Středa 24. března 1965

Růst ekonomiky členských zemí RVHP příznivě ovlivňuje i spolupráce v operativní činnosti, jako např. vytvoření Mezinárodní banky hospodářské spolupráce pro organizování a provádění úvěrových a finančních bankovních operací, podporu rozvoje zahraničního obchodu a hospodářské výstavby členských zemí, a společný park nákladních vozů v železniční dopravě, jehož hlavním úkolem je zvýšení ekonomické efektivnosti železniční dopravy. Československo se aktivně podílí od počátku na činnosti některých dalších organizací, zřízených mezi zainteresovanými zeměmi, jako je Organizace pro spolupráci v průmyslu valivých ložisek, Organizace pro spolupráci v hutním průmyslu (Intermetal). Rozvoji spolupráce účinně napomáhá i řada dvoustranných institucí a orgánů.

Československo plně a aktivně podporuje postupné prohlubování mezinárodní dělby práce mezi členskými státy a v tom smyslu předložilo na XIX. zasedání RVHP v Praze některé návrhy.

Pokud jde o socialistické země Asie, vláda Československé socialistické republiky bude i nadále usilovat o všestranný rozvoj styků, prohlubování spolupráce ve všech oblastech a o vzájemné sblížení a porozumění v zájmu úspěšné výstavby socialismu v našich zemích.

Neměnným cílem naší zahraniční politiky je upevňování jednoty a semknutosti zemí socialistického společenství, s nimiž nás pojí svazky proletářské solidarity a společné zájmy socialismu.

Vycházejíc ze základních zásad své zahraniční politiky vytýčených v loňském vládním prohlášení, rozvíjela ČSSR na půdě Valného shromáždění Organizace spojených národů, Rady bezpečnosti i ostatních mezinárodních orgánů a organizací iniciativní činnost za dosažení pokroku v jednání o otevřených světových problémech, za likvidaci kolonialismu a všech forem útlaku, za prosazení myšlenek a zásad mírového soužití států s různým společenským zřízením a upevnění mezinárodního míru a bezpečnosti. Byla to pozitivní alternativa, kterou ČSSR společně s ostatními socialistickými státy postavila proti destruktivním záměrům USA a jejich spojenců na XIX. zasedání Valného shromáždění Organizace spojených národů.

Záměrně dramatizovaná kampaň USA, jíž měly být zbaveny hlasovacího práva členské státy odmítající podílet se na úhradě nákladů na vojenské operace OSN, které jsou z hlediska její Charty nezákonné, nedosáhla předpokládaného cíle. Spojeným státům se sice podařilo paralyzovat normální činnost Valného shromáždění, ale jejich pokus o zvrácení vývoje v této organizaci byl drtivou většinou členských států odmítnut. Znovu se potvrdilo, že doba, kdy USA mohly podřizovat OSN svým záměrům a své vůli, patří nenávratně minulosti. Půjde nyní o to, aby důrazným úsilím pokrokových a demokratických sil byly nalezeny správné cesty k posílení účinnosti OSN v souladu s dynamikou současného poměru sil v mezinárodních vztazích i s potřebami jejich progresívního vývoje. Československá vláda považuje přitom za nezbytné, aby veškeré úsilí k posílení účinnosti Organizace spojených národů vycházelo z Charty a bylo v naprostém souladu s jejími základními zásadami, jejichž respektování má za současného stavu věci životní význam pro OSN, která zůstává důležitým nástrojem pro udržení mezinárodního míru a bezpečnosti.

V duchu těchto zásad se bude Československo podílet na práci nedávno ustaveného výboru 22 zemí, který má nalézt cestu k posílení OSN a k překonání jejích současných potíží.

V této souvislosti by vláda chtěla opětovně zdůraznit, že předpokladem úspěšné a plodné práce OSN je obnovení zákonných práv ČLR ve všech jejích orgánech a odstranění představitelů čankajškovského režimu z Organizace spojených národů, neboť jejich přítomnost podlamuje prestiž Organizace spojených národu a ochromuje její činnost.

Vláda Československé socialistické republiky v duchu svého prohlášení z června m. r. vyvíjela po boku ostatních socialistických zemí konstruktivní úsilí o dosažení dohody o všeobecném a úplném odzbrojení a přijetí účinných opatření, jejichž realizace by vedla k upevnění důvěry mezi státy a k celkovému ozdravění mezinárodní situace. Majíc na zřeteli nutnost odstranění nebezpečí vzniku jaderné války, vláda vyslovila plnou podporu také návrhu na svolání mezinárodní konference o zákazu a úplném zničení jaderných zbraní.

Z hlediska postavení naší země mají pro nás přirozeně zvláštní význam otázky, týkající se upevnění evropské bezpečnosti a celkového uvolnění situace ve střední Evropě. Jsme přesvědčeni, že společný zájem na zachování míru ve světě se může stát dobrou základnou pro dorozumění mezi evropskými státy a pro uskutečnění takových kroků, které by snížily nebezpečí vzniku války na citlivém evropském území a vytvořily by podmínky pro jednání o širších složitějších otázkách. Jsme toho názoru, že konference o evropské bezpečnosti, jejíž svolání navrhla vláda Polské lidové republiky, by mohla být vhodným fórem k projednání všech návrhů na upevnění míru v této oblasti.

Pokrok na této cestě je možný. Svědčí o tom rostoucí poznání, že základem a východiskem pro zajištění míru v Evropě musí být snaha po vzájemném porozumění a respektování reality, která se vytvořila po druhé světové válce. Čs. vláda vítá všechny projevy takového realistického přístupu na Západě a ze všech sil podpoří všechny kroky směřující k mezinárodnímu stvrzení hranic ve střední Evropě, k uznání rovnoprávnosti obou německých států a k normalizaci situace v západním Berlíně. Jen tak bude možno vytvořit atmosféru usnadňující sblížení mezi NDR a NSR a rozmnožit předpoklady pro uzavření mírové smlouvy s oběma německými státy.

Z tohoto hlediska je třeba velmi ocenit mírumilovnou politiku vlády NDR, která má naši plnou podporu. Je to politika realistická, jíž patří budoucnost a všeobecné uznání, politika, která významně přispívá k upevnění myšlenky a praxe mírové přátelské spolupráce mezi národy, jak o tom i události poslední doby podaly nejeden důkaz.

Soudruzi!

Snahou čs. vlády bylo a zůstává rozvíjení všestranné mezinárodní spolupráce v duchu mírového soužití. Vycházíme z přesvědčení, že hospodářské, obchodní, kulturní a vědecko-technické styky i mezi zeměmi s různým společenským zřízením - na základě rovnosti, vzájemných výhod a nevměšování - přinášejí oběma stranám prospěch a přispívají ke zlepšení mezinárodního ovzduší. Docílili jsme na tomto poli určitých úspěchů ve vztazích k velkým i malým evropským státům a soudíme, ze jsou tu ještě další možnosti, které se příznivě projeví, bude-li na druhé straně stejně dobrá vůle jako u nás.

Rostoucí úsilí evropských národů o zajištění bezpečnosti a míru se neprosazuje snadno a je trvale ohrožováno imperialistickými kruhy, které mají zájem na zostření napětí a které se nechtějí vzdát praktik studené války a zkrachovaného antikomunismu. Je třeba otevřeně říci, že sledování dobrodružného kursu agresívní politiky nedává možnost rozvoje mírové spolupráce se socialistickými zeměmi.

Nejzávažnější překážkou dorozumění mezi národy zůstává politika těch kruhů Německé spolkové republiky, které se staví negativně proti konstruktivním návrhům na řešení problémů evropské bezpečnosti, nechtějí vzít na vědomí výsledky druhé světové války a vyhrožováním i nátlakem na svrchované státy pokoušejí udržovat při zdání života Hallsteinovu doktrínu.

Neochota otevřeně a upřímně zúčtovat s neblahou minulostí se projevila i v postoji spolkové vlády k promlčení nacistických válečných zločinů. Čs. vláda se nedávno obrátila na signatáře Londýnské dohody ze srpna 1945 o stíhání a potrestání válečných zločinů, aby je upozornila na záměry spolkové vlády i na neblahé důsledky, které by mělo promlčení válečných zločinů. Řada evropských zemí vyřešila tento problém jednoznačně. Spolková vláda však přes stále silnější tlak světové i části vlastní veřejnosti nezaujala jasné stanovisko a přenechala rozhodnutí spolkovému sněmu, který právě v těchto dnech jedná o prodloužení promlčecí lhůty a na němž tak spočívá velká zodpovědnost před evropskými národy a před celým lidstvem.

V nedávné době se západoněmečtí militaristé soustředili na získání hrozivého instrumentu pro uskutečnění svých cílů - na získání přístupu k atomovým zbraním prostřednictvím plánů na mnohostrannou atomovou sílu NATO. Čs. vláda usoudila spolu s ostatními členskými zeměmi Varšavské smlouvy, že tím vzniká nebezpečná situace v Evropě a ve veřejných vystoupeních a v celé řadě diplomatických akcí vyjádřila svůj rozhodný odpor proti těmto plánům NSR a některých západních vlád.

V lednu t. r. se sešli ve Varšavě nejvyšší představitelé členských států Varšavské smlouvy na zasedání Politického poradního výboru, aby posoudili mezinárodní situaci a důsledky, které by mělo uskutečnění plánů na vytvoření jaderných sil NATO pro věc míru a mezinárodní bezpečnosti. Na zasedání byly tyto plány, které mají hluboké kořeny v antikomunistické politice vedoucích imperialistických mocností NATO, rozhodně odsouzeny. Členské státy Varšavské smlouvy zdůraznily, že v případě jejich realizace budou nuceny podniknout nezbytná obranná opatření k zajištění své bezpečnosti, zejména s ohledem na plánovanou účast bundeswehru v jaderné síle NATO. Proti agresívním plánům Severoatlantického paktu směřujícím k zostření mezinárodního napětí postavil politický poradní výbor konkrétní program pozitivních kroků a opatření, jejichž uskutečnění by vytvořilo příznivé podmínky pro zajištění evropské bezpečnosti a upevnění míru ve světě.

Československá vláda bude důsledně plnit závěry Politického poradního výboru a považuje za nutné zdůraznit, že se nedá oklamat zdánlivým "klidem" v otázce atomového vyzbrojení NSR, že bude nadále pevně usilovat o jeho zmaření a že v dohodě se svými spojenci dostojí svým povinnostem při obraně zájmů socialistických zemí.

Nejednou jsme prohlásili, že máme zájem na normalizaci styků s NSR. Odpovídá to zásadám politiky mírového soužití, v jejímž duchu hodláme také s NSR rozvíjet vzájemně prospěšné styky.

S tímto naším pozitivním stanoviskem je v naprostém rozporu podpora, kterou poskytují vládní a političtí činitelé Německé spolkové republiky činnosti revanšistických organizací a jiných proti ČSSR zaměřených institucí. Je s ním v rozporu teze o příslušnosti západního Berlína k NSR. Program zlepšování styků s ČSSR musí být i ze strany NSR naplněn realistickým a vzájemně přijatelným obsahem. Určitým důkazem pozitivního postoje NSR by bylo jasné prohlášení o neplatnosti mnichovského diktátu od samého počátku. Uznání této mezinárodně potvrzené skutečnosti ze strany spolkové vlády je předpokladem plné normalizace styku mezi ČSSR a NSR.

Soudružky a soudruzi!

Ve svých vztazích s rozvojovými zeměmi Asie, Afriky a Latinské Ameriky vychází československá vláda ze skutečnosti, že máme s nimi společné zájmy i shodný postoj k základním problémům současného světa, jako je boj za mír, za všeobecné a úplné odzbrojení a za úplnou likvidaci kolonialismu ve všech jeho formách.

V souladu se zásadami naší zahraniční politiky budeme i nadále poskytovat podporu národům těchto zemí v jejich úsilí o nezávislý hospodářský rozvoj a společenský pokrok a rozšiřovat vzájemně výhodnou a oboustranně prospěšnou spolupráci. V tomto duchu se podílíme s řadou zemí na industrializačním programu dodávkami investičních celků a průmyslových zařízení.

Příkladem zde může být naše hospodářská spolupráce s Indií a Sjednocenou arabskou republikou. V rámci hospodářských dohod, které jsme s oběma zeměmi v posledních letech uzavřeli, dodáváme jim průmyslová zařízení a poskytujeme technickou pomoc při výstavbě četných moderních závodů, které patří k základům jejich nezávislého hospodářství. Soustavný růst objemu výměny zboží, jenž např. v roce 1964 činil s Indií přes 650 mil. našich korun a se Sjednocenou arabskou republikou přes 450 mil. valutových korun a který současně zajišťuje dovoz potřebný pro naše hospodářství, jakož i rozsah a dlouhodobý charakter hospodářské a vědeckotechnické spolupráce se příznivě odrážejí i v ostatních oblastech našich vztahů s těmito zeměmi. Nejnovějším dokladem rozvíjení vztahů je nedávná návštěva předsedy vlády a ministra zahraničních věcí v Indii a v Sjednocené arabské republice, která znovu potvrdila, jakému přátelství se těší čs. lid v těchto zemích, a znamenala další upevnění a rozšíření vzájemné spolupráce.

Podobně jako s Indií a Sjednocenou arabskou republikou upevňují a rozšiřují se naše přátelské politické, hospodářské a kulturní styky s Alžírskou demokratickou lidovou republikou, Ghanou, Indonésií, Barmou a dalšími rozvojovými zeměmi. V rámci vědeckotechnické a kulturní spolupráce pomáháme těmto zemím vysíláním čs. expertů a přípravou jejich odborníků na československých školách a závodech.

ČSSR, věrna své internacionální povinnosti, poskytuje a bude i nadále poskytovat všestrannou pomoc národům bojujícím za svou nezávislost.

Současný mezinárodní vývoj vyžaduje soustředěné úsilí socialistických zemí o řešení otevřených problémů mírovými prostředky, o zmírňování mezinárodního napětí a vytváření záruk pevného míru. Vycházejíce ze zásad mírového soužití států s různým společenským zřízením, půjdeme nadále neochvějně cestou boje za mír a mírovou spolupráci mezi národy v hlubokém přesvědčení, že tato politika vyjadřuje životní zájmy československého lidu, zájmy výstavby socialismu v naší zemi a setkává se s podporou a souhlasem mírumilovných lidí na celém světě.

*

Vážené Národní shromáždění, soudružky a soudruzi poslanci!

Závěrem své zprávy vláda vyslovuje názor, že se zintenzívnila tvořivá spolupráce orgánů státní správy s orgány Národního shromáždění a že řada dobrých výsledků i opatření minulého období byla právě touto spoluprací umožněna. Je si také vědoma toho, že úkoly budoucího období vzhledem ke své velikosti vyžadují ještě těsnější součinnosti.

Vláda je přesvědčena, že společné úsilí všeho lidu v roce 1965, kdy oslavíme 20. výročí osvobození naší vlasti Sovětskou armádou, výrazným způsobem přispěje k realizaci úkolů, které stanovil XII. sjezd KSČ. Výsledky tohoto roku budou mimořádně významné pro další rozvoj. Na každém úseku je třeba upevňovat pokrok dosažený v minulém roce, všestranně zajišťovat podmínky pro úspěšné plnění a překračování plánu a vytvářet pevný a plynulý nástup pro příští pětiletku.

Vláda spoléhá v tomto směru na činorodou práci a aktivní účast všech pracujících, celé Národní fronty a plně využije podpory, které se plnění těchto úkolů dostává tím, že na ně soustřeďuje pozornost naše Komunistická strana Československa. (Potlesk.)

Předseda posl. Laštovička: Děkuji místopředsedovi vlády s. Šimůnkovi za přednesený projev.

Sděluji, že došla omluva ministra Štrougala, který se nemůže naší schůze účastnit.

Nyní přerušuji schůzi do 14,15 hod.

(Schůze přerušena ve 13,15 hod.)

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP