Pátek 18. června 1965

Předseda NS s. Laštovička: Děkuji poslanci Skramuskému. Ministr všeobecného strojírenství je nepřítomen, jeho nepřítomnost je omluvena a proto bude moci odpovědět podle zákona písemnou formou ve lhůtě do 30 dnů. Odpověď bude otištěna ve Zprávách pro poslance a sdělena poslanci Skramuskému.

Předsednictvo Národního shromáždění projedná všechny podněty a připomínky poslanců, které byly vzneseny na tomto plenárním zasedání. Konstatuji, že dalších přímých interpelačních dotazů na členy vlády a předsedy ústředních úřadů nebylo.

Ve vystoupení poslanců v rozpravě byly vzneseny některé obecnější připomínky, týkající se různých nedostatků. Bylo to vystoupení poslankyně Lapárové, která žádala, aby vláda resorty i podniky zvýšily bezpečnost a ochranu zdraví při práci. Zdůrazňovala, že navržené zásady poskytování bankovního úvěru mohou vést některé hospodářské vedoucí k úsporám na úkor bezpečnosti a ochrany zdraví při práci. Připomněla i návrh Slovenské odborové rady, aby odvody ze základních prostředků, které slouží k ochraně života a zdraví pracujících byly nižší než odvody z těch základních prostředků, které slouží bezprostředně výrobě. Rovněž upozornila, že negativní vliv mají i dosavadní omezení ředitelů závodů při nákupu ochranných pomůcek pro práci na rizikových pracovištích.

Poslanec Mikulášek upozornil, že je třeba v oblasti hmotné zainteresovanosti především zabezpečit podporu vzniku mzdových rozdílů mezi podniky, které svou výrobou lépe uspokojují společenské potřeby a podniky, které jsou s uspokojováním společenských potřeb v rozporu.

Poslankyně Solčányová měla připomínky týkající se rozmístění absolventů vysokých škol a platového zvýhodňování.

Poslanec Novák měl připomínku k tomu, že by každý zemědělský pracovník po absolvování učebního poměru neměl být získáván bez vědomí představenstev JZD do jiného sektoru a ani s učněm by se o takovém přechodu nemělo jednat.

Poslankyně Šmehlíková měla připomínku týkající se péče o mládež zejména také ve vztahu k alimentačním povinnostem.

Sděluji vám, vážené soudružky a soudruzi poslanci, že tyto připomínky i jiné všechny drobné připomínky budou projednávány předsednictvem Národního shromáždění a podle povahy buď prostřednictvím výboru nebo budou projednány přímo s příslušnými resorty a odpovědi pak budou otištěny ve Zprávách.

Tím je v podstatě vyčerpán bod 16. našeho pořadu a tím také pořad schůze.

Ptám se před závěrem, zda některý z poslanců má ještě nějakou připomínku nebo dotaz. (Hlásí se posl. Turečková.)

Posl. Turečková: Soudružky a soudruzi! Původně jsem nemínila vystoupit, obrátila jsem se předevčírem na s. ministra Takáče. Ovšem odpověď, kterou jsem dostala včera písemně, je natolik neuspokojivá, že považuji za nutné k tomu říci dnes několik slov.

Jde mi totiž o trvalý nedostatek některých materiálů pro okresní stavební podniky. Myslím, že všichni známe neutěšenou situaci, ať již jde o generální opravy, nebo o výstavbu některých zařízení, především zemědělských, které dělají okresní stavební podniky, a o trvalý nedostatek některých materiálů. Já se o nich zmíním.

Jde nám především o eternitové šablony, o pálené tašky, o silniční panely, o cihly a pak ještě o některé další materiály.

Odpovědi, které jsem dostala z ministerstva stavebnictví, konstatují stávající situaci, ovšem vůbec nic neřeší. Jenom pro ilustraci bych některé uvedla. Např. u eternitových šablon soudruzi píší, že před několika lety byly výrobní podniky donuceny, a to požadavky ministerstva zemědělství, KNV a dalšími, aby rušily výrobu šablon a rozšířily výrobu vlnité krytiny, že tehdejší zařízení bylo demontováno, likvidováno. K řešení situace je zatím nutno provést opatření v projektech a využít v maximálním možném rozsahu krytiny vlnité - To je odpověď.

U pálené tašky, kde byly stížnosti na kvalitu, je řečeno, že kvalitní bobrovky je možno získat z Hodonínských cihelen, a na mou otázku, zda je jich dostatek, soudruh mi odpověděl, že nikoli.

U silničních panelů soudruzi doporučují, protože je jich málo, muselo se přistoupit k panelům potřebným pro výstavbu, že tedy nejde o výrobu technicky náročnou, že si ji spotřebitel může dělat ambulantně, jinak vozovky dělat jako prašné atd.

Cihly nejsou, i když víme, že ještě předloni jsme jich měli dostatek. Říkám to proto, že mám obavu, zda i v připravované pětiletce je dostatečný soulad mezi finančními a materiálovými zdroji, pokud jde o investice, a nejen o investice, ale i o generální opravy, o akci "Z", a dále proto, že situace je skutečně velmi tíživá. Nevím, jaké jsou zkušenosti některých poslanců. Např. k 20. výročí osvobození byly mimořádné příděly finančních prostředků, byly však velké potíže se získáváním materiálů. Je to i v letošním roce v akci "Z", kde jsou závazky občanů, kde skutečně je snaha udělat obce krásnějšími, kde i ve školství je možno za poměrně malé částky obnovit naše staré školní budovy, udělat i modernizaci učeben atd. Ztroskotáváme na materiálu a funkcionáři národních výborů převážnou část svého pracovního dne stráví tím, že shánějí materiál, stejně tak pracovníci okresních stavebních podniků.

Proto se obracím na předsednictvo Národního shromáždění, zda by se nemohlo i tímto problémem zabývat. (Potlesk.)

Předseda NS s. Laštovička: Děkuji posl. Turečkové. Ještě někdo se hlásí? (Hlásí se posl. Kenclová). Posl. Kenclová.

Posl. Kenclová: Vážené soudružky a soudruzi poslanci. Obrátila jsem se prostřednictvím tajemníka ústavně právního výboru s. dr. Bydžovského s dotazem na Ústřední správu pro rozvoj místního hospodářství. S odpovědí však nejsem spokojena, a proto mi dovolte, abych mohla využít interpelačního práva a vznést připomínku k přítomným členům vlády, neboť se domnívám, že by mohli v této věci pomoci.

Jde totiž o otázku tak závažnou, jako je bydlení rozvedených manželů s dětmi v bytech určených trvale pro ubytování pracovníků organizace, v tzv. podnikových bytech. Nový občanský zákoník, který vstoupil v platnost dnem 1. dubna 1964, v § 177 odst. 1 sice stanoví, že nedohodnou-li se rozvedení manželé o užívání bytu, okresní soud na návrh jednoho z nich rozhodne, že se zrušuje právo společného užívání bytu a zároveň určí, který z manželů bude byt nadále užívat, § 182 citovaného zákoníku však stanoví, že ustanovení § 172 - 181 neplatí pro byty trvale určené k ubytování pracovníků organizace.

Jsem si plně vědoma politickohospodářského dosahu a snahy nového občanského zákoníku, kdy citované ustanovení má zabránit nežádoucí fluktuaci zaměstnanců jednotlivých národních podniků, nelze ovšem přehlédnout i stejně důležitý zájem, který je mnohdy převažující, tj. další výchovu dětí, zejména u rozvedených manželů. Současný stav nám dokazuje, že mnohdy vzniká naprosto neřešitelná situace, neboť ve většině případů pracuje v podniku muž, kterému zůstane dosavadní byt, a naproti tomu nezletilé děti ve většině případů jsou svěřovány matce. Místní národní výbor nemá možnost v dohledné době přidělit ženě s dětmi náhradní byt, a proto bývalí manželé musí i s dětmi i nadále bydlet ve společném bytě.

Jsou i časté případy, že rozvedení manželé uzavřou nová manželství, a tak v bytě, který nelze reálně rozdělit, bydlí dvě rodiny společně.

Z diskusí v mém volebním obvodě - a já se domnívám, že je tomu tak i v jiných volebních obvodech - i z praxe okresního soudu v Příbrami bylo zjištěno, že dochází za této situace k vážným neshodám mezi už bývalými manžely, které si mnohdy vyžadují zákrok Veřejné bezpečnosti. Tím vším samozřejmě trpí nejvíc nezletilé děti, a proč, když ony na rozchodu rodičů nesou nejméně viny? V každém případě je nutné se tímto vážným společenským problémem zabývat, neboť případy se neustále množí.

Jsem přesvědčena, že tento nesoulad mi bude nejen vysvětlen, ale že bude co nejdříve odpovědně řešen tak, aby všem těm, kteří to v životě neměli vždy jednoduché, jak mnohdy rozvodové řízení dokazuje, ale přesto chtějí pro své děti uchránit aspoň ten kousek starého domova, nebránily zákony. Děkuji za pozornost. (Potlesk.)

Předseda NS s. Laštovička: Děkuji poslankyni Kenclové. Hlásí se ještě někdo? (Nikdo.) Nehlásí.

Soudružky a soudruzi poslanci! Otázka cihel a stavebního materiálu bude zahrnuta do řádného plánu práce předsednictva Národního shromáždění na příští období už také z toho důvodu, že podobné zkušenosti, jaké je vylíčila soudružka Turečková, mají všichni poslanci ze svých volebních obvodů. Stav je neuspokojivý a bude tedy projednán nejen v předsednictvu, ale předsednictvo ho bude projednávat s vládou.

Projednání interpelace soudružky Kenclové bude zabezpečeno se soudruhem Gašparíkem. Tím rozumím nejen sdělení formální odpovědi, nýbrž vyřešení záležitosti, a pak všichni poslanci budou informováni jako v jiných případech ve Zprávách pro poslance.

Tím je tedy úplně vyčerpán pořad dnešní schůze. Konstatuji, že Národní shromáždění projednalo schválený pořad. Děkuji vám a končím schůzi Národního shromáždění.

(Schůze skončena v 11,20 hod.)

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP