důchodů bývalých zaměstnanců s celkovým ročním nákladem 150 mil. Kčs.

Novou úpravou také došlo ke sblížení sociálního zabezpečení družstevních rolníků se sociálním zabezpečením zaměstnanců a k jeho vyrovnání, pokud jde o členy družstev s vyšší úrovní hospodaření. Toto vyrovnání nepochybně přispělo i k urychlení přechodu družstev na vyšší úroveň hospodaření, který byl právě počínajíc II. pololetím loňského roku velmi výrazný.

K jednomu z hlavních cílů nové úpravy sociálního zabezpečení, jímž je prodlužování pracovní aktivity starších pracovníků, možno uvést, že bylo v průběhu roku 1964 zapojeno pracovně asi půl miliónu důchodců a osob, které měly nárok na důchod. Jednou ze závažných otázek v oblasti sociálního zabezpečení, kterou se zabývala i řada poslanců, je výplata důchodů při sezónních a krátkodobých pracích. Vláda zhodnotila získané zkušenosti a připravila některé změny, které mají přispět k odstranění dosavadních potíží.

Vláda soustřeďuje zvýšenou pozornost - též na základě připomínek orgánů Národního shromáždění - na řešení závažných problémů v péči o přírodní a životní prostředí, především na otázky čistoty ovzduší a vodních toků. Minulého roku se podrobně zabývala otázkami ovzduší v Severočeském kraji. Této oblasti musí být věnována zvýšená pozornost nejen proto, že současný stav je neuspokojivý, ale především proto, že musíme v nejbližších letech rozhodnout o umístění dalších velkoelektráren, jejichž palivová základna leží právě v této oblasti. Stojí totiž otázka tak: buď se nám podaří vyřešit uspokojivě problémy exhalací, anebo nemůžeme dále do této oblasti soustřeďovat další velkoelektrárny.

Boj proti znečišťování ovzduší průmyslovými exhalacemi si vyžádal založení širokého komplexního výzkumu likvidace popílků a jejich využití, jakož i výzkumu rozptylu a zneškodňování plynných zplodin, který nebyl v minulosti dostatečně rozvinut.

Rovněž zlepšení současného stavu čistoty vod v ČSSR vyžaduje značného úsilí. Likvidace zdrojů znečištění a výstavba čistíren vod plánovaná do roku 1970 si vyžádá zhruba dvojnásobnou stavební i strojní kapacitu ve srovnání s rokem 1963. Úkoly jsou však reálné a dodržením všech zásad, stanovených řadou vládních usnesení, dojde do roku 1970 k zastavení růstu znečištění našich toků.

V souladu se zásadami nové soustavy řízení národního hospodářství se připravují k lepšímu prosazování celospolečenských zájmů opatření, která vytvoří ekonomický tlak na hospodářské organizace tak, aby tvorba a ochrana zdravého prostředí se stala nedílnou součástí jejich činností.

*

V oblasti školství uskutečňuje vláda postupně rozsáhlý komplex úkolů, který vyplývá zejména z jednání pléna ÚV KSČ z října minulého roku. Na základních devítiletých školách i na školách druhého cyklu bude postupně uplatňován diferencovaný přístup k žákům, založený hlavně na systému volitelných nepovinných předmětů. Byla přijata opatření pro pružnější rozmisťování patnáctiletého dorostu, přezkoumá se struktura učebních oborů s ohledem na potřeby praxe, bude upraveno finanční a hmotné zabezpečení učňů a připravuje se návrh na podstatné zlepšení závěrečných učňovských zkoušek.

Účelněji se upraví síť středních odborných škol a nomenklatura studijních oborů, zlepší se nástupní praxe absolventů středních odborných škol a dokončí se práce na návrhu pomaturitního specializovaného studia.

V souladu s vládním prohlášením zvyšuje se péče o vzdělání pracujících při zaměstnání; bude nově upraveno studium na podnikových institutech a již od letošního roku bude studium na středních školách pro pracující převáděno na střední všeobecně vzdělávací školy jako večerní, resp. dálkové studium.

Dokončuje se návrh na úpravu zákona o vysokých školách, který bude předložen Národnímu shromáždění ke schválení. V novém stipendijním řádu pro studenty vysokých škol, který platí od 1. února t. r., byla více než dosud uplatněna prospěchová hlediska. Připravují se zásady nového způsobu rozmisťování absolventů vysokých škol.

Školská investiční výstavba bude orientována především na vysoké školy, střední odborné školy, včetně ubytování studentů a na učňovské školy, přičemž se počítá i s podílem resortů, společenských organizací a závodů na výstavbě různých školských zařízení. Zvláštní pozornost bude i nadále věnována rychlejšímu tempu školské výstavby na Slovensku.

Stejně se vláda snaží zajistit rozvoj, lepší organizaci a dokonalejší řízení kulturního života. V nejbližší době projedná rozbor současné situace v našem divadelnictví, jehož některé závěry budou promítnuty do návrhu novelizace divadelního zákona. Dále zřídila vláda Radu výtvarné kultury výroby, jakožto svůj poradní a iniciativní orgán pro otázky kulturního rozvoje výroby a prodeje výrobků a připravuje návrh na komplexní řešení otázek uplatnění výtvarného umění i v investiční výstavbě ve spojení s architekturou.

V oblasti nejmasovějších kulturních zařízení je pozornost obrácena především na materiální zajišťování Čs. televize. V letošním roce se bude pokračovat ve výstavbě televizního střediska v Praze, které zajistí materiální základnu pro tvorbu II. televizního programu, a zároveň se zahajuje výstavba televizního střediska v Bratislavě. Vzhledem ke stále rostoucímu významu televize jeví se nutným přezkoumat možnost urychlení výstavby obou středisek.

Bylo rozhodnuto, že bude v roce 1968 zahájena výstavba rozhlasových středisek v Praze a v Bratislavě. V zájmu zkvalitnění poslechu je sledována otázka urychleného přechodu rozhlasového vysílání na velmi krátké vlny.

Na úseku filmu se připravují v souvislosti s vývojem návštěvnosti návrhy jednotného celostátního řešení problémů rentability některých kin, a to se zřetelem na ekonomické i kulturně politické aspekty. Také je sledována otázka zlepšení vývozu našich filmů do zahraničí a připravuje se řešení otázky ekonomického využití dosavadních i perspektivních kapacit filmové výroby pro kinematografii i pro televizi.

Se zvyšováním životní úrovně a zejména s růstem zaměstnanosti žen prudce rostou požadavky obyvatelstva na služby zejména na služby místního hospodářství. Jejich podíl na osobní spotřebě je u nás stále nedostatečný. V roce 1964 činil podíl plánovaných služeb na výdajích obyvatelstva 12,9 %. V plánu na rok 1965 se tento podíl zvyšuje na 13,4 %, s čímž stále nemůžeme být spokojeni.

Je také nutné, aby naše strojírenství a podniky místního průmyslu dodávaly podnikům poskytujícím služby vhodné stroje, které by zvyšovaly produktivitu práce a snižovaly vlastní náklady. Nedostatek pracovních sil pro služby se snažíme řešit též uplatňováním pružných jednoduchých forem podnikání.

Na základě těchto opatření bylo podnikům místního hospodářství a výrobním družstvům umožněno získávat pracovníky z doplňkových zdrojů, což v loňském roce vedlo k posílení komunálních služeb o více než 2400 pracovníků. Bylo dále umožněno provozování některých služeb a oprav formou dohody o pracovní činnosti a na základě povolení národního výboru. Bylo přistoupeno k ověřování nových forem řízení a odměňování, zavedeny nové formy služeb. K zlepšení materiálně technické základny uvolnila vláda značné prostředky, které však národní výbory a jimi řízené organizace dosud nedostatečně využívají k rozvoji nové techniky.

Vláda rovněž přijala opatření k zlepšení údržby a oprav domovního majetku. Bytové organizace přijaly například v loňském roce z doplňkových zdrojů přes 3000 pracovníků nad plán na snížený pracovní úvazek, z toho 80% připadalo na údržbáře. Je také možno konstatovat, že nová úprava úhrady za užívání bytu splnila i předpokládaný ekonomický přínos.

Jsme si však vědomi toho, že dosavadní opatření zatím plně neodstraňují nedostatky v poskytovaných službách a časté stížnosti na kvalitu, lhůty i ceny prováděných prací. K jejich odstraňování bude proto nadále soustředěna pozornost vlády a příslušných orgánů, především pak národních výborů.

Vláda pokládá za svou povinnost vysoce ocenit dobrovolné úsilí našich občanů v péčí o vzhled měst a obcí. Výsledky akce Z dosáhly v loňském roce zatím nejlepších výsledků od doby jejího trvání. Poskytujeme všestrannou podporu dalšímu rozvoji iniciativy, která na základě výzvy MNV obce Vestary se rozvinula v soutěž o titul "Obec 20. výročí osvobození ČSSR".

Soudruzi poslanci!

Vláda prohlásila, že bude dbát o rozvíjení socialistických vztahů v naší společnosti, o upevňování státní disciplíny, pracovní a občanské kázně a o důsledné dodržování zákonů a pravidel občanského soužití. Jde jistě o úkoly, které vyžadují dlouhodobého koordinovaného úsilí státních orgánů i společenských organizací. Již dnes je však možno poukázat na některé pozitivní momenty.

Upevňuje se spolupráce mezi orgány trestního řízení a společenskými organizacemi. Zvyšuje se např. počet případů, kdy společenské organizace vysílají k projednávání trestných činů společenské žalobce nebo obhájce, jakož i případů, kdy společenské organizace převzaly v trestním řízení záruku za nápravu pachatele trestného činu. Vzrůstá aktivní účast místních lidových soudů na řešení drobných případů porušování socialistické zákonnosti a pravidel socialistického soužití. Je to žádoucí zjev s ohledem na to, že tyto soudy používají především prostředků společenského působení. Byl zintenzívněn postih takových negativních jevů, jako výtržnictví, rvačky, příživnictví, rozkrádání socialistického majetku i majetku občanů i útoky proti životu a zdraví. Připravuje se nová úprava trestního postihu osob náchylných k výtržnictví, násilnostem a k příživnickému způsobu života.

V souvislosti s úkoly ochrany socialistického vlastnictví nutno si uvědomit jednu velmi závažnou skutečnost, že totiž řada škod sice dílčích, avšak značně rozsáhlých v jejich souhrnu, vzniká nedostatečnou pozorností a často přímo nedbalostí některých pracovníků. Vezměme si, kolik ztrát vzniká národnímu hospodářství zbytečnými požáry, haváriemi atd. Vláda zdůrazňuje, že povede všechny státní a hospodářské orgány k tomu, aby byla posilována kázeň a odpovědnost k společnému majetku a spoléhá se na zintenzívnění výchovné práce společenských organizací též v tomto směru.

Závěrem k této části své zprávy vláda uvádí, že zvýšená péče o zachování socialistické zákonnosti a o ochranu zájmů společnosti orgány činnými na úseku trestního řízení i o výkon trestu se projevuje též v prohlubování dozoru, jejž provádí Nejvyšší soud a presidia krajských soudů, v rozšiřování pravomoci soudů v otázkách výkonu trestu a v rozšiřování práv obhajoby, zejména ve stadiu vyšetřování. Některé legislativní úpravy, které na tomto úseku jsou připraveny, především novela trestního řádu a zákon o výkonu trestu odnětí svobody, budou znamenat zákonné zakotvení dalších záruk, o nichž se programové prohlášení vlády zmínilo.

*

Vážení soudruzi poslanci,

dovolte mi nyní přednést stanovisko vlády k některým zahraničně politickým otázkám a současně podat zprávu o některých mezinárodních jednáních v oblasti politické i hospodářské.

Ve svém programovém prohlášení, se kterým předstoupila v červnu m. r. před Národní shromáždění, poukázala vláda republiky na to, že pozitivní proces zmírňování mezinárodního napětí, jenž je výsledkem především důsledné mírové politiky SSSR a ostatních socialistických zemí, se prosazuje jen proti silnému odporu vlivných reakčních sil na Západě. Vývoj toto hodnocení potvrdil. Koncepce imperialistických kruhů, zaměřená na zesílení zbrojení, udržování pozůstatků studené války a rozněcování ohnisek neklidu a válečných provokací, představují trvalou hrozbu světovému míru.

Dokladem toho jsou pokračující snahy o likvidaci socialistického zřízení na Kubě a zvláště pak agresívní akce USA ve Vietnamu.

Vyjadřujíc hluboké rozhořčení všeho československého lidu, vláda ČSSR odsoudila a dnes znovu co nejrozhodněji odsuzuje barbarské letecké útoky Spojených států proti území Vietnamské demokratické republiky a vyslovuje bratrskou solidaritu a podporu spravedlivému boji vietnamského lidu proti americké agresi. (Potlesk.) Se vším důrazem žádáme, aby vláda USA důsledně respektovala Ženevské dohody, neprodleně zastavila agresi proti Vietnamské demokratické republice, skoncovala s ozbrojenou intervencí v jižním Vietnamu, stáhla odtud své vojenské síly a válečný materiál a respektovala právo a vůli vietnamského lidu řešit si vlastní záležitosti bez cizího vměšování. (Potlesk.)

Vláda zároveň znovu potvrzuje podporu statečnému úsilí kubánského lidu i zájem na všestranném rozvoji styků s Republikou Kuba.

Soudružky a soudruzi!

Neměnným základem naší zahraniční politiky je věrné přátelství, spojenectví a všestranná spolupráce se Sovětským svazem. Tento nerozlučný bratrský svazek je pevnou a trvalou záštitou našeho mírového rozvoje a bezpečnosti. Při letošních oslavách 20. výročí osvobození naší vlasti sovětskou armádou si československý lid znovu s hlubokou vděčností připomene všestrannou pomoc, jíž se nám dostalo od sovětského lidu a správnost historického rozhodnutí jít se Sovětským svazem na věčné časy. (Potlesk.)

Nerozborné svazky národů Československa a Sovětského svazu byly znovu potvrzeny v minulém roce při jednání na nejvyšší úrovni, která se vyznačovala naprostou názorovou jednotou v hodnocení vzájemných vztahů, současných světových problémů a otázek mezinárodního komunistického a dělnického hnutí. Mezi projednávanými problémy stály v popředí otázky dalšího rozvíjení československo-sovětské spolupráce, jejíž nedílnou součástí je proces sbližování ekonomiky obou zemí, koordinace hospodářských plánů a výrobní specializace.

Koncem minulého roku skončily společné práce na koordinaci národohospodářských plánů obou zemí pro léta 1966-1970, které vytvořily podmínky pro další prohloubení hospodářské spolupráce a pro uzavření dlouhodobé obchodní dohody mimořádně důležité pro plynulý rozvoj našeho národního hospodářství; předpokládá se, že hodnota vzájemných dodávek v průběhu zmíněných pěti let dosáhne přibližně 84 miliard Kčs.

Rovněž s dalšími socialistickými státy se prohlubují naše vztahy v oblasti politické, hospodářské a kulturní. Mimořádný význam pro rozvoj všestranné spolupráce mají jednání stranických a vládních delegací na nejvyšší úrovni o základních otázkách vzájemných vztahů.

Zvláštní význam připisuje vláda společnému projednávání a řešení otázek důležitých pro další rozvoj ekonomických vztahů našich zemí jak v činnosti Rady vzájemné hospodářské pomoci, jejímiž členy jsou evropské socialistické země a Mongolská lidová republika, tak i v dvoustranných stycích a oceňuje přínos jednání o koordinaci perspektivních plánů členských států RVHP.

V souladu s všestranným rozvojem styků se Socialistickou federativní republikou Jugoslávie vláda uvítala usnesení XIX. Zasedání Rady vzájemné hospodářské pomoci, jímž byla schválena dohoda o aktivní účasti Socialistické federativní republiky Jugoslávie na činnosti Rady.

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP