Pátek 12. listopadu 1965

Aj obnova poľnohospodárskej výroby započala dobre. Patronátne okresy opravili 1400 poškodených hospodárskych budov JRD a dali do poriadku ich mechanizmy. Opravili postihnutým družstvám poľnohospodárske stroje. Napriek sťaženým podmienkam previedli sejbu pšenice v okrese Komárno v agrotechnickom termíne a presiali ju o vyše 600 ha. Orbu celkove, včetne hlbokej orby, mali koncom minulého týždňa prevedenú na 93 %. Tieto pracovné výsledky svedčia o vysokej politickej úrovni a pracovnej aktivite komplexne mechanizovaných skupín v poľnohospodárskych závodoch. Vtedy, keď mali zrútené domy, boli odlúčení od svojich rodín, vo vysokej pracovnej aktivite vracali pôde život, lebo vedia, že je to ich životná existencia, že od jej úrodnosti je závislý ich ďalší osud. A tak až na nepatrné výmery bude už budúci rok všetka pôda znova rodiť, dá úrodu a živobytie svojim hospodárom.

Aj živočíšna výroba sa obnovuje. Dobytok sa vrátil do družstiev a štátnych majetkov a je pod dohľadom starostlivých hospodárov.

Je potrebné povedať, že najzávažnejším problémom pre budúcnosť zostávajú dunajské hrádze. Vďaka pracovníkom Hydrostavu, Doprastavu a krajskému podniku poľnohospodárskych meliorácií boli dané do pôvodného stavu. Nikto z nás však nemôže dať pevnú záruku, že v prípade opakovania sa minuloročného počasia, vydržia nápor vody. Preto podľa informácii, ktoré máme, pripravuje sa zásadné riešenie Dunaja v súvislosti s výstavbou dunajského diela, ktoré by definitívne riešilo nebezpečie pohrôm v tejto oblasti.

V súčasnom období je veľmi dôležité, aby bola dokončená ešte v zime montáž kľúčoveckej prečerpávačky, ktorá je stavebne zaistená, kde majú dodať čerpadlá súdruhovia zo Sigma-pumpy. Mal by som prosbu na podpredsedu vlády a ministra s. Krejčího, aby dal súhlas, aby nám súdruhovia do konca februára, ako sľúbili, čerpadlá dodali.

Rany na južnom Slovensku sú ešte čerstvé a preto ešte bolia. Preto je samozrejmé, že občas padnú v našom jednaní i ostrejšie slová, prejaví sa niekedy i nervozita. To však všetko časom pominie a odmenou za naše veľké úsilie nám bude obnovený život v tejto zničenej časti našej krásnej vlasti. Odmenou nám bude radosť 3400 detí keď sa vrátia a stretnú sa znovu so svojimi rodičmi.

So slzami v očiach preberala kľúče od nového domu s. Bojčiová z obce Sokolce, vdova, matka 11 detí. Domček jej stavali súdruhovia nitrianskeho a mělnického okresu. Kedy by si bola znova postavila dom, keby žila v kapitalistickej spoločnosti? Odmenou sú nám slzy v očiach súdruha, otca 6 detí, ktorý celý svoj život bol dojičom kráv. Starý revolucionár s. Nagy, ktorý má už skoro 70 rokov, býva znova a v novom dome.

Obyvateľstvo tohto kraja nikdy nezabudne na túto nezištnú pomoc, ktorú im poskytla celá republika. O tom sa mohol osobne presvedčiť a presvedčil pri svojej návšteve v tejto časti kraja prezident súdruh Novotný, predseda vlády súdruh Lenárt, predseda Národného zhromaždenia súdruh Laštovička, členovia vlády a stovky súdruhov z celej našej republiky.

Súdružky a súdruhovia! Koncom mája budúceho roka bude mať naša komunistická strana svoj XIII. zjazd. Prídu k nám delegáti zo všetkých častí našej zemegule. Hrdo ich budeme môcť pozvať na južné Slovensko a ukázať im čo dokáže spoločnosť, ktorú vedú komunisti. (Potlesk.)

Předseda NS s. Laštovička: Děkuji posl. Dvorskému. Do rozpravy se hlásí ještě s. posl. Harus.

Posl. Harus: Soudruzi a soudružky! Konstatuji rozpor mezi tím, co řekl s. Fekete, a tím, co řekl s. Rejhon. Může být rozpor, ale já myslím, že v tomto případě je potřeba rozpor vyjasnit a sladit.

Máme na paměti katastrofu v severní Itálii, která stála životy tisíců lidí, a můžeme děkovat u nás jen tomu, že byla učiněna náležitá opatření ihned, že nepropadl žádný život, ale škody byly značné.

Předseda NS s. Laštovička: Děkuji posl. Harusovi. Ještě někdo si přeje slovo? (Hlásí se posl. Červinka.) Poslanec Červinka.

Posl. V. Červinka: Soudružky a soudruzi, zástupce vlády s. inž. Burian vyzvedl dosti kladně pomoc gottwatdovského okresu obci Klúčovec. Myslím, že je to správné, protože když tato obec nám byla přidělena, sešlo se ihned předsednictvo okresního výboru strany a rada ONV a byla přijata celá řada opatření, která směřovala k tomu, aby v průběhu prováděných prací byli do 31. prosince letošního roku ubytováni všichni občané a aby v tomto časovém období byl v obci obnoven normální život. Skutečnost je taková, že do konce listopadu včetně vodovodů a vodáren tyto věci jsou uskutečněny.

Vzal jsem si však slovo proto, že nesouhlasím s postupem jednotlivých novinářů, kteří zkreslují objektivní skutečnost a kteří také napadají neprávem lidi, kteří měli určitou zásluhu - v tomto případě je to s. Pastyřík - na obnově Klúčovce. Soudruh inž. Burian o něm dokonce hovořil. A jak hodnotí tohoto starého předválečného soudruha, který je ředitelem "Osypky", vyučeným zedníkem, politicky vyspělým soudruhem, který prošel také německými věznicemi, v Kulturní tvorbě č. 41 Karel Tomášek, o tom vám přečtu výtah: ,,To byl celý nápor, z něhož rostly červené zdi nového Klúčovce, nápor, který řídí invalida Valent spolu s 25letým, dětsky vypadajícím mládencem. (Pravda, ještě se tu občas mihne obtloustlý, mohutný stařec, zjevně nemocný hypertenzí. Ten vlastně má vrchní dohled nad výstavbou. Ale spíš se stará, kde by sehnal nějakého novináře a řekl mu: "Postavil jsem. Zařídil jsem. Teď budu betonovat." Kluci říkají: "Ten ještě dostane řád a my nic." A jde jim ten tlusťoch s rádiovkou na šošolce proplešatělé hlavy pořádně na nervy. "Zvláštní - myslel jsem si - za povodně tu byli vojáci a inženýři a Valentové. Tlučhubové se najednou vypařili. Teď se objevili) "

Soudružky a soudruzi, když jsme teď hodnotili pomoc Klúčovci ze strany našeho okresu v předsednictvu okresního výboru strany a také činnost soudruha Pastyříka. V žádném případě nemůžeme být spokojeni, vyjadřujeme nespokojenost s takovýmito výplody jednotlivých novinářů. Vážíme si našeho tisku, víme co znamená, vážíme si poctivých novinářů, ale s takovýmto zkreslováním objektivní situace, s podceňováním lidí, v žádném případě souhlasit nemůžeme. (Potlesk.)

Předseda NS s. Laštovička: Děkuji s. Červinkovi.

Soudružky a soudruzi, přiblížila se doba polední přestávky. Do diskuse je přihlášena posl. Turečková a další soudruzi se možná přihlásí. Zbývá ještě projednat další body pořadu - jednání zhruba na půldruhé hodiny. Mám zde návrh, abychom zkrátili polední přestávku a ještě radikálnější návrh, pokračovat bez přestávky. (Potlesk.) Možná, že nebudou všichni stejného mínění.

Kdo je pro to, aby se jednání přerušilo na 1 hodinu? (Hlasuje se.) To je velmi značný počet.

Kdo by chtěl ihned pokračovat? (Hlasuje se.) To je rozhodná menšina, takže přerušíme jednání na 1 hodinu. Začneme opět ve 14.15 hod.

(Jednání přerušeno ve 13,08 hod.).

(Schůze byla zahájena ve 14.13 hod.)

Předseda NS s. Laštovička: Zahajuji přerušenou schůzi. Slovo má posl. Turečková.

Posl. Turečková: Soudružky a soudruzi poslanci, chtěla bych připojit k referátu s. Buriana několik osobních zkušeností. Byla mi svěřena dočasná funkce předsedkyně komise pro pomoc jižnímu Slovensku v okrese Opava.

V plném rozsahu potvrzuji vlnu spontánního nadšení, která vznikla okamžitě při hlášení prvních zpráv o katastrofě, která postihla jižní Slovensko. Občané nečekali na výzvy ani na organizaci. Přinášeli šatstvo, obuv, peníze, děti školní potřeby, hračky a další předměty. Nechyběly ani takové důkazy porozumění a lásky, jako byly peníze z malého důchodu stařenky či darování nejmilejší hračky - panenky nebo medvídka.

Přicházeli občané i organizace s přihláškami na brigády, žádali děti na prázdniny, případně po celou dobu, než bude mít jejich rodina postaven nový příbytek. Většina odcházela zklamána, protože bylo nutno respektovat celostátní směrnice a snahu o jednotný postup při zajišťování úkolů v souladu se stavem a postupem prací v postižených oblastech.

Ráda bych zde, vedle již jmenovaných důkazů porozumění v referátech předcházejících soudruhů, vzpomněla učitelů opavského okresu. Ze své dovolené, bez nároku na odměnu, pracovalo po dobu jednoho týdne takřka 100 učitelů u dětí, které nám byly svěřeny. A v převážné většině šlo o učitelky - matky. Na překážku nebyla ani skutečnost, že většina dětí neznala slovensky. Občané, znající maďarsky, nám okamžitě nabídli svou pomoc, pomohli i vojáci a soudruzi učitelé se velmi brzy nejnutnější potřebné věty naučili. l u dětí se projevila snaha naučit se běžné, každodenní fráze česky. A tak v poměrně krátké době bylo možno se s nimi celkem dobře dorozumět. Děkovné dopisy rodičů dětí, které se již vrátily domů, podávají důkaz o dobrých vzájemných vztazích.

Společně s okresem Lipt. Mikuláš, se kterým máme velmi úzké a přátelské vztahy, byla nám určena péče o obec Ižop.

l zde můžeme konstatovat, že jsme velmi rychle udělali generální opravu základní devítileté školy i mateřské školky a vybavili školu novým nábytkem. Obdobně si počínal i okres Liptovský Mikuláš při pomoci výstavbě rodinných domků.

V souladu s možnostmi okresu i se stávajícími plánovacími a finančními metodikami však nebylo možno uspokojit plně všechny požadavky obce, kde pochopitelně, jako v jiných místech republiky, je nutno opravit cesty, obchody apod.

V současné době je v opavském okrese 250 dětí, kterým se snažíme alespoň zčásti nahradit jejich domovy i prostředí, ze kterého přišly. Domnívám se, že se nám to podaří v dobré spolupráci se závody, družstvy i školami. Zkušenost nás učí, že nejpevnější přátelství se ková v těžkých chvílích, tehdy, kdy je potřeba dobrého slova i faktické pomoci. Věřím, že společné zdolávání katastrofy na jižním Slovensku a vzájemné osobní poznání přispějí k rozvoji dalšího sblížení dospělých občanů, mládeže i dětí českých zemí a Slovenska.

Doporučovala bych, aby vláda i předsednictvo NS zhodnotilo všechny poznatky, kladné či záporné, které byly při plnění společných úkolů získány, a učinily z nich závěry, které by vedly k dalšímu prohloubení politickovýchovné práce.

Předseda NS s. Laštovička: Děkuji poslankyni Turečkové.

Soudružky a soudruzi, hlásí se ještě někdo do rozpravy? Nikdo.

Prosím tedy posl. Tymeše, předsedu návrhové komise, aby přednesl návrh usnesení ke zprávě vlády o přijatých opatřeních na odstranění škod, způsobených povodní na jižním Slovensku a o postupu prací a obnově.

Posl. Kozelka: Mám za to, že by měl někdo vysvětlit otázku, kterou postavil s. Harus, poněvadž jsem byl za ÚRO několikrát při jednáni vládní povodňové komise a vím, že tam byla několikrát podávána zpráva o potřebě vyšetření příčin katastrofy.

Předseda NS s. Laštovička: V pořádku. Prosím s. ministra Buriana, aby odpověděl.

Ministr Burian: Soudružky a soudruzi poslanci, chtěl bych informovat Národní shromáždění, že z rozhodnutí vlády po tom, když došlo ke katastrofě, byla ustavena komise, aby provedla šetření příčin katastrofy a protržení hrází na Dunaji. ÚKLKS si ustavila pracovní skupinu složenou z členů a spolupracovníků komise ČSAV, možno říci předních vědeckých pracovníků a odborných pracovníků jak ČSAV, tak vodního hospodářství a některých přizvaných expertů. Tato zpráva se v současné době dokončuje a bude předložena vládě.


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP