Středa 10. listopadu 1965

1. den - středa 10. listopadu 1965

(Začátek schůze v 10.00 hod.)

Přítomni:

Předseda Národního shromáždění Laštovička a místopředsedové dr. Škoda, dr. Kyselý a Leflerová.

Členové předsednictva ÚV KSČ předseda vlády Lenárt, předseda Slovenské národní rady Chudík, Dolanský, Dubček, Fierlinger, Hendrych, Kolder, místopředseda vlády inž. Šimůnek; kandidáti předsednictva ÚV KSČ inž. Kapek, Sabolčík; tajemník ÚV KSČ Koucký; místopředsedové vlády Černík, Krajčír, Piller; ministři inž. Burian, Císař, David, Dvořák, Hamouz, Indra, Korčák, inž. Krejčí, arm. gen. Lomský, Machačová-Dostálová, Majling, dr. Neuman, Odvárka, Pešl, inž. Takáč, Uher.

283 poslanců podle prezenční listiny.

Předseda NS s. Laštovička (zvoní): Vážené Národní shromáždění, vážené soudružky a soudruzi!

Zahajuji 8. schůzi Národního shromáždění. Sděluji, že president republiky svolal dnem 27. října 1965 zasedání Národního shromáždění. Na základě toho svolalo předsednictvo Národního shromáždění plenární schůzi na dnešní den. Konstatuji, že zasedání je přítomno do této chvíle 268 poslanců. Je tedy Národní shromáždění schopné usnášení. Omluveni jsou tito poslanci: Hečko, Zupka, Vaculík, Marečková, Miska, Pennigerová, Zavadil, Bureš, Holatová, inž. Svoboda, Kvasnica, Kriegel a Škultéty.

Předsednictvo Národního shromáždění navrhuje plenární schůzi, aby schválila tento pořad jednání:

1. Zpráva předsednictva Národního shromáždění o činnosti předsednictva a výborů Národního shromáždění za dobu od poslední schůze Národního shromáždění.

2. Změny v předsednictvu a ve funkci místopředsedy Národního shromáždění.

3. Zpráva předsedy Národního shromáždění o vydaných opatřeních předsednictva Národního shromáždění.

4. Projednání vládního návrhu zákona o Státní komisi pro finance, ceny a mzdy, Státní komisi pro techniku, Státní komisi pro hospodářskou a vědecko-technickou spolupráci a Státní komisi pro řízení a organizaci, dále vládního návrhu zákona, kterým se mění a doplňuje zákon č. 52 z roku 1963 Sb. o Státní plánovací komisi, vládního návrhu zákona o změnách v organizaci a působnosti některých odvětvových ústředních orgánů, vládního návrhu zákona, kterým se mění a doplňuje zákon č. 121 z roku 1962 Sb. o hospodářské arbitráži, vládního návrhu zákona o Státní bance československé a společnou zprávu výborů ústavněprávního, pro plán a rozpočet, průmyslového pro hlavní výrobní odvětví a dopravu a výboru pro investiční výstavbu a stavebnictví.

5. Zpráva o činnosti Slovenské národní rady ve IV. volebním období.

6. Zpráva vlády o postupu obnovovacích prací k odstranění škod způsobených povodněmi na jižním Slovensku.

7. Vládní návrh zákona o Československé tiskové kanceláři a společná zpráva výborů kulturního, zahraničního a ústavněprávního.

8. Odpovědi na dotazy a interpelace poslanců.

Vzhledem k věcné souvislosti budou vládní návrhy zákonů uvedené ve 4. bodu pořadu společně odůvodněny a společně projednávány.

Jsou, soudružky a soudruzi, připomínky k navrženému pořadu jednání? - Nejsou. Kdo souhlasí s navrženým pořadem jednání, nechť zvedne ruku. - (Děje se.) - Děkuji, pořad jednání plenární schůze Národního shromáždění je schválen.

Přistoupíme k projednání prvního bodu pořadu, kterým je

1. Zpráva předsednictva Národního shromáždění o činnosti předsednictva a výborů Národního shromáždění za dobu od poslední schůze Národního shromáždění.

Předseda NS s. Laštovička:

Vážené soudružky a soudruzi poslanci!

V období od poslední plenární schůze Národního shromáždění, konané dne 30. června 1965, předsednictvo Národního shromáždění přijalo zákonná opatření, která jsou dnes předložena Národnímu shromáždění ke schválení.

Výbory Národního shromáždění projednávaly zásady připravovaného zákona o důchodové dani družstev a jiných organizací, zásady zákona o zvelebování chovu hospodářských zvířat a zásady zákona o hospodaření nebytovými prostory. Výbor pro investiční výstavbu a stavebnictví projednal stav prací na návrhu zákona o ochraně zemědělského půdního fondu a výbor ústavněprávní a výbor zahraniční projednávaly zprávu o vodohospodářských úpravách na řece Dyji a na toku řeky Ipľu, Byšty, Izry a Roňvy, spolu s jejich důsledky na průběh hraniční čáry.

Výbory kulturní, zahraniční a ústavněprávní projednaly vládní návrh zákona o Československé tiskové kanceláři, který se předkládá dnešní schůzi Národního shromáždění. Sedm výborů Národního shromáždění projednalo vládní návrh zákona o péči o zdraví lidu. Vyslovily k němu celkem 155 připomínek. Předsednictvo Národního shromáždění po zhodnocení návrhů ve výborech i z vlastního jednání dospělo k názoru, že některá opatření zajišťující úspěšné působení zákona o péči o zdraví lidu by měla být ještě vyjasněna a teprve potom že by měl být předložen návrh zákona Národnímu shromáždění k projednání. Vládní návrh zákona o zdraví lidu bude proto předložen plenární schůzi k projednání na prosincovém zasedání Národního shromáždění.

Ústavněprávní výbor se zabýval kontrolou působení zákona o hospodaření s byty, který upravuje kompetenci národních výborů při hospodaření s byty a stanoví rozsah obytné plochy, na kterou mají občané právo. Zabýval se též problémem stability zákonodárství a obsahu právních norem, které musí správně vystihovat objektivní společenské vztahy.

Výbor pro plán a rozpočet se zabýval za účasti předsedů výborů Národního shromáždění a zpravodajů jednotlivých kapitol plněním státního plánu v letošním roce. Bylo zjištěno, že se zlepšila rovnoměrnost plnění plánu a že dochází k částečnému uklidnění v oblasti materiálně technického zásobování, zejména kovem a energií.

Byly vytvořeny doplňkové finanční zdroje. Nově vytvořené zdroje jsou však pohlcovány zhoršujícími vlivy letošního hospodářského roku, škodami na silniční síti, ztrátami rostlinné výroby, škodami ze záplav na jižním Slovensku a Moravě, důsledky některých dlouhodobě působících negativních tendencí, jako je velká rozestavěnost v investiční výstavbě apod. To narušovalo předpokládanou výchozí základnu pro sestavení prováděcího plánu na rok 1966 a výhledu na rok 1967.

Jsme nyní před projednáváním státního plánu a státního rozpočtu na příští rok v orgánech Národního shromáždění. Při všech jednáních budeme důsledně uplatňovat zásadu krajní hospodárnosti, pokud jde o nároky a potřeby ať živé nebo mrtvé práce, využívání rezerv ve výrobě, budeme kriticky posuzovat investiční činnost, hlavně z hlediska společenské efektivnosti, a prosazovat jen vysoce efektivní investiční výstavbu.

Za významný úkol považujeme správné řešení oblastní problematiky. Zpráva zvláštní komise předsednictva NS k projednání směrných úkolů krajů a hlavních oblastních problémů do roku 1970 byla zaslána předsedovi vlády a ministrům, jejichž resortů se především dotýkala, s tím, aby závěry a náměty komise byly uváženy při další etapě přípravy plánu do roku 1970. Se závěry komise byly seznámeny i výbory NS, takže se o ně mohou opírat při další práci.

V uplynulém období se předsednictvo a výbory NS největší měrou věnovaly opět otázkám legislativním, především těm, které souvisejí se zaváděním zdokonalené soustavy plánovitého řízení národního hospodářství, s přípravou projednávání prováděcího plánu a státního rozpočtu na rok 1966 a s přípravou dlouhodobého plánu do roku 1970. Jednotlivé výbory NS a předsednictvo NS zhodnotily stav prací na zavádění nové soustavy řízení a plánování. Bude nutné aktivně zasahovat všude tam, kde se projevují nejasnosti či nesprávné tendence nebo dokonce pokřivování principů nové soustavy.

K doplnění obrazu o činnosti orgánů NS je třeba uvést, že všechny výbory NS projednaly, jak byly od začátku IV. volebního období plněny směrnice pro práci NS schválené plénem NS 30. září 1964. Připomínky jsou zapracovány ve formě usnesení předsednictva NS. Materiál o činnosti bude sloužit jako doplňková zpřesňující směrnice pro další postup.

Všechny výbory projednaly návrh směrnic o vztazích mezi Národním shromážděním a národními výbory. Kladně hodnotíme, že předsedové KNV podali k návrhu cenné připomínky. V současné době se četné připomínky zpracovávají. Konečné znění směrnic projedná předsednictvo NS a předloží je prosincovému plénu Národního shromáždění.

Orgány Národního shromáždění rozvíjely v uplynulém období podle plánu další činnost kontrolní. Byla kontrolována realizace dřívějších usnesení. Předsednictvo NS jednalo o výsledku prověrky úrovně kvality chleba a pečiva a zásobování obyvatelstva těmito výrobky, projednalo závěry výboru pro potravinářský a spotřební průmysl, místní hospodářství a služby, obchod a spoje k provádění oprav a služeb pro obyvatelstvo z hlediska kvality, pohotovosti a dodržování cen, zprávu o zásobování obyvatelstva palivy, o výsledku kontroly realizace usnesení průmyslového výboru pro hlavní výrobní odvětví a dopravu k problémům stabilizace pracovních sil v Severomoravském kraji a zprávu o současném stavu a hlavních problémech bytové a občanské výstavby v ČSSR. Pro lepší plnění závěrů v této oblasti byla ustavena koordinační komise předsednictva NS.

V uplynulém období předsednictvo NS projednávalo činnost jednotlivých výborů, a to výboru průmyslového pro hlavní výrobní odvětví a dopravu, výboru zemědělského, výboru pro potravinářský a spotřební průmysl, místní hospodářství a služby, obchod a spoje a výboru pro investiční výstavbu a stavebnictví. Projednávání přispívá k výměně zkušeností a poznatků z práce jednotlivých výborů.

V uplynulém období byly též bohaté mezinárodní styky NS. Národní shromáždění přijalo oficiální delegaci kanadského Národního kongresu, vedenou předsedou Dolní sněmovny Alanem Mac Naughtonem, delegaci zahraničního výboru NS z Francie, vedenou předsedou tohoto výboru Mauricem Schuhmannem, delegaci výboru pro výrobu a směnu francouzského NS, vedenou místopředsedou výboru posl. Briotem. Uskutečnil se výměnný zájezd osmi poslanců NS do Lipska, který vedl předseda výboru pro potravinářský a spotřební průmysl, místní hospodářství a služby, obchod a spoje, s. Dohnal a osmi poslanců Lidové sněmovny NDR na Brněnský mezinárodní veletrh. Návštěva osmičlenné skupiny švédských poslanců pozvaných Čs. společností pro styk se zahraničím byla přijata předsedou zájmové skupiny Čs. meziparlamentní unie.

Návštěva delegace kanadského Národního kongresu je oboustranně oceňována jako úspěšná. Její průběh a výsledek přispívá k vývoji vztahů mezi naší republikou a Kanadou. Delegace oficiálně pozvala delegaci našeho Národního shromáždění do Kanady, která se uskuteční v příštím roce.

U příležitosti III. Celostátní spartakiády hostila naše československo-italská parlamentní skupina představitele italsko-československé skupiny Meziparlamentní unie v italském parlamentě. V uplynulém období jsme v NS přijali jednotlivé návštěvy ze Sjednocené arabské republiky, poslance z Nového Zélandu, tři skupiny japonských poslanců a senátorů.

Československá skupina Meziparlamentní unie vyslala čtyřčlennou delegaci vedenou místopředsedou NS s. dr. Škodou na 54. Meziparlamentní konferenci do Ottawy. Zprávu o průběhu a výsledcích konference podá delegace na schůzi čs. skupiny Meziparlamentní unie zítra večer.

Ještě v průběhu nynějšího plenárního zasedání v pátek odjede do Tunisu na pozvání tuniského parlamentu šestičlenná delegace NS vedená s. inž. Bichlerem.

Nyní a v nejbližším období bude naše práce pozitivně ovlivněna přípravami XIII. sjedu KSČ, který bude prvořadou událostí našeho vnitrostátního života v roce 1965. Orgány NS se nepochybně významně zapojí též do projednávání otázek, které budou náplní XIII. sjezdu KSČ.

Vážené soudružky a soudruzi, vyslechli jste zprávu o činnosti orgánů Národního shromáždění za poslední 4 měsíce. Navrhuji plenární schůzi NS, aby zprávu vzala na vědomí.

Má někdo připomínky nebo dotazy ke zprávě? (Nikdo se nehlásil.) Dám hlasovat o návrhu, aby zpráva byla vzata plenární schůzí na vědomí. Kdo souhlasí, nechť zvedne ruku! (Hlasuje se.) Je někdo proti? (Nikdo.) Děkuji. Národní shromáždění vzalo zprávu předsednictva NS o činnosti se souhlasem na vědomí.

Přikročíme k druhému bodu pořadu.

2. Změny v předsednictvu a ve funkci místopředsedy Národního shromáždění.

Předseda NS s. Laštovička:

Vážené soudružky a soudruzi poslanci, vzhledem k neustále se zvyšující úloze zastupitelských sborů všech stupňů národních výborů, Slovenské národní rady, jakož i národního orgánu státní moci a správy na Slovensku a organické součásti celého zastupitelského systému i vzhledem ke stále se zvyšující úloze NS a jeho orgánů doporučuje ÚV KSČ, aby v zájmu prohlubujícího se sepětí mezi volenými orgány od národních výborů až po Národní shromáždění byl zvolen členem předsednictva NS a místopředsedou NS Slovenské národní rady poslanec s. Michal Chudík.

Po vzájemné dohodě v předsednictvu NS a po projednání tohoto návrhu předkládá předsednictvo NS plenární schůzi návrh na uvolnění poslance Josefa Kyselého z funkce místopředsedy NS a poslance Štefana Kuropky z funkce člena předsednictva NS. Poslanec Josef Kyselý po uvolnění z funkce místopředsedy zůstane členem předsednictva NS a předsedou zdravotního výboru NS.

Má někdo připomínky nebo dotazy k tomuto návrhu? (Nikdo se nehlásil.) Kdo tedy souhlasí s uvolněním poslance Josefa Kyselého z funkce místopředsedy NS a poslance Štefana Kuropky z funkce člena předsednictva NS nechť zvedne ruku. (Hlasuje se.) Děkuji, návrh je schválen.

Kdo souhlasí s návrhem, aby členem předsednictva NS a místopředsedou NS byl zvolen předseda SNR posl. Michal Chudík, nechť zvedne ruku. (Hlasuje se.) Děkuji. Posl. Michal Chudík byl zvolen místopředsedou NS. (Potlesk.) Prosím s. Chudíka, aby zaujal místo na předsednické tribuně. (Místopředseda NS Chudík zaujímá místo na předsednické tribuně.)

Třetím bodem pořadu je

3. Zpráva předsedy NS podle článku 60 odst. 2 ústavy o vydaných opatřeních předsednictva Národního shromáždění.



Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP