Pátek 18. června 1965

Proto doporučuji přijmout nové znění § 4, a to tak, jak je navrhováno ve společné zprávě výboru ústavně právního a zahraničního, podle které se § 4 upravuje takto:

odst. 1. Cizinec je povinen hlásit počátek, změnu a ukončení pobytu na území ČSSR příslušnému orgánu ministerstva vnitra.

odst. 2. Ubytovatel je povinen dbát, aby cizinec splnil povinnost hlášení pobytu, popř. sám oznámil jeho pobyt příslušnému orgánu ministerstva vnitra.

Návrh zákona v souladu s mezinárodními úmluvami vyjímá z tohoto cizineckého režimu cizince používající diplomatických a konzulárních výsad a imunit, jejich rodinné příslušníky a osoby jim na roveň postavené.

Konečně navrhuji v § 9 ve shodě se společnou zprávou ústavně právního výboru a zahraničního výboru stanovit účinnost tohoto zákona od 1. srpna 1965.

Soudružky a soudruzi poslanci, navrhuji, aby předložený vládní návrh zákona o pobytu cizinců na území ČSSR (tisk 24) byl Národním shromážděním po navrhovaných opravách projednán a schválen. (Potlesk.)

Předseda NS s. Laštovička: Děkuji zpravodaji posl. Rejhonovi. Zahajuji rozpravu: Kdo se hlásí do rozpravy? (Nikdo se nehlásil.)

Kdo tedy souhlasí s vládním návrhem zákona o pobytu cizinců na území Československé socialistické republiky ve znění společné zprávy výborů ústavně právního a zahraničního, nechť zvedne ruku. (Hlasuje se.) Je někdo proti? (Nikdo.) Zdržel se někdo hlasování? (Nikdo.) Děkuji.

Národní shromáždění schválilo vládní návrh zákona o pobytu cizinců na území Československé socialistické republiky ve znění společné zprávy výborů ústavně právního a zahraničního.

Přistoupíme k projednání patnáctému bodu pořadu, kterým je

15. Volba členů výborů Národního shromáždění.

Předsednictvo NS se ve své schůzi, konané dne 26. května 1965 usneslo, aby podle § 31 odst. 4 zákona o jednacím a pracovním řádu Národního shromáždění byly provedeny volby do některých výborů NS. Při doplňovacích volbách do Národního shromáždění byl ve volebním obvodě č. 90 zvolen za poslance Národního shromáždění s. Václav Petrásek, který je podle § 44 odst. 1 zákona o jednacím a pracovním řádu Národního shromáždění jako poslanec povinen zúčastnit se aktivně a iniciativně prací Národního shromáždění a být členem některého výboru NS. Dále předsednictvo NS projednalo doporučení předsedy mandátového výboru s. Pospíšila ze dne 31. března 1965 na zvolení členů mandátového výboru za členy některých dalších výborů, aby se mohli aktivně podílet na práci ve výborech NS. Předsednictvo NS se usneslo předložit Národnímu shromáždění návrh, aby:

nově zvolený poslanec Václav Petrásek byl zvolen do výboru pro potravinářský a spotřební průmysl, místní hospodářství a služby, obchod a spoje, který bude mít 27 členů,

posl. Antonín Pospíšil, předseda mandátového výboru byl zvolen též do výboru ústavně právního, který bude mít 19 členů,

posl. Josef Krosnář a poslanec Gejza Végh, členové mandátového výboru, byli zvoleni též do výboru pro národní výbory, který bude mít 24 členů,

posl. Jan Harus a poslankyně Ladislava Kleňhová-Besserová, členové mandátového výboru, byli zvoleni též do výboru zahraničního, který bude mít 22 členů,

posl. Ján Haško, člen mandátového výboru, byl zvolen též do výboru pro plán a rozpočet, který bude mít 25 členů,

posl. Rudolf Cvik, člen mandátového výboru, byl zvolen též do výboru pro investiční výstavbu a stavebnictví, který bude mít 24 členů,

posl. Miroslav Němec, člen mandátového výboru, byl zvolen též do výboru zemědělského, který bude mít 45 členů.

Doporučuji, aby předložený návrh předsednictva NS byl Národním shromážděním schválen.

Má někdo připomínky k přednesenému návrhu? (Připomínky nebyly.) Můžeme tedy přistoupit k hlasování. Protože nebyly žádné připomínky, ani pozměňovací návrhy, dám hlasovat o celém návrhu předsednictva NS současně.

Má někdo připomínky k tomuto způsobu hlasování? (Nikdo se nehlásil.)

Kdo tedy souhlasí s tím, aby poslanec Václav Petrásek byl členem výboru pro potravinářský a spotřební průmysl, místní hospodářství a služby, obchod a spoje, poslanec Antonín Pospíšil členem výboru ústavně právního, poslanec Josef Krosnář a poslanec Gejza Végh členy výboru pro národní výbory, poslanec Jan Harus a poslankyně Ladislava Kleňhová-Besserová členy výboru zahraničního, poslanec Ján Haško členem výboru pro plán a rozpočet, poslanec Rudolf Cvik členem výboru pro investiční výstavbu a stavebnictví a poslanec Miroslav Němec členem výboru zemědělského, nechť zvedne ruku. (Děje se.) Je někdo proti? (Nikdo.) Zdržel se někdo hlasování? (Nikdo.) Děkuji. Volba členů výborů byla provedena.

Nyní přistoupíme k projednání šestnáctého bodu pořadu, kterým je

16. Doplňovací volba Ústřední komise lidové kontroly a statistiky.

Podle § 20 a § 26 zákona č. 23 z r. 1963 Sb. o lidové kontrole a národohospodářské evidenci, předložil Ústřední výbor Národní fronty návrh na provedení doplňovací volby na uvolněnou funkci.

Návrh Ústředního výboru Národní fronty přednese místo poslankyně Kleňhové-Besserové, která je nemocná, místopředseda NS s. Kyselý. Dávám mu slovo.

Podpredseda NZ dr. Kyselý: Vážené Národné zhromaždenie! Podľa § 20 zákona č. 23/1963 Zb. o ľudovej kontrole a o národohospodárskej evidencii predkladá ústredný výbor Národnej fronty Národnému zhromaždeniu návrh na prevedenie doplňovacej voľby člena Ústrednej komisie ľudovej kontroly a štatistiky.

Úmrtím člena Ústrednej komisie ľudovej kontroly a štatistiky s. Josefa Huzlíka sa uvoľnila funkcia v Ústrednej komisii ľudovej kontroly a štatistiky. Ústredný výbor Národnej fronty navrhuje na túto uvoľnenú funkciu s. inž. Bohumila Suchardu, námestníka ministra-predsedu Ústrednej komisie ľudovej kontroly a štatistiky.

Inž. Sucharda, narodený 20. apríla 1914 je robotníckeho pôvodu. Vyštudoval Vysokú školu obchodnú a pracoval v rôznych funkciách v bankovníctve. V rokoch 1948-1950 bol riaditeľom medzinárodného menového fondu ve Washingtone a po návrate bol menovaný za námestníka ministra financií. Túto funkciu zastával do roku 1961, kedy prešiel do funkcie námestníka ministra-predsedu Ústredného úradu štátnej kontroly a štatistiky a od roku 1963 je vo funkcii námestníka predsedu Ústrednej komisie ľudovej kontroly a štatistiky. Členom KSČ je od roku 1945. Pri príležitosti svojich päťdesiatych narodenín bol vyznamenaný Radom práce.

Politická i odborná kvalifikácia s. inž. Bohumila Suchardu dáva predpoklady k úspešnému plneniu úkolov vyplývajúcich z funkcie člena Ustrednej komisie ľudovej kontroly a štatistiky. Preto navrhujem, aby Národné zhromaždenie zvolilo s. inž. Bohumila Suchardu podľa § 20 zákona č. 23/1963 Zb. O ľudovej kontrole a o národohospodárskej evidencii za člena Ústrednej komisie ľudovej kontroly a štatistiky.

Předseda NS s. Laštovička: Děkuji s. Kyselému. Má někdo připomínky k přednesenému návrhu? (Nikdo se nehlásil.) Kdo tedy souhlasí s tím, aby členem Ústřední komise lidové kontroly a statistiky byl zvolen s. inž. Bohumil Sucharda, nechť zvedne ruku. (Děje se.) Je někdo proti? (Nikdo.) Zdržel se někdo hlasování? (Nikdo.) Děkuji. Konstatuji, že Národní shromáždění zvolilo s. Bohumila Suchardu členem Ústřední komise lidové kontroly a statistiky.

Protože zvolený člen Ústřední komise lidové kontroly a statistiky s. Bohumil Sucharda je na schůzi Národního shromáždění přítomen, může složit zákonem předepsaný slib. Prosím s. Škodu, místopředsedu NS, aby přečetl zákonem předepsaný slib.

(S. dr. Škoda čte slib - s. inž. Sucharda přistoupil k předsedovi NS a složil slib podáním ruky a slovem "Slibuji").

Přistoupíme k poslednímu bodu našeho pořadu - jsou to

Odpovědi na dotazy a interpelace poslanců.

K interpelačnímu dotazu na ministra všeobecného strojírenství se přihlásil posl. Skramuský.

Posl. Skramuský: Vážení soudruzi poslanci, chtěl bych ve svém diskusním příspěvku poukázat na jednu z velkých bolestí, která nás všechny trápí, a zejména nás, poslance, neboť se na nás obracejí naši voliči se žádostí o zjednání nápravy.

Jde totiž o provádění oprav domácích elektrospotřebičů, chladniček, praček a dalšího domácího vybavení. Je mi známo, že se touto problematikou zabýval výbor NS pro potravinářský a spotřební průmysl ve svém pondělním zasedání a přijal k této otázce závěry, jež se předloží předsednictvu NS. Já však přesto pokládám tuto chronickou bolest našeho socialistického hospodářství za tak aktuální, že jsem použil této formy svého vystoupení v plenárním zasedání NS.

Pokud je mi známo, byla již k tomuto problému přijata řada usnesení vlády i dalších příslušných činitelů, ale stav se dosud nezměnil. Jistě mně to potvrdíte i vy soudruzi poslanci podle vlastních zkušeností z vašich volebních obvodů.

V současné době nelze uspokojivě zajistit opravy některých elektrických spotřebičů pro nedostatek náhradních dílů. Tato situace je v příkrém rozporu s ustanoveními občanského zákoníku zajišťující práva spotřebitelů.

Opravářské podniky, které ve smyslu občanského zákoníku nesou odpovědnost za plynulé provádění oprav, pociťují plnou tíhu nespokojenosti spotřebitelů, ačkoliv nemají možnost účinně ovlivnit poruchovost výrobků a zajistit dodávky potřebných náhradních dílů. Tento stav je vyvolán především následujícími faktory:

1. Výrobky Elektro-Praga, Hlinsko distribuuje odbytová organizace ministerstva všeobecného strojírenství, národní podnik Technomat. Tento způsob distribuce je těžkopádný, nepružný a jeví se jako zbytečný mezičlánek mezi výrobními podniky a opravářskými závody. Výrobní podniky a odbytová organizace jsou podniky jednoho resortu a tím není tu záruka dostatečného tlaku v odběratelsko-dodavatelských vztazích, (což dokazuje i v současné době uzavřené bilance na rok 1965), které neodpovídají skutečné potřebě náhradních dílů.

2. Koncem roku 1964 došlo k delimitaci výroby elektrických sporáků a elektrických trub z národního podniku Kovosmalt Trnava do národního podniku Moravia, Mar. Údolí.

Současně byla delimitována i výroba akumulačních kamen zn. Carmen z národního podniku Kovosmalt Trnava do národního podniku Kovosmalt Fiľakovo.

Při těchto delimitacích nebyly zajištěny dostatečné zásoby náhradních dílů do doby zahájení výroby v nových provozovnách. Národní podnik Moravia začne dodávat náhradní díly až III. čtvrtletí t. r. a Kovosmalt Fiľakovo dokonce až ve IV. čtvrtletí t. r. K tomuto stavu došlo přesto, že celostátní nositel servisu na tyto skutečnosti včas upozornil příslušné nadřízené orgány včetně ministerstva všeobecného strojírenství.

Uvedené nedostatky způsobují, že v současné době leží v opravářských závodech nevyřízené opravy, resp. nebyly vůbec do opravy přijaty:

žehličky elektr. - výrobky n. p. Elektro-Praga - celostátně cca 8 - 10 000 kusů,

vysavače elektr. - výrobky n. p. Elektro-Praga - celostátně cca 2 - 3000 kusů,

elektrické sporáky a trouby - celostátně cca 2 - 3000 kusů,

akumulační kamna Carmen - výrobce Kovosmalt Trnava (po delimitaci Moravia, Mar. Údolí), nejsou vůbec přijímány do opravy, neboť k nim nebyl zajištěn jediný náhradní díl.

Je pravda, že ministr všeobecného strojírenství vydal příkaz, aby každý měsíc byla svolána komise, která by operativně zajišťovala dodávky náhradních dílů pro opravárenské podniky, avšak tato komise měla pouze jednu schůzku, a to tuším v měsíci dubnu a od té doby se nic více nestalo a náhradní díly dále nejsou a naši pracující dále čekají na opravu. Tyto potíže jsou typickým příkladem toho, co přináší zbytečné starosti našim pracujícím a odvádí to jejich pozornost od plnění jejich úkolů na pracovišti, a já se to nebojím říci, je to nedůstojné pro naši socialistickou společnost, že se s tímto nedovedeme radikálně vypořádat, když jsme schopni vyrábět třeba atomové elektrárny se světovými parametry.

Prosím proto, aby předsednictvo Národního shromáždění věnovalo patřičnou pozornost závěrům výboru NS pro potravinářský a spotřební průmysl k opravárenským službám a přijalo usnesení, které pomůže, a to bych prosil, aby se stalo v brzké době, řešit skutečně tuto malichernou záležitost naší strojírenské výroby.

V závěru žádám ministra všeobecného strojírenství, ten zde není, tedy zástupce všeobecného strojírenství, aby mně podal zprávu, jaká, a to zdůrazňuji, konkrétní opatření provede k odstranění současného neutěšeného stavu ve výrobě náhradních dílů. - Děkuji za pozornost. (Potlesk.)

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP